Friday, December 16, 2011

Krisis Identiti

Semalam surat khabar kosmo, muka depan menyiarkan cerita punk yang kena botakkan kat Acheh..tak sangka pulak aku kat indon pon ada punkers..kehkehkeh..kesimpulan yang aku dapat dari komen² lepas baca entry pasal ni kat blog serius ialah bagus dan tak bagus..

Apa yang bagusnya kalau pihak berkuasa Malaysia pon buat benda yang sama macam tu untuk kurangkan gejala sosial..yang tak bagus pulak, betul la macam yang obe kata,sampai hal macam ni pon nak tiru "Dasar malon! ini juga mau dimalingi malinshit ya?"..kahkahkah..


Aku bukan apa, bila keluar cerita-cerita macam ni,terkenang zaman aku skinhead dulu..kawan kawan aku dulu pon ramai yang punkers..sampaikan time dorang nak turun gigs, aku jugak yang tolong setkan rambut untuk diorang..nak set rambut sendiri tak boleh pasal aku botak...hahaha...

gambar hiasan


Dari dye sampai nak tegakkan rambut macam balung ayam tu, kacang je bagi aku..kalau dulu nak beli gel mahal mahal takda duit kan..so cara jimatnya guna putih telur je..serius beb..keras gila rambut..tapi bau macam siak la..kahkahkah..

Sorang kawan aku yang paling punk ialah orang yang sama yang mastermind dalam kisah entry prank aku haritu..dia ni memang sangat kreatif dan kelakar..dia la jugak aku rasa punk paling baik dalam dunia..hahaha..

Mungkin bila tengok dari pemakaian, orang nak dekat pon menyampah..pernah sekali aku pergi KLCC dengan dia, nak masuk pon pak guard tak bagi..kahkahkah..jumpa dengan polis memanjang kena tahan..aku tak tau apa salah kitorang sampai dilayan macam tu sekali..hahahhaa....

Bagi aku, punkers, skinhead, blackmetal atau apa jadah semua tu cuma krisis identiti untuk remaja je..kat Malaysia, punkers ni belum pon lagi jadi ideologi atau lifestyle..cuma ikut ikut kawan dan berfesyen je..bila dah meningkat dewasa dengan sendirinya akan berubah..caya la..Dari pihak berkuasa sibuk² kacau budak budak punk ni, lagi bagus aku rasa kalau pergi banteras judi, arak, dadah atau pelacuran tu semua..

Member aku yang punk not death sangat dulu tu kalau korang nak tahu, sekarang ni dia dah jadi arkitek..anak dah dua orang..see..jadi orang jugak..kalau dulu dia menzahirkan naluri kreatif dan seni dia dekat jaket lather penuh spike, rambut mohawk yang orang tak terima sampai pak guard KLCC tak bagi masuk, lani nak shopping boxer kat situ pon takda hal la..hahaha..



P/S : Wanita bertudung belum tentu baik..tapi wanita yang baik, dah tentu bertudung..


23 comments:

  1. punker`s kat Indonesia sebenarnya lagi banyak rasanya daripada yang ade kat sini sebab budaya punker`s kat sini masih terkawal lagi..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  2. tetibe kuar plak enrty baru..konon bz gggiiillleeerrr khenn?
    hahaha

    ReplyDelete
  3. wahh sampai gitu ya polis tahan? tulah akhirnya dia hidup berjaya dan berubah jugak. setiap org tu ada hijrah dia masing2.. :)

    ReplyDelete
  4. @azlan : betul gak tu bro..dorang kat sana semua langgar..nasib punk malaysia ok skit..haha

    @mywife : i bz wat entry baru la ni..hehehe

    @nur aischa : betul aischa, asik kene tahan polis je..naik bas pon bayar gak..tah salah apa tak tau..hehe

    ReplyDelete
  5. punkers nie kelihatan pelik,sbb tu mereka dilayan seperti org pelik.haha..

    setuju sgt..don judge a book by its cover omputih kata!

    ReplyDelete
  6. zaman muda kan zaman kegemilangan, bnyk nak enjoy je. terikut2 ngn member kan. hehe. dah besar, dah jd lain. for sure, bila igt blik, gelak sensorang kan. hehe

    ReplyDelete
  7. Ayat last tu saya suka. Nak Copy masuk blog saya. Peace. :)

    ReplyDelete
  8. @pn kutu : pelik..tesedak aku..ekeke..

    @alya clumcy : tu la..seronok terkenang cerita lama ni..nak tegelak je..hihi

    @Lyd : copy je la lyd..

    ReplyDelete
  9. tp elok la kacau dari awal..asal dri ikut2 fesyen boleh menular ke ideologi..elok cegah dari mengubati..
    sekadar pandangan... ^_^

    ReplyDelete
  10. apsal x go on je,, jd hair designer wakaka :P

    ReplyDelete
  11. ang dh menyedarkan aku psl sesuatu la, thanks dude

    ReplyDelete
  12. @shahcudin : betol la tu bro..bukan semua org sama..better cegah dari mengubati ye dak?..kot sampai tua nak jadi punk gak parah..haha

    @chuu : 4time hair desiger tak bertauliah utuk bini aku je skg ni chuu..ekeke

    @azat : owh..ye ke..hehe..ok la tu..berehh bro..

    ReplyDelete
  13. kalau dah nama remaja, ati mmglah berkobar2..sumer kot nak rasa..tapi bila dah besaq sket, dia akan sedar, mana yg salah mana yg betoi..lagi bagus bila depa leh berubah..ramai ja cenggitu..kawan akak pon ada g2..syukur alhamdulillah..

    ReplyDelete
  14. @cintazulaikha : tul tu kak..yang laki ni tak kisah sgt pon sebenarnya nak havoc..yang perempuan tu aku risau..

    ReplyDelete
  15. itu la akibat terlalu ikut kawan2

    ReplyDelete
  16. kalau aku jadi punk boleh dakk ? agak2nyer pkai putih telur panjang mana tajam nyer rambut panjang ngurai aku nie? hahahahaha :D

    ReplyDelete
  17. @khairul : betul bro..tapi aku dulu banyak pengaruh kawan2 plak..bukan kene pengaruh pon..hehe

    @nana :hahaha..ko jgn buang tebiat la nana..kalau punk gurl pon tak payah nak mohawk rambut tu..gilak

    ReplyDelete
  18. ahak...taim mude remaje mmg nk try mcm2. tapi bile dah pndai pkir, bleh le kembali ke pangkal jalan. :)

    ReplyDelete
  19. betul tu yuyu..dah meningkat dewasa dengan sendiri akan berubah..

    ReplyDelete
  20. wanita bertudung belum tentu baik..tapi wanita baik da tentu bertudung? one word : bullshit.hahahahaaaaa

    ReplyDelete
  21. mgkn sbb sy bc posting terblik kot, dr terbaru kpd lama, jd perasan akan tagline terakhir tu dah diulang bnyk kali. menginsafkan gak bg yg menerima.
    psl krisis identiti ni, ada btlnya cm jgn smp kco org dah. mcm dl, budak2 punk ni gi ragut dsb, merosakkan imej punk itu sndr. hoho..

    ReplyDelete