Saturday, May 19, 2012

Bagai anjing dan kucing

assalammualaikum wbt..

Ungkapan yang sering orang dulu gunakan untuk menggambarkan sesuatu situasi selalunya diterjemahkan dalam peribahasa, pepatah, pantun dan sebagainya..korang pon mesti biasa dengan satu ungkapan ni yang biasanya ditujukan untuk orang yang tak boleh duduk dekat dan mesti bergaduh.."macam anjing dan kucing"..betul kan...aku tak tau ayat ni termasuk dalam kategori peribahasa atau apa..tapi bila aku dah tengok gambar yang aku dapat dari email, ayat tu mungkin dah tak berapa sesuai lagi digunakan..hahaha..


alololo..suwittnye..hahaha..


Cukup la sekeping yang aku masukkan ye..kalau tengok gambar semua yang aku dapat yang ada lebih kurang 18 keping memang comel-comel semuanya..langsung tak menggambarkan anjing dan kucing ni macam yang selalu orang cakap yang tak boleh jumpa dan pasti akan bergaduh.. mungkin anjing dan kucing dah lupakan sejarah pergaduhan spesis kot..makanya hidupla mereka aman dan damai..kehkehkeh..

kalau anjing dan kucing pon dah mula berbaik baik..bila lagi kita sebagai manusia ni?hahaha..

"anjing dengan kucing tu takda akal bro" nama pon binatang..

tapi mereka tetap ada perasaan dan naluri seekor haiwan kan..sayang anak dan pandai berjasa balik dengan tuannya..kalau korang yang tak pernah bela kucing atau anjing dan arlergik haiwan ni..serius korang rugi..aku ni pon salah sorang pencinta haiwan terutama kucing..sekarang je aku dah takda kucing lagi..sob..sob..

Berbalik semula pasal ungkapan "bagai anjing dan kucing"..aku terpikir satu ungkapan baru yang lebih sesuai untuk mengambarkan situasi orang yang suka berkelahi ni..kalau anjing dan kucing orang cakap tak boleh ngam sebab tak "sebulu" yela memang haiwan berbulu kan..tapi spesis yang aku nak gunakan ni sama je jenis..tapi tu la..mungkin sebab tak sebaju kot..kahkahkah...

Setuju tak korang kalau aku gambarkan orang yang suka berkelahi dan gaduh ni ibarat " BN dan PKR"..kahkahkah...sebabnya depa ni sampai bila-bila pon takkan sependapat..nama pon pembangkang dan kerajaan kan..mesti ada pro and kontra..kalau semua nak pro je tak boleh jugak..tu dah jadi macam negara komunis dah..kehkehkeh...




Sebenarnya aku frust semalam pasal terdelete satu dari entri aku..nak delete draft tapi boleh pulak tersalah klik..baru je lagi post entri yang pasal "komen aku kena reject" tu.sekarang dah hilang..hampeh betul..dah la entri type SENTAP pulak..Jenis entri tu memang aku suka berbanding entri aku yang lain-lain..waaaaa...yang lagi buat aku frust pulak sebab baru lagi minggu lepas aku buat entri tutorial backup entri..tapi entri aku sendiri tak sempat backup..demmm..yela, minggu lepas memang la aku dah backup..yang minggu ni je belum...waaaaa

Ok la,malas sembang lebih...Jangan lupa tengok bola malam ni final FA Cup Kelantan vs Sime Darby..yang pergi stadium tu jangan buat perangai macam beruk terlepas kandang udah la ye..aku tak eksited nak tengok game tu..aku nak tunggu game pukul 2.30 pagi je final Liga Juara-juara Chelsea vs Bayern Munich..hehe....


p/s : pilihan aku untuk game malam ni..kelantan dan chelsea menang..tapi tak kesah la sapa menang pon..bukan aku ada share..hahaha..


39 comments:

  1. dua2 tak minat yg bola tu. HAHA... bagai anjing dgn kucing ? lepas ni biar peribahasa ubah , bagai BN dan PKR. grrr , auww ! HAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. marah org BN dgn PKR ni kang kalau baca blog aku..hahaha..

      Delete
  2. haha mmg betul lah bn ngn pkr tu..
    alolo tulah tak bhati-hati kn dh terdelete..tlg gelak je lah haha

    ReplyDelete
  3. Huh! Entry politik ke ni? Mementang dah nak sampai waktu mengundi. Haha! Err aku nampak ketensenan kau sebab terdelete entry tu kronik sgt ni. Cerita pun dah bercampur2 dlm satu entry. Nampak sgt kau kusut gila Pakcikkk :))

    Aku rasa better kau mintak maaf dgn org2 yg kau dah bahan supaya sumpahan tu hilang. Pasni takdelah terdelete entry lg. Kahkah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. politik mendenya makcik..aku menganjing politik je ni..hahaha...aku tensen entri hilang la ni..ni la jadinya..waaaaa

      Delete
  4. amboi. boleh la guna istilah "bagai ** dengan ***" kalau gaduh2 pasni.


    aku bersimpati dengan entri yang hilang tu...takpe patah tumbuh hilang berganti buat la lagi...HAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagai ummo dan pas pon boleh..ekeke..tak kesah aien..mana-mana parti politik pon sama je..hahaha..

      #tu yang aku cepat2 upate baru ni pasal nak tumbuhkan balik la tu aien..hahaha..

      Delete
  5. along dan angah selalu berkelahi ibarat BN dan PKR.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sah parents org politik kalau tegur anak camtu..ekeke..

      Delete
  6. haha.. binatang tak ada akal pun boleh buat :0

    ReplyDelete
  7. Bagai hanjeng ngan kucin
    Bagai biEn ngan pike-ar
    Bagai Chelsie ngan M-you
    Bagai k'ltan ngan S'ngor
    Bagai CiM ngan boss CiM yg bongek

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..yang last tu kenot go..ekekeke..

      Delete
  8. mmg rugi bagi sapa yang x bela kucing.. HEHE
    erm, I vote for Sime Darby.. :)

    ReplyDelete
  9. bagai bn dan pkr.. Syesyuai sangat.. Harhar.. Eh! Asal ko terdelete? Dgn komen2 aku skali la kan.. Huwaa.. (emo lbih pulak..ish)
    org y suke 2 penyayang.. Mst ko bgge kn pakcik.. Hahak!

    #sokong pasukan yg menang je. Bhahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tertinggal 1 word pulak..

      Org y suke kucing 2 penyayang..

      Cis! Kn da termention brkali2.. Hahak!

      Delete
    2. kehkehkeh..memang patut ko mention lagi..haram aku tak paham ayat ko tu kalau tak cukup mell..

      Delete
  10. hahahaha. aku pun tengok Belang (kucing aku) baek je dengan anjing kedai bawah. chill aje. ahakz

    ReplyDelete
    Replies
    1. woaa..ko bebaik punzel..sebabkan depa dah baik kang kucing ko tu kena samak plak..hahaha

      Delete
  11. weiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, politik wei peribahasa tu,takut gua baca,wakakaka...kelantan menang,yeay!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak politik laa mocik..umum je ni..hahaha...
      * yela kelate menang..betul macam yang aku dah jangka menang..huhu..

      Delete
  12. haha !! peribahasa untuk parti kini kah ?

    CHELSEA menang! biru . biru BN ke ? haha .adoi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ni bukan peribahasa untk parti la keli..perumpamaan je..hahaha...
      *erk..apa kaitan chelsea dengan BN..hahahhaha

      Delete
  13. peribahasa baru ni,boleh guna ni,kehkeh

    ReplyDelete
  14. patot la aku tgk 1 post hilang. aku ingt nk tgk balik komen2 lepas mne twu ko ade reply lagi en. tup2 da xde... da bace ni baru twu wakaka., cemanela ko bole terdelete lak. jari ko pelat nii kehkehkeh.. btw aku nk try cara ko., cek komen via new commen, so xya la ko tgu2 apprve lagi wakaka. tu pon klu aku selesa :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. frust ko tau..haha..aku rasa ko takkan tukar setting tu..dah selesa camtu memang tak la nak tukar lagi..haha

      Delete
    2. uish jgn ckp... aku sedang membiasakan diri., apelah, ptot bg aku semngat untuk bertahan dgn setting tu lol =))

      Delete
    3. ko dah tukar lom ni?..aku nak test komen boleh..kahakkahkah..

      Delete
  15. bagai aku dengan lalat kat kedai makan. *sian ko terdelete entry. Sabor ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko takde dengan makhluk lain ke nak gado lyd..ekeke..lalat pon jadi..sama macam bini aku..ekeke

      Delete
  16. haha.. jarang2 jmpa pic cmtu, mst tuan kucing n anjing tu dh latih dh dari kecik tuk tdo sma2.. ho3.. :) BN n PKR? ish3.. mcm boleh gna jgak peribahasa tu.. hahah..

    _terpadam entri, myb ad hikmahnya :) sabar je la.. buat entri baru.. hi3

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah bela binatang tu dari kecik sama2 takkn gaduh la minatang tu..

      Delete
  17. peribahasa skrg kene ikut peredaran zaman..hihihi..

    ReplyDelete
  18. tak masuk kepala aku dengan bola.bn ngan pkr lg tak masuk kepala.wakakaka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan kutu, apahal dengan blog??? cam tak aktif jer..

      Delete
  19. Bro, mmg skrg anjing dan kucing bole jadi kawan da. Skrg kita stat pakai ungkapan, Bagai BN dan PKR lah. Kat tmpt sy, dua parti ni mmg tak sebulu. Penyokong tiap parti ad shj agenda mereka yang kdg2 kita rasa tak sesuai tuk diperdebatkan. Yela, bnd baik, mengapa dua2 tak sokong? Lainlah benda tu menjahanamkan negara, itu mmg tak heran nak bantah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana2 tempat pon sama..terutama kat kg dan felda2..ideologi parti sangat kuat..kat bandar je ok sikit..kalau org kg berpolitik sampai tak bertegur sapa kalau lain pahaman..bgs lagi anjing dengan kucing..hahhaa

      Delete