Monday, December 19, 2011

Info : pujian vs kritikan

assalammualaikum wbt..


Sebuah blog yang hebat tak semestinya dinilai dari follower yang ramai..bagi aku tu lebih kepada blog yang fames je..hehe...blog yang hebat of coz datang dari penulis blog yang menghasilkan entry² yang pembaca dia sendiri rasa best..so kepada blogger² sana tu, cuba elak perasan yang rasa blog anda dah hebat..cuma pembaca yang layak menilai..hehehe...

Pandangan aku lagi, tak semestinya jugak penulisan yang hebat tu dari entry² yang berilmiah saja..bukan semua pembaca nak cari bacaan yang serius memanjang kan..kalau nak yang berilmiah baik baca wikipedia je senang..kehkehekeh...


Blog yang ada sense of humor biasanya memang menarik minat aku untuk membaca, contohnya blog akal tunjang dan tubelawak..ni pon dah hebat bagi aku..bab nak membaca yang berilmiah tu sekali sekala boleh la toq..hahaha..

Macam macam lagi faktor yang menentukan sesebuah blog tu bagus..nak ulas banyak² malas la aku..tapi contoh paling senang nampak blog yang bagus ialah blog tutorial la kan..ni pon salah satu blog yang hebat...bukan blog yang kopipes tutorial orang lain tapi mengaku sendiri punya ok..kehkehkeh...

Satu lagi yang aku nak cerita ni, baru je jadi kat aku...huhu..teruja siak..tetiba aku rasa macam bajet ² hebat..kahkahakah...selalunya aku jumpa haters ni banyak kat komen blog hebat macam blog serius je...sekarang aku pon dah haters gak beb..(dah hebat ke)..kehkehekeh..

Apa yang korang tau pasal haters?..dari research yang aku buat, haters ni banyak katogerinya..visible haters contohnya haters yang akan mengunakan ID sendiri tanpa perlu risau sebab yakin dipihak yang benar..

Invisible haters pulak jenis haters yang tak nak dikenali(anonymous)..mungkin dia tak mahu tuan blog terasa atau hilang kepercayaan dari geng blog..(aku bersangka baik)..Jenis true haters pulak tak makan saman..haters jenis ni memang akan membenci habis habisan walaupon tanpa alasan kukuh...kahkahkahah..

Apa yang aku nampak,haters ni sebenarnya memang memainkan peranan untuk kita terus jadi penulis yang bagus..seriusly aku dah lama tunggu kemunculan haters dalam blog aku..bukan untuk cari pasal, tapi aku mengharapkan kemunculan haters² untuk kondem entry aku dan dalam masa yang sama buat aku boleh terus baiki kelemahan yang ada dalam penulisan aku ni..wooo..

Kesimpulannya, dalam menghasilkan blog yang best, follower dan haters patut ada seiring..jenis macam aku ni kalau secara realitinya(bukan dalam blog) memang banyak kena kutuk pon dari dapat puji..so bila penulisan aku takda orang kutuk atau kondem, aku rasa macam tawar je blog ni..asik aku je yang mengutuk..kahakahkah..

Mungkin tak semua berpikiran macam aku..ramai orang selalu mengharapkan pujian je..kena kutuk sikit dah emosi, sentap..hati taman la katakan..kihkihkih..pendapat orang tak boleh terima..tu pasal aku tengok ramai blogger tak bagi komen "anonymous" masuk..ngaku je la..kahkahakah..


p/s : kat syarikat lama aku kerja dulu,bos bayar gaji aku untuk dia maki..siak..


29 comments:

  1. setakat nih xde kutukan, melainkan kau kutuk aku then aku kutuk kau balik, akakaaaa

    ReplyDelete
  2. hahaha..ngan kau kutuk kutuk manja je azat..ekeke..

    ReplyDelete
  3. cet..cuba ko komen la ala2 haters skit chuu..1st tak bleh..tu aku punya..grr..

    ReplyDelete
  4. hehehe..pernah gak dapat kutukan time buat entry review untuk rancangan showdown dulu..hehehe..tapi tu one time punya haters laa..dia marah sbb aku tak puji crew dia jer..hehehe

    bg aku blog yg paling byk haters tapi suka remain anon ialah blog politik..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  5. hahaha!!! kiranye awak ni kental la ye..
    siap meminta kutukan tu..
    caya laa...
    ni nk kutuk cket..
    tulis je pendek2 ur entri tu..
    cepat cket abes sy bace..
    hehhehe

    ReplyDelete
  6. hahaha..thanks mimi..aku memang dah lama cuba nak pendekan entry ni..asik bejela2 je..adehh..

    ReplyDelete
  7. wah.entri yg ohsem!best jer bace..
    (thumbsup!)
    :D

    ReplyDelete
  8. wahh mmg bagus entri ni, tp kan kalau ada haters mmg susah..buat sedih jea. huhuhu mmg hati taman.. XD

    ReplyDelete
  9. cemane nk aku komen ala2 haters sah2 aku bukan haters ko, nti aku mntak org kampung aku komen2 ye HAHA XD

    ReplyDelete
  10. Kalo haters komen berkenaan dgn entry tu, aku rasa cam okey je, boleh improve skill penulisan. Tapi kalau komen haters tu terang-terangan kondem masa silam aku, aku rasa sgt luka. Huhu..

    ReplyDelete
  11. @myra : haha..tq..puji je ke myra, kondem la skit..ekekeke

    @nuraischa : sebb tu aku cakap bukan semua orag sama cam aku..pompuan biase mmg hati taman..so tak sesuai la nak ade haters..hehe..

    @chuu : hahaha...ko jgn jadi haters aku chuu..sentap mak..hihi

    @lyd : kalau haters tu jenis visible n invisible je takpa lagi..dpt true haters memang semua kene kondem..haha..nasib la..

    ReplyDelete
  12. ooo bc jugok blog serius..sama la kita hoho tp aku slalu jd silent reader..blog dia kkdg mcm2 ada..hari2 singgah hihi

    tp mcm ko ckp, haters mmg memainkan peranan dlm kita berblogging. tp hati kna besi yg thn kemek hoho

    ReplyDelete
  13. blog serius la blog paling banyak haters aku rasa selain blog politik.ekeke..

    ReplyDelete
  14. gile ahh blog bundle dah ada haters. kehkehkehkeh. pencapaian tu weh. :D

    -aku yg sentiasa maleh log in-

    ReplyDelete
  15. ko yang sentiasa malas login ni aku tau sangat dah sapo..kikihkihkih...

    ReplyDelete
  16. *clap clap*
    dah ada haters memang satu pencapaian sbb kau tau ada orang yang teliti entri kau satu2. bagus2!..haha

    ReplyDelete
  17. tq zaza, harap haters aku semakin meningkat..kehkehkeh..

    ReplyDelete
  18. blog ni busuk,,banyak ulat, banyak lalat,,masuk mesin basuh pon belum tentu boleh bersih..

    namapon blog sampah..haha..;p

    ReplyDelete
  19. hahaha..cuci camne pon tetap sampah ye dak?..ekekeke...

    ReplyDelete
  20. sikit pon tak tergugat imanku untuk berblogging kalau ade hatters sekalipon...

    dia punya tangan, dan akal fikiran..so bia sampai lebam nak cakap apa pon kan kan..hehehe

    ReplyDelete
  21. hehe..betul tu..aku lagi suka kalau ade haters..meriah sikit..hihi

    ReplyDelete
  22. huhu.. sy setuju sbb follower sy ad pun ciput je, 5-10 org. lol. xbnyk commentator. tp entri yg baik sememangnya perlu. bnyk sngt da blog tutorial n kbnyknnya link mengelink. hoho.. tu psl bnyk follower kot.

    ReplyDelete
  23. "cuba elak perasan yang rasa blog anda dah hebat..cuma pembaca yang layak menilai..." aku SUKA!!

    kalau berani provok beranilah hadap haters...tak semua yang kita buat orang suka..kan kan kan...haha

    ReplyDelete
  24. ni aku nak kritik ni..ko punya entry yg latest tu buat aku tersesat sampai kat post yang ini...zzzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajin bejalan bro..kehkehkeh..bawak gps la lain kali..kan dah sesat..

      Delete