Thursday, January 31, 2013

Seni Bahasa Utagha..

assalammualaikum wbt..

Bahasa utara bagi aku sangat susah untuk dibuat-buat..nak pandai betul-betul kena la tinggal sendiri kat penang, kedah atau perlis dan biasakan perbualan dengan loghat tu..so aku yang setakat berbini orang kedah ni lidah tetap keras la bila nak cakap sleng kedah dengan dia..

Dan aku sebenarnya lebih suka merosakkan perkataan bila nak cakap kedah ni..maaf, kadang-kadang tu memang aku sengaja nak bagi dia marah..haha..tapi yang selebihnya memang aku noob la..


Macam biasa yang ramai sedia maklum, huruf R dibelakang perkataan selalunya ditukar ke huruf Q dalam sleng utara..contohnya  Omar menjadi Omaq, Tukar jadi Tukaq...itu contoh Nama dan perkataan yang biasa..


Tapi bukan setakat hat tu je..tu yang aku cakap susah nak jadi orang kedah klon ni..perkataan macam 'rumah' depa sebut ghumah..



Pokok jadi pungkoq....ok tipu!..pungkoq benda lain...kehkehkeh..


Abang jadi abiang..ni pon salah jugak..(ni kamus dari ayam dan babi) lulz yang diluluskan SKMM yang full utara..orang kelate nak komen kat situ pon kena cakap utara..kahkahkahkah...
 

Ada lagi..aku pon perasan huruf L pon ada jugak ditukar kepada huraf 'i'.. contoh macam 'betul' jadi jadi 'betui'..


Pukul jadi pukui...tapi pukui yang ni merujuk untuk masa/waktu la ye..pukul tanpa belas kasihan hat tu, depa panggil tibai..hahahahah...



Tapi hat kadiang-kadiang buat aku konfius tu..ada jugak perkataan hat depa tak bagi tukaq..


contoh macam tayar..awat tayar tak bule jadi tayaq..aku perlukan penjelasan.??


Ada satu lagi ni tang nama..kalau biasa R tu tukar Q je..tapi bila sebut nama Kadir, awat jadi Kadiaq..kenapa tak Kadiq jer..berlaku pembaziran huruf kat situ kan..hahahahaha....


fuhh..ni baru sikit aku listkan setakat yang aku ingat..kesimpulannya memang susah gila.. sapa orang luar yang konon-konon boleh cakap utara toksah perasan la..


Idgram dan qolqalah bunyik utara asli dengan buat2 tak sama kot..Contoh perkataan kat tajuk tu cukup la..nak sebut  uta-RA  pon kena sebut uta-GHA..hahaha..susah gila ..mohon orang utara yang baca ni jangan Ban aku..korang special beb..yang aku kutuk-kutuk sikit tu gurau jer..hehe..


Aku kadang-kadang jeles gak tengok orang ada loghat masing-masing ni..walaupon aku berdarah Banjar, haram sepatah tak reti..nak cakap omputih fail gak, nak cakap arab boleh la sikit2..asaalammualaikum, walalaikumsalam..lulz..


seperosak perosak aku..diorang ni lagi perosak..David Tiaq..kahkahkah..




ps : rugi lah jadi orang Selangor/KL ni..




119 comments:

  1. Replies
    1. Boleh tuju lagu?

      Aku pun confuse awat 'motor' depa tak tukaq jadi motoq.

      Delete
  2. seken.
    dlm byk2 bahasa. aku suka dgr loghat terengganu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tak pilih kasih..semua aku suka...hehehe..

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. hahaha..kemain ko kutuk ye ha..jgn salahkan aku ye kalau blog ko kena serang pasni dengan orang utara selatan ni..hahahaha

      Delete
    4. haha.. takutlah aku. dahlah aku kuat sedih. ok. aku dah delete. mohon maaf semua kawan-kawan.. minta maaf..

      Delete
    5. Erk? Siap delete? Sempat baca je semalam tapi tak sentap pun. Kalau tau printscreen semalam pastu buat entry :P

      Delete
    6. kehkehkehkeh..ko jgn buli ha makcik..dia pon minum susu cam ko gak..hahahahhahaha

      Delete
  3. jangan nak pulun tukaq jadi 'KADIANG-KADIANG' tak pernah pun i sebut camtu.
    sebut ja la elok² kadang-kadang..tak payah nak gatai tambah I kat situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkehkeh..banyak i lupa nak tulis lagi tadi.u la taknak bagi idea perkataan2 best..ni kalau adek baca tak tau la camne..hahaha..

      Delete
    2. utagha aku memang ke lllllout la lagu ni. gamaq nyer. mampuih. Nasik kandaq Kadiaq sempoi na. Jom tibai.

      Delete
  4. Pakcik! Lisaq Sughihani tu oghang utagha ey?

    Aku belum abes baciaq tadi pun aku dah terngiang2 Jozan cakap utagha. Hahaha! Tetiba baca abes ghupanya memang kau letak video doghang cakap utagha. Ni hampa2 semua. Ni nak habaq mai. Nak habaq ja bukan nak suh mai. Hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. baciaq? buruk bebenor..hahahaha

      Delete
    2. Cekgu aku Johan dengan Zizan. Hampa jangan taktaw! :P

      Delete
    3. apa hangpa kalut ni..p main jauh2,satgi aku tibai baru taw..

      Delete
  5. haaa sebab tu la aku nak tinggal dan menetap kat utara..sebab dgn duduk kat sana tu baru aku boleh dengar dan belajar idgram qalqalah diorang..kalau setakat cuba buat2, memang senang2 jer kantoi kat sida-sida..hahaha

    kalau kadir jadi kadiaq, agak2nya rafik diorang sebut rafiaq ke? dah macam mencarut pulak..kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. H, ko mesti dah expert ckp loghat org Kuantan kan?

      Delete
    2. x banyak la yg aku belajar pasal loghat org kuantan ni..sbb drpd apa yg aku nampak, bahasa diorang lebih kurang macam bahasa kelantan or tganu..yg aku belajar pun koi dgn aok jer..hahaha

      Delete
    3. H terer loghat perak. hahaha. ate kome.

      Delete
    4. hang jgn buat leceh H, aku tibai satgi..nama admin jgn sebut..hahahhaa

      Delete
  6. hahahaha.. kelakaq sungguh Jozan tu.. jahanam truh bahasa utagha.. La ni, nk jugak blaja bhs utagha, tapi tu laa.. cakap sepatah2 ble.. loghat Key ell je sy mampu.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku boleh ajaq emma..tapi betui ke dak belakang kigha la..hahaha..

      Delete
  7. hang dok kutuk loghat negeri aku naa, haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..rilek la..gurau ja tuh..takkan org utara cpat sentap..aku puji sama apa..hahaha

      Delete
  8. hang takyoh kalut le bundle oii....lama2 kalu hang ghajin speaking dgn bini hang tu, sure lancaq punyalah...bukan susah mana pun. Jangan cemoih nak belajaq. Takdok ghaplah pun. kikiki...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..ko orang utara jugak ke kak?aku tak bule la takat bercikgukan bini aku tu..dia mana nak cakap utara ngan aku..aku je selalu saje start dulu..tu pon merepek2 je..hahaha

      Delete
  9. banjar?? rugi tak tau bahasa ibunda.. guringan tahuk?? sy bangga jd anak jawa.. ehhh, tetibe..

    pernah borak dgn dak utagha, hamboih, laju kemain.. sepatah haram xpaham.. ckp la selow² ckit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu aku tau..guring is tido kan..hahaha..mana ko tau bahasa banjar lak kalau ko jawa?hahaha..

      #mmg ramai cakap dia laju..(teringat iklan yang pasal eksiden tu)..hehe..

      Delete
    2. kampung aku berbilang bangsa gitu.. jawa ada, banjar ada.. n sepupu ada yang kwen dgn org banjar, so tahu la sikit².. kau tuk kadak tahuk, maluuuu *eh, betul ke ni??*

      Delete
    3. kampung ko mane?mcm belah2 kuala selangor,sabak bernam je kalau ramai bangsa jawa banjar ni..tu ko cakap apa..aku fail la..haha

      Delete
    4. johor la..bukan selangor pun.. kadak tahuk tu maknenya tak tau.. sekian... =)

      Delete
  10. xrugi mana lah jd org selangor / kl ni.. hahaha..

    dulu pnh dok setahun kt kedah.. serius, bila balik selangor, mmg susah nk tukar blk ckp kl bak hang.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. rugi la takde loghat kenegerian...

      duk setahun kat kedah terus bleh cakap kedah..best laa..nak try la duk sana..kweng3x...hahaha

      Delete
  11. ni org kl/selangor ni. paling suke bahasa kedah la. org kedah pun friendly. sukiaq! (suka!) haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..memula puji dulu orang kedah frenli..pastu hang perli plak..hahahhaa..

      Delete
  12. ok nak habaq mai kami oghang penang. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo.cik lin org pulau rupanya..kami org pulau gk cik lin..pulau selayang..haha

      Delete
  13. weh. nanti mohon update entri dalam bahasa perak weh. aku meroyan nak blaja loghat perak nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. permohonan akn dpertimbangkan..yg ko meroyan sgt psal? jodoh org perak ke?

      Delete
    2. takdak aihhh. aku pun tak kenai mana-mana orang perak. aku just rasa best je loghat perak nih. hang jangan bandel, aku takmo orang perak. aku nak orang negeri lain. kehkehkehkeh

      Delete
  14. amboi hahahaha..


    perosak bhasa utara betol!! kau bg org bru nak belajar bahsa utara keliruu..
    ni entri paling kelakar aku baca tergelak2 hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa..takda la rosak sgt kan..ok lgi tu..ekekeke..tp betui la..payah noh nak blajaq bahasa utara ni..

      Delete
  15. suka dengaq bahasaq utagha. sng je nak adapt...bila dh stadiaq kt kedah 5thn, dlm satu grup mesti ckp bahasa kedah bila diskasyen ke, g pasa mlm ke, pastu gelak sbb msg2 bunyi mcm johan dgn zizan tuh lah...best2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni hasilnya bahasa utara ko stadiaq 5tahun kat kedah..hancoq..hahahahha..memang bunyik jozan cakap la tu..

      Delete
  16. Adakah ko salah seorang anon kat ayamdanbabi...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang-kadang jer..hahahahahah..........

      Delete
  17. comel ape loghat utara. chicna suka dgr lagi2 kalo budak2 kecik yg bercakap. mcm ajaib je diorang boleh buat bunyi2 idgham mcm tu. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..aku pon rasa pelik bila balik kedah chicna..camtu la aku rasa gak..budak2 kecik pon cakap utara..rasa ajaib padahal mmg tu bahasa dia..ekekeke..yela kat kl manede camtu kan..

      Delete
    2. kan?? kagum.. nnti bundle junior dah lahir mohon cik puan wani ajar dia cakap loghat utagha ok. hahaha..

      Delete
  18. cube hang try cakap nogori pulak aku nak dengaq. jadi lagu mana pulak. hikss

    ReplyDelete
    Replies
    1. nogori aku fail..tapi bahasa nogori paling aku rasa kelakar kalau awek2 cun macam fatin liyana tu cakap..maklum la,FL kan orang nogori..hahhaa..

      Delete
  19. Replies
    1. harusla bangga bro..tempat asal kan..

      Delete
  20. hahaha..betul2..bagi aku memang susah nak tiru bahasa utara nie kalau tak membersar atau duduk sana untuksatu tempoh masa yang panjang..hehehe..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..loghat ni aku rasa paling susah..kene praktikal lama ni baru boleh..

      Delete
  21. sakit perut ketawa.. baca entry & baca komen2 kat sini..!!

    Lyd, bacin???

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ye mama sebab terhibur ngn enrti..kt komen ni jgn layan sangat..depa ni tak betul sagt..hahaha

      Delete
  22. aku x teror cakap utara ni..yg aku tau ulaq besaq melingkaq ataq pagaq(**betul kah)

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..bukan tu treadmark melaka ke..ko ni pandai2 je ubah kan mrs..

      ulau melingkau atas pagau la..hahahaha

      Delete
    2. hahahaha..aku saja nak test hang

      Delete
    3. tapi buka kah kalau besau tue yg melaka punya trademark..ko ni saja jer kan

      Delete
  23. meh nak explain kat hang..hahaha..

    kalau perkataan yg hujung 'ir' memang akan belakang jadi 'iaq'..tapi tak semua jugak..dia macam perkataan yang terpilih je..
    contoh : pasir jadi pasiaq

    kalau macam banjir, langsir orang tak sebut banjiaq, langsiaq ye..

    macam tu jugak dengan perkataan yang belakang dia 'r'..tak semua tukaq jadi 'q'..sebab tu la tayar tak jadi tayaq..

    paham tak?

    :P

    *macam kelas bahasa pulak dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaaa..thanks shah sebab ko je eksplainkan ni..tapi aku tak jelas lagi..

      ko cakap seten2 perkataan je kan ade perubahan..tp cam ne nak tau perkataan apa yang berubah dan apa yang sebut biasa? ko buat contoh je mane jelas..

      so kesimpulannya aku masih tak paham..hahaha

      Delete
    2. hahaha..siot ja..penat aku explain..:P

      aku nak habaq pun payah..senang kata, hanya org2 utagha yang paham perkataan lagu mana yang boleh tukaq dan tak boleh tukaq tu..kui3..

      Delete
    3. adehh..kan dah tambah susah lagi nak belajar sleng utara ni..mana leh lagu tu, nak listkan perkataan mmeng tak terlist kot..takkan takde guide?

      macam mane orag utara je boleh tau mane boleh tukar mana tak boleh?

      pelik...

      Delete
  24. mad ni jenis yang ikut2tan ja, kalau baca blog loghat kedah mad terus hafal ayat tu sket. kalau mad tulis blog dalam bahasa sarawak konpem bro garu kepala bila baca entri mad,hihi ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang penting kita satu malaysia , hehehehe , aku keturunan arab la arab , hehe , sumpah aku tipu hehehehe.. gurau jer.. aku Melayu hehe

      Delete
    2. hahaha..ko jgn tulis bahasa sarawak mad.serius bahsa sana aku langsung tak paham..kat sini walaupon ade banyak gak loghat aku bleh lagi..hahaha

      Delete
    3. kenapa rasa cam best jer berkawan ngan bro hehe..

      Delete
    4. ceh..ko kipas aku ke perli ni mad..tiba-tiba je..hahaha..

      Delete
  25. hakahkahkahka...tu pasal lah, nampak sgt kita nih klon..dulu duk kelantan, try nak cakap sana(sb keje), bantai kena gelak ngn member2...padahal diorang gak yg ajar, salah ajar ke apa, hempehhh btol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu ko salah ajar la tu..hahahahaa..tp insya'allah kalau selalu prektis lama2 ok la..

      Delete
  26. tosah dok pulun ngat aih dok tambah 'Q' kot belakang tu..tak semua kena tukaq noh harap maklom hahaha...sapa2 qasa nak belajaq sleng utagha ,nih aku bole ajaq hampa weh ahahhaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tau la tak semua bole tukar..tp cuba jelaskan perkataan camne boleh tukar dan takleh tukar tu..

      Delete
  27. sabiaqqqqqqqqqqq dan pasiaq paling aku suka guna,haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu dia, mek loqlaq dah mai..hahahaha....sabiaqq sabiaqq..

      Delete
  28. mai org utagha nak komen,sakan ang dok gelak dekat bahasa ibunda aku naa.kehkeh..

    tayar tu org utagha sebut taya..mana ada r kt belakang..pasai kadiaq tu aku tak dpt nak bg penjelasan.tu special kes kot.haha

    mmg untung jadi org utagha,setakat nak ckp bahasa kl tu celah gigi je!haha takbur gila..tp org kl klu ckp utagha mmg hampeh.bunyi je dh lain..dulu masa aku dok ngaji kt uitm romate aku ja org shah alam.aku selalu gelak guling2 bila dia cakap kedah..last2 aku yg tukaq slang ckp kl.hakhak

    even aiman yg dh hampir dua taun dok kedah ni pun ckp kedah buruk gak slangnya.mak bpk dua2 org utara..Aiman ni org johor katakan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..rilek kutu..aku membahan dalam masa sama aku kagum..serius..susah woo nak cakap kedah..camne aiman leh jadi orang johor lak..lahir kat johor ke apa?..lama2 nanti elok la tu..budak lagi..hahhaa..

      Delete
    2. aiman mmg lahir kt sana.aku dulu kan keja kt sana..baru je pindah dok utaqa balik..kt sekolah pun kawan2 dia byk anak2 askar.faham2 jer la army ni kerap pindah.jadi slang anak2 army ni pun byk yg kl..doa berkawan pun ngan kawan2 yg tak loghat utaqa..tu yg ssh aiman nak adapt dengan bahasa ibunda ibu abah dia.haha..

      ekceli en suami pun lahir kt johor,tp besaq kt kdh.mak metua aku org johor..:)

      Delete
  29. asslamaualaikum

    hahahah.. david tiaq??? lawak gilaaa... ngaaaaaaaa

    loghat sabah ko xmau balaja ka??? hahaha..

    klu kat sabah pokok - tree

    kereta -car..

    wahh hapdate gtu kn??ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam,,

      mau bah..ko mau ajar ka?..tp aku nda mau balaja bahasa update..

      aku mau bahasa ori bah..

      Delete
    2. wahhh.. tahniah laa... hahahaa

      ko sudah pandai pun ni.. apa lagi aq mau ajar???

      Delete
  30. uikss mcm lama sgt Na tak dtg blog bundle..bnyk nyeee netry Na nk kena BACAQ!
    hahahahah entry ni memng LAWAQ~!!!

    Bundle Na paling suka loghat SARAWAQ =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh tolong bace smua previous entry Bundle..sbb Na da cmmnt n WAJIB Bundle reply.. (kalau tak reply Na SENTAQ) apaa daa buruk noo bunyyi sentap jd sentaq =D

      Delete
    2. mmg lama pon ko tak singgah..lupa map ke taknak kawan ngan aku lagi na..sentap..woooo..hahahhaa..oooo..ko la gadis asli yang hilang haritu, ade keluar berita..bila nak balik sarawak?? hahahaa

      #ok done..dah reply semua komen2 ko..

      Delete
    3. kurangg hajaqqqqqqq ckp org asli..hihii
      Alaa Na bz sikit pastu x sihat pastu si sengal tu pg Manila tgl Na sesorang *sedih!

      Na mana bole tak kawan Bundle..kita kena kawan..4ever taw
      =D

      Delete
  31. Time aku skool utara dulu awat kawan aku kecek kelate??
    haha~
    tapi teman ni orang perak~
    hee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kelantan ada dimane2..fakta..

      org perak agak kurang jumpa..kira ko spesis rare la ni..terancam agaknye..haha

      Delete
  32. aku oqang utaqa....aku bangga jadi oqang utaqa...mpa kenai tak ag coco?...guitarist kump hujan....dy tu bila cakap utaqa memang piauw gila baq hang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. toksah cakap coco la..aku tengok stai hang tulis komen ni pon dah piaww baq hang..hahaha

      Delete
  33. trima kasehla sebab dok buat entry bahasa utagha ni.. Terharu! hehe.. btw, walaupun kadang loghat utagha ni dengaq macam kasaq, tapi pecayalah hati kami baek2 blaka.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. no hal..aku pon dah kene tempias org utara gak pasalnye ni..hahaha..aku tau hangpa baik..tapi loqlaq la sikit..ekekeke..

      Delete
  34. lawak tengok video zizan n johan tu . main bantai cakap ja depa . hhahaha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. diorang tu perosak..baca kat komen utube tu lagi lawak..siap ade yang cakap kalau depa tu mai aloq staq mmg kepala kene putaq...ekekeke..

      Delete
  35. Klau nia nk komen sni kna gna slang swk la? Haha..
    Nnti xphm plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap maklum..bahasa sabah serawak memang aku failed..kurang pendedahan kat sini..tp kalau leh nak jugak belajar..

      Delete
  36. Replies
    1. nampak sangat ko orang KL leeza..hahaha

      Delete
  37. aku suka dengar loghat uta-gha ni. dulu classmate aku ramai orang uta-gha. selain dari contoh atas ko dah bagi cekgu....ada lagi contoh mana yang kita biasa sebut biasa2 dorang akan sebut baku habis. contoh : DUDA (bunyi du-de) tapi kawan aku ni dia akan cakap DUDA, ini paling aku ingat la. yg lain ada lagi tapi tak berapa nak ingatlah...pastu aku cakap CILI dorang gelakkan aku siap bahan kata aku cakap bahasa kamus. dorang lak cakap...CABAI ke LADA tak ingat lak. hehehe.


    selain uta-gha ni bagi aku semua loghat la best dan unik...cuma aku jarang dengar loghat pahang je. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..betul la tu aien..kemain skema diorang kang siap cakap bahasa baku..ekekeke..kat sekolah pon orang tak pakai lagi..macam degar berita TV1 lak...kehekehekeh...

      loghat pahang unik gak..kalau dengar orang pahang ckap, kira tau la dia asal sana..ade trademark yg tersendiri..

      Delete
  38. ahahaha... sebenarnya loghat kedah x susah pon sbb bhasa dia x ubah macam loghat kelantan.. tpi bila nk sebut, kedah punya lah paling susah...ahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpe..nak sebut betul2 bunyik org kedah tu susah kot..

      Delete
  39. nice day :)
    hargailah hari kemaren,
    mimpikanlah hari esok,
    tetapi hiduplah untuk hari ini.
    bagi-bagi motivasinya yaah...

    http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete
  40. kawan aku panggey aku 'maunaeh'=manusia unik aneh.pasai aku ckp 'bohong jadi 'mohong'.'pelawa' jadi 'semawa'.hahaha.aku pun xtau pasepa.dah tok nenek aku cakap.aku ikut ja la.depa selalu sruh aku ckp 'kuajaq' pasai bunyi dia unik.and aku pernah kena gelak masa orientasi kat u dalam dewan yang besaq nak mati pasai aku cakap 'umur' jadi 'umoq'.habih semua senior kenai aku.kaciwa T______T

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..ko cakap utara piaw sangat la tu..tp mmg unik la..orang takkan leh tiru punye la..untung la..

      Delete
  41. kalau terlampau loghat pun susah gak nak paham..naik pening nak paham kan.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko orang mane hlovate..mcam takde loghat je cam aku ni..hahaha..

      Delete
    2. aku jawab aku jawab..aku org waghih haha

      Delete