Sunday, December 4, 2011

Info : Blogger genius

assalammualaikum wbt..

Aku rasa kagum la tengok perkembangan dunia blogger sekarang ni..seawal usia 10 tahun pon dah ramai aku jumpa ada blog..masuk 12 tahun atau darjah6 dah otai pasal blogging, masuk menengah dah jadi hackers..huh, hebak budak budak sekarang..mau tak hebak, sampai aku pon penah kena maki dengan blogger darjah 6 tempoh hari..kehkehkeh..

Sebenarnya apa aku nak cerita kali ni pasal "entry" atau posting yang berilmiah..walaupon aku tengok banyak blogger buat blog personal je, tapi bab nak kongsi entry yang berilmiah atau berguna mesti ada jugak selain nak cerita pasal pergi pasar malam atau cerita makan meggi kan..kahkahakah..


Kalau korang nak kongsi benda yang berguna tu teruskan la..baguslah dari kongsi gossip atau buat cerita yang tak betul..menambahkan dosa ya dak..contoh entry berilmiah popular yang biasa blogger buat apa lagi kalau bukan entry tutorial..search je la nak tutorial apa...bersepah ada..kehkeheh...

Tapi ada satu benda yang aku musykil pasal entry tutorial ni..aku pelik bila tengok yang share tutorial tu cuma blogger baru..macam aku cakap awal tadi, budak baru sekolah rendah, sekolah menengah dah hebak..kat sekolah sekarang ada mata pelajaran buat blog ke haa?maaf la aku takda adik sekolah lagi nak tanya..kehkehekeh..


Bukan apa, kalau sorang dua je yang aku biasa jumpa buat entry tutorial ni ok lagi, ni terlampau banyak..pastu kalau yang post tutorial ni student programmer ke bidang it komputer ke, grafik ke aku tak heran pon, ni budak sekolah je..hebak betol diorang ni boleh paham bahasa komputer dengan coding macam macam tu ek..genius budak budak sekarang..hehe..

Aku dulu nak hafal sifir 3 pon lembab..time sekolah rendah main longkang je lagi..kahkahakah..tapi walaupon aku failed bahasa komputer ni, tak pandai nak buat tutorial pasal blog, aku penah jugak buat entry tutorial dulu beb..hebak jugak kan..kan..kan..kalau ada yang tak pernah tengok lagi entry tutorial aku sebelum ni..korang boleh usyar kat SINI..


P/S : sharing is caring scary


32 comments:

  1. hahahahaha..... tengah fenin nie cari tutorial luf luf jatuh kat blog tu tp x jumpa yang beshhh >_<

    ReplyDelete
  2. hahahaha..bleh tahan sengal ko ni dayah..ekeke..ko dah baca tutorial aku tu lom?berguna tu..ekeke

    ReplyDelete
  3. budak2 sekarang dah bijak.aku kenal coding2 tu sume baru tahun lepas tu pun sebab blaja programming kalo takde subjek tu utk course aku ni takkan aku kenal benda alah tu kot.

    ReplyDelete
  4. kena banyak buat homework klu nak expert pasal blog .....aku pun bru nak tau pasal blog ni....so kalau salah tu tolong tunjukkan.....

    ReplyDelete
  5. pembetulan, sharing is scary ! hahahah xD

    standard lah tuh bang budak2 sekolah rendah dah pandai blogging...baru 11 tahun dah femes, followers dah beriban ~

    ReplyDelete
  6. @zaza : ko tau coding pon sbb belajar programming kan..so kesimpulannya budak2 tu cume copy paste tutor o..kahakahakah....

    @wak : caiyok wak..hahha

    @amyzana : pandai blogging aku tak kesah,yg pelik pandai coding..hebak tu..kahakah..

    ReplyDelete
  7. bdk sknk ni budak it... kecik2 dah dpt IPAD... aku kecik2 dpt buku tebal nye.,...huhuh

    ReplyDelete
  8. ape kemender la budak2 kecik zaman skarang ni....geli pon ader..dulu myra cam dorang mengong2 jer...xder genius pon blaja coding2 ni..:p

    ReplyDelete
  9. @syabab : aku kecik2 komik dragonball je pon aku baca..ekeke

    @myra : tapi aku rasa diorang banyak buat copy paste je tutor tu..tak caya aku dorang boleh buat sendiri..

    ReplyDelete
  10. keh3x..best tutorial ko..
    bdk2 skrg da maju..rmi yg bijak2 basic2 bhsa komputer tu diorg da power agaknya..xpon kopipes je dr mana blog..bleh up trafik

    ReplyDelete
  11. @shahz : ko jgn cuba shaz,kejam wei tutorial tu..hahaha..

    trafik tinggi & follower ramai, tak menjamin blog tu bagus pon..apatah lagi entry kopipes..kehekeh

    ReplyDelete
  12. h a h a.aku pun buat blog cantik-cantik tgk tutorial..nasb baik budak2 ni pandai..kalau tak...blog aku pling hodoh dan bodoh

    ReplyDelete
  13. aku dulu form 5 baru kenal henpon

    ReplyDelete
  14. budak2 skrg nih terlebih celik IT dr kita zaman dolu2...

    ReplyDelete
  15. coding pon da besepah., google je .. penat aku masok klas blaja html coding bagai., sumpah susa @@

    ReplyDelete
  16. tau xper..budak2 skola skg mmg da pandai berblog..ada tutorial bagai la, tips2 cinta, sahabat dan family la..mengalahkan professor ..

    ReplyDelete
  17. kira bagus la to, jadi blogger yang celik it.lama2 boleh ikut jejak mark zugebek.daripada dorang jadi budak yang tak pekdah...

    ReplyDelete
  18. a'ah oh skrg ni budak2 dah genius, dorang rajin buat tuto sedangkan aisyah ni sendiri pun tak reti2 nak buat tuto sendiri..haha

    ReplyDelete
  19. budak2 skang mmg hebat pasal coding.tabik springgg!!

    ReplyDelete
  20. skrg sume dh celik it.kdg2 bdk nila lg expert dr kita.tp ade jgk yg main copy je tutorial org lain tp ngaku hak sndiri.

    ReplyDelete
  21. @khairul : dulu hp bapak mahal bro..hahaha..

    @cintazulaikha : zaman teknologi la katakan..hehe

    @chuu : serius ke susah chuu?isk..bertambah pelik aku dengan hal ni..haha..ko yang study pon cakap susah pesal budak2 skg rilek je buat coding..haihh..

    @nana : tul la nana,cam profesor pon ade gak aku tengok..ekeke

    ReplyDelete
  22. @ykapearl : ni dah terlebih bagus pon..tak payah blajar tinggi2..

    @aishah : rilek la aishah..kalau semua nak buat tutor je sapa nak blaja tutor tu plak..ekeke

    @pn.kutu : yes, aku pon tabik spring gak..

    @siti : memang tak dapat dinafikan, tapi yang takat kopipes tu buang masa la jd blogger..baik bela ayam..hahaha

    ReplyDelete
  23. blog sampah : untung la mak ayah dorg,anak diaorg dah jadi blogger engineer to.

    ReplyDelete
  24. lepas kopipes tutor timbul la bunyi-bunyian pelik mengatakan plagiat sdg berleluasa. tak mengaku lak tu.. oppss! haha

    ReplyDelete
  25. aku..sampai hari ni tak faham coding..


    aku rasa memang ada subjek IT lah kat sekolah sekarang ni..

    ReplyDelete
  26. @zaza : hahaha..tu kebiasaan la zaza..tak otai la nak mengaku tutor orang lain..kehekeh..

    @anakwakmail : serius ko anakwakmail?hebakkk hebak..hehe

    ReplyDelete
  27. biase ler tu, trend dh jdinya.. ;)

    ReplyDelete
  28. dunia skrg amat demanding. dats y bdk kecik pun boleh jd sngt handal.
    mcm beberapa bulan lepas, ad sorg bdk pompuan ni, umur 15thn, dia dah terbitkan novel. tu kira hebat.

    ReplyDelete
  29. kahkah kompomlah copy paste bro..har har har..
    lagi satu tak menahan, konon ckp jgn copy paste tuto dia, walhal dia pun copy org punya puihhh

    ReplyDelete