Wednesday, January 30, 2013

Sentap : ini betul-betul sampah...

assalammualaikum wbt...

Cukup la dulu entri2 plagiat aku setakat ni..terasa pemalas sangat pulak aku bila buat entri camtu.. hahahaa..kesimpulan yang aku boleh buat, plagiat memang jalan mudah untuk jadi blogger dan cepat terkenal...tapi jadi blogger yang takda etika je la..tu ye tahap korang kaki plagiat..nak hasilkan artikel sendiri tak pandai ye dak..kehkehkeh..

Aku tetap dengan etika aku biarlah blog aku sampah, entri sampah, asalkan bukan plagiat..apa yang terhasil dalam blog sampah ni tetap hasil tulisan aku..dan aku terasa bangga jugak sebab ada antara entri aku yang telah di copy paste oleh blogger lain..

Bab tu aku tak kisah sebab walaupon aku tak sokong plagiat, tapi bila entri aku di copy oleh orang lain, itu membuktikan hasil tulisan aku dah ada la value sampaikan layak dicopy..hahahaha..

Cuma apa yang orang tak berapa nampak, ada yang mengatakan boleh copypaste asalkan letak sumber..ye ke?.ni aku nak bagitau bagi korang paham..korang tak alami korang tak tau...contohnya artikel aku yang kene copy paste tu la, bila jatuh kat tangan pertama, ok lagi dia letakkan sumber hasil dia ambil dari aku..bila orang orang kedua dan seterusnya pulak copy dari dia, maka hilang dah sumber dari aku sebagai penulis asal...
  
Ini membuktikan, walaupon copypaste dan meletakkan sumber tu digalakkan sebagai penghargaan..tapi takda apa yang menguntungkan penulis asal..hahaha.lepas tu orang lain pulak yang dapat penghargaan kredit kononya..padahal bukan dia pon tulis..hahaha...

Adakah apa yang korang copypaste dan letakkan sumber tu korang pasti dapat dari penulis asal?silap-silap apa yang korang copy pon dah dari tangan ke 10 yang copy..hahahaha..penulis asal dapat apa??nothing..penghargaan konon,ini semua poyoo!!..hahaha...

Bagi aku, perasaan sebagai penulis tu yang ada sekadar rasa terharu je bila entri kita orang ambik..hahaha...bab nak bagi sumber kredit tu langsung tak penting..entri aku bukan untuk dijual pon.memang untuk aku kongsikan percuma...mungkin ada sesetangah penulis rasa kerugian bila jadi camni...tu korang punya pasal la..kehkehkeh..

Sebelum ni aku penah tulis tentang plagiat sekadar dari pemerhatian aku je, tapi kali ni betul betul pengalaman aku sendiri tau..bangga dan terharu walaupon dia cuma copy entri sampah dari aku..hahahahaa...

Citer bab sampah ni..aku kira blog aku sekarang semakin lama semakin sampah..serius!!..alhamdulillah bila buat carian 'blog sampah' kat Google, insya'allah blog aku ni aku keluar 1st dalam carian..tapi aku tak puas hati gak sebenarnya pasal banyak keluar blog blog lain yang mesra carian dengan word blog sampah tu selain blog aku..(kalau boleh nak conquer sorang)..hahahhaa..

Tapi.......ni yang nak citer apa yang makin sampah kat blog aku ni...cuba korang Google just taip 'SAMPAH' je pulak...ini memang mengaibkan okay..grrrrr....





 cari sampah pon keluar dulu blog sampah..pfttttt............



Ni memang betul-betul sampah der...sampai tahap tu sekali kau layan aku google..terima kasih ye bebanyak..demmm..



p/s : sampah sarahap betul..hahahaha..


87 comments:

  1. Replies
    1. haaaa..ada pun entry baru..kehkeh

      aku kalau entry kena plagiat tu belum lagi kot..xsampai lagi tahap aku..lagipun apa yg aku taip kebanyakannya cerita pasal aku, pasal apa yg aku fikir..so xkan la entry2 personal pun ada org nk plagiat..hahaha

      tapi kalau status2 kat pesbuk, banyak kali la terkena..apa yg aku taip, aku yg aku fikir utk gambarkan sesuatu keadaan tu, tiba2 jer member aku amik letak kat status pesbuk dia..bukannya aku mintak akreditasi pun..cuma aku rasa annoying..rasa macam dalam dewan periksa, org tiru jawapan aku..

      aku ni kadang2 childish jugak rupanya..hahahaha

      Delete
    2. hahahaha...ko SEO tahap DEWA baru bleh conquer semua sampah kat google.

      Delete
    3. Aku mcm dah pernah baca ko bebel pasal ni dulu. Nampaknya ko mmg betul serius membenci org yg plagiat ni kan? Sabar bundle. Ke mana tumpahnya sampah kalo tidak ke blog ko.

      Delete
    4. H : org gila je plagiat entri personal ni..hahahaa..aku syak ayat2 senggama minda ko tu yang kene klepet la..isk..member ko tu takde benda lain ke ha kalau nk curik pon..kenot brain..hahahaha..

      carlos : aku tak penah pon main SEO-SEO ni..hahaha..

      lyd : dulu aku citer ikut pemerhatian..ni ikut pengalaman plak..hahaha..aku ok jela..maneade benci..bunyik cam aku ni emo lak ko cakap camtu lyd..hahaha

      Delete
    5. bandel. masuk kau. dah 2 org ckp pasal entry kena plagiat. teringin jugak aku nak tgk blognya. tapi member tu tak linkkan blog org yg copy entry dia.. eh, tp, aku mcm terbaca entry kau yg macam. macam sama mcm mantot, citer breastfeeding tu.. kihkihkih.. jgn maree.. tak sama pon. saja usik kau.. hehe.. ;p

      (err..aku malas skroll bawah, komen kat sini pun boleh eh..? hihi)

      Delete
    6. cakap kat orang yang tak bagi kene plagiat tu, kalau taknak kene curi, jangan sesekali buat perkongsian..tu je..hahaha..

      aku tau apa yang sama..tang topik..grrrrr.......

      Delete
  2. hahahaa...apa lagi tukar laa namaa blog yang baru lakk hehehhee :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk..tak rela nak tukar..aku sayang blog sampah ni..hahahaha

      Delete
    2. hahaha...abis tu..?? memanglaa gmbr tu yang keluar dulu..cuba letak nama " blog wangi" dah sah2 lah keluar gambar minyak wangi..hehehe :p..alaa setakat namaa xder hal punyaa.. jnji isi blog tuh mantap..!! meletoppzz gituhh...hahahaha

      Delete
    3. blog wangi..kehkehkeh..mane kena..aku tukar jadi sampah organik je la kan..mesra alam sikit..hahahaha

      Delete
  3. Sampah bernilai...jangan dibuang maa..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. walau tak bernilai sekalipon..sampah ni tetap ade sentimental valuenya kat aku..hahaha..

      Delete
  4. walaupun nama blog sampah, entrinya xlah sampah sgt kan.. google saje je nak mainkan perasaan bundle.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu terpulang pembaca la emma..kalau ko rasa tak sampah maksudnya entri aku tak best la pasal tak menepati tema blog sampah..sedihh..hahahaha..

      Delete
  5. ok done google "sampah". Ada wiki sampah, jutawansampah, pablodeaskoba jatuh nombor 5. Nak aku print screen ker? ngeh ngeh ngeh.
    Bila aku taip "sampah sarahap" sumer pablodeaskoba conquer. Happy? hahahaha dah macam kerja lak aku ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaaa...perghhh "FAMOUSS" gler...cayaaalaaahhh....hehehe

      Delete
    2. dah jatuh ek..hahahaha..biarkan..jgn tinggikan lagi carian tu..kehkehkeh...

      #awat aku google sampah sarahap tak keluar..

      dah macam takde keje jugak aku main google2 ni..ekekeke..

      Delete
    3. ni aku dah print screen sampah sarahap. hahahaha

      tapi mana aku nak upload nyer?

      Delete
    4. tah..takde keje betul ko ni..hahahaha...dah2 p siapkan entri ko tu..tajuk je keluar kat news feed aku..entri mane hilang?hahahahha..

      Delete
    5. owhhh itu entry aku dah tarik balik sebab itu entry amarah aku. hahahaa hanya sorang jer yg sempat komen. cekidaout entry baru aku. hahahaha

      Delete
    6. alaa..rugi tak sempat baca...hahahaha..

      sengal la ko ni..hahahahhahahahahahaha....

      Delete
    7. Aku gini la kalau marah orang, adrenalin rush hour. kena buat something sengal yang tak affect mana2 pihak bernyawa.

      Delete
    8. ok2..gud la tu..jgnlah cemarkan blog ko dengan entri amarah tu..teruskan wat entri kelako ko tu je la..hepi2 je orang baca..

      Delete
  6. sampah yg best dan boleh dibaca.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kasih..stalk la selalu kalau cenggitu ye bro..hahaha..

      Delete
  7. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...



    Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...



    Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...



    Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
    Baca selanjutnya...


    SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.Baca selanjutnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pftttttt...thnks for the tips..lulz

      Delete
    2. sebenarnya ko baca ke tidak tips ni? hahaha

      Delete
    3. amende gombug tulis tu? dia saja singgah bus stop sini ke? kenot brain aku.. kehkehkeh

      Delete
    4. dia ni buat entry ni mengomen..

      Delete
    5. Bundle xkan baca la tips yg pnjg ni.. gerenti! hahaha..

      Delete
    6. mmg la..sapa nak bca..kehkehkeh..

      Delete
  8. tak pernah terfikir pon...tp blog sini mmg best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kenyataannya kak..penulis asal belum tentu dpt penghargaan sepatutnye disebabkan plagiat ni..so redha je la..hahaha..

      Delete
  9. Replies
    1. apa yang page 1 googlenya mrs..tak paham aku..hahaa..

      Delete
  10. Yeah, plagiarism adelah kerja2 keji ummat pemalas nak buat blog tapi nak followers ramai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam apa2 kerja pon kalau amalkan plagiat ni memang nak senang la tu..dasar pemalas..hahaha

      Delete
  11. Masuk blog ni je berbau.. HAHA..
    Btw, btoi jugak tu.. kadang2 rasa bangga bila ada orang copy paste sbb ia menunjukkan value entry kita tu.. tp klaw ramai sangat yang copy paste pon macam x best jugak.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpulang niat kita berblogging la..kalau namanye perkongsian, tu perkara biasa la bro..

      Delete
  12. haha sampah la sgt entri ko..masing2 ada cara berblog..klu perkongsian utk kebaikan bg aku tak salah kot klu copy..bukankah ilmu itu sepatutnya dikembangkan?dpt pahala apa.haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tak cakap salah pon..cuma aku tak sokong..hahaha..pasal ko cakap ni dulu lagi aku dah ulas..boleh je kopipes, tapi cara betul la, mintak izin dulu ngn penulis ke..

      Delete
  13. ini semua poyoo!! HAHA. tergelak aku..yelah bila fikir balik betul la. kita ingatkan yg kita kredit tu la owner asal entry...sekali ntah2 dah diplagiat berkali2 dan berkali2 itu jugak la kredit ke ntah sesapa je.


    pasal google ni...dalam banyak2 sampah BLOG SAMPAH la merupakan 'sampah' yang paling tak busuk. buktinya??? ramai je mendekat, ini dikukuhkan dengan bukti follower ribu riban, komen puluh2an selalu jugak la cecah ratusan....se se tak men la. hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku selalu perasan benda ni aien..entri yang sama aku jumpa tapi sumber tak pernah sama..hahaha..sapa penulis asal..wallahualam..hahaha..

      ok..fistly aku syukur dengan apa yang ade sekarang walaupon blogsampah, masih ramai yang sudi baca dan follow..tapi apa la sangat aien..masa nak naik mmg sungguh2..tp nk mentenkan ni lagi susah..lama-lama sapa pon taknak masuk dah sini..

      Delete
  14. err,ape ni main copy paste entri orang lain , kalau citer pasal taik pun kalau pandai mengolah citer konpem jadi entri punya , tak caya tanya bro ym.bundle .. betol tak bro ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol betol , aku setuju ..

      Delete
    2. betul mad..kalau aku ni penulis pro, pasal taik pon jadi..hahaha..malangnye aku kurang pandai mengolah..merepek boleh la..haha

      Delete
  15. hey, kira bgus la ada org plagiat, copy pasta bagai..maknenya blog sampah pun ramai peminat misteri nusantara.. tp siyesli lbh suke entry cenggini, santai, kukus gril panggang.. nak sainnnnn kt dahi!!!

    yg benar,
    the merepekness.. LOL

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa, betul tu..kalau orang lain marah2..aku plak rasa bangga dan terharu..blog sampah pon kene kopipes beb..

      #aku kukus ko kang..bak pen nak sain..hahahaha

      Delete
    2. kukus xbest..panggang la.. buh lada itam lebih sikit.. va..va..va.. *gaya sivaji*

      #nah marker..jelas sikit.. wakaka

      Delete
    3. ok..panggang half cook ke welldone..nak sain kat mane??bak kertas..hahahah

      Delete
  16. banyak betol sampah sarap kat sini..haha..tapi sampah2 pun aku baca semua entri ko..kire mcm sampah ade kualiti tersendiri gitu..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee..terima kasih sebab baca..sampah berkualiti tu camne?

      Delete
  17. Untungnya, taip sampah pun keluar nama blog ni hihi.
    Okeylaa tu. Blog famous ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pemes mendenye..taip kpop keluar blog sampah bleh la kata pemes..hahaha

      Delete
  18. AMBOI nak conquer sorg.....

    aku lagi tak suka kalau org boleh google aku takde privasi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh...hahahha

      nak privasi ko private je la blog ko tu..kehkehkeh...

      Delete
  19. blog sampah takpe. jangan sampah masyarakat...

    sinis pulak kan bunyi?

    hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku cuba jadi orang yang berguna la ni punzel..bg peluang dulu ye..hehe..

      Delete
  20. nak beli sampah 2 kilo. ada tak? tapau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tak jual sampah la..aku bagi pree je..nak ikat tepi ke?kehkehkeh..

      Delete
    2. main ikat tepi ke? ingat pakai polisterin. ok la tu.. *simpan duit semula*

      Delete
    3. polisterin habis..maklum la, pree kan..bajet takde..hahaha..

      Delete
  21. kene buat akta baru..sp plagiat blog lain kene msok court..wohh!!gila over..haha

    ReplyDelete
  22. PERNAH KENA... DA ORG COPY PASTE BULAT2 ENTRI. LETAK SEKECIK-KECIK KREDIT. TETIBA ENTRI DIA HIT PLAK... sooooooo sad

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..mybe blog dia lagi pemes kot leeza..pastu orang hit blog dia then copy kat dia..dia jugak dapat kredit dan lagi tinggi trafik padahal dia bukan penulis asal..hahaha...sabo je la.

      Delete
  23. Entry aku memang untul dijual Pakcik. Mana boleh copy percuma. Setakat bagi kredit. Puihhh! Tapi masalahnya sampai skang takde sape lagi yang sudi beli cerita2 personal dalam blog aku tu. Frustttt :P

    Sampai hati google layan kau macam tu skali Pakcik. Tapi kau jugak yang longgokkan sampah sarahap banyak2 kat sini. Paling banyak sampah kat dalam blog ni la. Aku rasa betul jugak pencarian google tu. Dah org nak carik sampah, dalam blog ni la yang paling senang carik. Dgn pengomen2nya pun terbabit sama jadik sampah sbb ada dalam blog ni. Kahkahkah! Sampai hati kau libatkan kitorang. Grrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. huii..ko jual entri makcik..nak beli lah..bape?hahahahhaha...

      betul gak ko cakap tu..kebetulan banyak sangat longgokkan sampah kat sini..ingat aku sorang je buat sampah..rupanya ramai gak yang dah sumbangkan sampah ni..patut la google utamakan sampah kat sini..kehkehkeh

      Delete
  24. sabar je laa...tapi betul gak..kadang2 klu credit tatau memang betul tak orang tu penulis..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  25. hahaha.. dah try.. memang sampah glemer kat google. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..siap try..betul kan..aku tak tipu lah.tapi kat german tak keluar blogsampah dulu..hehehe...

      Delete
  26. sudah try..memang di atas blog ini..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbukti mama pon takde keje..hahahaha..tp serius aku tak tipu kan..hahahhaha

      Delete
  27. s.a.m.p.a.h

    hahhh tula.. ary tu aq ada taip tong smapah kluar jgk blog sampah ko ni... hahah

    bro aq nak kopi boleh??? tp kredit xde.so biarla aq yg dpt nama... hahahahahaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tipu lah..takkan tong sampah pon keluar blog aku gak..lebih la tu..hahahaha...

      ko nk kopi takleh..kalau nak nescafe,teh bleh la..hahaha

      Delete
    2. betul... ce try search... hahahaha...

      alaaa.. teh je?? dekut jgk... xpe... aq kawen xnak jemput ko.. hahahahah tetiba... okbaiii

      Delete
  28. BUndle nk taw x..dlu mase memula nak rapat dgn Bundle Na dah try google blog Bundle...and ade gak org mengutuk Bundle kakakak sbb ayat oanas dari Bundle laa..bg tu tu yg Best...lagi ramai org sakit hati dgn kita ..makna nye makin maju laa la diri kita.. ( fofular sekejap)

    ape pun keep it up Bundle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..ade orang kutuk aku kat mana Na? wow..cam best je bunyiknye.kat blog sapa?mintak link..kehkehkeh..aku mmg dah lama tunggu org kutuk aku..boring la yg puji or sokong je aku tulis, padahal aku dh membahan orang tu..kehkhkeh..

      Delete
    2. ada laa tp ppuan..Na xde laa ambek link dye..jom kita carik sesama kat google.. =) confirm ada.

      Delete
  29. Kecik hati dengan komen H. Titik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kecik hati pasal apa lak..biasa je aku rasa komen H tu..ko sapa?hahahaha

      Delete
  30. slah siapakah ini semua?? google kah haha..samaph2 pun ramai readers ape..okay la tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. google la salah...hahaha..ala bape kerat sangat je la banyak blog picisan aku ni..

      Delete