Monday, May 14, 2012

Sentap : Istilah troll yang perlu anda tahu..

assalammualaikum wbt..

Kalau korang biasa baca blog obefiend blog serius atau blog katun nokharomm ayam & babi korang pasti akan selalu jumpa istilah yang takda dalam kamus dewan bahasa..kat sini aku selaku cikgu bundle akan menerangkan serba sikit maksud istilah urban ni mengikut definisi kamus dielek/urban dan pengunaannya dalam seharian..

Meleis
Mesti korang dah biasa jumpa perkataan ni kan?..perkataan ni digunakan dengan meluas dalam entri blog serius sehingga ramai buat anggapan istilah meleis ni pon muncul pertama kalinya dalam blog obe..

kalau mengikut definisi kamus dielek pulak meleis bermaksud :

Melayu pasca Dasar Ekonomi Baru(DEB) yang urban konservatif, yang mempunyai ciri-ciri tipikal yang berbeza dengan orang urban


#DEB ialah Dasar Ekonomi Baru yang diperkenalkan oleh Tun Razak..sila rujuk buku sejarah sekolah menengah korang


Senang citer melayu pasca (DEB) atau melayu kampung masuk bandar ni yang sebenarnya golongan meleis..

Tapi kalau mengikut penggunaan perkataan meleis dalam maksud urban yang digunakan oleh blogger..meleis ni merujuk kepada bahan sindiran,troll golongan melayu tak sedar diri..aku pulak suka melebelkan golongan meleis ni macam contohnya golongan melayu Kpop, mat rempit, budak kereta yang modified kancil jadi evo dan macam-macam lagi..kehkehkeh..

Satu contoh lagi cara untuk lebih mudah mengenali meleis contohnya pengguna laman sosial atau blogger ialah dari segi nama..sebagai contohnya..

  • 5zol (meleis) ------> Faizol (melayu)
  • East one (meleis) -------> Iswan (melayu)
  • Eyqha (meleis ) ---------> Eka@Ika ( melayu)


jelas?hehehe...



Serbanistas
Definisi sebanistas kalau mengikut kamus dielek ialah :

Golongan yang holier-than-thou, yang sering membawa agama walaupun di ruang yang tidak sepatutnya. Mereka yang suka berperang di laman web dengan mereka yang tidak sehaluan dengan mereka dengan hujah-hujah agama.

Serbanistas mula memenuhi laman sosial Facebook dan terus mengkritik Yahudi walaupun Facebook dicipta oleh seorang Yahudi atheist yang bernama Mark Zuckerberg.

Matlamat sebanistas ialah berjihad dan berdakwah..Perang syahid diorang biasanya tertumpu di laman sosial. Dari pandangan Serbanista, semua orang lain tak pandai agama..so tugas mereka ni ialah menyampaikan dakwah..tanpa mereka runtuh akhlak semua orang melayu..Ini adalah tugas Serbanistas..


p/s : harap korang jangan konfius Serbanistas dengan ustaz atau guru agama. Ustaz dan guru agama adalah pekerjaan, perlu ada tauliah dan kelayakan. Serbanistas ialah subculture..cuma perlukan keyakinan..hehe..



Hijabsters
Definisi mengikut kamus dielek merujuk panggilan fashionista yang memakai hijab..Kebanyakan mereka memakai tudung jenis scarf/pashmina/selendang yang dilili-lilit..Golongan ini sering mempunyai blog sendiri dimana gambar-gambar bergaya atau tutorial tentang cara melilit tudung dimuat naik..

Golongan fashionista hijabsters ni dah tentulah menutup rambut yang dikatakan aurat wanita.. (walaupon berbaju ketat dan menampakkan bentuk badan).hehe..Icon fesyen hijabsters ialah Hana Tajima, Yuna , dan The Scarflets..


icon hijabsters yang bukan melayu dan bukan meleis..hana tajima


Biasanya golongan hijabsters ini akan selalu didakwah oleh golongan serbanistas dengan menyuruh mereka memakai pakaian yang longgar-longgar..golongan hijabsters juga biasanya dapat mengelakkan diri dari di ngorat oleh golongan meleis, sebab jantan meleis hanya suka awek meleis seksi..betul ke?..kahkahkah...


p/s : Mungkin ramai yang butthurt dan tak bersetuju dengan maksud istilah-istilah ni..so sila gunakan dengan berhemah..harap maklum, aku cuma menjelaskan maksud je..bukan aku yang create benda ni ok..kehkehkeh..



49 comments:

  1. cekgu bundle makin urban nmpaknye.,kehkehkeh

    ReplyDelete
  2. haha.. pening jugak bace nye..berulang jugak nak paham..masalah kepala rini.. thanks urban !

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa yg susahnya nak paham keli..haha..aku tulis style meleis je ni..hahaha

      Delete
  3. Blog ayam & babi tu memang best..tak pernah bosan kot aku baca..kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi bukan semua org paham kan lawak diorang tu..kehkeh..lawak mcm celaka..sakit perut aku gelak kalau baca..

      Delete
  4. oooo... nampak sangat aku ni orang kampung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. org kampung takde hal bro..tpi org kg masuk bandar tu yg lain skit selalunye..(bukan semua)..hehe

      Delete
  5. ooo... hahaha... selalu dengar tp malas nak ambik tahu maksud die...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku dulu mula2 tak faham gak..tpi cube pahamkan ayat diorang tu dengan keadaan..so ternyata la betul macam yang aku pikir..benda ni ayat troll je..hahaha

      Delete
  6. hahahahahaha tu jer ak mampu komen

    http://komik2malaysia.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. Meleis la ko ni bundle. Heheh. Betul tak penggunaan ayat tu? Okay gurau jek.

    Itu je ke? Maksud perkataan troll tu sendiri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..boleh je lyd..aku kalis kutukan..hahahah..
      maksud troll tu membahan,sindiran,dan macam2 lagi la lyd..

      Delete
  8. Ahhhh! Agak terasa gak r bab Meleis tuu. Liyaa konon, padahal dlm ic Lia je. Ehh, ke tak tergolong pun dalam kategori Meleis? Haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama betul ko apa makcik?liana ke? hahaha..

      Delete
  9. aku jugak contoh terbaik yg kene ek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan je ni bro..takkan sentap kot..kehkehkeh..dah nama ko je asik aku nampak..so aku guna je la bahan yang ada depan mata ye dak..hehehe..

      Delete
  10. ehh hanatajima tuu muka macam cikpaaa laaaa kan? kan? kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghh..ko cam hana tajima ke cikpa..bleh nk ngorat ko tak?

      Delete
  11. haha barulah eden paham maksud disebaliknya..time kasih :))

    ReplyDelete
  12. Salam..

    jadi..itu maksud meleis ghopanye.. hehehe. ada gak lana jumpa, tpi salu buat2 paham,keh3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..so dah paham ni bagus la..ekeke

      Delete
  13. Haha.. bro. Saya sedar gak perkataan ni kat bnyk tmpt tp endahkan. Skrg dah bc, pahamla skrg. haha.. Serbanistas kot yg agak baru bg sy. melesis secara kasarnya didefinesikan sbg org melayu yng menerapkan ciri lain dlm diri korg kiranya lalu menenggelamkan identiti melayu sebenar. Budak kg msk bandar, mmg tepat kot. Hoho..

    ReplyDelete
    Replies
    1. serbanistas selalu ada dalam blog ayam&babi bro..diorng suka betul menganjing pasal tu..

      Delete
  14. waaa...detailsnya penerangan ko...msti ko anon anon yg berhemah nih...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku anon-anon je..haha..watak sampingan..ko lain la..kemain hebat skg kat blog serius ye..hahaha..

      Delete
  15. mereng kepala hotak nak digest menda ni,, kih3

    ReplyDelete
  16. hahaha..jgn pening2 muja..bacaan ringan je ni..

    ReplyDelete
  17. selamat hari cikgu kepada cikgu bundle.HAHA.


    meleis dah tahu...biasa baca yang serbanistas baru tahu perkataan tu tapi maksudnya memang faham la sangat sebab selalu jumpa di laman muka buku....yang hijabsters tu errrr...quite pedas la kot untuk mana2 gigirl yang suka berfesyen and and anddd siap ada blog khasss untuk semua2nya tu. opsss~

    ReplyDelete
  18. meleis just made my day huahahaha

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Penah dgar n tbca.. tp xtao pulak mksdnye... skrg bru sha fham ^^

    ReplyDelete
  21. aku rural sampai bila2 heheehehe...

    ReplyDelete
  22. tq jadikan aq retis...kelas kau pah..(^^,)
    aq gak contoh terbaik yg kene ek..(>_>')

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah..sori la ika..ko memang contoh terbaik...

      Delete
  23. terima ksh utk kelas ni cikgu.huhu

    ReplyDelete
  24. serius aku takkan guna bahasa istilah nie semua.macam membuatkan reader aku berfikir jer.haha..

    ReplyDelete
  25. er cikgu ,? saya miss kelas semalam . tolong ulang ?

    ReplyDelete
  26. now I know. lagi yg marhaen marhaen tu apa? jimba2 tu? aduhhh rasa sangat expiry date haku ni.

    ReplyDelete
  27. bergeliga jugak kepala hotak ko ye... mcm kepala kote donald trumpet!

    ReplyDelete
  28. ok,, muja baru baca,,,, cikgu bundle sangat,, auuuuwww!!! hahaha

    ReplyDelete
  29. Saya nak ajak semua pembaca blog nie pikir kembali mengenai
    isu nie... memang dah makin tenggelam ngan isu2 lain ..
    tapi penulis mengingatkan kita balik ngan isu nie...
    rasa adabaiknya kita pikir kembali isu nie...


    Feel free to surf to my web-site: Jenna

    ReplyDelete