Saturday, May 5, 2012

Info : Mitos tentang lepas kahwin yang busted..

assalammualaikum wbt..

Ada sesapa rindukan aku..kehkehkeh..ok la..kalau boleh aku tak nak taip banyak untuk entri ni..serius tangan aku sakit lagi ni..dari pengelangan sampai lengan jugak la terasa sakit yang tiba-tiba je mai tak tau dari mana..wooo..

Entri ni sebenarnya sikit sebanyak berkaitan alam lepas kahwin jugak walaupon aku sama skali tak boleh terima mitos yang selama ni dah banyak kali aku dengar..korang pernah dengar tak biasa orang-orang lama cakap badan cepat naik lepas kawin sebab hati senang...kehkehkeh...

Sampaikan ada sorang kawan aku ni..nama dirahsiakan..dia ni agak weng dan tintong sikit la sebab selalu ambil dadah sebagai supliment untuk dia ada tenaga extra untuk kerja dan berjaga malam..dadah tu bukan la dadah dah jadi ubat macam kat hospital tu beb..senang citer dia ambil ais atau syabu ni la..lol

Kesan hisap ais ni memang nampak sangat..dari dia berisi..badan terus kurus kering..yang lawaknya..mak dia suruh dia kawin la sebab tengok macam tak cukup makan je..ada bini atleast ada yang jaga makan minum anak dia tu la kononnya..kehkehkeh..silap-silap lagi tak cukup makan aku rasa.hahaha...


Ni la isu dia..kenapa orang suka cakap "lepas kawin mesti gemuk"..aku pon tak terkecuali dengan hal ni..sebelum aku kawin dulu, akak-akak kat opis tu tu pon asik cakap je.."lepas kau kawin nanti, akak jamin 3 bulan mesti badan kau naik punya"..adehh....terbukti tak betul pon mitos tu..lepas aku kawin berbulan-bulan pon, tetap badan aku menten je..hahahaha...

Korang layan tak cerita mythbusters kat discovery channel tu..kerja dorang ni nak buktikan sesuatu mitos ni betul ke tak..haa..aku ni lebih kurang cam diorang la..tapi made in malaysia punya..kehkehkeh...kalau mitos lepas kawin gemuk aku dah sangkalkan..ni ada satu lagi mitos yang langsung aku tak boleh terima..

"badan naik atau perut buncit lepas kawin tandanya bahagia,senang hati and wat ever la.."..kahkahkahkah..wtf men..

Sapa la punya idea yang reka mitos gila ni..kehkehkeh..aku bahagia je beb walaupon aku menten slim..aku rasa takda kaitan pon bahagia atau tak dengan perut naik buncit ni..orang yang gemuk tu bahagia sangat ek?..masa aku bujang zaman jahiliah dulu, aku kuat clubbing, drunk, kuat makan, kuat tido, badan aku naik jugak..apa citer?bahagia ke...tak pon..totally busted myths..

Fakta sebenarnya yang korang perlu tau, takda sebab lain dah selain kuat makan je badan ni boleh naik..tapi ada jugak sesetengah perempuan yang gemuk lepas kawin terutama lepas beranak kan..mungkin sebab faktor hormon kot..aku pon tak berapa tau pasal ni..tapi kakak aku anak dah tiga orang pon kurus,kecik, macam budak sekolah rendah je lagi aku tengok..hahaha..untuk orang lelaki pulak,korang jangan nak kencing aku la kalau cakap perut naik sebab bahagia..naik sebab banyak minum,makan,tido aku pasti..kehkehkeh..


# ramai lelaki dan wanita yang dah kawin tak jaga penampilan macam sebelum kawin..


37 comments:

  1. wah. menakutkan je mitos lepas kawen badan naik. kena workout dari skrg la nmpknya. hahha

    ReplyDelete
  2. masalahnya skg ni, aku belum kawen tapi badan aku dah naik..rasa makin boroi dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..sebab makan je tu bro..aku pon sebelum kawin boroi gak sikit..hehe..so isu lepas kawin naik boroi tu karut je..bila2 nak gemuk pon bleh..setuju tak?

      Delete
    2. tu la..nak gemuk bila2 pun boleh kot..hahaha..tapi dulu2 aku makan banyak mana pun keding jer..dalam 2 tahun kebelakangan ni baru badan aku makin naik..padahal lahap megi jer pun..

      Delete
    3. adakah betul aku kena click reply, bukan comment mcm slalu? hehe.
      klo cemtu, aku pon nk maintain cute la. ksian kat hubby aku satgi. kihkih.

      Delete
  3. oh gosh! td button add comment tak keluar. skali dh terreply kt encik H. sowi encik. hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ko mamai ke cikgu yuyu..ekeke..

      Delete
  4. aku pun rasa sebenarnya bahagia bukan faktor utama badan naik selepas kahwin tapi sebab lelaki ni...errrr dah berbini habis semua kerja rumah bini buat, dia tidur, makan, bermalas-malasan, bermanja-manjaan...itu yang dapat PJK (Perut Jalan Kedepan) HAHA. tak semua la...hanya segelintir je...


    lagi satu mitos kalau derma darah nanti berat badan naik, uhhh....aku dengan kengkawan dah beberapa kali derma elok je tak naik-naik...siapalah pemula mitos ni ek??

    ReplyDelete
    Replies
    1. penah gak dengar pasal derma darh tu ain..hahaha..aku pon derma darah gak..ok je..hahaha

      Delete
  5. ada gak yang cakap bila cecair dari bini masuk badan laki yang buatkan buncit,, wallahu a'lam :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada gak aku terbaca pasal tu muja.wallahualam..tp ikut pengalaman dan bukti depan mata aku..makan,minum la penyebab utama..

      Delete
  6. Faktornya mmg sebab makan byk & tidur byk. Aku rasa bahagia tu just kiasan je. Maksudnya laki tu sng hati la ada bini yg jaga dea gegila dgn rajen memasak. Tp still tak semestinya yg badan tak naek tu bini tak jaga or tak rejen masak.

    Sng cite, sbnanye laki yg naek badan ni dea terlalu eksaited ngan masakan air tgn bini yg baru dea rasa pas kawen sampai mkn tu lupa diri. Cam kau, mungkin bahagia jenis beringat. Dorang tu, bahagia tp tak beringat. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiasan ke perli sebenarnya tu..ekeke..betul la kot ko ckp..makan tak beringat..bini aku pon masak sedap gak..tetap gak aku tak makan banyak sebab taknak nampak sangat "bahgia" tu..kehkehkeh

      Delete
  7. Assalammualaikum.

    Entahla, yg aku tau, bangsa Melayu aku ni, banyak sangat mitosnya.. kadaang2 banyak mengarut cam sampah, yg ko bg ni salah satu nyelah. hak3.

    Lana pun ade je pakcik makcik, yg anak da bertimbun, hidup hepi, tpi aku tgk, makin lama makin mantap seh. lagi2 pakcik aku, budget crowded ingt umur dia 30 something, but, bila gtau umur dia dah 40+ with 4 kids, aiseh.. org tak caye.

    Sebenarnya,jaga makan minum, senaman, jaga hati gak..tpi tula,sng ckp,sush juge nk mmbuatnya,keh3..

    Aku stuju, memg pas kahwin, rmai tak mau jaga diri sndiri..sebb tu la kot kuar mitos n lagenda yg bebukan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula..perut buncit ni sebab makan dengan malas bersenam je..tp mungkin org boroi ni,dia senang hati kot dengn cara hidup camtu..tak kesah la badan naik ke,boroi ke, dah malas pikir sebab dah kwin dan beranak pinak pn..mentaliti yang salah bagi aku..lagi tua lagi patut jaga badan..

      Delete
  8. belom kahwin lg nih. bdn pernah naik tapi bf tegur, kuruskan balik... kang lepas kahwin agak2 badan naik suh suami tegur, kurus balik. sng citer. apede hal. ngeh3

    ReplyDelete
  9. aku sasa je..tapi bahagia jugak.kahkahkhakah

    ReplyDelete
  10. ghase2nya btol je kott, tpi bukn dlm msa sebuln dua yeee.. tggu pas ada anakkkk, anakkkkkkkk&ankkkkkk3!! haaa, pastu boley tgk tranformasi lalala

    ReplyDelete
  11. Hohoho,macam abang kita lepas kahwin badan berisi,bukan apa sejak ada bini semuanya bini tolong buatkan dan dia apa lagi tido je memanjang.Hahahah

    ReplyDelete
  12. kalu perut buncit sbelum kawin lak camne?

    Entri terkini Kazen >>> "Segmen: Kau Blogger Ku Blogger"

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari satu sudut biase sebab mkn la bro..satu lagi sebab macam aku dulu la..kuat tonggang..buncit la perut..

      Delete
  13. Aku setuju yg pompuan lepas kawen ada perubahan hormon. Ada satu site yg aku baca, faktor pertambahan berat badan lepas berkahwin ni ialah sebab .... takpe la.. segan nak ckp. Hahah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkeh..segan ye lyd...pemalu sungguh ko ni..ekeke..

      Delete
  14. aku dr sblm kawen sampailah dh 11 thn kawen..body dok mcm ni jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaks..bro memang terbaik lah..mitos failed kan..hahaha..

      Delete
  15. Haha.. bro. setuju part yng #last sekali. Sebab nak tekel/ushar kenalah jaga penampilan. Dah kawin, malas nk jaga2 badan da sbb dah dapat. Siol! haha..

    Lagipun mitos tu zaman dulu2 punya, harga barang masih ok2 lagi Skrg len sket, kepala ikan dah rm berapa dah, kepak ayam pun sama. Kahkah.. Tapi mmg kena maintainlah, untuk imej dan sudah tentu kesihatan.

    Mythbusters, mmg best rncgn ni. Lol.

    ReplyDelete
  16. kadang kurus,kadang gemuk

    ReplyDelete
  17. fakta yang last tu paling betul agaknye. eh bndle! aku belum kawen. kelas kawen yang ko bukak ngn liyaa tu pon aku x khatam lagi wakaka. aku rse fakta buncit tanda bhagia tu sbb nk sedapkan hati kot. maklum lah makin hari makin jauh pulak ke depan kehkehkeh, boleh x cakap cmtu cikgu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la tu..saje nak jage hati je kalau org ckp cmtu..padahal sebab pemalas,kuat makan, tido dan lain2..kehkehkeh..

      p/s : kalau aku buncit+gemuk bila2 nanti..maknanya aku pon dah dalam katogeri malas gak..,bukan makna aku bahgia..tak pon perut banyak cacing..kehkehkeh..

      Delete
  18. kalau jaga penampilan , gojes jugak lepas kawin pon..hewhewhew

    ReplyDelete
    Replies
    1. org dah kawin yang jage penampilan lagi aku respek dari org bujang tapi badan,rupa tak terurus ni..

      Delete
  19. itu mitos dari zaman dinasor gaknyeee
    sbb zaman dinasor kan semua besr
    wahahaha :D

    ReplyDelete
  20. bab tak jaga penampilan tu aku setuju tp ada tapinya..

    org perempuan klu dh ada anak,i mean baby mmg tak smpt nak jaga diri sendiri,sibuk dengan anak jer.tak mampu dh nak lawa2 dek anak..klu tak percaya suruh wife ko beranak.hoho..

    ReplyDelete
  21. yang aku nie makan sikit je pon tapi nak jugak die berisi macam dipam-pam . aihh. aku pulak tak suka diet ~ takpe , aku bahagia. haha

    ReplyDelete
  22. I think jenis lelaki yg naik badan pas kawen ni pasai sumer kerja rumah serah kat bini, muahahah.

    ReplyDelete