Thursday, June 21, 2012

Pakcik pencari dengan Sultan..

assalammualaikum wbt..

Mungkin aku agak terlambat nak ketengahkan isu ni..bukan isu politik atau rumah tangga..tapi cerita yang baru-baru ni kecoh..kehkehkeh..Isu yang berkaitan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ismail..sebenarnya bukan kes isu no plat yang lebih mahal dari harga kereta tu je yang baru aku baca..dah bermacam-macam lagi isu panas berkaitan 'Sultan kesayangan' rakyat Johor ni aku dengar..

Fistly aku mintak maaf dulu kepada rakyat Johor kalau entri aku ni korang rasa tak sesuai..aku tak nak buat statement apa-apa pon pasal ni..cuma nak kongsi sikit je dengan apa yang aku dah baca dengan korang dari blog Uncle ni..

Rasanya dah ramai pon kenal Uncle Seekers ni kan..tak habis-habis dengan pembongkaran yang dia buat..ye..aku memang suka nak tau dan nak tau lagi dengan apa-apa yang dia selalu bongkarkan..pasal aku percaya ke tidak tu soal kedua..






Kalau balik ke 30tahun lepas, ayah uncle seekers sendiri pon sama je macam dia sekarang..kenal dengan nama S.H Alattas atau lebih dikenali dengan nama Pak Habib?..beliau ni pon terkenal dulu dengan penulisan yang kontroversi tentang politik..sampai sekarang pon Pak Habib masih lagi menulis buku termasuklah yang tentang sultan Johor..tapi aku tak tau bila pulak buku tu nak dipasarkan..

Aku tak nak citer panjang pasal Pak Habib tapi balik semula pasal cerita yang uncle dedahkan sekarang ni..termasuk post yang baru harini uncle post..dah ada 37 part sekarang ni dari 66 part..semuanya pasal Sultan Johor..heheh..so belum terlambat lagi kalau korang baru nak mula baca..masih ada separuh lagi cerita belum habis..

Mula isu ni timbul dari kes seorang peguam keluarga diRaja tu sampai la melarat ke isu no plat yang terbaru ni..aku tak tau apa la nasib peguam tu sekarang..kesian gila tengok video tu..haihh..So kalau korang semua nak tau apa kejadah sebenarnya yang aku cerita ni..korang terjah la sendiri blog uncle..walaupon aku kadang-kadang kenot brain jugak dengan penulisan dia..tapi ada jugak kebenaran yang dia sampaikan..korang baca dan nilaikan la sendiri..

Last, aku ada sikit persoalan yang belum terjawab..kalau orang Kelantan taksub dengan semangat kenegeriannya..aku perasan segelintir orang Johor pulak, macam taksub sikit dengan Sultan, terutama dengan TMJ...kenapa ek?...dapat elaun ke.. .kihkihkih..


p/s : Raja adil raja di sembah sanjung..Raja zalim raja di sanggah..

98 comments:

  1. Replies
    1. err,untung lah..hahhaa..ko orang johor ke nana?

      Delete
  2. Saya tak pernah dgr lagi benda2 ni.. mcm berminat pula nak pergi baca.
    Sebab keturunan diraja Johor je boleh guna RAJA. Kerajaan negeri lain guna tengku je tuk keturunan diraja dorang. jadi bila melibatkan sultan atau raja2 ni, memang dorg up sikit dari org lain. Betul ke ni? ahha.. sy sndr pun tak pasti. mcm pernah bc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh setahu aku perlis je guna raja apple..tapi tah la..aku bukan tau sangt pon.hehe..tapi ko memang patut baca pendedahan uncle ni apple..berani gila..

      Delete
    2. Owh.. saya silap kot. Perlis. Heheh..
      Dah baca dan memang berbaloi jika siapa2 nak baca. Kena baca open mindedla sebab benda ni isu penting melibatkan aib seorang pemimpin. Hoho.. bagus2 sebab tulis entri ni jadi sy berpeluang baca.

      Delete
  3. Replies
    1. ampun tuanku wadi anak raja kera dihutan..hahaha..

      Delete
  4. aku pernah jadi raja sehari je...

    ReplyDelete
  5. ni uncle seeker hantu tu ek.kahkak teringat ak time die buat sesi soal jwb dgn datuk fadhilah kamsah...uncle bajet buat2 pro nk berdebat dgn fad kam last2 kne owned..kekeke...ak tulun baca jer..mana2 pon ak xsokong...masing2 ada agenda sndri

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tu kes lain kopi,dah lama pon..yang kes baru ni aku respek gak keberanian dia..gila ko,dia siap cabar sapa2 berani saman dia kalau betul statement dia fitnah..hahaha..

      *kes hantu dulu memang keje bangang je aku rasa..hahaha..

      Delete
    2. mmg dh lama pon...kn ak dh habaq ttiba ak teringat...haha...die brani kata begitu die ad bukti la tu...kita tunggu jer dia kne saman nnt n tgk progress pembongkaran die

      Delete
    3. last2 mintak maaf secara terbuka macam penah jadi kat sorang blogger dulu gak sebab kritik arwah sultan ismail..aku dapat rasa berani uncle ni tak kemana...hahaha..

      Delete
  6. Aku orang Johor..

    Persoalannya, kenapa Chuu jadi Top commentators? Ni yang aku nak lawan ni.. Grrrrrr....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya aku xde apa2 nak komen..hahaha..

      Delete
    2. ok h..cuba ko jelaskan kat aku kenapa aku dah jumpa ramai orang johor taksub TMJ..

      *tu komen untuk 2bulan je tu h..kalau aku buat untuk 2 3tahun jauh ko kene tinggal h..hahaha...

      Delete
    3. Aku rasa ketaksuban orang Johor terhadap TMJ lebih kepada konsep percaya bahawa kedaulatan Sultan Johor tu lebih tinggi berbanding kedaulatan sultan-sultan negeri lain..Itu pada pendapat aku la..

      *jangan la buat 2-3 tahun..nanti nama aku tak ada dalam senarai..hahaha*

      Delete
    4. woaaa..statments anak johor 1st time aku dengar..haha..tq h..takpe.aku terima pendapat ko walaupon tak sama apa aku rasa..nak ckp aku takut kene saman..aku bukan uncle..hahahhaa...

      *aku dah tukar setting komen dari bulan 1 sampai skg ni..ko bwah chuu gak..hahaha..

      Delete
    5. sebenarnya aku x brpa faham konsep ketaksuban yg macam mana ko cuba sampaikan..nanti bila aku dah baca sume artikel maybe aku boleh komen ikut kefahaman ko..hehe

      Delete
    6. 1.kes member aku sendiri..org johor..bile bercerita suka kaitkan konon dia ada hubungan member dengan kerabat sultan johor..pegi mancing dengan bot mewah sultan la apa la..hahaha..

      2.member opis aku citer, masa dia pegi johor umah member dia..bila time jalan2 kat johor tu asik cerita je..sana sini semua tanah sultan johor..sikit2 sultan johor..hahaha..sumpah aku duk selangor aku tak penah amik tau tanah sultan selangor kat mana..kehkehkeh...

      Delete
    7. ohoo..boleh nampak la taksub tu..hahaha

      1. aku rasa bila org konon kaitkan yg dia ada hubungan dgn kerabat, dia just nak nampakkan yg dia tu hebat..sebab setahu aku, Sultan Johor ni garang..so bila dia kata dia member dgn kerabat, mungkin dia harap org akan kagum dgn dia..agaknya la..

      2. kenapa aku x pernah tau pun tanah Sultan Johor kat mana? hahaha..entah la..tapi kalau dari aspek ni, aku tak nafikan yang memang ramai org Johor macam taksub dengan Sultan Johor..maybe sebab Sultan Johor byk involve secara direct dalam byk isu agaknya..so nampak Sultan Johor lebih outstanding berbanding sultan-sultan negeri lain..

      kot..=))

      Delete
    8. Kawan aku yg dari johor pon ade gak cerita2 pasal sultan johor, bila kau cakap pasal ketaksuban rakyat johor pada TMJ, mungkin ada betulnya. tapi tak terlalu menyerlang mcm smgt kenegerian kelantan. *kenape aku ulang balik ape tulis :-w

      #cett! mohon admin papar komen bg tempoh sepanjang zaman kehkehkeh..kalau seminggu, H la chmpion [-(

      Delete
    9. menyerlah* --byk betol typo X_X

      Delete
    10. aku ingatkan menyerlang tu loghat Terengganu..lalalala~

      Delete
    11. boleh jugak kalau nak, xde efek pon maksud tetak same :-^

      Delete
    12. pesal bnyk spam ni..grrr..

      aku rase betul la ko ckp h..kononnya org yg taksub tu nak tunjuk dia hebat la ade backup sultan padahal dia bukan sapa2 pon..sama lebih kurang kes pekida yg org rasa gerun kot bila dengr dia geng pekida..hahaha...

      kalau sultan best..kenapa org ckp beliau garang..pelik gak aku rakyat suka sultan garang..hahaha...

      Delete
    13. err..point yang no.2 ni aku setuju. masa aku interview kat JB 2 bulan yang lalu. kawan aku ulang alik tolong hantar sepanjang perjalanan dia cerita ini tanah sultan johor, itu ini semualah...aku yang dengar macam wahhhh gitu... ala macam kagum la dengan semangat kawan aku tu sebagai anak jati johor.

      Delete
    14. ko pon dapat situasi camtu gak aien..hahaha..sah member ko anak jati johor..ekekeke..memang gitu kot org johor..

      #aku tunggu sorang lagi johorien tu nak ckp apa..liyaa oo liyaa...mana ko..hahaha...

      Delete
    15. eh.. nk komen cni sbnrnye td.. haha. encik H, yuyu dtg! ;)

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. ok aku org johor.. act sultan ke ape ke kita semua ni sama je.. yg membezakan kita kat dunia ni kedudukan.. aku hormat sultan johor sbb dia mesra pada rakyat, turun padang sendiri utk tgk keadaan rakyat. apa yg dia buat itu adalah tanggungjawab dia. bg aku dgn kes uncle tu pun ish x thu nak ckp mcm mana. mak aku pernah cerita zaman almarhum ayahda sultan johor. jgn dicabar sultan johor nanti ada yg kena. so baik la kita saling hormat menghormati. buat apa la nak cari pasal.. huhuhu.. pjg lebar penerangan aku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. uncle tu gila..tapi mungkin betul jugak apa yg dia dedahkan tu..org gila je berani cabar sultan..orang biasa cam aku ni diam2 je la..hahaha..apapon sultan tetap orang kan..tak lari dari dosa..masalahnya sapa berani tegur sultan..kalau tegur dickp derhaka plak..jeng..jeng..jeng...

      Delete
    2. hahaha.... no comment dah.. pikir2 la sendiri...

      Delete
  9. aku tak masuk campur,,, hehe,, aku kekal dgn kenegerian aku.. lalala

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...kelate ko demo nih..hahaha

      Delete
  10. den org nogori..tak thu la pulak pasal Johor ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. johor penghujung benua asia tau tak..hahaha...

      Delete
  11. aku suka baca pembongkaran uncle sorang ni...dulu hangat kisah Pemaisuri Agong Siti Aishah. sampai aku follow cerita bersirinya. macam2 dia bongkarkan sampai aku terspeechless gitu. lepas tu aku tak baca da sampailah kau cakap ni...aku nak sambung baca kisah sultan johor pula. heheee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. layan jugak rupenya ko benda2 ni aien..hahaha..

      Delete
    2. aku dah selesai baca kisah yang kau suggest kan ni. setakat ni ada 33 part je. banyak yang aku fikir pasal daulat sebenarnya. adalah terungkai sikit2 kan. sultan pun manusia juga, darah sama merah.


      pageview si pak cik pencari ni sentiasa meningkat ek..dah macam jarum saat jam pulak aku tengok.

      Delete
    3. perghh..layan habis terus..gigih ko aien..aku pon langkah2 je baca..haha..

      Delete
    4. ruginya langkah2. ada part tu dia letak gambar je takpun video pastu ayat sekerat dua je. kau jangan tengok video dia. jimat masa...gigihkan?? hehe

      Delete
    5. Aien..or should i put kak in front? Hehe.. Ha...cte ape sal istri agong,ym aishah tu?

      Delete
  12. tak a

    # xpenah jejak johor.. harap maklum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. uiks? ilang?.. malasa taip dah aaa!! gggrrrr

      Delete
    2. makcik main spam2 gak ke :-w =))

      Delete
    3. sebenarnya aku nak komen..
      Aku malas nak baca pasal xda kena mengena pn aku. Tp cikgu aku dulu taksub ngn tengku nazrin pasal hensem. Ok! Tu pn xda kena mengena ngn johor. Hahaha.


      #tinggi mana pun darjat.. Sok mati tanam kat tanah jugak kan.. Kena soal ngn malaikat y sama jugak kn..

      Aku spam ke tu. Kehkeh..

      Delete
    4. Nti ank raja datang pinang saya nti,adalah kena mengena ngan kak mell..kihkih..

      Delete
  13. berani betol kan . berat kejap otak aku baca politik ni . perlukan memory baru kot otak aku ni . kehkehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni bukan politik la payeh..ni org tua panggil ketuanan melayu..hahaha..

      Delete
    2. Same la tu . Asal ade bunyi sultan , raja , menteri , politik. Haha.

      Nanti pasni ko post entry psl parameswara pulak ke. Hee

      Delete
    3. hahaha..ye la payeh..hahaha..

      ko jgn nak suh aku pening pala bukak buku sekolah lak payeh..
      hahahaa..parameswara tu dalam buku sejarah tingkatan bape?aku dah lupa..hahahaa...

      Delete
  14. pernah tgk uncle seekers ni dlm rencana ape ntah.

    err no komen sbb asal & menetap di kelate tp lahir & membesar kat johor. ngehehe.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. so boleh la pakej sekali..semangat kenegerian dan proud to sultan..hahahah

      Delete
    2. terpaksa sbb ic 01. hahaha.. apepun Tengku Faris tetap no 1. :)

      Delete
  15. Replies
    1. takde hal bro..singgah la lagi kalau free..hehe..

      Delete
  16. laki aku orang johor
    bila aku bukak cite hal sultan dia
    nasib baik la dia tak taksub sangat
    dia bule je terima orang cakap apa
    mayb sbb ada yg btol kot
    kalau taksub sangat harus aku akan brain wash sampai dia jadi neutral haha.
    manusia semua sama. mati masuk kubur jugakk

    mls login

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah..nasib baik tak macam johor kebanyakkan..hahaha..
      raja,sultan pon manusia gak..tapi cuba tnya kecik,btul tak aku ckp org johor camtu..hahaha...

      Delete
  17. Banyaknya komen. Nnt aku terjah abang nas kat blog angkel sikers tu. Nak jugak baca pendedahan pendedahan ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terjah abang nas tu..hahaha..aku balas setiap komen lyd..dah tu diorng reply lagi,tu makin banyak jadinye..hahaha..

      Delete
  18. hmmmmmm...thinking.thinking.thinking.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wat are u thinking roundabout..kahkahkah..

      Delete
    2. No3..its mekdi drive tru..haha

      Delete
  19. tetibe yuyu pun datang. heeeee!

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh.. nk komen cni sbnrnye td.. haha. yuyu, encik H dtg! ;)

      Delete
    2. Ala2 drma korea gtu..i dtg u pn dtg..wakakaka

      Delete
    3. Ala2 filem Turn Left Turn Right..dekat2 tapi x jumpa..;D

      Delete
    4. nak detim g tempat lain..grrr..

      #eh,jgn detim..aku jeles..grr

      Delete
    5. kihkih. amik payung tutup muke dan berlalu pergi!. ;)

      Delete
  20. Hmm entah le pulok , pemimpin dihormati sebab ape , sebab apa yang dilakukan pada rakyatnya.Mungkin,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin jugak..pemimpin yg berjiwa rakyat memang rakyat hormat..

      Delete
  21. uncle seekers legendary wannabe..?? LuLzzz~

    ReplyDelete
  22. Cendol mmg tak percaye la pak cik seekers tu nyanyok agak nya haha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa..kesian dia..muda2 dah nyanyok..kehkehkeh

      Delete
  23. uncle ouh uncle..
    hehehe..
    ah chaii :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. wehh..mael lambung..lama tak nampak..hahaha..

      Delete