Saturday, June 2, 2012

Mandrem atau masalah sendiri..

assalammualaikum wbt..

Cerita orang melayu berniaga ni selalunya korang mesti pernah dengar kes2 dengki dan akhirnya melibatkan penggunaan santau,mandrem untuk menjatuhkan pesaingnya kan..aku takda pon pengalaman kes ni just dengar atau terbaca kat mana-mana je la..betul ke ada?

Kalau la benda ni betul, kenapa la teruk sangat perangai orang yang nak berjaya ni..sampai guna cara kotor..tak berkat mana pon rezeki yang dapat tu..tergamak tengok bisnes orang lain hancur sebabkan nak bolot sorang..rezeki tu Allah bagi cukup je untuk semua orang..apa yang nak dengki-dengki tah...

Aku ada satu cerita yang aku nampak sendiri sendiri pasal bisnes orang melayu ni yang dari maju gila, sekelip mata down..kejadian ni kat Sri Gombak behampiran opis aku..bisnes ni biasa la kedai makan je..aku tak tau nak cakap benda ni angkara ilmu hitam atau memang problem dalaman kedai ni..

Sejak 5-6 tahun lepas aku mula start lepak lunch,makan malam kat kedai tu, kedai ni memang bagus..servis cepat, makanan pon murah dan sedap..ramai kawan-kawan yang aku ajak makan kat sini pon akhirnya suka makan kat sini..secara tak langsung aku jugak dah promosikan kedai ni secara percuma dan menambahkan lagi pelanggan dia..

Perkara biasa yang aku dan member-member aku bualkan masa makan kat kedai ni..

"mandrem apa kedai ni pakai hah?" korang tengok kedai makan sebelah-sebelah langsung takda orang nak masuk..kedai ni jugak orang nak masuk penuh-penuh sampai susah nak dapat meja"

Untuk pengetahuan korang, kedai makan ni kedai biasa je..kedai makan ni berderet panjang yang banyak lagi sebelah-sebelahnya kedai makan lain..tapi yang herannya kedai makan ni gak tumpuan orang..serius masa tu aku kesian tengok kedai sebelah sebelah sebab takda orang nak masuk...


Tapi apa yang mengejutkan sejak sebulan lepas..kedai yang aku dah biasa makan ni tiba-tiba hilang pelanggan secara drastik lepas dia renovate sikit kedai dia..masa aku datang nak makan selepas balik kerja, aku pelik kenapa kedai ni takda orang pulak, tapi kedai sebelah-sebelah dia pulak penuh..aku abaikan je perasaan pelik tu sebab dah lapar dan aku tetap masuk jugak kedai makan yang dah biasa aku masuk tu..

Masa makan tu aku dan member dapat satu jawapan kenapa kedai ni yang dulu maju tiba-tiba down..aku bersangka baik orang-orang sebelah memang takda guna ilmu hitam atau mandrem nak jatuhkan kedai ni..aku penah dengar orang citer bila kedai tu terkena buatan orang, orang susah nak masuk kedai tu atau tak nampak la,dan macam-macam versi la kan..penah dengar tak?

Tapi benda ni tak jadi kat aku pon..aku tetap nampak kedai ni dulu..so aku tolak sangkaan buruk hal ni terlibat dalam mandrem..jawapannya ada dalam makanan yang aku makan..hahaha..sebabnya yang sangat jelas ialah makanan kat kedai ni dah tak sesedap yang aku makan dulu..tukang masak dah bertukar dan buat kedai ni habis..

Mungkin orang-orang yang biasa makan kat kedai ni pon dah merajuk sebab benda yang biasa diorang makan dah tak sama..tu aku boleh simpulkan..takda sebab mendrem atau ilmu hitam..minggu lepas masa keluar lunch aku pergi lagi kat foodcourt tu dan aku pon akhirnya taknak masuk lagi kedai tu..makan kat kedai sebelah dia je..

Masa makan tu, benda yang sama aku rasa kesian tengok kedai makan tu dah takda orang macam masa aku tengok kedai sebelah dia takda orang..haih..mungkin Allah nak uji dia sekarang kan sebab dia dah pernah mewah dulu..sekarang Allah dah tarik balik..dan yang pasti alasan aku tak masuk kedai tu sebab makanan dah tak sedap..hehe..

pandangan korang camne?


p/s : bayar mahal takpa asal sedap..aku memang cerewet..


68 comments:

  1. betul la tu kan, kalo masakan xsedap @ servis teruk, mmgla pelanggan serik nk dtg. tp penah gak dgr pasal mandrem ni, mungkin ada jgk peniaga yg guna cara ni. keja2 org yg nak cepat kaya. nak senang aje. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah memang tak sedap, mandrem pon tak guna kan..hahaha

      Delete
  2. Kedai makan yg ramai org semacam ni selalunya dorang bubuh 'something' dlm masakan...

    ..ajinomoto. ha3

    ReplyDelete
  3. Dulu sy ada dengar psl foodcourt kat Keningau Sabah dimana ramai gler datang makan sbb sup dia sedap tahap dewa. Then jabatan kesihatan dtg, sedar2 dlm pot memasak sup tu, dorg jumpa kepala kucing dibungkus dengan kain. Tak taula benda btl tp gempak gak cte ni dulu. Hoho.. Kat Johor lak, pasal suar dalam pompuan tp tak taulah pulak kebenarannya.
    Pernah dulu kat shah alam ada satu kedai ni mmg sedap mknan kat sn dan sy sendiri rajin makan kat situ. Then lama2 sy pun alami hal serupa semenjak tukang masak tukar. Masakan dah tak sedap da. nasi ayam, ayam dia cam makan getah tayar basikal pulak. Apa kes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..gempak tu siap ade kepala kucing..pasal suar dalam pon penah dengar gak..tp tah la..bukti tak penah tngok..

      tokey kedai patut alert pasal masakan sebenarnya..takleh pikir untung je tpi bayar tukang masak tak setimpal..pastu tukang masak lari,customer pon lari..hahah..

      Delete
  4. Selera org berubah kot. Fuyoooo. Positive mak nokkkkk. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...selera sama je..masakkan orang tu yang berubah zera..terpaksa aku aku tukar kedai..

      Delete
  5. penah kecoh kedai nasi kandaq kt pennag guna seluaq dlm sebagai pelaris..eeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk..tpi tu yang buat laris dan sedap tu bro..hahaha..

      Delete
  6. Aku pun macam tu jugak..aku tak kisah sangat (kot) kalau makanan kat kedai tu lebih mahal sikit, yang penting sedap..kalau tak sedap, means itu kali terakhir la..

    Dulu masa aku kat Johor, aku dgn kawan2 aku selalu makan kat kedai Pak Sidek..sebab makanan kat situ sedap dan murah (dan banyak)..jiran kat sebelah kedai Pak Sidek tu nama Jamal..kedai dia x ramai org dtg..selalu dia mengedog konon2 aku dgn kawan2 aku dtg makan kat kedai bapak..

    Kat Kuantan ni aku suka makan kat kedai Kak Long..makanan sedap..pastu owner kedai pun murah senyuman..even kawan aku buat2 kata 'tak sedap' pun dia tetap senyum jer..tapi memang sedap..kedai2 sebelah dia tolong sediakan meja jer la...

    Selang 3 kedai daripada kedai Kak Long, ada kedai yang sedap jugak..tapi aku tak suka makan kat situ sebab owner kedai tu macam agak kasar..aku ada nampak awek yang agak cun bagi sisa makanan kat kucing yang lapar..boleh pulak dia sepak masa kucint tu tengah makan..sejak aritu aku terus dendam kat dia, tak datang dah kedai tu..lagipun aku macam x pernah nampak wek tu datang makan situ since that day..

    Liyaa la ni racun aku suh komen pjg2..grrrrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg silap taip tu bukan typo..itu style..zzzzzz

      Delete
    2. panjangnya tapi ada isi...kuang asam punya awek tu, disepaknya kucing tu baru aku nak cakap "baiknya bagi kucing makan..." cisss kejuuu punya awek...grrr

      Delete
    3. encik h pon dah jadi macam liya komen panjang2., ni bole open lagi satu entry ni kehkehkeh.,

      Delete
    4. tah husin ni.komen panjang2..tapi entri dia pendek je..ekekeke..liya la ni pengaruh orang :-w

      Delete
    5. oh., da tuka jadi husin pulak ea :)) aku x mudah dpengaruhi :>

      Delete
    6. Aien Alien..errr..awek tu tak bersalah la..grrrrr...:))

      Delete
    7. sebenarnya sakali baca,aku pon kompius ayat ko ni h..memula awek tu bg kucen makan..pastu dia sepak kucen tu yg tgh mkn..keliru jadinye...hahah..

      aien salah paham ingat awek tu yg sepak..ko tulis biar terang sikit..ckp la owner tu sepak..tak pasal2 awek tu dapat keju..hahahha..

      Delete
    8. hahhahahaha...cisss keju aku salah faham. maaf Encik H.

      Delete
  7. Replies
    1. pak bong tu ape?hehe..tak penah dengar pon..haha

      Delete
  8. lumrah hidup.. tak semstinya kita slalu berada di atas .. ada jatuh bangunnya .. rzki masing2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu aku percaya..tak selamanya kita kat atas..kang mesti rotate balik..

      Delete
  9. ~macam2 sekarang semua sebab tak boleh tengok orang lain lebih dari dia..
    harap2 kita dijauhkan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kalau dia kalau ade hasat dengki..rezeki masing dah ade pon nak dengki org punye..adehh

      Delete
  10. yang mandrem tu ada gak, kedai makan sedara kita selalu kena mandrem dgn org sebelah,letak kemenyanlah,tabur apa ntah. Ni betul2 ada.

    mmg betul,kalau servis cepat,makanan sedap kena dgn selera kita,pandai amik hati pelanggan dan tak lupa kebersihan kedai.Boleh laku weh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk..biar betul bobot..ni la masalah org meniaga..ade je yg dengki..adehh

      Delete
  11. psl cmtu mmg banyak kali dgr, tp xpenah lg lah alami.. just dgr2 cita dr org ja..

    Makanan x sdap mmg punca customer lari.. ho3, maka berhati2lah ketika memilih tkag masak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la yang aku nak sampaikan ni..dgr citer je selalu..tp cam kes yang aku nampak ni.rasenya sebab tukang masak baru masak tak sedap..sebab tu aku dan ramai lagi costumer lari..

      Delete
  12. bersangka baik...faktor utamanya mungkin macam yang kau cakap ler makanan dah tak berapa nak sedap macam dulu, manusia manalah yang tak nak makan sedapkan...mesti semua nak yang sedap-sedap...


    servis baik, mesra pelanggan, harga berbaloi, sedap pun sedap pasti ramai pelanggan...tapi kalau dah lapaq kebulur yang tak sedap pun jadi sedap..eh! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..silap pengurusan la tu..semua dah tukar orng baru..sampai makanan jadi tak sedap..harap kedai je baru renovate..tapi terus hilang pelangan..kesian plak aku tengok..hehe

      Delete
    2. cer ko bagi pendapat sikit kat owner kedai tu...kata kesian kan..hehe

      Delete
  13. Replies
    1. ko takde komen lain ke nak bagi chuu..hampeh..hahaha

      Delete
    2. uish ko jgn., aku komen pakej komen tmpat org lain skalik.,saje nk menyebok kehkehkeh..aku nk potong Apple tu XD

      Delete
  14. ala... kalau masak sedap dan servis baik punya, tak pakai mandrem2 ni pun boleh maju...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu bro..masak sedap, servis bagus ramai la pelanggan..tak payah la guna mandrem ni..

      Delete
    2. ni la sebenarnye intipati dia., tapi kadang2 servis bagus, masakan sedap pon bole x maju sbb ade org dengki kan., dah cemane tu.. humm susa la kalau dapat stok orang yang xbole tgk org lain sng., :-w

      Delete
    3. kalau masak sedap tapi tak maju gak sabar je..rezeki masing2..hahahha..

      Delete
  15. Aku penah pegi mkn kat stu kedai kat kuantan nie . Mknn x la sedap mne pon tp pengambil order nye teramat cantik n friendly . Kehkehkeh . Even da x selera nak mkn, aku suapkan jugak . Naseb ade awek cun

    Lepas ni aku tringn pulak nak bukak kedai mkn sndri . Kehkeh.

    Encik H komen pnjg-2 mmg virus liyaa la tu . Haha . Aku bace komen dia mcm bace entry edisi tambahan . Kahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk..apa kene mengena awek cun dengan ko ni payeh..kompius aku..hahahhaa
      ko pon cm dah kena gak virus liya ni skit aku rase..hahahha..

      Delete
    2. ouh , ni virus laen nie . virus nak makan free . :))

      Delete
    3. err....aku tak bersalah....

      Delete
    4. kan aku de ckp entri lepas..ko kembangkan lagi cerita aku kat komen..kira sama la cam payeh cakp..entri tambahan..hahaha

      Delete
  16. actually,aku pun penah merasai apa yang kau rasa... bab kedai makan nak2 orang melayu kita yang niaga, mesti ada pakai mandrem, sebab kisah aku ni lagi lah... mula kedai tu ramai pelanggan pastu ada la satu kedai tu dengki sampai bape hari dia buh kemenyan dengan tanah kubur kat kedai yg ramai orang tu... alik-alik,kedai yg ramai orang tu dah tutup.... dan bila berubat semua tu, dia dapat tahu sape yg buat.... teruk la org melayu kita ni.... cepat sangat berdengki dan tak boleh tengok org senang.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang yg buat cmtu.senang pon takkan lama..dengki tak habis2..skg ni tak payah buat bisnes pon dengki banyak..kerja opis pon ckup la oni..ade je orang nak dengki kalau nampak org lebih..haih..

      Delete
    2. mmg pon.....pastu yang duk buat lagu tu mesti ORANG MELAYU kita,apokoheiiii lah kan,huhu

      Delete
  17. Adakah mas tomyam? Aku try makan aritu pun mmg tak sedap. Tapi taktau la kot tekak aku yang pelik.
    Dan mmg org sekeliling makin ramai kat kedai lain. Kebetulan kah? Cewahhhh :D

    Mls login

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..memang mas tomyam la..tu wani ade ckp,ko wat status makan kat situ..dah tak macam dulu..takde kebetulannya..kosong dah kedai tu skg..kesian plak nengok..

      Delete
  18. Maybe sbb makanan dah tak sedap. Tapi agak pelik jugak ramai org kat kedai lain. Dan aku nampak je kedai tu,takde la pulak sampai tak nampak kedai kan
    . Kehkeh.
    Ada ke orang mandrem bagi jadi makanan tak sedap?Bersangka baik mcm ko cakap mayb sbb makanan dia dah tak sedap. Bukan tak sedap sket tapi tak sedap byk ehehehe.

    Mls login

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa ko makan tu, kat kedai lain dah ramai orang dari mas tomyam ke?hahaha..dh start tak sedap la kalau mas takde org masa tu..yg aku nampak tukang masak lama dah takde..pelayan pon semua dh tukar..tu yg jadi tak sedap banyak..haha..ade kaitan ke mandrem bagi masakan tak sedap..kehkehkeh..cian mas tomyom..

      Delete
  19. klo masakannya terbukti sedap..mmg menjd tumpuan ramai...klo masakan ala kadar je tp pengunjung ramai myb layanannya semesra alam...klo dlm menu tertulis 'menu di mandrem' mmg terbukti ada unsur2 mistik!
    follower ke 1639

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa..menu dimandrem tu kat mane leh cari ek..teringin lak rase..hahaha..
      thnks follow..

      Delete
  20. samalah pandangan akak pon, mungkin Allah nak uji dy..jgn dok pk mistik ja, keje tuhan siapa yg tahu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak..kalau betul kene mandrem pon kedai tu, tetap dengan izin Allah jugak mendrem tu menjadi..so ni memang ujian..

      Delete
  21. pentingnya jaga tukang masak,huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang penting..dah tau tukang masak tu masak sedap taknak jage..dia blah ni la jadinye...hahaha

      Delete
  22. kt kolej,satu cafe ni unik.pastu aku ternampak
    ada something yg hide dlm pasu besar.sejak tu xpenah mkn lagi
    kt cafe tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa kaitan pasu besar dn bende hide tu dengan makanan..aku kurang paham..haha

      Delete
  23. Bundle, pasal2 mandrem ni aku percaya jugak kadang2. Heheh. Aku kan suka benda2 mistik ni. Yela, sihir kan mmg wujud. Tapi dalam banyak kes, kedai makan lingkup atau bisnes lingkup aku pun setuju dgn ko. Lingkup bukan sebab ada org mandrem pun. Tapi masalah dalaman la punca dia. Dah kalau tak sedap tu satu la. Kalau sedap cemana pun tapi semua pekerja dgn tokei kedai sekali sombong nak mampus, org tak suka jugak nak dtg. Tapi kan.. ada satu kedai kepok kat kuantan, yg memang femes dan ramai org sepanjang masa dia buka. Dia punya tokey dgn pekerja nya sombong takyah citer la. Muka sorang2 keruh dan badmood memanjang. Takde sorang pun yg senyum. Tapi yg anehnya, kedai tu tetap ramai org dtg. Padahal, berlambak lagi kedai keropok yg ada dekat area situ. Tapi tak tau le kot2 mmg makanan yg dia jual je yg paling sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tak nafikan sihir ni wujud..mybe sihir pon dah update gak mengikut keadaan semasa kan..hahaha..makin lama makin pelik..haha..

      situasi cm ko pon aku biase je..walaupon dah tau kedai tu mahal,servis hancur still gak nak makan kat situ..sebabnya makanan sedap..hahaha..

      Delete
  24. ah tensen! tanpa bace pon ko punye entry, aku trus komen. tensi2 bile tgk jumlah komen, dem, 60 komen dah! dah 60 komen walopon aku baru je nak bace. grrrrrrrrrrrr. ape nih! len kali nk update aanta notification kat haku! kihkih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko letak la bloglist ko tu blog aku ni..nanti senang skit nampak..hahaha..nama ko dulu tinggi je komen..lani dah hilang..hahha..dah la blog aku ni makan komen..ko tak aktif terus hilang...hahha..

      Delete
  25. Hahahaha...Ko mmg suka kesian2 kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biase la orang penyayang memang cpt kesian tgk org susah..hehehe..

      Delete
    2. Penyayang la sangat kan ;))
      Menyampah pulak aku...Kahkahkah...

      Delete
  26. aku rasa benda nie perkara normal.pasal buatan org nie mmg perkara biasa dah dlm masyarakat kita.

    nie kes tgok perangi sihir kt astro la nie.haha..

    ReplyDelete