Tuesday, October 4, 2011

Tutorial buang virus shortcut yang wtf..

Assalammualaikum wbt..


Alhamdulillah majlis kenduri aku sabtu lepas berjalan lancar je..tapi nanti la aku buat entry pasal tu..gambar pon belum siap..harini aku nak burak pasal virus internet ni skit..sebelom ni pon aku dah buat entry pasal virus ni,lani kena lagi..hampeh betol..nasib dah jumpa cara tersenang nak hilangkan..


Virus haram jadah ni sebenarnya tak kuat mana pon cuma dia boleh hidenkan folder fail kita dan keluarlah fail shortcut tu..Virus ni biasa menyerang pendrive, flash disk, external hard disk dan yang berkaitan dengan usb storage..bila dah kena virus ni korang delete la sepuluh kali pon tetap bila cucuk balik lepas tu ke desktop atau lappy tetap tak hilang punya shortcut tu..barua punya virus..hahaha..

Ni aku nak kongsi cara nak cleankan virus shortcut dengan cara paling senang.Download antivirus smadav 8.3 ni.Buat full scan,pastu clearkan je semua virus yang ada tu..alhamdulillah ok..kalau yang pakai antivirus lain lain tu aku tak pasti boleh cleankan ke tak pasal antivirus avira aku tak jalan dengan virus ni..

Ok la..selamat mencuba..kalau tak boleh jugak,korang boleh cuba tutorila yang ni pulak..

Bahan bahan yang diperlukan :-
    • Sediakan tukul,chaisaw,kapak dan untuk lebih berkesan sediakan steamroll skali.
    • 500ml petrol atau diesel..
      Cara cara nya:-
      • Letak/tempatkan lappy atau desktop anda dia tempat yang lapang (eloknya diluar rumah)
      • Pukul,ketuk,hayun lappy atau desktop anda sekuat hati atau secukup rasa dengan tukul,dan kapak tadi..untuk lebih sedap gunakan chaisaw dan lenyek dengan stemroll.
      • akhir sekali simbah dengan petrol atau diesel dan bakar sehingga masak (15-20min)
      • sedia untuk hidangan..

      P/S : yang kena virus pendrive je..apa sawan tah nak oberhol pc plak..wakaka..


      22 comments:

      1. sila sila..insya'Allah boleh..tutorial ke2 tu pon bekesan gak..wakaka..

        ReplyDelete
      2. owh..yang ni..

        ada cra stu lg
        download virus shortcut remover dkt http://www.4shared.com/file/XB8CrjVo/Virus_Shortcut_Remover_v21_Bet.html



        Proses 'recovering' fail anda adalah seperti berikut.

        1. Muaturun folder 'virus shortcut' kedalam komputer anda.

        2. Buka fail virus shortcut removal tools>virus shortcut>scandisk.exe, Run

        3. Pada tab setting tandakan (tick) pada 'drive' thumbdrive anda. (D,E, F, etc)

        4. Pilih menu action>scan now

        ReplyDelete
      3. @chilled : ko mesti cikgu komputer kan wan..ekeke..tutorial buat virus ko tau? meh la ajar aku..asik tutorial antivirus je boring la..wakaka

        ReplyDelete
      4. Tankiyu brooo...

        kalau aku, if nk cucuk thumdrive, aku bukak ubuntu dulu...checking samada ada x file yg xberkenaan yg kompius... hehehe....

        paling selamat, masukkan 2 OS...linux and window...hehehe

        nFx
        noframex.blogspot.com

        ReplyDelete
      5. macam2 cara kot ada..aku pon google je nak tau tadi..ekekeke..maklum la aku ni buta it..ikut cara aku tu yang meletup pc..hahaha

        ReplyDelete
      6. thanks for info.
        takut jugak terkena nnti. huhu

        ReplyDelete
      7. virus mmg kne dibanteras wargh!!!
        aku geram betol la org yg sukasuki c0c0k pendrve dlm laptop aku, nk kne c0c0k mta ngn aku la tu ekeke

        ReplyDelete
      8. aku suka cara nombot dua tu. baru rare gila.

        btw, thanks for the tips :)

        ReplyDelete
      9. @budak hijau : hehe..kalau tekena buat cara no 2 la..kompom setel masalah ko tu..ekeke

        @chuu : meh sini aku cocok mata ko..eh silap mata orang tu..ekeke..

        @rara : ko memey rara rare la..ekekeke..

        ReplyDelete
      10. dulu file aku selalu hilang,,sebab virus ni la kot kan..aku dah terus guna tutorial yang second,,tp buat dalam rumah je..hihi

        ReplyDelete
      11. @anak wak mail : wakakak..mesti virus tu dengan rumah2 ko skali ilang kan..sengal..

        ReplyDelete
      12. sempat lagi buat enrty lepas kwaen..camna majlis meriah ?

        ReplyDelete
      13. hahaha..sempat je bro..isnin pon dah start keje..alhamdulillah la majlis meriah dan berjalan lancar semua..

        ReplyDelete
      14. nak tau ni,, klu dah clear,, file yang kena tu ilang tak? risau gak kalau ilang,, sorry kalu soklan tk masuk akal,, tk familiar dengan virus,, :D

        ReplyDelete
      15. file tu buang virus je..lepas tu pegi kat hiden file, unhide la balik semua tu..tak ilang pon,sume tersorok je..

        ReplyDelete
      16. virus nie sgt popular kt u dulu.. menyusahkan org..

        ReplyDelete
      17. sebenarnya virus yg aku kene ni memang dari virus lama yang tak pernah delete pon dalam pc tu..bile dah guna balik pc lama tu..tu yang kene balik kat pendrive..ekeke..

        ReplyDelete
      18. This comment has been removed by the author.

        ReplyDelete
      19. err... takyahlah Ym.Bundle,, tak yah peduli link yang era bagi tadi.. era rasakan,, kalau era tukar link, payah pulak orang nak cari blog era.. baik era guna link yang lama.. lagi ok! he he he .. maaf kerana buat Ym.Bundle pening kepala ngan era.. ^^ ni link lama ; budakkiutmiut97.blogspot.com

        ReplyDelete
      20. hahaha..ade2 je la ko ni era..hehe..tu la toksah tukar2 link tu..susah nanti..

        ReplyDelete
      21. assalamualaikum all,
        cara sng nk buang gne anti virus je...heheh
        klau nk ssh skit mcm ni
        c:
        del autorun.inf
        del autorun.exe settle

        tp kdg2 x hlg jgk...
        gne anti virus je sng

        ReplyDelete