Thursday, January 3, 2013

Blog dan komitmen..

assalammualaikum wbt...

Salah tak aku pinjam tajuk ni jugak..mesti ramai yang perasan kan Perempuan Jomblo buat entri baru dengan tajuk ni ..hahaha..bukan apa, sebenarnya bab tajuk ni biasanya aku sangat failed...tapi toksah risau, entri-entri aku semuanya asli walaupon tajuk kebetulan sama atau sesaja aku tiru..kehkehkeh..

Citer bab blogging ni, aku sebenarnya tak la pening sangat nak memikiorkannya..nak cakap sibuk dengan komitmen lain pon aku tak sesibuk mana..biasa-biasa la kan..tapi rasanya sekarang komitmen aku berblog ni pulak dah macam makin kelaut..haha..komitmen hal lain pon sama je..ikut mood..kalau boleh semua aku malas..hahaha...

Tapi bila tengok blog kawan-kawan makin meriah terasa jugak jeles..contohnya blog Encik H ni..dari mula aku follow dia tah apa-apa je aku rasa blog dia ni..noob betul..kehkehkeh..dengan template layout jenis skroll ketepi..aku nyaris-nyaris nak beli mouse yang skroll ke tepi time  tu..hahaha..tapi atas komitmen dia blogging, Encik H kini telah menjadi seorang blogger yang hebat dan terkenal.siap dah ada domain pulak tu..huh..tengok la komen dalam entri dia..cecah 200+ dah..setakat 100 lebih tu celah gigi dia je.dah macam fatin liyana kau H..hahaha..tapi tengok komen je la ye..entri dia bukan type yang aku minat..bagi aku biasa-biasa je..hahaha...mohon H dan peminat H jangan kecik hati..

Dari pengalaman aku, semua ni atas komitmen dalam sesuatu yang kita buat..rajin ada la hasilnya..kalau malas memang kelaut la jawabnya..hahaha..macam yang aku pernah tulis sebelum ni..tips mengekalkan pembaca sedia ada..nak mentenkan blog lagi susah dari nak naik..haa..amik kau..ni la krisis yang berlaku sekarang kat aku..malas nak mampus..

So terima je la kalau orang dah malas baca blog aku ni ye dak...nak blogwalking dan komen-komen blog orang punyalah malas dan aku ni agak memilih entri untuk aku komen...ye..aku mengaku..hahaha..Gna sorang kot sedar hal ni sebab dia penah tegur aku camtu walaupon baru lagi kenal masa tu..kerek betul awek ni...hahahha..

kesian lampard..komitmen dan kesetiaan dengan chelsea tak dihargai..


Tapi aku agak terharu jugak dengan segelintir blogger yang jadi silent reader kat blog aku ni..sama-ada aku tak ingat dia pernah komen-komen kat sini atau memang tak pernah, tapi banyak jugak blog-blog yang meletakkan blog sampah ni dalam bloglist mereka tanpa aku sedar dan mengenali blogger tu..terima kasih banyak..

Ramai jugak pembaca yang pernah sound aku cakap, "kau tak pernah pon komen kat blog aku"..sekali lagi aku mintak maaf..bak kata Gna aku memilih nak komen komen entri ni ada betulnya...bila aku masuk balik blog tu, entri bertype dairi dan tak tau aku nak komen apa (tengok tajuk gak la) ..hahahaa..dan lain lain sebab macam aku takda masa nak blogwalking dan malas..maaf la aku tak serajin H..tapi insya'allah setiap komen dalam entri-entri aku ni akan berbalas..tu yang aku utamakan dan komen-komen korang tu sangat aku hargai....lagipon dengan cara ni aku lebih senang mengenali pembaca dan tak sampai hati biarkan komen korang tak berbalas, ibarat korang cakap dengan tiang pulak kalau aku tak balas kan...tu je la yang termampu setakat ni..lain-lain hal aku mintak maaf..-_-'

Tahun 2013 ni masih terlalu awal untuk aku bercakap tentang komitmen ni sebenarnya..tak tau la adakah aku akan terus kelaut atau tahun ni buat aku berazam jadi blogger sejati yang berusaha menandingai Encik H..hahaha..apapon semua tu tak penting pon.suam-suam kuku pon takpa la..insya'allah ada idea, aku akan sentiasa update entri..korang suka, terhibur, dapat pengetahuan, makanya berbaloilah usaha aku blogging ni...tapi kalau korang Sentap, padanlah muka..kahkahkah...


#Eh .rajin plak aku update..kahkahkah..ok apply cuti seminggu..

105 comments:

  1. Replies
    1. Aku rasa skang aku dah maken paham yg blogging ni lebih seronok bila kita dah berkawan. Maksud aku, bila entry seorang kawan, dea taep lah entry tentang apa pun, insyaallah aku akan baca dan rasa nak komen. If tak bape kenal & baru mula2 nak rapat, ye la kut pilih2 je entry yg nak dikomen.

      Pilih entry untuk komen tu boleh Pakcik. Tp jgn r sampai sume entry dea kau tak komen walhal hampir sume entry kau dea komen. Aku penah kena gini. Dea mmg r balas setiap komen aku kat entry dea. Byk gak kut aku komen. Tp dea lgsung tak pernah komen entry aku. Nak kata sentap tu sket la. Tp lama2 aku pun dah boring nak komen or baca entry dea & malahan nak gi blog dea pun aku malas. Sbb aku rasa dea tak berminat nak kawan ngan aku :D

      Erm. Apa lagi ek? Kau jgn la sombong sgt malas2 nak komen entry org. Sbb biasanya what you give, you get back. Kau malas komen org (tak kira la atas alasan apa pun) lama2 org pun dah malas komen kau. Eh, aku ternasehat kau ke ni? Takde makna! Blog aku kerdil je kut. Hahaha.

      Aku rasa aku takleh r bg komitmen kat blogging cam H ngan Jna. Byk gila kut entry nak kena komen. Bloglist H pun sampai seratus tu. Aku rasa cam tak mampu la nak gi komen sampai 100 blog.

      Ya. Aku tahu komen aku panjang =_=

      Delete
    2. makcik dah kembali..hahaha..welcome back liyaa..-_-"

      Delete
    3. Takde la kembali sgt H. Aku ada paper kut esok ni. Cuma aku malas nak study je. Dan erm musim2 pekse ni aku komen ikut mood. Kejap panjang kejap pendek. Tgk timing la bila aku baca entry tu. Tak kena timing, aku tak komen terus :D

      Delete
    4. kembali tu maksud aku "komen panjang2"..sebab kalau kau komen pendek2 tu, boleh kata macam kau belum komen jer la..hahaha

      Delete
    5. yang pendek2 tu baru tajuknye...komen tak submit lagi..hahahahaa....welcome back liyaa..hahahaha

      Delete
    6. Bak kata Bundle, kalau aku komen pendek tu, aku baru kasi tajuk komen. Isi komennya belum lagi. Hakhakhak! Itu laa. Tgk timing laa. Kalau timing okey, aku komen la panjang. If kekangan masa, aku komen pendek je sekadar ada. Tp wat masa skang ni blog korang2 je la aku baca. Blog org len terpaksa aku anaktirikan sekejap. Baca pun tak, komen apatah lagi. Hehe. Abes r aku kalau dorang kecik hati =_=

      Delete
    7. ok ni baru balas komen ko makcik...

      aku takde la sampai tak komen langsung..mane sempat aku baca dan menarik tu ofkos aku komen..aku paham perasaan ko tu makcik..hahaha..mintak balasan jugak rupanya ko kan..tu la ko rajin sangat komen panjang2..

      what you give, you get back ni aku sedar..sebab tu aku cakap nak menten ni susah..pembaca dah ada..tp aku kurang pulak nak amik hati pembaca..ok makcik..azam aku pasni rajin2 blogwalking..nak celen H..hahahaha....

      Delete
    8. Err pasal tak komen lgsung tu sbb yg kau ckp kau kena sound tu. Org tu cakap kau tak komen lgsung kan? Takat komen skip2 entry tu pd aku tak kesah lagi. Lg2 kalau org tu up 10 entry sehari. Erkkk! Penat tu nak kejar entry dea. Kehkehkeh!

      At first aku tak la mintak balasan sgt. Tp masa tu hampir sume entry dea aku komen. Sbb mula2 aku kenal blog tu aku rasa menarek je entry dea. Tapi lama2 bila setakat one way communication jadik boring pulak aku. Hahaha! Tapi aku sedar la sebabnya apa. Entry aku bukan type dea. Aku sedar je weyh. Hahaha!

      Pehhhh! Siap ada azam tuuuu. Okey Pakcik all the best! Kahkahkah!

      Delete
    9. tu sebab masalah takda dalam bloglist aku pn satu hal..hahaha...nak bukak link dari komen malas..haa..ko tngok la tahap kemalasan aku..takde komitmen langsung..haha

      betul la tu komunikasi 1hala tak best gak kalau ko rasa nak kawan ngn dia..tapi kalau dengan blog2 yang aku suka baca walaupon aku komen tanpa dia masuk balik blog aku dan kawan ngan dia, aku tak kisah pon...

      #frust gak fatin liyana tak penah masuk sini komen2..apatah lagi nak kawan ngan aku..sob..sob..takpe aku akan terus jadi stalker dia..kahkahkah..

      Delete
    10. .liyaa.. me terasa awk ckp cmtu..hehe
      sorry ya, kot2 sy tak sempat komen entry awk..sbb entry awk pjg2..
      kdg2 kena dtg byk kali nak baca sampai habes. maklumlah salu BW time curik2 masa. pastu bila dtg, dah entry lain..ataupun tetibe taktau nak komen pape..
      sbg penyelesaian kepada masalah ini, sy masukkan blog awk kat bloglist..

      bandel, kdg2 aku pun tak tau nak komen apa kat entry ko. sbb tu kdg jd silent reader je..

      Delete
    11. ayokkk liya tak tau.4feet sentap...hahahahhaa..

      aku tak kisah pon 4feet..kalau sudi komen, komen lah..ko baca dan letakkan blog aku dalam bloglist pon aku dah hargai..siap add fb lagi tu..haha..time kasih..

      aku paham sngt bab tak tau komen tu..biasa la tu 4feet..aku lagi selalu camtu pasal aku ni memilih bahan bacaan..hahaha..kalau datang time rajin, bleh la tak berkira sangat..haha..

      Delete
    12. hehe.. tula, ms add kat FB takut ko tak cam.. sib baik ko approve.. hehe..;)

      liyaa.. sorry.. me minta mahap.. hihi

      Delete
    13. TAK APAHAL lYAA BERSUNGGUH2 CMMNT KAT BLOG BUNDLE..KAT BLOG NA LANGSUNG DYE X TERJAHHH SUDAHH LAA LYAAA NA SENTAP !!!!
      BOLE???
      hahahahha

      hoii bundle name Na JNA laaa ape lak GNA????
      dah terpakse sentap dgn bundle lakk

      hahahahah

      Delete
    14. jgan la marah liyaa na..dah la 4feet sentap dengan dia...ko marah plak..kang dia merajuk kang..hahahah..

      eh, suka hati la aku nak guna huruf apa pon..hahahhaha

      Delete
    15. Pakcik: Aku nak tanye entry & blog camne yg kau kau kata kau tak kesah if kau komen pd hampir setiap entry dea & kau tak kesah dea tak dtg balek tu? Aku rasa tak sama kes ngan aku kut. Maybe blog tu samaada pemes, ramai follower or reader, or tu bukan blog personal. Em takpun kau takde r komen pada hampir setiap entry dea kan? Apa yg lebih sedih, blog kwn2 aku pulak yg dea gi follow & komen. Waaaaa sentappp! Aku rasa syndrom memilih bahan bacaan dea lagi kronik drpd kau kut =_=

      4feet: Org yg dimaksudkan bukan 4feet la. Hehehe. Takat skip entry tu takpe lagi. Tapi org tu memang takde rasa langsung nak komen. Means, maybe blog Liya tu langsung bukan selera dea kut. Hahaha!

      Jna: Tu laa. Sape suh tak masuk kategori Generasi satu. Kan dah dianaktirikan. Hahaha! Kat blog tak komen tapi ka fb salu je tegur Na kan kan kan :D

      Delete
    16. Eh, Pakcik! Sory terbuat cam blog sendiri lak reply komen banyak2. Kahkahkah!

      Delete
    17. hahahahahahahah btul jugak ni blog bundle sukahati bundle la kan nk tarok huruf ape.. maaf bundle kakakakakakakak

      Lyaa yg anak tirikan Na T_T lyaa laa mak tiri yang membezakan anak2 apentah Na ngarut.. okbai

      Delete
    18. bundle Na nk buat aduan Lyaa da cmmnt blog Na da lepas Na sentap..adakah Bundle buat benda yg sama...???
      bape bnyk kali bundle merajuk dgn Lyaa sbb bnyk gila cmmnt yang Lyaa bg kat blog ni HAHAHAHAHAHAHA *lYAAAAAAAAA NA GURAUU JEW

      Delete
    19. Okey apaaa, Na jadik Cinderella jap. Hakhak! Eley, sebenanye Na tu bukan sentap apa. Sebenanye Na paling sentap sbb takleh komen lebih atas drpd komen Liyaa Mf kat entry ni kan kan kan? Salu guna trick kotor kan? Kali ni tak boleh. Booooooooo Na! Kehkehkeh :P

      Tak jadi anaktirikan Na. Dah komen dah tu panjang2 kat entry Na. Hah puas? :P

      Delete
    20. Erkkkk! Siap buat aduan? Mengada la Na. Kaki ngadu. Kahkahkah! Bundle tak wat camtu la Na. Liyaa Mf kan memang pengkritik paling berjaya kat blog sampah ni selepas pengkritik paling berjaya yg pertama dulu dah retired (Chuu Muqhlis). Kahkah! Bundle nak majuk? Nak mintak sepak ke apa? Hahaha!

      Delete
    21. booooooooo~!!!!!
      mana ada mana ada mana ada..
      Na buat aduan sbb Na wartawan laaaaaaa eeeeeeeeee
      ( Cis!!! mcmne nak bagi Lyaa tumbang ek )
      ggrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

      Delete
    22. oiiiitt..dah macam ruangan luahan perasaan dah ni..kahkahkah..gaduh plak..hahahahha..sakit perut aku baca la komen korang ni..gile....

      nak jadi wartawan la, reporter la, penulis jemputan,pengkritik la la..hahahhaha.lantak korang la...aku nak menyampuk apa pon dah lost..hahahhaha...

      Delete
  2. Replies
    1. tahniah..Ko memang sepasang stokin..

      Delete
    2. memang sepasang stokin? errr..

      aku rasa kalau nak kata aku ni komitmen tu tidak la..sebab kadang2 aku pun sama macam ko jugak..bila time malas, memang aku malas betul nak buat apa2..usahkan jengah blog org, reply komen kat blog sendiri pun aku malas..

      pasal memilih entry utk dikomen pun sama gak kot..sebab banyak kali aku blur and tak tau nak komen apa lebih2 lagi kalau entry pasal percutian or masakan or anak2 or drama tv or anything..aku tak tau nak respon macam mana..so sebab tu kot kadang2 komen aku lari jauh drpd topik..hehehe..aku jenis cepat serba salah kot..lagi2 kalau org kata "kau tak pernah pon komen kat blog aku"..

      pasal entry aku bukan jenis entry yg ko minat, itu takde hal..pasal komen lebih 100 tu, ko bahagi 2 jer..sebab separuh adalah komen aku sendiri..zzzz

      p/s 1: aku pulak nak menandingi ko..follower kemain banyaknya..dah dekat 2 ribu..

      p/s: 2: aku jadikan Liyaa idola dalam bab2 komen nih..kahkahkah

      Delete
    3. Terharu aku sekerdil2 aku ni ada gak blogger pemes nak jadikan idola. Kahkahkah! Idola tang panjangnya je tu la kan? Aku nak jadikan idola tang jumlah komen kat blog kau. Pelaris apa kau pakai H? Bwahaha!

      Delete
    4. H aku pon blogger gak..so aku tau tahap kerajinan dan komitmen ko layan blog ni camne untuk dapat pembaca macam ko ada sekarang..toksah kencing la kalau ko cakap ko malas..hahaha..bapak rajin ko ni..ni yang liyaa cakap wat u give, u get back..bagus la tu..aku kagum+jeles gila ok..

      ko punye sikap yang taknak kecikkan hati pembaca ko pon sampai kalau tak tau nak komen apa atleast tinggalkan gak komen walau takda kaitan..tu pon bagus lah..dari aku ni ,malass kalau kurang berkenan..hahaha...

      #pembaca ko yang lagi ramai dari follower tampal aku tu pon ko nak kira ke...silent reader je aku lebih dari ko rasanya..pengkomen tak ramai pon..

      Delete
    5. Fuyoooo H..
      tu laa Na rasa H makin hari makin MANTAP! TIP TOP TEKO!
      ;D

      Delete
    6. tip top teko lak dah..kahkahkahkah....ko blah na..krem perut aku gelak ngan ko ni..hahahahhaha...

      Delete
    7. selamberrr halau Na??? mcm tak pernah kena pukul reramai je bundle ni taw hahaha
      dah laa malas nk merepek kat blog bundle..tolong update new entry ..
      Na nk jd 1st!

      Delete
    8. HAHAHA..selamber je ko nak sentap ngan aku..sekeh kang..hahaha..
      takde idea terbaru nak update..permohonan ditolak..

      Delete
    9. SEKEH?? Na elak kena kat Lyaa
      padan muka Lyaa hiihihi

      Buat laaa dairy 2012
      kira mcm previous back story laaa..
      (bijak laa Na ni..bagi idea bernas)

      Delete
    10. tak pandai la aku nak stori sangat citer2 personal ni na..takut kang orang boring..H takpe la citer hal peribadi..orng minat baca..hahaha..

      Delete
    11. aku datang untuk puji Ncik H, ke Capital H. aku selalu gak buat spekulasi diam-diam nama H tu Haris... hahahaha

      Delete
  3. hahahaha....aku pun pena sound kan..wkakaakaka...tapi blog kau best tue yg aku dtg baca...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkahkah..ingat lgi ko mrs..mmg ko salah sorang yang sound tepek kat aku..takpalah aku pasrah..kehkehkeh..

      Delete
    2. hahahaha..tau xpe..psst aku belum lagi nak menambah anak buat masa terdekat..hehehehe...duit habis dok bayar taska jer..lagipun anak yg ke-3 baru 2 tahun

      Delete
    3. aku pun kadang kadang malas nak komen sebab aku punya mesti jauh ketinggalan. apa pasai entah

      Delete
    4. mV : dah 2 tahun tu bleh la tambah..selang 3tahun ok la tu..hahahaha...

      wadi : kan aku bagi ko duk atas je..tpi sori la untuk entri ni, ramai kene sampuk sikit..makcik2 tu suka gak potong line..bukan ko sorang..hahaha

      Delete
  4. kalau blog da best dan menepati citerasa memang orang akan datang balik bro..hehe..sebenarnya aku pun kekadang memilih entry yang nak dikomen..tapi mostly aku akan komen je laa apa-apa pun..kang aku klu aku komen "nice entry" jer dia kata aku tak ikhlas plak..hehehe

    p/s: apply cuti seminggu dah approve blum??hahaha

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul bro..kalau nice entry ni bagi aku, aku terus letak kat bloglist, takut lupa lak link tu kang..nak komen nice entry tu mmg nampak cam tak iklas bro..macam spam je..sebab tu aku tak buat...hahaha..

      #approve dah ni..huhu..cuti..hahaha..

      Delete
  5. blog aku ada sepuluh komen je... itu pun banyak sendiri je yang komen... ko ada?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kau sunggoh hebat.. memang tukang karut.

      Delete
    2. Kahkahkah! Tergelak aku. Err bukan sbb jumlah komen tu. Err tapi memang sesuai r ngan nick name Tukang Karut tu :D

      Delete
    3. hahahahhaah...ko rajin update TK sehari update 10 entri..cukup la tu sepuluh komen 1 entri..

      Delete
    4. kelakar laa tukang karut ni start rini Na nak terjah blog dyeeeeeee

      Delete
    5. oooo... aku jadi bahan di sini...

      Delete
  6. ni kira rajin lah ni menaip panjang lebarrrrrr..

    tapi pembaca lagi rajin sebab habiskan bacaaaaa entri ni hehe

    AAh kamu tak pnh comment blog kita :( hehe


    Selamat berblog....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab menaip panjang2 ni aku mmg rajin..tp takat tu jela..jenuh aku pikir nak pendek takut orang boring baca..tpi nasib pembaca lagi rajin sebab habiskan baca kan..kan..hahahhaa..

      # yela..aku mai la blog hang iimaa..tunggu sat ye..hahaha

      Delete
  7. aku nak komen tapi aku malas nak taip (-.-")

    ReplyDelete
    Replies
    1. alohh mek ni..gaponyo mung malah2 ni..aku tey mung kay..hahaha..

      Delete
    2. alohh bekeng teh. hahaha..

      Delete
  8. bagus la...carik2 masa untuk bercerita =)
    yang sudi membaca tetap akan baca...
    kan?
    =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..harap orang tak muntah la dengan citer aku..yg sudi baca tetap akan baca..tp yang harap balasan akan bosan kalau tak dapat pulak dari kita..ni kenyataan..hahaha..

      Delete
  9. hmmm..KOMITMEN antara perkara yg berat untuk dilaksanakan kala MALAS. aku selalu aje camni. betul la cekgu...apa yg kita rajin usahakan itulah hasilnya. H suka cakap dia malas tapi sebenarnya dia malas bab-bab berkaitan HP je, save nombor bagai...hakikatnya bab blog aku rasa dia rajin.


    takpe kan puji blogger lain kat blog ni? haha. apa2 pun...aku sangat suka keaslian entry ko cekgu walau ko malas dan memilih entry untuk dikomen. errr..jangan sentap cekgu. aku tak reti bahan orang pun. apa aku rasa nak komen...aku komen jelah.


    sekian....selamat tahun baru 2013 cekgu. 2012 dalam kenangan. dekat setahun aku setia disini. belanja steamboat cekgu....hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..tula,bab blogging ni, aku cuba rajin pon tetap kalah dngn kerajinan H ko tau aien..kompom dia cuma malas save fone no je..hahaha..

      ko puji H ke aien.boleh2..hahhaha..entri aku ni pon puji h apa..tpi kutuk sekali la..hahaha..nk puji tu cam berat je sebenarnya, tapi terpaksa akui gak..aku tak setanding H..huh..

      jom steamboat..steamboat cucuk kat uptown tu pon boleh kan..err

      Delete
  10. * salah seorg silent reader sejak nov 2012 dan masih tak puas hati kenapa aku cari blog samsung, keluar blog sampah

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik aku guna sony jer..zzzzz

      Delete
    2. kahkahkahkah...time kasih effortlab..ko dari itu hari pasal nak cari blog samsung sesat masuk blog sampah..hahhaa..

      Delete
  11. Encik H mmg blogger sejati.. hahaa.. kelakar la plak ingat2 template H dlu... hahaa..

    errr, sy bab2 blogwalking ni kurang r, sy akn pegi blog yg sy dh biasa pegi n drop komen.. blog2 yg lain tu kalo sy bosan, baru sy pg... tu pn, jadik silent reader je.. bab2 pilih entri tuk komen tu... ohhh, bro mmg cmtu eh? baru sy tau... hahaha.. patut laaaaaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. comel apa template yg dulu..siap ada siput, ada kucing, ada lebah..rasa macam blog budak tadika..kahkahkah

      Delete
    2. hahahaha..tapi masa tu ko nampak la gaya penulis misteri H..gila misteri dengan siput,kucing lebah tu semua..lagipon tulisan ko masa tu aku kurang hadam..perubahan mendadak skg ni..

      Delete
    3. skg ni aku xleh nak buat sangat entry style macam dulu2..kalau dulu, org xfaham and xhadam pun takpe..lagi aku suka kot bila org susah nak faham..hahaha..

      tapi skg ni bila dah makin ramai yg baca, aku jadi serba salah pulak nak taip camtu..try utk rasional sikit kot..org datang sebab nak baca..so kalau aku asik tulis benda yg org susah nak faham, lama2 nanti agaknya langsung takde org nak baca..

      cuma kadang2 lepas gian jugak sekali2 buat entry macam tu..kehkeh

      Delete
    4. Dulu memang nampak la misteri. Skang dah tak misteri sangat. Tapi berbaloi la. Dah tak misteri jadik pemes lak. Kan H? :D

      Delete
    5. ya x ya jgak, misteri sgt H time tu.. H, asal ko dh x wat entri2 cmtu.. rindu gak nak baca entri2 ko style cmtu...

      Delete
    6. H takut lama2 Bundle jadi gila if dea salu update camtu lagi :D

      Delete
    7. hmm.. baek tul H ni xnk bro bundle jadik gila.. lagipn, mmg susah nak hadam entri H tu.. kna perah otak betul2.. tu pn xfaham jgak.. hohoho...

      Delete
    8. kan betul aku cakap..dulu ko misteri H walaupon blog comel..hahaha..lani kurang misteri tapi pemes bak kata liya..haha.identiti pon dah berubah..hilang terus entri senggama minda ko..haha..tpi ok la tu..parah ko nak layan orang tak paham2 apa ko tulis tu kalau wat camtu lagi..haha

      ema : tu pasal aku saspek kat H..dia mesra alam..

      Delete
  12. Tahniah....walopun akak super malas, tp tiap kali dtg sini belum pernah fail letak komen. Pehtu, entry panjang berjela pun akak baca sampai habis. Walaaahhhh.... bravo kat diri sendiri. hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak..hahaha..ko pon salah sorang yang sound aku itu hari gak la kak..terus deras letak dlm bloglist..kalau tak sah kene lagi kali ni..hahaha..bravoo...

      Delete
  13. kesian H, jadi bahan harini. nasibla labu. hihihi.. mohon bundle jgn komen entri chic na. chic na neves ok kalo bundle komen. serius. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala..aku bahan sekali puji la chicna..gurau2 kasar..hahaha..agak sarcasm gak komen ko ni..arghhhhh..ok2 aku try la komen yang termampu pasni kat blog ko chicna..

      #janji dicapati...

      Delete
    2. errr terharunya janji dicapati. T_T

      tp chicna mmg serius cakap chicna neves, blogger otai komen kot. ;)

      Delete
  14. Aku super duper pemalas. nak log in pun malas. dahla suam-suam kuku kata ko. hahaha. aku kategori silent reader. kat blog ko je aku rajin. maybe sebab da kenal ko dari zaman chatting lagi.jadi aku takle malu sangat nak mencapab kat sini. tapi aku tabik spring, ko bagus. idea bagus dan mesra pelanggan. aku tengok ko dari tatih sampai dah mencanak naik macam ni. taip je sampah, kuar je pablodeaskoba ko tu.

    aku ada hati jugak nak komen kat blog orang, tapi aku malu. macam penyebok je aku rasa. kebanyakannya aku tak tau nak komen apa sebab ada yang aku nak cakap, dah ada orang lain sampaikan. hehehe. mungkin aku jenis yang tunggu orang mula dulu baru kurang rasa malu aku nak komen balik kat blog mereka.

    papepun, selamat menjalani azam ko dan teruskan mesra pelanggan ko ye.

    -kak6-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ko la orang paling lama ikut blog aku zie..dari meniarap lagi kot..bukan tatih..hahaha..terima kasih ye zie..hahaha..tak pasal aku google sampah..mmg ye la.. kuar blog aku dulu..kehkehkeh..

      aku rekemenkan ko dengan budak2 yng komen blog aku ni zie.toksah malu-malu nak komen..insya'allah kepala diorang ni pon masuk air gak walaupon dah tua2 bangka..hahaha..lagipon entri ko best..senang sangat nak dapat pembaca..

      Delete
    2. Nak terimakasih ape pulak ni bund. Sama-samala dengan ko jugak. Ko je la selalu jadi tiang sengsorang kat blog aku. Kehkehkeh.

      Delete
    3. hahaha...tiang pon tiang la..yang pasti entri ko best..aku pilih bacaan seronok baca, bukan kira blog popular ke tak..haha..

      Delete
  15. hehe aku selalu fikir macamni.sedar kejap pastu malas balik.tahun lepas la kemain gigih blogging, komen entry, blogwalking..tapi last2 lemau..penat

    actually semua bergantung pada komitmen.tapi ada dua golongan yang tak perlu risau bila berblogging

    1st blogger yang sememeynya hasilkan entry yang boleh touch jiwa readers
    2nd blogger retis yang dah ada nama ; apa dia tulis pon orang suka :D

    tapi betul la entry personal (dia sendiri yang paham dan syok sendiri) mmg payah nak komen :P kihkihkih. Kadang2 aku komen pon lari tajuk :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku ni blogging langsung tak ikut law blogging bro..segmen tak penah join.apa2 kebenda pasal yang biasa blogger buat pon aku tak penah ikut..yang aku tau tulis je..

      tu la la komitmen aku..alhamdulillah la buat kepala sendiri pon ade gak org sudi baca dan follow..

      bg aku sebelum blogger2 pemes ni nak naik pon diorang lalui gak zaman perlukan komitmen tinggi ni..bila dah pemes baru rilek..artis tu lain citer..buat apa pon senang laku blog diorang..dah pemes kan..haha..

      Delete
  16. aku teringat la pulak,, rasa macam tak pernah miss comment blog ym bundle nih,, haisyyy,, klau tertinggal gitau la,,, aku nak comment panjang2,, nk celen comment liyaa mf,, haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erkkkk! Hai Mujaaa. Kehkehkeh :D

      Delete
    2. Na nak buat pertubuhan ANTI CMMNT LYAAA
      hahahahahha

      Delete
    3. muja :
      banyak lagi muja ko tak khatam..hahaha..muntah nanti ko kalau nak baca balik yang lama-lama..yang lepas biar lepas la..teruskan follow up yang baru cukup..terima kasih atas sokongan anda...mai kl aku belanja milo ais 2 gelas..

      Jna :
      elok gak ko buat kelab anti komen liya tu na..muja pon nak celen liya gak tu..aku sokong je..kahkahkah....

      Delete
  17. aq selalu sentap dgn ko pakik RANDLE.so padan la muka aq ni kn??.. ekekekekekek..hahahahha...

    singgah jemput kt blog aq ye.. aq dh unfollow n follow ko blk.. hahahhaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..ko selalu sentap ek ngan aku lina..alololo ciannya..padan muka..hahahha..tapi sebab ko panggil aku randle aku kurangkan la sikit sentap2 tu..hahahhaa....

      lol..unfollow and follow back..cam familiar je ayat tu..hahahaha..

      unfollow and follow u back too lina..hahha..

      Delete
  18. aku tengok geng geng yang komen ni dah macam geng geng chat pulak.
    hehhe.

    dulu,nak jugak ada komitment kat blog.
    tapi bila takda mood.lama tak bukak blog.
    nak bukak pun dah segan dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. diorang ni mmg kebanyakkannya geng2 chatting gak dulu wan..tu pasal lain macam sikit..jadi rapat masa ade fibox itu tu hari..sedih lak dah takde skg..susah nak gosip2 dan bahan membahan..haha.. so tak pelik la kalau diorang nak buat box komen ni cam chatbox..hahaha...

      #tapi aku tgk jumlah entri ko cam komitmen tinggi je blogging..tak terkejar kalau jenis malas cam aku ni..

      Delete
  19. awak, blog awk pun apa kurangnya. hebat juga apa.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hebat kategori apa tu leeza..update entri pon bape kali je sebulan..hahah..

      Delete
  20. komitmen dan komited.. sama je.. memberi komitmen atau seorang yang komited..
    tapi dua-dua tu bukan gua laa yg pasti.. sebab gua hentam keromo ikut suka hati gua.. datang giler rajen mmg rajen.. datang malas mmg tak hengat nak tulis sepatah haram pon..

    so, tahniah laa pada yg rajen tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..tahniah jugak untuk ko sebab dah baca entri aku ni..rajin gak ko ni..hahaha...

      Delete
  21. ok..so..tahniah..semoga jd blogger yg berjaya okeyh.ahaks!!
    thanx sempat jgak singgah blog mak cik drumstick ni..kehkehkeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah apnye nia..aku blom berjaya pon lagi..ekekeke..masih merangkak lg blogging ni.lagipon malas la nak berjaya sangat..aku takde cita2 tinggi..hahahah..

      #walking back..

      Delete
  22. biasa la tu bila menulis belog ni ada naik turun nye..macam aku jugak la..pemalas tahap gaban dah skang ni..kui3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mohon jgn malas2...ptut la lame tade entri baru..

      Delete
  23. ceit, kata encik H, lu pun apa kurangnya. haha. Setiap blogger i mean yg dah lama jadi blogger dia mesti ada pengikut tersendiri. Sis pun sama, tak semua entri sis komen, dah kalau entri jiwa2 pasal pakwe,awek, i lebiu, blabla dah haku nak komen apa ? haha. ok tak nak komen pasal komitmen sbb sis sendiri haritu berbulan2 tinggalkan blog tanpa nafkah zahir dan batin. haha. betul lah tu, rajin ada lah, malas kosonglah. Paling penting, kalau boleh blog ada "isi" :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tak berapa nak komitmen la sis..lagipon aku blogging takde target apa2 dah..hahaha..alhamdulillah la ade gak kawan2 nak baca..nak kata ade pengikut tersendiri tu mcam tak layak lagi..

      tp yang aku jeles ngan H tu, dia boleh buat entri personal yang ade pembaca..dah macam blogger pmpuan yang pemes2 tu dah gaya..hahaha..aku yang pening2 buat entri infomasi ni kurang lak pembaca..arghh..mohon H bagi tips..

      #agaknya tren skg suka baca citer peribadi orang kot..

      Delete
  24. ko wajib komen aku sbb ko je follower aku.hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hAhahaha..insya'allah..baca tu kompom,,komen no2..tapi sebab entri ko best2 dah baca mesti aku komen lah..haha..

      Delete
  25. aku baca entry kau ni, pastu melayan komen2 kat atas sampai krem perut krem otak, siap lupa apa kisah entry kau dah and malas nak scroll atas. yang fenting, lawak la korang ni. ada ker law blogging ni? tak pernah aku ambik tahu hihihi.

    ReplyDelete
  26. sama dengan mama JJ.. Bukan main banyak komen kak liyaa ngn H.

    Aku ni jenis update ikut mood. kalo ade2 la kalo tkde2 la haha

    ReplyDelete