Saturday, January 19, 2013

Sentap : kisah pemandu teksi..

assalammualaikum wbt..

Dalam perjalanan nak ke masjid tengahari tadi, aku sempat bersembang dengan brader orang lamo surveyor kat opis aku ni tentang sikap pemandu..sebenarnya dah lama aku perhatikan hal ni..so aku keluarkan la statement aku tu kongsi kat beliau..

Mungkin statement aku ni akan mengundang butthurt pihak yang aku nak kutuk ni..tapi harap maklum la ye..kalau terasa baik berubah..terasa je tak guna bak kat Hiro.(lama gop aok tak update belog)..hahaha..

Aku tak sangka jugak rupanya apa yang aku rasa, brader tu pon rasa benda yang sama...aku berpendapat dan aku pasti "kebanyakkan" pemandu teksi kat lembah klang ni sangat lembab memandu..

korang setuju?

Serius, aku takda bukti pon nak tunjukkan kat sini..ni pendapat aku je..tak salah kan kalau aku cakap camtu? tuduhan aku ni tak bermakna pemandu teksi yang aku tujukan ni buat kesalahan pon..memandu lembab ofcoz bukan kesalahan.. tapi sedarkan wahai pemandu teksi sekalian, korang membuat ramai pemandu lain sakit hati dengan cara pemanduan sesetengah korang ni yang memang wtf....


Kadang-kadang bila aku driving dan terkena situasi berhadapan dengan pemandu teksi yang lembab ni, aku jadi mengeluh panjang...haihhhhhhhhhhhhh...what wrong wit u men.. why u driving macam tahi..hahaha..kan dah keluar carutan manja aku..

Apa yang buat aku mengeluh tu sebenarnya just sebab aku kenot brain dan stress mikirkan persoalan dalam kepalotak aku ni je dari soal sesak dan lain-lain..kenapa orang-orang yang memang berkerja siang malam cari rezeki 'memandu' ni masih macam baru dapat lesen??..serius kalau yang teruk tu, memang teruk sangat memandu..geram betul aku..yang ok tu ok la ye..bukanlah semua camni...

Tapi dari  yang biasa aku perhatikan, kebanyakkan memang pemandu teksi ni pemandu yang teruk!!..nak berhenti ikut suka tu toksah cakap la..yang paling aku selalu bengang jenis yang slow tu je sebenarnya..nak masuk simpang teragak-agak la dan macam-macam hal la diorang ni..kenapa jadi camtu ye?..korang leh pikirkan jawapan untuk aku tak? memandu setiap hari, patutnya dah jadi pemandu yang cekap la, ni teruk jugak..adehhh..

Brader yang setuju  dengan statment aku tu pon camtu la yang dia musykilkan..hahaha..tapi dia cakap mungkin driver teksi ni sibuk nak memandu sambil tengok-tengok jalan atau mencari alamat..alasan ni aku kurang terima..kurang logik kalau tengah jalan yang takda kawasan yang dia nak tuju lagi kat situ...


Korang jangan ingat aku terpengaruh filem perancis TAXI tu lak..nak teksi laju-laju je..hahaha..kalau camtu la pemandu teksi kat sini..aku salute...oh ye..baru aku terpikir, mungkinkah disebabkan ramai pemandu teksi ni dari golongan veteran yang menyebabkan diorang memandu slow motion?? ermmm..ada kemungkinannye jugak .....

Atau saja nak bagi meter lebih disebabkan cas tambang teksi mengikut masa?..




p/s : mampus aku kena ban dengan abam teksi pasni..kehkehkeh

76 comments:

  1. Replies
    1. 3rd [walaupun hanya mainan perasaan].

      Yang bawak slow aku perasan kalo dia belum ada customer. Maknanya dia nak cari customer. Kalo yg dah ada customer plak bawak teksi dlm jem kemain cilok sana, cilok sini tak bagi signal [bukan semua]. Kalo yang ada customer tu mungkin betul la mcm teori ko, dia nak meninggikan bacaan meter. TAPI>..... sniff...sniff.. [marah ni], yg paling aku kenot brain bila dia turunkan penumpang kat tengah jalan. Dah tanak ke tepi dah. So, kereta beratur kat belakang dia, pandai2 la tahan perasaan.

      Delete
    2. aku pon rs mcm Lyd. biasanya teksi yg bawa lambat ni, tgh cari customer. kalau dah ada customer dlm tu pula biasanya sbb customer tu bg alamat kurang tepat, tu yg teragak2 nak masuk lorong..

      Delete
  2. woit mana aci komen sendiri..?? haha~

    terasa jugak benda ni. pasal bawak slow ni ada kemungkinan jugak nak bagi meter lebih.. perangai lebih kurang sama je, tak kira veteran ke amatur.

    tapi aku lebih annoying dengan yang bawak teksi ikut sukati dorang je. nak tukar lane main masuk je x bagi signal.. pastu nak marah sebab xnak bagi jalan kat dorang. masuk simpang slow melow. berenti main dan je. kadang2 sampai pikir dorang ni dapat lesen terbang ke apa..? xpon JPJ dah bagi mandat kat dorang buleh bawak teksi sukati je.

    sepatutnya sebelum nak dapat permit bawak teksi tu kena ada kursus + latihan intensif untuk dorang. dan buat macam driver yang dapat lesen P. ada tempoh probation. orang buleh komplain pasal perangai dorang yang tak betul. (cumanya kalau komplain kang dibuatnya mogok la kejadah apa benda lagi la.. padahal dah memang salah dornag.)

    *sebab ni citer pasal ketak-puas-hatian dengan driver teksi kan? bukan pasal isu teksi slow melow je. so, hambik ko komen panjang berjela dari aku. harapnya ada la pihak berkaitan yang terbaca benda ni. masalahnya ada ke??*

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghh..karangan terus ko..hahaha..nampak ko emo jugak haryz..ingat aku je..hahaha..tapi betul kan, aku dah lama perhatikan diorang ni..nak cakap masalah lain2 tu kang nampak mcam aku anti plak dengan pemandu teksi ni..no no.aku tak anti sama skali..pasal ulat teksi ke, cekik darah ke kaki klepet barang tetinggal dalam kete ke..tu masalah lain..aku bengang semata-mata tentang pemanduan diorang je..hahaha

      Delete
    2. kahkahkahkah....sabo je la..sempat membahan liya lagi ko na..hahaah

      Delete
    3. Na, komen ikut topik pelisss. Jangan tau nak membahan je :P

      Delete
    4. dah cmmnt dahh laa tapi Bundle tak nk reply..dye malas da kot layan Na hahaha

      Delete
    5. eh..na sentap...hahahahahhaa...

      Delete
  3. banyak kes2 teksi yang mencemarkan imej negara sebenarnya. panjang kalau nak cerita kan, markap harga toksah kira, lenggang lenggok ngalahkan mak temah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko biasa naik teksi ke nastyna?cam ade pengalaman kene sembelih je..hahha

      Delete
    2. aku dulu pengangkutan utama adalah teksi, hari2 teksi, kaya depa tu hasil duit aku ja. muahahaha

      area damansara mana ada tren.

      Delete
    3. hahaha..patutla..mmg area tu takde tren pon..untung la teksi..hahaha..
      mujur la skg dah duk obersi kan..haha..

      Delete
  4. ohh.. baru tau.. sy jarang naek teksi, pastu, xpandai drive, xd lesen.. so, itu je.. :D

    ReplyDelete
  5. Kalau kat Lembah Klang tu xtaw la sebab x penah lagi naek teksi kat sana tapi kalau kat KL, aku x puas ati sebab pemandu teksi kat sana suka cekik darah.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kl tu lembah klang la zwan..ye ke cekik darah..aku jarang nak naik teksi melainkan emengence kes..

      Delete
  6. tak tau plak aku.aku tak dok area lembah klang.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kt kl ni ko tau je la kutu.jln tak penahnye lengang..diorg ni antara penyebab makin sesak la ni..luar kl aku rase ok je kot

      Delete
  7. Nanti kalau aku jadi driver taxi mesti tak terkemut2 dah bawa taxi, boleh lah kau naik :)) Kehkehkeh..Tukar cita2 lah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa masalah ko kekdah?..mkin menjdi2 gila ko pas exam ni aku tgk..kehkeh..

      Delete
  8. aku tak faham ayat ni..kurang jelas..

    ..kurang logik kalau tengah jalan yang takda kawasan yang dia nak tuju lagi kat situ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maksud aku tak logik la contohnye kt highway pon tehegeh hegeh gak..kalau dh kt area tmn atau industri yg di nk cr alamat logik la alasan tu..dpt tak pencerahan aku ni.haha

      Delete
    2. ohoo..faham dah..lembs jugak aku ni..ada contoh baru boleh faham..hahaha

      Delete
    3. Itu pun tak faham ke? Lembs! Hahaha

      Delete
    4. ceh..kalau aku tak tanya entah2 kau pun xfaham..hahahaha

      Delete
  9. Aku taktau pulak driver taxi ada yg bawak lembs. Aku ingat sumenye bawak cam gangster. Huh! Bawak ikut sukahati. Tak kira kenderaan laen besar kecik sume dea pancung. Yg aku nampak salu camtu. Tp kalau bawak slow untuk naekkan meter bila dikira ikut masa, itu mungkin gak. Err tp aku cam still rasa tak penah nampak dorang bawak slow dan sopan. Grrrrrr

    Err maksud aku bukan tak pernah. Tp jarang berlaku. Kerana gengster setitik, rosak penyopan sebelanga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg bwak cm gengster tu ok la..at least tk lembab..tp yg nmpk cm gengster.main pncung je suka hti tp still bwk cm kura kura pon byk..wat tk bersalah je..haha

      Delete
    2. Haa btul laa Lyaa..Na slalu nampak pemandu yg kurang adp je..kekadang 10sion tgk dyeorg bawak taxi..mcm gangster gilaaaa..pastuu muka mcm nk makan org!! makan dyeorg balik taw laaaa *STRESSS!!

      Delete
    3. sopannye bahasa ko na..pemandu kurang adab tu..kekekekeke...garang jugak ko ye..lapo sangat ke apa nak makan orang..hahaha

      Delete
    4. Na mmg sopan laa Bundle baru taw ke..HAHAH
      bukan laa lapar sgt pun..Na just nak driver2 taxi yg gawangg tu taw..Na pun ammpu makan org jugakkk cewaahhh..

      Delete
  10. kat tempat akak teksi laju laju woo.. ari tu siap kena horn lagi , pommmm ! pommmm !

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik akak tak kena langgar ..

      Delete
    2. macam mana tu

      Delete
    3. mesti kena cas mahal kan..?

      Delete
    4. tak tau la aku, aku dlm seumur hidup tak pernah naik teksi..he

      Delete
    5. kesian, pernah naik kapal terbang ?

      Delete
    6. pencacai(original)January 19, 2013 at 1:52 PM

      penah naik sampan?

      Delete
  11. pak cik bundle!!! orang baru je tulis cerita pasal pemandu,, tengok2 ada lak entry pasal beliau di sini gak. nak merayu ngan abah suh beli kete la sebijik,, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..untung la bleh suh aboh belikan..mohon satu untuk aku gak..ekeke

      Delete
  12. kesimpulannya, kalau lepas ni jumpa teksi sila langgar dan lari...

    ReplyDelete
  13. Pemandu teksi rasanya mostly macam tu, jenis nak berhenti ambil penumpang suka hati dia je tak bagi dah signal ke apa ke. Terus je belok kiri atau kanan. Huhu. Kalau pasal lembap tu fie tak tahu lah pasal fie duduk Kelantan. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. so bab yang selalu main behenti suka-suka tu sama je la kat mana2 pon ek..tp sebb kl ni ade masalah sesak, kat sini diorang suka lembab2 bawak..macam jenis teragak2 tu la..bahaya kalau ikut belakang diorang..

      Delete
  14. hahahahahahahahaha.

    kenot brain. panjang gelak aku kan?

    tapi memang betul jugak. bukan semua, tapi kebanyakan pemandu memang gitu.

    sampai terbit di mulut 'dh agak teksi memang cmni'

    serta carutan lain yang di sensor-ed kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang lain kalau bawak keta teruk mybe aku leh consider lagi..tp bg pemandu teksi ni aku kenot brain la..haaha..

      Delete
  15. pemandu teksi .....aku mmg x beberapanak minat jumpa...sakit hati jer dan lagi sakit hati kalau tetiba berhenti main ikut sedap dia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul bro..ikut belakang teksi selalunya bahaya...sakit hati je dengan diorang ni..

      Delete
  16. Replies
    1. hahaha..bro kalau pasal bikin membikin cepat je kan...gilamodified.com betul..hahaha

      Delete
  17. siapla..lepas ni xleh naik teksi lagi.ahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..takpe, diorang bukan tau aku tulis ni..kehkehkeh..

      Delete
  18. aku tak pernah naik teksi bermeter lagi setakat ini. selalunya teksi yg main letak harga terus..."rm8 je dik..." contoh la contoh. jadi dorang bawak pun ikut keadaan trafik la..kalau clear jalan kete tak banyak laju je. so...mungkin betul la jenis yg lembs ni sebabkan meter kot...kot la. nanti kita survey. hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..ade ek teksi camtu..senang la nak markap camtu..ikut suka je..

      Delete
  19. Setakat aku naik teksi, okey jer...berdesup laju...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. untung la..hahha..tp ko duk mana?kat kl tak dapat jack..hahaha

      Delete
    2. area shah alam...tp aku slalu pindah randah...penganggur katakan...hahaha...setakat ni, ok lagi la..

      Delete
  20. hahaha..agree bro..aku pernah kena macam tu..naik teksi dari kg bru ke gombak dia bleh bawak below 50/Kmj walaupun jalan clear..hasilnya dekat RM10 aku kena sampai gombak tu..hehehe

    p/s: masa tu meter start dengan RM 2.50

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. rm2.50 ni tahun bape lan?hahaha..kalau skg ni kgbaru sampai gombak 10 hengget kira murah la tu..tp slow2 tu mmg tektik diaorang nak cas mahal la tu..suruh je laju sikit..haha..

      Delete
  21. dorg sedang menguji tahap kesabaran pemandu lain, dan terbukti, kesabaran kau tergugat.. kan.. hahaha.. :P so far, plg xsuka dengan pemandu teksi yang suka2 hati nk berhenti or belok mana2 tanpa signal. ok, jalan dorang gamaknya. dan sekali terkena cas harga membabi buta. noted ! kadang dorang kurang ajar pun jugak !

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tergugat sangat la..diorang tak reti memandu..membahayakan orang lain kot..tu pasal aku tak suka follow belakang teksi..

      Delete
  22. mcm2 complain psl teksi kan.... teksi ni membahayakan jgk. ada jiran ima penagih dadah kerja bwk teksi =,=

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..mesti dia seorang pemandu yang hebat...

      Delete
  23. pernah naik teksi dr KL ke putrajaya..mak ai mmg slow..boleh2 dia bawa guna gear 3 & 4 jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..gear 3 4 je..betul2 nak markap duit ko tu mrs...

      Delete
  24. Cecube pakcik jd pemandu teksi lak kehkeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi tapi tapi ak rase depa bawak slow sbb nk cri pnumpang kot..klu nk bwk laju2 bek drive train hahaha. Positip2 :P

      Delete
  25. poyo semua tu poyo......grrrr bkn semua pemandu teksi cenggitu, mgkin kena faham jgk dia tengah dlm kesedehan ke? ehh hahaha

    ReplyDelete
  26. sefahaman aku la, driver teksi ni kurang ajar kebanyakkan. yg baik samar-samar. kurang ajar ni maksudnya bawka teksi ikut diorang je nak masuk simpang. mentang2 teksi sewa, kemek tak kisah -_-

    ReplyDelete
  27. setakat ni, kalau naik teksi, semuanya laju2, sampai rasa takut pula nak naik teksi. yg bawak lambat tu, rasanya nak cas tambang teksi lebih kot. -_-

    ReplyDelete
  28. errr..aku takde pengalaman berhadapan dengan pemandu teksi yg cenggini..lagipun boleh kire berapa kali je aku pernah naik teksi sepanjang hidup aku ni..hoho..

    ReplyDelete
  29. selalu driver teksi la yg paling gangster kat jalan raya. mcm jalan raya tu dia yg punya. sesuka hati dia je.

    ReplyDelete
  30. aku selalu naik teksi nk ke midvelly je. setakat ni diaorg bawk laju jugk. aku rse yg bawak slow ni pak cik pak cik yg dah berumur sikit kot

    ReplyDelete