Friday, May 11, 2012

Berita baik untuk wanita bergelar isteri..

assalammualaikum wbt ..

Rasanya entri ni ramai pembaca blog aku suka sebab ramai kat sini golongan wanita je yang baca kan..hahaha..maklum la sejak kebelakangan ni feedback dari pembaca pembaca blog aku ni macam makin kurang je..kalau dulu komen boleh la jugak sampai 30-40..lani tinggal belas belas je..tu pon termasuk yang aku balas komen..kehkehkeh..sabau je la bak kata aien not alien..blog aku dah makin bosan ke?hahaha..

Ok, straight to point..berita baik yang aku nak sampaikan ni berkenaan hal laki bini la..tapi masih boleh diambil perhatian untuk yang bakal jadi laki atau isteri ni..info yang best untuk kaum hawa tapi tak berapa best untuk kaum adam ni aku dapat dari buku yang bini aku beli masa pesta buku haritu..hahaha..

kenapa aku cakap berita baik untuk isteri je, tapi tak best untuk golongan suami ni ialah sebab statment ustazah ni dalam buku tu ada menyebut..


"Isteri dibolehkan mengambil wang suaminya bagi membeli keperluan diri sendiri dan keluarga seperti membeli makanan dan minuman walaupon tanpa pengetahuan suami..kebenaran ni jelas dalam arahan Nabi S.A.W. kepada wanita yang mengadu bahawa suaminya kedekut..Dia juga memberitahu Nabi bahawa dia 'mencuri' daripada kocek suaminya"..


Nabi S.A.W bersabda , maksudnya :

"Ambillah apa-apa yang perlu bagi memenuhi keperluan kamu dan anak kamu dengan cara yang baik" ( Riwayat Bukhari)


Sebenarnya aku nampak tak berapa sesuai maksud hadis Nabi dengan statement ustazah bagi ni..Nabi cakap ambillah apa-apa yang perlu dengan cara 'baik'..tapi sebab kisah wanita tu berkenaan 'mencuri' adakah itu Nabi benarkan?..takkan Nabi ajar isteri mencuri dari suaminya sendiri..cara yang baik tu ofcoz la kena mintak..zaman sekarang pulak, bukan tu caranya nak tuntut nafkah..kalau betul suami kedekut sampai tak bagi nafkah, macam macam cara lain ada selain mencuri..boleh je pinjam sapa-sapa ke..last skali kalau suami tak bagi nafkah pergi la mahkamah syariah mintak fasakh.habis cerita...Jadah sampai nak mencuri..betui ke dak yang ustazah ni cakap..kalau la ustazah Bahyah ni depan aku,memang macam-macam aku tanya lagi bagi aku puas hati..hahaha..

Oklah..aku anggap jela statement ustazah ni dah betul walaupon aku masih ada banyak persoalan..beliau lebih tau ye dak.(takut jugak tak betul,even hadis pon boleh dipertikaikan, inikan cakap ustazah).hehe..apapon aku harap golongan wanita ni jangan salah paham pulak satu perkara ni..kalau betul korang dibolehkan mengambil wang suami tanpa kebenaran hanya untuk keperluan ye..bukan kemahuan..


lagu pilihan harini..(takda kaitan dengan entri)


Sebab ustazah cakap boleh ambil tanpa pengetahuan, jangan pulak selamba je korang amik kad atm atau kredit kad laki korang dan pergi shopping tanpa pengetahuan..woaaa..best la camtu wei...harap maklum ye..untuk keperluan je..kalau nak shopping baju,kasut,bra,beg lupakan..baju dah penuh pon dua tiga almari,tu bukan perlu tapi membazir ok...situasi ni aku rasa sesuai time terdesak lapar nak mati sebab laki kedekut je la tak bagi makan...kalau laki korang dah baik, keperluan semua terjaga, jangan la gatal nak curi..kalau nak duit untuk shopping bagitau baik-baik apa salahnya...haihh..


Sekian,
Ym.Bundle.
suami mithali 2011-2012

54 comments:

  1. amboih. klu begini. mmg kena sorok semua duit ni. hehehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik,, baru perasan blog muja ada kat ladies's restroom tu,, tq.. tak kira la sebab ape pun,, hehe :D

      Delete
  2. hehehee..... xD kalau untuk keperluan tu ok la.. kalau barang2 bukn keperluan tu.. xpayah la.. minta je ^^

    ReplyDelete
  3. duit suami, duit isteri.
    duit isteri, duit isteri.

    nak duit, mintaklah..dulu seblum berkawin boleh je minta..takkan pas kawin, dah sah tak leh nak mintak dengan cara baik, kan?...hehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi..blom kawin pon dah mintak ek..bahaya ni..hahaha

      Delete
  4. ok..aku bakal isteri yang bila tariknya belum diputuskan lagi dan ini menarik minat aku untuk berbelanja dengan duit bakal suami nanti..HAHA.

    ReplyDelete
  5. nt aku kawen...aku nk bukak post ko nii laaa hhaa

    ReplyDelete
  6. Woaaaaaaaa! Bestlah gini boleh curik duet laki. Laki aku mmg bg pun duet utk belanja brg sendiri tiap bulan. Tapi kalau aku rasa tak cukup, kita satu 'keperluan' jugak la utk aku curik sebagai tambahan kan? Haha!

    Biasa la Pakcik. Baju, kasut, beg, & dalaman sume tu sume warna kena ada. Baru bleh matching2kan. Hahah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak beli guna duit sndiri la makcik..hahaha..

      Delete
  7. yea..taw la..

    utk kperluan ja,,,^^
    btuah wanita...

    ReplyDelete
  8. Ni kalau suami tu kedekut kan? Kalo dia tak kedekut, mintak je baik2. Aku rasa kurang respon mungkin sebab ko dah kurang komen kat blog org kot. Dah tentu ko kata pembaca blog ko ramai pompuan. So, derang akan ada rasa, ko komen aku baru aku komen ko. Agaknye le.. Hahah. Peace. Ini hanya andaian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kedekut pon aku tak setuju..banyak cara lain..hehe..
      eh..aku rajin je komen entri ko..takkan kene komen dulu baru entri aku dapat komen..ekekek..aku komen entri sapa-sapa tak mintak balasan komen entri aku pon..hahhaa..

      Delete
  9. Untunglaa jadi suami mithali kehkehkeh :D
    Siap ada session tahun bila tu. haha

    Mls login

    ReplyDelete
  10. aku ni xdak duit, pastu buat masa ni pulak aku xdak isteri..tapi insyaAllah kalau ada isteri nanti, nak kapal selam pun aku cuba jugak bagi..

    incek husin (bukan nama sebenar)
    bakal suami mistali
    2013-eternally

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceh..geli pulak aku baca komen sendiri..kahkahkah

      Delete
    2. woaa..kapal selam pon bleh bagi husin..bile u nak masuk minang i..kahkahkah..

      Delete
  11. Lol. Aneh gak contoh tu bro. Dengan "cara baik" atau "niat baik" dua hal berbeza. Jika kedekut amat, ambil jelah. Lol.

    Still masih bnyk reader gak bro. Lagipun post berubah selang berapa hari je, jadi orang biasa ke entri terbaru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu bila aku cuba fahamkan statement ustazah tu..rasa macam ada samting tak kene je..niat dah tentu baik untuk keperluan ye dak?..tapi cara tu dan tentu tak baik pon..adakah ni matlamat menghalalkan cara?..yang hadis nabi ni jelas dah cakap ambil dengan cara baik..ustazah tak paham ke aku yang tak paham..lol..

      Delete
  12. Aku nak jadi isteri yg baik.
    Mintak baik-baik.


    Kalau dia tak nak bagi,
    tuntu cerai.


    ok tak. aku tipu.

    ReplyDelete
  13. haha msti abam bhati2 sorokkan purse dr pandangan puan isteri kahkah

    ReplyDelete
  14. ni kes laki kedekut nak mampus smp nak beli barang dapur pun takde duit kot.aku selalu mintak jer,klu beliau tak bagi apa ada kesah duit aku sendiri ada,wakakaka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kutu..isteri yang baik isteri yg senangkan suami..hahaha..

      Delete
  15. haah kan, kalau dia bagi takde nye kita orang pempuan ni nak amik curi-curi..
    kan best kalau ..
    Isteri: B, syg nak Rm1000 boleh?..
    Suami : Syg punya pasal, 3000 B bagi tau..
    Amacam, ok tak camtu??
    ~Peace~

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..bagus..selalu amalkan kopak laki..hahaha

      Delete
  16. aku nanti kalu dah berlaki tanak juga main curi2 duit suami..at least mintak dulu..lagipun mak aku tak ajar bab2 mencuri ni..kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yang sepatutnya..mintak cara baik..kalau tak dapat gak pinjam kwan..apa susah..

      Delete
  17. Replies
    1. aku ni dah kategori boros dah..so berlawanan dari kedekut la kan..hahaha

      Delete
  18. ala.... duit laki duit bini la gak... duit bini, bini yang punya la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu bro..tp kene mintak..haha..

      Delete
  19. kalu nak ambil pon biarla cara baik..kan2....

    ReplyDelete
  20. yg pntg suami kena r bg duit kat istri.. jgn smpai istri amk duit curi2... dlm rumahtngga ni, kna r ad persefahaman, kalo duit tu istri nak gna tu shoping sja2, baik x yah r.. guna tuk bnd pntg dan berfaedah ja.. tp kdg2 suami kna fhm, prmpuan ni mmg suka shopping... skali skala dlm setahun ap salahnya kan.. :) jgn kedekut sgt lah wahai suami.. krana nafkah itu mmg hak istri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahekla emma..kalau laki tau tanggung jawab tak jadi hal ni..so laki kene pandai2 la urus keluarga ye dak...hehe

      Delete
  21. suami jgnla kedekut klu taknak isteri mencuri. erk

    ReplyDelete
  22. cantik, menarik, tertarik..yehuu!!! tapi,belum bersuami lg..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi cari suami dulu ye marsha..hahaha..

      Delete
  23. tgok tajuk entry. Hengat brita baik apa.. Haha.. Baik sgtkah berita yg tak berapa baik utk suami ni... Alar.. Mintak je baik2.. Manje2.. Gode2 skit dpt la 2.. Isteri y baik adalah pndai menyenangkn suami.. Aku la tu.. Bahahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bgusnya ko makcik mell..menyenangkan suami tu lagi bagus dari mengharapkan suami je..

      Delete
  24. walaupon aku belum bergelar isteri tp aku smbut baik berite ni huehue.,kne mintak leklok eh, lemah lmbut gituw XD
    okei pokcik ni bru aku ley anggap kelas rumah tngga yg aritu tergendala tu =))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kelas rumah tangga akan bersambung lagi..tunguu...hahaha

      Delete
  25. kalau dah suami bagi nafkah secukupnya tak payah ler sampai nak amik senyap2..apa2 belajar untuk minta izin dulu tak kira laa dr segi bab duit atau apa pun dr suami...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes..apa pon kene mintak izin suami dulu..salam kenal jugak safiya..singgah la selalu ye..hehe

      Delete
  26. btw salam kenal yer bro...saya dtg singgah n follow sini ;-)

    ReplyDelete
  27. Pndapat sy, sbnrnya ada maksud sebalik 'mencuri' tu. Maksud dia 'ambik senyap2'. Aha, itulah sbnrnya. Ok, cuba sy btulkan balik ayt bro tu.

    "... Dia juga memberitahu Nabi bahawa dia ambik senyap2 daripada kocek suaminya"..

    Maksud dia sma je dgn pnjelasan awal dia, dia ambik tnpa pngetahuan suami dia. Cuma ayt tu kna fhm btul2, n mmg bunyi mcm tak snang dgr.

    BTW, hadith Nabi tu ada btulnya.
    Dah mintak baik2, tak kasi. Silap2 kena makan kaki.
    Nak pinjam duit, KALAU la dia ada krja, boleh ganti. Kalau tak?
    Nak mintak fasakh, sayang kluarga lg. Lgpun cerai ni bnda halal yg dbenci Allah SWT.

    Jadi, cra yg baginda bg ni boleh dgunakn, DENGAN SITUASI TRDESAK. Contoh nk bg susu ank takde duit, nk mkn takde beras, bnda yg KPERLUAN, bkn KEHENDAK. Lgpun tnggungjwb seorg suami wangnya utk mmberi nakfah kluarga. Jdi gunakn wang tu dgn cra btul.

    Ok. Dah hbis. Pi minum air jap. Tekak kering.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama je kan sis amik tanpa pengetahuan,senyap2 dengan mencuri tu dan hadis nabi pon menyebut ambil lah secara baik..nak taknak kene cara baik la ikut kefahaman aku yang amat jelas dah kat hadis tu..

      dan ayat mencuri tu pon bukan aku yang tulis..sebijik aku salin tanpa ubah apa-apa dari buku ustazah tu..

      Nabi tak kuarkan hadis lain pon sis untuk situasi ni..tu je la yang ada.."ambil dengan cara yang baik".Nabi tak cakap boleh gunakan bila keadaan terdesak..matlamat tak menghalalkan cara kan..

      adeh..pendapat ko pon tetap tak puaskan hati aku la sis..benda sama je pusing balik ni..hahha..takpala..thanks sis..aku akan cuba tnya ustaz plak bila usrah nanti..hahaha

      Delete