Monday, October 31, 2011

Petua : hilangkan pedih mata kena cili@bawang

Korang penah tumbuk sambal..maksud aku buat sambal belacan la, tak pon untuk bahan menumis dalam masakkan tu...time menumbuk tu penah tak cili biji cili tu kena mata korang ..pedih kan..sebab tu aku kalau nak buat sambal belacan mesti pakai sunglasses ..ekekeke..

Biasa kalau biji cili tu dah kena mata mesti kita cuci mata ngan air banyak banyk..standard la tu..ni aku nak kongsi satu petua pelik tapi insya'Allah la jadi..aku pon 1st time dengar benda ni..korang penah dengar orang tua dulu dulu cakap, kalau mata kena cili pegi cuci kaki..errr..

Hahaha..bunyi cam pelik je kan..tapi ni perubatan cara islam yang berkaitan dengan akupuntur ok..info ni dari ustaz yang datang mengajar usrah kat opis aku pagi tadi..aku nak cerita lebih lebih pon takut aku ubah fakta jadi auta pulak nanti..wakaka..



Tapi point yang aku tak tipu dan aku nak kongsi sikit ni ialah tapak kaki kita ni sebenarnya memang suis untuk badan kita..sakit kepala,lelah,resdung dan macam macam lagi ada ada suis dia kat tapak kaki tu..tapi yang paling best aku ingat tu la, mata pedih kena cili,cuci kaki.. kahkahkah....

Secara logiknya tak nampak pulak kaitan cuci kaki dengan pedih mata walaupon memang banyak urat saraf kita, termasuk mata ada kat tapak kaki..yang sakit kepala picit ibu jari tu aku percaya la sebab kita memang picit pon urat kat situ..yang petua jirus kaki dengan air tu boleh lega mata pedih, aku tak tau ustaz tu troll aku ke hapa..

So kalau korang nak pastikan kesahihan petua ni, apa kata korang cuba sendiri..amik cili@bawang..tumbuk sampai lumat,lumurkan kat mata..kalau tak pedih lagi,curah pulak dengan minyak cap kapak..dah cukup pedih baru la cuci kaki tu..kalau mata korang hilang pedih kompom petua tu betul..


P/S : Dah buat bagitau aku ekk..

22 comments:

  1. tak nak lumur kat mata,sebab mata eset wo,hahhaa

    ReplyDelete
  2. apa kata kau yang jadi bahan uji kaji aku dulu?

    ReplyDelete
  3. 1stly time bace rase nk lumurkan cili kt bro dulu...hehe... 2nd time bace nk gelak.. 3rd time rase cm hmmm bole terpedaya syabab kalo bce sekali lg.. so syabab me keputusan tuk kata no komen(sedangkn dah komen tue..haha)...

    ReplyDelete
  4. orait aku nak try test.. tapi kalo hidu minyak wangi time tumbuk tu mata takkan pedih gak. keh3.. sebab punca pedih tu datang dari hidung.

    ReplyDelete
  5. @bobot : ala cube la kalo mata rosak ,tuka la baru..ekeke

    @rara : umah aku takde cili la..ko try la dulu rara..sok infom aku result..kalau masuk spital bgtau no wad..wakakaka..

    @syabab : kahkahakah..meh la lumurkan kat aku syabab..aku baca komen ko pon dah tegelak..adoyai pun..

    ReplyDelete
  6. @umie : kalau tak pedih macam mane nak buat ujian petua ni nenek oi..ekeke

    ReplyDelete
  7. first! lalalala~

    nanti nak try ahh x berkesan jagala..haha

    ReplyDelete
  8. Guna blender barulah tak pedih. Tak gitu?

    ReplyDelete
  9. baru first time dgr....nati leh la cuba..

    ReplyDelete
  10. @awan biru : utk yg takde blander la der..lagipon kalau tak pedih camne nak uji petua tu..ye dak?ekeke..

    @ct aja : elok la ko cuba dulu ct..result infom kat aku balik ek..hahah

    ReplyDelete
  11. pahal kau yang komen first tu? tak ley bla woooooo,hahaha! kau dulu la buat, petua ni aku rasa membunuh urat saraf mata la wei,haa :D

    ReplyDelete
  12. Baru ku tahu....hehe....dulu rajin r tumbuk sambal....lani pakai blender ja( hahaha....memang dasar pemalas sungguh aku nie)

    ReplyDelete
  13. hihihi...klakor2,ada msa sy try...

    ReplyDelete
  14. ekao ni pon, xkan dgn ustaz pon nk kne troll >_<

    ReplyDelete
  15. @umi_norseha : umi try ye..ekekeke..

    @chuu : sebenarnya ustaz tu saje melawak,tapi aku yang lurus bendul pecaya kan..wakakaka

    ReplyDelete
  16. tiap-tiap bulan aku pergi urut kaki....

    ReplyDelete
  17. 1st time cik Yana dengar. Nanti nak try pedihkan mata pastu basuh kaki.

    ReplyDelete
  18. actually memang benar. pernah kena masa tumbuk sambal belacan masuk mata. cepat2
    basuh kaki.. hilang lepas tuh..

    jgn gosok mata yer sebaliknya cuci dgn air sambil mata buka katup. kejap jer

    ReplyDelete
  19. eh,memang betul ek petua tu..takpa2,balik kerja ptg kang aku try lumurkan cili kat mata bini aku..wakakaka

    ReplyDelete