Monday, May 7, 2012

Info dan tutorial : backup entri dalam blog lain..

assalammulaikum wbt..

Mesti korang semua dah sedar kepentingan backup data bila mengunakan komputer atau lappy ni kan..mana la tau tiba-tiba pc korang tu buat hal pulak..masuk virus ke rosak ke..memang la biasanya boleh diselamatkan lagi sebelum format baru atau repair, tapi andai data tu korang sangat urgent nak guna, kan jadi masalah..so cara selamatnya baik korang backup dulu kat mana-mana external hardisk atau thumb drive..

So harini aku nak tunjuk sikit cara backup data..tapi bukan la data biasa..tu semua orang pon tau..ni cara nak backup data content blog korang tu..lepas korang dah blogging bertahun-tahun tak sayang ke kalau tiba-tiba blog korang hilang..maklum la untuk pengetahuan korang, banyak dah blog yang di hapuskan oleh Blogger kerana didakwa melanggar peraturan Term of Service Blogger..

Oleh sebab pihak Blogger menggunakan khidmat bot program untuk menentukan status sesebuah blog yang didakwa telah melanggar peraturan ni, kadang-kadang blog yang tak melanggar peraturan pon boleh menjadi mangsa kerana dianggap sebagai blog spam.. Sebelum benda ni jadi, baik la backup blog korang tu dulu ye dak..Blogger dah satu hal, masalah hackers yang saja-saja hack pon ada jugak..tak sayang ke content berharga yang korang dah tulis selama ni..blog aku takpa la pasal blog sampah je..takda nilai..tapi kalau blog korang hilang, satu kerugian besar lol..

Aku sebenarnya tak pandai buat entri type tutor ni..tapi sebab aku rasa tutorial ni agak penting untuk aku kongsikan, terpaksa la aku jadi cikgu harini..kehkehkeh..tutorial ni senang je tapi mungkin ramai yang belum tau..kalau korang tak paham penerangan aku dalam tutor ni..pegi hantuk kepala kat dinding 10x..kehkehkeh..


Step 1 :

Dashboard ----> Setting----> Other


Step 2 :

Download blog..




Step 3 :




Save..siap..



Fail .xml yang korang save ni boleh digunakan dalam mana-mana blog lain atau blog baru dengan cara Import blog.. sama je macam cara tadi..

Dashboard >> setting >> (boleh rujuk balik step 2)..Just kat blog tools tu klik Import Blog dan upload semula xml code tu dalam blog yang lain..maka nya siap lah klon entri korang semua beserta komen-komen yang ada..

Harap maklum fail ni hanya mengandungi entri-entri yang terdapat dalam blog korang sama ada yang save draf atau dah publish..so toksah risau la, semua ada..tapi untuk fail sidebar atau widget-widget jahaman yang lain tu, korang kena la save sendiri kalau nak..bagi aku tu tak penting pon..



p/s : -_-' tak sangka aku buat tutorial yang tak sengal..tahniah..kehkehkeh..

22 comments:

  1. Kalau la kan..kalau aku buat template setting ala2 facebook, agak2 blog aku kena hapuskan x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah la H..aku pon tak habis studi lagi..haha.sebenarnya aku lebih risau dengan hackers dari kene delete blogger ni..tapi blogger ni plak main random je nak delete blog org..nak selamat kene ada hosting dengn domian sendiri je la..hehe

      Delete
    2. kenapa main random delete blog orang? kenapa? kenapa?

      Delete
    3. random tanpa sebab atau sebab disyki blog spam..tu yang kene delete tu..haha

      Delete
  2. paham lah juga cikgu, patut lah aku tengok Export blog tu fungsi dia apa, untuk backup2 rupanya..sakit kepala juga aku main ngn blog ni..hawhaw

    ReplyDelete
  3. Ooo..ada ek? Tak penah aku terfikir yg blog pun bleh buat back up..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada la..buatla setahun skali paling cikai pon..ko punye blog pon dh lama lyd..kang tetiba kena hack nak start blogging dari blog kosong balik kan tak best..hehe..

      Delete
  4. baru ku tahu akan kewujudan menatam ni, tenkiu cekgu atas tunjuk ajor !
    tp yg pasti, aku sendiri x pasti bile aku ade kerajinan nak backup2 semua bende alah ni , cekgu buatkan lah =))

    ReplyDelete
    Replies
    1. backup tak sampai 2minit pon..sengal..hahhaa

      Delete
    2. yg aku twu klu nk backup cmni je >>>
      copy sume kod kat html. dah. cmtu je. hahaha biasenye tu klu time nga nk renovate belog

      Delete
    3. cet..tu copy template je makcik...takleh guna untuk blog lain....takat nak backup sementara renovate bleh la..hahaha..

      Delete
  5. Woaaaaaaaa!

    Aku tak pernah tau pun yg blog pun bleh wat back up sume. Aku tak pernah nak piker pun sampai tahap kalau blog kena hapus ke ape ke. Hehe. Itu la rupanya function export ngan import blog tu eyh? Selama ni, apa yg aku tak paham dlm blog, aku abaikan je. Malas nak explore lebih. Haha.

    Mekaseh for the info, Tok Guru! Haha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. mohon belanja cikenchop..

      Delete
  6. Pernah alami perkara serupa masa mula2 buka blog. belum tulis entri dah kena bantai sebab dianggap spam. Haha.. Mmg tak cekap betul sistem blogger tapi harus gak tuk mengurangkan mangsa spammers ni. Terima kasih bro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa..penah kene ke bro..hahaha..apa lagi backup la content yang ada skg sebelum kene lagi..hehe

      Delete
  7. kita dah back up dah,sebab dulu pernah hilang takut eh.

    ReplyDelete
  8. tak back up kalau hilang tinggal kenangan jelah ek...nak back up la kot2 blogger random sana sini blog aku terkena...mana la tahu kan kan kan...hehe

    ReplyDelete
  9. ohh macam gitu ekk,tp aku takde la syg sgt blog aku.blog aku cam ko gak.blog sampah jer.hahaha..

    ReplyDelete
  10. jangan delete blog aku pelishhh ??!

    ReplyDelete