Tuesday, May 22, 2012

Fakta : Aku tak pandai baca buku..

assalammualaikum wbt..

Awal tahun 2012 ni, aku ada tulis satu entri berkaitan pembacaan..rujuk sini Aku, dia dan novel..kat akhir entri tu aku ada bagitau yang aku berazam nak beli satu novel dan habiskan baca..hahaha..setakat ni dah bulan mei, azam aku nampaknya jauh sangat lagi target tu nak tercapai..kehkehkeh..masa aku pergi pesta buku tempoh hari pon aku tak beli novel atau buku cerita..yang ada komik je..hahahaa..

Walaupon camtu aku tetap suka membaca ok..komik pon bacaan kan..hahaha..tapi yang aku nak cerita kali ni..fakta yang aku nampak kat diri aku..Susah sebenarnya nak cuba benda yang bukan style kita ni..diri korang, aku tak tau lah..mungkin sebab masa korang belajar dulu atau tengah belajar sekarang dah biasa mengadap buku kan..so biasa kot membaca buku ni..ntah kenapa baca buku ni tak berapa menjadi dengan aku..hahaha...

Masa pesta buku haritu, ayah aku pon ada pergi sana dan beli la beberapa buah buku dia nak baca..dia memang seorang pembaca dan pengumpul buku..kat rumah orang tua aku ni dah macam perpustakaan pon ada kalau korang nak tau..buku terbaru yang dia beli masa kat pesta buku tu yang aku perasan ada 3 buah..satu tajuknya Eksklopedia Bidaah dan satu lagi buku teori konspirasi rahsia simbol yahudi..lagi satu aku tak ingat..



info dari buku ni dah banyak leh jumpa kat internet..ayah aku beli pasal dia tak pandai guna komputer kan..so tak heran la dia suka baca buku..hehe..


Tengok tajuk buku tu nampak jugak menarik bagi aku..so minggu lepas lepas ayah aku dah habis baca yang teori konspirasi tu..bini aku pon ambil la nak pinjam..saiz buku tu ok la senang pegang dan mudah dibawa..tak macam Eksklopedia Bidaah tu yang bersaiz mega..hempuk kepala orang kompom pengsan..kehkehkeh..

Habis bini aku baca buku tu, aku pulak la konon-kononnya nak baca..fakta menarik yang aku nak kongsi ni..Aku tak pandai baca buku..5 minit aku hadap buku tu,baca dalam beberapa mukasurat aku rasa nak campak terus buku tu ..kehkehkehkeh..pening jadinya aku..bukan masalah isi kandungan buku..tapi masalah aku tak boleh fokus membaca..demmm..mata aku rasa berpinar..kepala tiba-tiba pening ..kosentrasi hilang..tutup buku tengok tv lagi bahagia..kahkahkah..

Lepas tu semangat aku nak membaca tu datang balik..aku pon simpan buku tu dalam beg kerja aku dengan harapan, masa terluang aku kat opis aku boleh la baca lagi..tapi..gagal jugak..sama je macam mula-mula aku baca tu..mata berpinar, kepala tiba-tiba pening..apakah neraka sebenarnya yang berlaku??..last buku tu terperap je la dalam beg dan baru semalam aku pulangkan balik kat ayah aku..tak habis jugak baca..lol..

Aku tak tau apa masalah aku yang tak boleh baca tulisan dalam buku tu..baca blog boleh je beb..nak-nak jumpa blog best..entri panjang berjela-jela rilek je aku baca..siap boleh selongkar lagi semua entri-entri yang ada..tapi bila baca buku baru 5-6 mukasurat dah menyampah pulak rasa..macam mana korang boleh baca ha??..ni la orang kot orang cakap nak lentur buluh biar dari rebung...tu la kecik-kecik tak nak mampus baca buku..asik baca komik dragon ball je..ni jadinya..sampai ke tua nak baca katun lagi..kahkahkah..

Apapon pasal aktiviti blogging aku ni korang toksah risau..walaupon entri korang tak best pon aku tetap boleh baca pasal jiwa aku memang dibolehkan untuk baca blog ni..opss, aku ada kutuk sapa-sapa ke?..kehkehkeh..ternyata aku bukan ulat buku..korang ada apa-apa tips nak kongsi bagi aku tak stress baca buku?habaq mai..




p/s : aku tak pandai baca buku..tapi pandai membaca..err..camne tu..hahaha..


46 comments:

  1. banyak sangat info dlm buku rahsia simbol yahudi tu..bace mane yang menarik je..haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..isi menarik..tapi aku nak baca je blur..hahha

      Delete
  2. sbb knapa ak xjadi doktor adalah ak mls membaca...haih

    http://komik2malaysia.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la mike..ekeke..aku banyak baca komik je..ko pon sama la tu..blog pon blog komik..ekeke..

      Delete
  3. pelik gak wei,asal buku je baca sat...mungkin buku ni tak banyak aura nya,hahahaha ..blog ni lain sikit,haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. serabut aihh baca buku ni..hahaha

      Delete
    2. ang jangan serabut,ang anggap je buku tu blog,haha

      Delete
  4. nampak tulisan blog segar bugar mata eh,tulisan buku bujur2 mata baca.Haha.
    Penangan yang kita suka n tak minat lain2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la tu..bila tak minat memang ada je alasan kan..hahaha

      Delete
  5. penulis tak memberangsangkan kot? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dok la rapunzel..best seller beb buku tu..isi kandungan ok..masalah aku la tak reti nak baca buku..hahah

      Delete
  6. ce try baca buku lucah lak... eh... ada jual lagi ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkehkeh..baca buku lucah rasenya ok kot TK..mana nak cari?hahhaa..
      *kat internet aku tau la..search je belambak ada..kehkehkeh..segar mata baca

      Delete
  7. Ayah kau rajen membaca, siap ada perpustakaan kat umah. Apsal habit tu tak menurun kat kau? Nampak sgt kau ni mmg nakal degil susah dilentur masa kekecik Pakcik. Ahaha! Pastu kau takyah laa nak imaginasi lebih2 kepala jadi pening mata berpinar sume tu. Aku rasa aku yg nak hempuk buku saiz mega ayah kau kat kepala kau Pakcik. Kahkah!

    Psl entry tak best tp kau still bleh baca tu hemm aku terasa gak r <--- Ayat sedih seh! :P

    Aku rasa aku nak cuba usulkan kat Kementerian Pelajaran mansuhkan buku2 teks tu, transfer sume isi kandungan tu dlm bentuk blog. Sume dak skolah blaja online je. Hm aku kesian kalau de insan2 yg kes2 cam kau ni. Haha! Nak bg tips utk baca buku, aku taklah layak sbb aku membaca pun bila perlu je. Lgpun aku rasa kau perlu lagi ke tips tu? Kau bkn tahap rebung lg. Dah buluh yg keras ketung dah. Org yg nak lentur kau pun konfem org tu yg kiok dulu kut. Bwahaha!

    *Err apsal aku banyak kutuk kau ni? Raya kang aku mintak maaf eyh? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnya aku mambaca gak..tapi bukan baca buku..kat internet kan bnyak..:-w
      majalah,komik bleh je aku baca..hahaha..

      #ok la terasa entri tak best dari perasan best makcik..

      patutnye memang camtu cara blajar skg..budak sekolah bawak lappy je..tak payah buku teks lagi..anak buah aku baru tadika pon dah terer guna komputer ko tau..tapi mampus la mak bapak nak belikan lappy plak..kehkehkeh..

      buluh ketung ko panggil aku..hampeh..kahkahkah..

      Delete
  8. buku tu tak best le tu kot...hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan tak best..aku yang takleh baca buku..kalau kat blog memang habis aku baca..haha

      Delete
  9. huhu kita berbeza lah bro..wa lebih pada mbaca..dulu masa musim novel wa boleh habiskan 3 novel dalam 24/7..stop kjp tok smayang ,makan dilupakan. kahkah..kejap ketawa kejap menangis dah macam org tak btol gamaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaa..lu baca novel sis..memang la suke baca buku..hahaha..ombak rindu betul..kehkehkeh..

      Delete
  10. sejak mengenali blog nie.. aku pun dah lebih brjiwa blog dr buku... apakah puncanya??? hurmmmmm........

    ReplyDelete
    Replies
    1. dakyah freemason kalau kata obe blog serius tu mell..hahaha..

      Delete
  11. aku pulak, aku suka membaca..tapi dalam masa yang sama, aku malas membaca..

    kalau aku masuk blog yang punya entry panjang berjela, aku mula rasa agak malas nak baca..kecuali atas tiga sebab..pertama, kalau blog tu aku dah biasa baca..kedua, kalau intro blog tu menarik untuk dibaca..ketiga, kalau err kalau owner blog tu org yg aku suka..kahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pon cam ko gak husin..saje nak sedapkan entri je tulis baca semua..padahal malas jugak..kahkahkah...

      Delete
  12. haha teruk betul ko nie.siap pening bagai.aku selalu bacakan buku cerita dekat aiman.tp buku2 ilmiah macam tu mmg dh lama tak baca,rasanya msti ada simpton2 macam ko jugak klu aku baca.aku pun lebih kurang ko gak tak pandai baca buku.hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..sebab membosankan la kot..kalau bacaan ilmiah dalam majalah ok je..yg buku ni aku tak tau apa masalahnya aku takleh baca..hahaha..

      Delete
  13. amboi cikgu bundle sampai mata berpinar, kepala tiba-tiba pening...dasyat juga penangan buku tu, tapi rasa2 macam malas membaca je...bukan tak pandai baca pun. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang malas..hahahha..niat nak baca tu ade.tapi gagal..hahaha

      Delete
  14. Lol. Konspirasi yahudi ni byk kat net bro. salah satu cnth ialah iluminati dgn simbol mata kat atas piramid dalam dollar US. Simbol ni pernah dikaitkan dengan simbol kumpulah Search. segitiga tu. Lol.
    Bc blog mmg sng sket sbb pendek2 kita baca. Jika buku, mmg kena ada komitmen tinggi kot baru bole habiskan baca. Sy sndr baca koleksi buku sherlck holmes dan mmg lamalah nak habiskan. Nak pikir lagi sapa pembunuh, nak translate jln cte dlm kepadal lagi. LOl. Bc komik lg senang n rilek. Hahhaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab ayah aku tak pandai surfing internet la dia suka beli dan baca buku bro..kalau aku nak beli memang tak la..haha..kat akhir buku tu pon ade tulis sumber rujukan penulis dari blog2 yang aku dah baca jugak..hahaha..

      Delete
    2. haha.. pttla mcm tu bro. kuar duit beli komik sy mmg sanggup. beli buku2 yang konspirasi2 ni mmg taklah. haha..

      Delete
  15. aku faham situasi ko..ko mesti suka tidur sambil berdengkur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..aku tak tau pon aku berdengkur..

      Delete
  16. mantab kayaknya bukunya,boleh pinjam tak.?

    ReplyDelete
  17. aku pon x suke bace buku. serius.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela ko..habis ko studi tu tak baca buku ke?hahaha

      Delete
    2. kos aku byk hands on mne ade bace2 muwahaha.,,

      Delete
    3. ooo..best la..sesuai gak kalau aku nak blajar kos cam ko chuu :))

      Delete
  18. Apa nak jadi dgn ko nih. Baca buku pun tak reti.. ish..ish..ish... Bagi aku la kan... membaca tak semestinya buku je. Aku rasa kalo ko ada kebolehan membaca kat internet tu kira dah bagus la. Sbb kat internet pun byk jugak ilmu yg kita bleh dpt. So, takde masalah le. Aku rasa la kan.. ko tak leh baca buku, sebab ko malas nak pegang buku tu. Hehehe. Sebab tu ko tak leh fokus membaca sebab ko tak selesa dgn kedudukan ko sewaktu membaca. Agoknye ler... Aku ni suka meneka. Kuheh..kuheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku memang malas la lyd baca buku..ekeke..aku suka lagi internet sebab semuanya dihujung jari..wakaka..

      Delete
  19. gua?minat membaca tu ada lagi,tapi pemasalahan sekarang ni,gua tak suka baca buku2 course gua amik ni,seriously mengantuk,tapi gagah baca,eh?

    ReplyDelete
  20. baca 2 3 baris dh mula ngantuk

    ReplyDelete
  21. hahaha. aku ada jugak buku tu. penat dah khatam.

    hm, jadikan membaca sebagai amalan ye pakcik. haha

    ReplyDelete
  22. aku tak suka baca buku teks !! damn! betul liyaa ckp tu , transfer sume buku teks masuk lam lappy . kan senang. x la berat nak carry sini sana

    ReplyDelete