Friday, January 25, 2013

Lipan goreng kunyit

assalammualaikum wbt..

Aku tak tau apa motif aku sambung lagi cuti harini..bermakna hari selasa minggu depan la aku akan kembali ke pejabat..hahaha..bosan betul cuti-cuti takda duit ni..nak topup kredit Hp pon tak lepas ni..err..teringat lagi member aku sound haritu.." ko ni dari dulu sampai sekarang, Hp asik  habis kredit je "..kehkehkeh..


Nak buat camna..masa nak guna tu plak dah habis kan..hahahhaa..tapi sekarang ni aku salahkan Hp aku, pelik je..aku tak guna pon, kredit makin sikit..nak cakap aku online guna hp, tak guna duit pon..ada wifi..ahh, lantak ko la....biar takda kredit..janji ada internet..huhu..


Okay, berbalik kat tajuk yang agak ngeri tu, cuti semalam, aku dengan bini aku keluar la ke pasaraya untuk beli stok barang dapur..ada la beli-beli sikit ikan, daging, sayur sayuran...


Yang peliknya, tah macam mana boleh ada jual Lipan plak semalam..terus bini aku nak beli..sedak katanya..dulu kat Kedah dia penah makan..erkk..exotic gak bini aku ni..-_-'


buat satey sedak gop..


Serius aku tengok pon geli..kalau ikutkan, aku ni dah macam spesis Omnivor jugak..bagi apa pon aku makan..takda pantang pantang..tapi biar la halal dan dah masak..asam pedas biawak pon aku makan kot kalau tak tau la yang dimasak tu biawak..hahaha..


Cuma 1st time la aku tengok semalam orang jual Lipan untuk dimakan kat sini..dah macam kat chaina dah..kot ye pon mak buyung tu mengidam, jangan la makan lipan kan..aku alah betul dengan serangga merayap ni..geliewww...hahahhaha..


Okay, sebelum korang ingat bini aku pemakan serangga, apa yang sebetulnya aku nak bagitau, ianya cuma adalah Udang Lipan..kahkahkah..rilek-rilek..kami tak makan Lipan ye..hahahahhaa..tapi ni memang 1st time la aku tengok..apa ke pelik udang ni rupa dah macam lipan pulak dah..geli kay...haha..


ni la rupa sebenarnya..demm..sangat lipan !!

Mungkin aku kena banyak lagi studi tentang haiwan ni..mana la tau lepas ni pegi pasaraya, ada pulak spesis Udang Cipan lak ke..naya beb..besar nak bawak balik tu..kahkahkah..apapon lepas bini aku goreng kan Lipan ni, aku sapu je..not bad la..isi dia rasa macam ketam pon ada..lembut sangat isi dia..memang berbeza la dari udang biasa..lebih kepada udang karang@loobster la konon-kononnya..hahaha..



p/s : udang galah sepit biru gak yang terbaik..tapi mahal gila -_-'

 


94 comments:

  1. Replies
    1. aku tokley nak baca entry kau. pasal aku geli lipan. sory bandel..

      Delete
    2. oh, udang lipan rupanya. aku firsttime makan udang lipan ni thn lepas masa kat pjhilton nih ms dia jemput buka puasa.. mati2 ingatkan dia jual lipan betul2 tadi..

      Delete
    3. ceh..tu la, kurang kalsium la tu...hahahahha..susu nak?

      Delete
    4. bg susu kat H je. dia buat kerja2 berat. aku duduk opis je, takpe.. hehe

      Delete
    5. tak kene sengat ke kalo makan? hehe

      Delete
    6. sori u all.potong Q..ngeh3~

      aku panggil menatam ni udang ketak..KETAK bukan KETIAK -__-ll

      Delete
    7. wadi : dah mampus mana leh sengat..

      chuu : udang ketak?ko penah makan ke?

      Delete
  2. panjang betul intro. hakhak. "apa guna henpom mahal2 tapi kredit takde..." ayat yg biasa didengari ramai.


    ceh...mati2 aku ingat lipan bara ke apa sekali udang lipan da. hee..sedap ek? nanti nak cubalah.


    *takut dawah, geli serangga..ganah mung ni cekgu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang dah lain aien..biar takda kredit..janji ade tenet..tu lagi penting ok..tenet ibarat nyawa kepada HP..

      aku segan je..takda la takut sangat..hahahaha

      Delete
    2. ada tenet boleh what apps, la bandel. kau install tak what apps?

      Delete
    3. mesti la adew..hahaha..nanti aku watsapp ko Ha..

      Delete
    4. haa kan. sekarang betul2..ada tenet baru bermakna HP. aku setuju. sebab tu aku tukar postpaid terus amek pelan internet siap2. tak perlu risau ketiadaan kredit. ngehehehe


      #sebenarnya nak cakap ko segan tadik, aku lupa perkataan 'segan' tu

      Delete
    5. Aku baru nak cakap macam Ha. Ada tenet boleh whatsApp. Eh, aku asyik2 nak tiru Ha punya komen kan? Hahaha!

      Delete
    6. alamak, nak what apps liyaa, la jap..

      Delete
    7. Yeayyyy! Pasni kita boleh gosip2 key Haaa! :D

      Delete
  3. Replies
    1. err..tadi sebenarnya aku nak pi toilet..aku blur nak taip apa utk cop tempat..hahaha

      aku xpernah kot makan udang lipan ni..mahal ke? berapa sekilo?

      teringat pulak member aku bercuti dgn family dia kat thailand..lipas goreng pun ada jual kat tepi2 jalan..haishhh

      Delete
    2. selama aku pegi pasar ni, pestaim baru aku jumpa udang ni..tapi murah gila..sekilo baru rm5..udang biasa tu tak dapat jack..sekilo rm20+ skng..

      kat sana tu, baby tikus pon diorang makan..erk..

      Delete
    3. H pesen tak menyempat, cop tempat dulu -,-

      ya ampun. aku mati2 ingat lipan betul tadi. dah pk dah, takkan bandel bagi cik puan dia makan lipan. vongok nya aku :D

      aku memang suka menyelit komen sebab malas nak scroll sampai bawah. tapi komen2 orang y aku kenal jela. hehe

      Delete
    4. tu la..lain kali baca habis2 dulu..hahaha..tapi kalau betul pon bini aku nak makan lipan, lantak lah..hahha

      Delete
  4. Owhhh.. ingatkan lipan betoi2.. rupa2nya udang lipan.. HAHA

    ReplyDelete
  5. walaupun udang lipan tp terasa loya ditekak jewww weuwwww ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la..aku makan semlm pon kembang2 gak tekak..tapi makan jugak..hahahaha

      Delete
  6. mak aihhh...lipan goreng kunyit???baca tajuk igtkan main2 rupanya betul-betul..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  7. Aku rasa, walaupun rupa udang tu macam lipan, tak sesuai la dipanggil udang lipan. Sbb ramai org geli lipan, mmg terkedu jugak nak makan. Tapi kalau udang cipan macam kau kata tu, aku rasa boleh! Feel dea mesti laen drpd yg laen sket kut. Hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah bentuk dia cam lipan, takkan ni bagi nama cipan makcik..apa ade pada nama..kalau nama sedak pon, sekali tengok rupa cam lipan ke lipas ke, tetap geli gak..haha..

      Delete
    2. alaaaa asal komen Na dgn Lyaa mcm sama..Na baru bace komen ni laa sblom letak komen kat bawah nty mulaa Lyaa nk pasan nak peniruu huhuhu =)

      Delete
  8. phewwww nasib hang tak makan lipan betul . itu sangat geli. tapi udang lipan tu pun geli jugak aku tengok hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. isk..kalau dah takde benda lain nak makan, mmg aku mkan lipan tu..hahaha

      Delete
  9. yg lipat cucuk sate tu lipan betul kn?? haha..mcm lipan kat uma aq yg aq bunuh malam td.. ekekekekeke..

    pelik je aq tgk udang tu... seram pon ada... xnk mkn la .. tkut wehhh...


    lina yg cute lg memukau.. ehhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg cucuk tu lipan betul la..gambar tu kat thailand..mmg depa wat sate je..

      rupa nampak geli makcik, tapi rase sedap..hahaha..

      Delete
    2. ehh?? mmg sdp?? msk xbuang kulit ke?? rsa ada mcm udang??

      Delete
    3. tak sama rasa udang biasa tu..ni cam ketam..kalau buang kulit hancur la isi dia..msk je sekali kulit..

      Delete
  10. Aku tak boleh makan udang, ketam, kerang, sotong dan semua yang hidup di laut. Gatal kot. Terasa gak la cemburu bila tengok orang ratah udang... grrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk..ko antara orang2 yang dalam kerugian watercolor..haha..ikan laut pon takleh ek?

      Delete
    2. hihihiikkk... selalunya org yg alergik mknan laut ni ,ikan dia x alergik.. mcm aq la.. wlupun alergik bedal je sebab terlalu nak mkn udang sotong ketam kerang... tp ubt kena makan dulu agar kegatalan tdk teserlah.. ehhh..

      Delete
    3. ooo..okla kalau boleh makan ikan lagi..pelik gak pasal apa ikan boleh..yg udang sotong tu pon dalam laut gak..hahaha

      Delete
  11. eeeeee igt mkn lipan tddd.. baru nak gi uma hang nak tgk bini hang org yang mcm ne sampai mkn lipan hehe


    udang lipan rupanyaa... tak pnh tgk dan x pnh rasa....1st time dgr

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa..ikan kelisa je suka makan lipan ni..agakknya orang kacukan ikn kelisa la yang suka makan lipan gak tu iima..hahahah

      #apa lagi..p pasar beli la,,try makan sendiri..

      Delete
  12. waaa... sebijik ngn lipan ooo.. seram la nak makan! tapi kalau potong kecik2 mgkn bleh telan kot.. tapi.. erkk.. gambar lipan tu mmg menggelikan.. -__- mst rangup kan lipan tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa..belah 2 pon dah ok..kalau seko2 tu nampak scary gak la..hahaha..

      Delete
  13. gila laa mkn bnda tu..eiii..magine plak bnda tu dlm mulut..eiii..

    ReplyDelete
  14. ni kalau dah kupas kulit goreng kasi hangus baru aku makan kot, kalau sekor2 gitu macam segan ah nak geget. ni ker yang nama mantis prawn tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kupas kulit dia ok la..potong kecik2 pon ok..tapi bini aku goreng seko2 terus..hahaa..belasah je la..

      a'a beb..ni la mantis prawn tu..

      Delete
  15. geli akak tengok udang lipan tuh .. ewwww

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti bila dah masak ko takkan geli lagi.. haha

      Delete
    2. bohong , aku pernah makan lipan lah

      Delete
  16. Replies
    1. perghh..sedak gak tu bro..bleh cuba lain kali..hehehe

      Delete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. erk. lipan. aku syak udang tu kacukan lipan.

    nanti ko blanje aku makan udang kacukan ni . murah je kan? kehkehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadahnye kacukan..ni udang mutan je..hahaha.

      takpe la payeh..kalau nak belanja ko aku beli udang biasa je la..tak sampai hati nak bagi ko makan lipan..hahaha

      Delete
  19. Replies
    1. baca habis ke tak leeza..hahahaha..lipan pon boleh-_-'

      Delete
  20. aku dah beria tny org sekeliling boleh ke idok makey lipan. -..-

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkehkeh..lebih2 lak ko ni..hahahhaha..baca perabih dulu sebelum tnya lain kali..hahahaah..

      Delete
  21. favorite aouuh aku udang ni...

    lagi-lagi masak lemak cili api. best, best best!

    orang cakap udang ni elok ubat semput ke asma ke. same je la dua penyakit tu.

    haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk..siap feberet ko buat lipan ni..hahahhaa..exotik betul ko punzel..hahahaha..

      Delete
    2. sedap weyh... isi yang susah diambil itu. memang marbeles...

      Delete
  22. terkejut beruk mula2 aku baca igtkan betul2 bini ko mkn lipan..setakat udang lipan nie dr kecik2 aku dh makan..takde hal la rasanya sedap apa wpun hanya digoreng kunyit..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..saja buat saspen sikit kutu...aku ingat ko belah2 utara ni senang jumpa la udang ni..aku baru je penah tengok tau..

      Delete
  23. kalau makan lipan tekejut den hahaha
    makan jee apapon asal sedap dan halal masuk perut kenyang hati pon senang hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi makan udang ni aku tak kenyang..isi sikit sangat..hahahaha...

      Delete
  24. Kalau udang lipan yang fresh, memang mahal giler... Kalau tengah musim dia kat Pulau Aman tu, boleh cecah puluhan ringgit sekilo... Tapi sedap dia tak payah cakap la... superb beb!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kompom yg aku beli tu tak fresh atau pon murah sebab market kurang..org2 sini tak pandai makan kot..murah je..rm5 sekilo..

      Delete
  25. Perghhh...sarkastiknya makanan ko makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha..sarkastik kan..kan..kan..hahahaha

      Delete
  26. gggrrr tgk rupa pun mcm menakutkan.Na rasa mcm tak sesuai name udang tu "UDANG LIPAN" macam geli nak makan...tp Na rasa Na mcm Bundle laa..klau org tanye makan kambing tak?? Na jwb tak..tapi pernah mkn sbb tataw rasa kambing tu mcmne hihi =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana la aku tau na, dah orang yang bagi nama tu udang lipan..tu aku cakap, kalau kita tak tau apa yang kita makan tu, boleh je..hehe

      Delete
  27. asal pelik semcm ja udang lipan tu bro..geli geleman tekak aku nengok..goreng topung sodap kot..hoho :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai jugak tak penah tengok rupenya..ingat aku je noob..hahahaha..

      Delete
  28. haha.terbaek lah..saspen..tapi udang galah mmg sedop

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..saspen kejap ye makcik..haaha

      Delete
  29. dh geli geleman nengok lipan tu.. agagaga.. rupenya udang lipan.. cipan btl

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko baru tau ke tina..kesian..sama la aku pon..hahaha

      Delete
  30. kalau lipan betul2 lalu ke nak makan bundle? hahaha..

    ReplyDelete
  31. Lipan tu ade rase mcm udang kecik2 yang digoreng x....keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. adehh..gua tak penah rasa lagi la..tp mungkin ade kot..kahkahkah

      Delete
  32. Pernah tengok channel TLC.... udang ni dikenali sebagai UDANG MENTADAK... muahahaha.... round blog pepagi buta sattt...

    ReplyDelete
  33. lama tak makan udang lipan...sedap kot...manis..lemak...semua ada....sekarang susah nak cari udang lipan...

    ReplyDelete
  34. hampeh bundle... aku ingt betul2 bini ko penh makn lipan...pestime aku dengr nma udg lipan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kesimpulannya baca habis2 dulu untuk tau kisah sebenar..hahaha

      Delete