Tuesday, March 12, 2013

Imbasan 3D 4D Ultrasound untuk wanita mengandung..

assalammualaikum wbt..

Apa yang korang semua tau tentang ultra sound? cewah..bajet bagus-bagus je aku..eceli aku pon baru je terdedah dengan semua benda-benda ni..bukan lah benda baru pon, cuma aku je baru amik tau..hahaha..

Ok sekadar infomasi ringkas yang aku cedok dari sini (LINK)..Ramai yang tak berapa jelas apakah beza scan 2D 3D dan 4D..

Secara ringkas 2D (2Dimensi) scan terbahagi kepada dua..yang pertama scan ultrasound yang biasa  boleh didapati di klinik biasa atau hospital tetapi bukan untuk mengesan kecacatan pada bayi.manakala scan 2D detail scan yang lebih teliti boleh memberikan maklumat tentang kecacatan bayi sehingga 70-80% kecuali kecacatan komosom..

3D (3Dimensi) scan adalah gabungan 2D dalam isipadu (volume) untuk menghasilkan gambar statik luaran rupa bayi..

4D (4Dimensi)  pula adalah imbasan 3D yang bergerak..dengan kata lain ia merupakan pengimbasan siaran langsung (video)..so kita boleh melihat bayi bergerak, menguap dan lain-lain..yang pasti bukan 4D nombor ekor tu ye..


Huh..nasib ringkas je intro aku.hehe...So ceritanya, dua minggu lepas aku sempat la bawa bini aku pegi scan perut..tak cukup dengan scan masa check up tiap-tiap bulan tu..nak pulak scan yang 3D ni..hahaha..

Tanpa rahsia lagi, anak aku yang dalam perut tu dah sah lelaki ye kawan-kawan semua..dari awal pon aku dah agak sebab tu aku letak Ym bundle jr kat tepi sidebar aku tu..kalau perempuan mesti la Wani jr kan..hahahaha..

Aku pon sebenarnya bukan tau apa-apa pasal scan ni..dari mula bini aku ni pregnant aku bawak pegi klinik kerajaan je check up, masuk bulan ke 2 3 sampai sekarang dah tak pegi lagi klinik kerajaan ni..sesak sangat..cuma yang aku nak cakap, dari klinik kerajaan sampai la klinik swasta yang pergi sekarang, takda plak aku tgk scan 3D..dan punya la aku noob, aku ingat scan ni macam x-ray..rupanya bukan..hahaha..

Ni tah mana-mana la bini aku dapat info pasal  ni..hahaha..terus dia booking nak scan..kebetulan la jugak masa yang sesuai scan ni memang time time sekarang la..6-7 bulan..masa ni dah boleh nampak jelas la muka baby tu..

 ni la tempatnya..amoi tu pon agak peramah..rajin dia kejutkan baby dalam perut tu pasal baby tido je masa nak scan tu..


yang scan biasa ada jugak..ni la 2D


jeng..jeng..jeng..bundle jr was here..salam kenal makcik dan pakcik semua..nama kita.. errr..tah..tanya papa..hahaha...

tido pon senyum.lulz..

ni macam buat duckface je..sapa ajar ni?


ermm..

kita ada totey kay..hahaha..


So pada ibu-ibu yang tengah mengandung tu, kot-kot la teringin nak buat simpanan gambar baby dan video dalam perut tu, bleh la cuba scan ni..tapi mahal sikit la dari scan biasa..tapi ada jugak kan yang jenis taknak scan kononnya nak tunggu je dah lahir nanti baru tau laki ke perempuan..terpulang la masing-masing..

Bini aku ni pasalnya excited lebey...kalau setakat nak tau jantina tu, masa scan checkup biasa tu pon dah nampak..hahaha..ok kalau berminat boleh la booking secara online kat sini facebook 3D 4D Scan Malaysia..korang boleh la check sendiri lokasi kat mana nak buat kat situ..yang bini aku ni scan kat Ampang je..Klinik Fauziah dan Rakan-rakan...


aku rasa tajuk entri ni poyo gila..kompom seo entri ni..kahkahkah...


p/s : video pon dia bagi dalam CD..tapi malas la aku upload..Baby kurang bergerak pasal tido jer..

68 comments:

  1. Replies
    1. abaikan komen manusia atas ni......aku first ! wekkkk *nk jugak,haha

      Delete
    2. cepat ko mocik..okla..tahniah..ko dikira 1st..

      Delete
    3. bundle! mcm mane nurse tu kejutkan bby tu??
      x nampak pun totey diaa... hahaha

      # malas nak komen kat bawah nk dok atas jugak :D

      Delete
  2. ya rabbi,bahagianya aku rasa (aku pulak yg bahagia,haha) yg 4D tu,alahaiiiiii........real wei,tetiba aku lak yg tak sabar nak dapat baby,kehkehkehkeh....tak sabar tunggu ym bundle jr keluarrrrrrrrrrrrrrrrr,yihuuuuuu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku rasa aku tak letak pon yang 4D kat entri aku ni mocik..hahaha..tapi yang 4D tu memang la real..siap nampak baby tu bergerak dalam perut..

      tak lama dah..hujung bulan 5 ni due..ko standby jela hadiah ye..hahaha..ko cecepat kawen, insyallah nanti ade la baby..caiyok2..

      Delete
    2. kemain aku taip pepanjang tadi,line pulak buat hallllllllll..dah kena taip lagi sekali,erghhh...


      okey beb,gambar kaler oren tu 2D ke 3D? 2D eh? sebab yg ko tulis kat first picture tu 2D...then second picture and seterusnya kau tak nyatakan,so aku teka jela 4D (teka lagi,kan dah salah,kahkahkah) ,sebab kat gambar kedua tu ada tulis 4D real time,that's why la aku terkata 4D,bhahahahahahahahahahahahaha...


      baby due bulan 5?yeayyyyyyy,auntie tak sabarrrrrrrrrrrrrrrrrrrr tunggu baby keluar,hikhik... aku under age lagi,takley kawen,kbai

      Delete
    3. tu la ko, aku dah tulis ko tak baca..hahaha..2D tu hitam putih ok, yang gambar berwarna atas tu kira 3D je lagi..tapi tetap sama gamba yang keluar kat 4D.. cuma 4D tu dalam format video dan bergerak la..aku screen shoot gambar2 ni dari video tu jugak..hahaha..

      ko bleh tak jgn perasan muda sangat..haahaha..

      Delete
    4. ooooooooooooooo,pahammmmmmm.... hmmm hmmmm hmmmm,dah aku muda lagi nak buat acaneeee

      Delete
  3. lucah detected..hahahaha... bila due bro?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ops..aku lupa nak sensord kan tadi..hahahhaa...

      hujung bulan 5..29 haribulan..tp biasa la kan..due bukan tentu tepat pon..hehe

      Delete
    2. tahniah. bertambah lagi anak buah aku. nanti leh aku buli buli dia nanti

      Delete
  4. Wahhhhh...jelas betul..!
    bila teknologi makin canggih,
    baik manfaatkan sebaik mungkinkan..
    Ini betuk2 kenangan yg terindah ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 la nur..teknologi dah canggih sekarang..belum keluar pon dah leh tengok rupa..hahaha..

      Delete
    2. kat sini pun typo? haishhh..hahaha

      Delete
  5. Haahaha aku tilik tilik gambar satu sambil baca caption, senyum manis aku tau. Tiba tang lucah tu, tergelak besar aku tokojut. Sweet nyer la hai Bundle Jr ni, jangan jadi macam bapak yer.hahhaa Aku terharu wei tengok gambar2 ni, mesti kau dah tak sabar jugak kan.

    Aku dulu buat scan 2D biasa jer, si JJ ni pulak langsung tak duk diam, kejap atas kejap bawah siap makan2 lagi. Sampai skang sama pangai nya. JJ first day muka asian habis, lepas 3 hari terus berubah jadi mat salleh. mujur skang cute macam aku balik ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ko nak tau, camtu la aku kalau tengok gambo JJ..duk senyum sengih sorang2 je..tapi kurang manis la..haha..apasal ko terharu plak..tak pasal2 je..kekeke....tak sabar gak ni, tapi nebes..hahaha..

      JJ aktif sangat..tu yang comel tu..

      Delete
    2. Perasaan ibu muda hot cam aku ni mudah tersentuh tengok anugerah Allah macam ni. Tu yang terharu tengok gambar2 tu.

      Delete
    3. ooo gitu ek..hahaha..maklum lah aku tak penah jadi ibu..errk..

      Delete
  6. wahhh.. papa blogger dao xcitedd.... kehkeh.. aku xwat pun 3d.. nak wat asyik tangguh2 sampai veranak. laki aku la nak suprise la hape la.. huhu..

    mulut cam ko pakcik. duck face! kahkah..
    syokknyer.. syukrii ade genk. hihihi...

    p/s - mohon jgn jd cm blogger fofuler tu.. sekali sekala xpe.. kite tunggu... kang dah kua bundle jr.. jgn ko lbh dr papa blogger tuu pulak... kihkih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pon rasa baby ni cam mulut aku..hensem kan..kehkehkeh..

      aku steady je mell..jarang2 kot aku nak bercerita hal keluarga kat blog..yang blogger taf dan fofuler tu ye totally berubah lepas ade anak..dia kena kejutan budaya..tak leh buat apa..kehkehkeh..

      lagipon jenis mak2 je sesuai buat entri kekeluargaan ni..aku tak minat..hahaha

      Delete
    2. aku ikutkan hati nak je cite semua kt blog.. kahkah.. tp kekangan masa buat aku malas nak hapdate.. hihi..

      mulut banyak ckp tu nanti.. haha..

      jgn ko kena kejutan budaya dah ler.. xdapek aku imagine. hahaha..

      due hujung bulan 5 eh? awal kot.. mandai je aku.. kihkih.. aku awal 3minggu. law x sebaya anak kita.. kira syukrii abam besar lah! haha

      Delete
  7. Hahah, totey...dulu aku pun nk scan anak aku pakai 3D/4D ni tp x berkesempatan plak...xpe la mana taw ada rezki anak ke-2 ke erm....

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya'allah bro..ade rezeki anak kedua bleh la buat..tapi bukan penting sangat pon..saje untuk suka2..hahaa..

      Delete
  8. akak punya noob lg teruk rasanya. Tiap kali kena scan, langsung tak faham...entah mana bahagian baby tu. Angguk pale je kat doktor. Padahal sepatah haram pun tak fam. Tawakkal je kuarnya baby tu nanti sihat sempurna. hahaha...

    macam gambo yg last tu le. tang mana satu toteynye? kah kah kah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha..tp ye la kak..kalau scan 2D tu aku pon kadang2 tak paham jugak apa doc tunjuk..mcm takde rupa je..tak clear..

      tp gambar 3D yang aku tunjuk tu takkan tak paham jugak..nampak tak ade cursor kecik kat gambar last skali tu..haa, yg tu testis..atas dia la toteynye..hahaha..

      Delete
    2. hoho.....baru pasan. hahaha....

      Delete
  9. wahhh..teruja pulak aku nengok..

    bulan 5 kan keluarnye bundle jr ni? tak lama dah la..pastu bersengkang mata la ko jaga baby..jgn serah kat bini ko sorang je pulak..kena jaga sama2 oke..kemaen aku nasihat ko..haha..:P

    kalau yg 2d tu kan..aku takreti nak nengok..tambah2 kalau baru 2 bulan punye scan..aku nengok yg kakak aku rasa berpinar mata..celah mana nampak babynye ntah..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a..bulan 5 kang keluar jr ni..pastu bersengkang mata la bini aku..aku tido je sebab aku tido mati kan..hahaha..

      Delete
  10. Tunggu komen dari LydSunshine, tapi tak muncul pulak..hihihi.
    Anyway, semoga dipermudahkan semuanyer buat isteri bro :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pon tertunggu-tungga gak mak buyung tu punye komen..hahaha..terima kasih mama vogue..

      Delete
  11. haha mesti anak ko ni kuat tido ikut papa dia. Tersenyum2 aku tengok. Macam aku plak yang nak timang anak. Ala aiiii

    **ppssstt nak aku jadi kakak angkat anak ko tak? kalo mak angkat mcm tua sgt plak aku ni hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pssttt... JJ dah angkat Bundle Jr ni, kakak comel jangan nak potong line :p

      Delete
    2. hlovate : a'a la..aku pon kuat tido gak menurun kot.hahaha..tp sorri ye..nak jadi mak angkat bleh..kakak angkat tak sesuai..hahaha...

      dora : ok deal..so secara otomatik bundle jr dah dapat kakak angkat monster la ye..huhu..untung la jr aku..mek salleh tu..haha

      Delete
    3. untung ker merana dpt monster as kakak aku tak jamin ok, deal is a deal hahaha.apa jadi aku tak tanggung.

      Delete
  12. kalo bleh sy nak scan jugak.. Tapi, xde bnde nk scan dlm perut nih.. (-___-)

    terpksa lah menunggu.. manatau msa akan dtg ada 7d.. Heehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. scan je la emma..mana tau ade cacing..hahahhaa

      Delete
    2. cehh.. org nak tgk baby.. bukan cacing lah brader.. :O

      Delete
  13. eh eh chic na pernah ikut member pegi scan baby 4D. serius rasa amazing tgk baby gerak2. kitorang sampai terjerit2 dalam bilik tu sbb excited sangat. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..over la tu..mengganggu je orang tu nak scan..eh, member tu pegi scan ajak chicna..laki dia mane?errk..

      yup..boboy..

      Delete
    2. haha.. mana ada orang tu lak terkekek2 gelakkan kitorang yg macam jakun tu. laki dia keja offshore la, sebulan keja sebulan cuti. so sbg kawan yg baik teman la dia. hehehe..

      ohh bundle junior la ni. :D

      Delete
  14. aku dulu buat scan kat klinik kerajaan jer,,scan 4d tak pernah

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala, bende ni untuk suka2 je..takde apa la..lagipon memang kat klinik biasa tak buat scan ni..

      Delete
  15. baby ko asyik tido je mesti turun papanya..muahaha...

    aku excited gak nak buat 4d scan ni tp nk kena booking ni semua,lg2 area sp ni macam ssh je..last2 tak buat pun...aku excited nk tgok apa aktiviti baby kt dalam perut tu je,bukan pasal nak tau jantina ni semua..rasanya tak la mahal sgt,dlm rm100 plus je kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia time tido memang lambat nak jage..tapi bila dah main..tak reti senyap..ganas betul menendang..haha..like father like son..hahaha

      100 tu mhal bagi aku kutu..leh buat scan biase 4 kali jugak..

      Delete
  16. 1st den tengok 3D scan tuk ibu mengandung nie..maklum laa..bini pun xde..hehehe..semoga wife ko dan baby berada dalam keadaan selamat dan sihat..amin!!!

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok la tu dah tau lan..nanti ko dah berbini senang sikit kalau nak ajak bini scan

      Delete
  17. Alaa comel..xsabar nk mengndung jgk..nk scan

    ReplyDelete
    Replies
    1. aminn..err ko dah kawen lom..kalau nak mengandung kawen cpat..insya'allah ade rezeki bleh la mengandung..hahhaa

      Delete
  18. boy? wah.. ada hero la nanti.. ngee.. best nye ada baby...

    ReplyDelete
  19. bakal anak laki ke bro?? eeuu.. senoknya nak ada baby...

    mohon doakan aq kawen cepat.. hahahahah nak ade baby ugak...

    MOOD GATAIIII

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela..aku dah cakap kan kat atas..adehh..sekeh jugak ko ni kang..hahaha..

      ko tu doa banyk2..doa tuan punya badan lebih afdal..hahaha..aku aminn je..

      Delete
  20. wehuuu.. apa khabar bandel junior?
    papa junior mmg tak senonohla part tunjuk private part tu. memang nak kena sekeh kalau jumpa.. huhu..
    semoga membesar dengan sihat dan comel..tak sabar nak jumpa junior.
    (ok, bandel, nanti ko sampaikan salam buat junior..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. err.. by the way bandel. member aku ckp skang dah ada 7D.
      dan mungkin ko perlu study juga stem cells / darah tali pusat. penting juga utk pengetahuan bakal parents. dan juga insurans masa nak bersalin..

      Delete
  21. anak laki ke Bundle...????

    excitednye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni lagi sorang..ye la punzel..kan aku dah cakap kat atas tu..hahaha

      Delete
  22. semakin maju skrg.... waaaa saya plak yg excited tgk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. so jgn la tunggu lama2..kawen je cepat2...

      Delete
  23. Replies
    1. hahaha..bukti kejantanan bro..hahhaa

      Delete
  24. harap2 bila anak ko dah lahir nanti, jangan ler ko tiba2 berubah jadi papa mithali ala2 blogger taf tu..kehkehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang idok laa..aku duk kutuk2 camtu, takkan aku nak buat jugak..sikit2 pasal keluarga aku selit gak la dalam ketegori dairi..tapi tak mungkin aku bleh tukar terus style aku ni dengan header2 skali nak konon bapak mithali..kehkehkeh...

      Delete
  25. ni msti ikut ayah y suka tidoo nih... ahhahhaa... :)

    ReplyDelete
  26. Slm... nak tnya, masa dpt cd tu, format file .4dv ke? Mcmana nak buka ye? sy da try smua player kat pc n laptop smua tak bleh... help me please... :'(((

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..rasenya guna player biase je..real player atau window media player..tak pasti plak format ape..takpon guna gom player..kalau takleh gak rasenya ade samting tak kena dengan format tu..

      Delete