Monday, February 27, 2012

Pujian vs kritikan : Part2

assalammualaikum wbt..

Masa blogwalking dan tinggalkan komen semalam,tiba tiba aku rasa aku nak jadi blogger yang ikhlas dan telus dalam memberi komen atau kritikan..sebelum ni mungkin kadang² aku cuma menyamar jadi anonymous untuk tinggalkan komen berat yang mungkin menyinggung perasaan..tapi sekarang aku dah tak nak jadi anon lagi..siap la korang..hahaha...

Kalau korang ni selalu jadi reader untuk blog blog ilmiah, politik, atau blogserius la sebagai contoh yang paling popular.. korang dapat tengok terlalu ramai anon yang komen..dan apa yang aku nampak selalunya komen anon ni pon bagus cuma tak nak dikenali atau mungkin jugak memang sekadar pembaca yang takda akaun..komen anonymous kat blog serius je tak boleh pakai.. kahkahkah...

Mungkin lepas ni ada yang mula sakit hati atau panas dengan komen aku kat blog korang..kehkehkeh..ada aku kisah..apa pon aku nak terangkan kat sini, aku bukannya nak jadi haters pon..rilek la bhai..salah ke aku bagi pandangan aku jugak..kalau korang tulis sesuatu atas pandangan atau kepala otak korang, aku pon boleh komen dengan pandangan kepala otak aku jugak ye dak..hehehe..

Tak semestinya pendapat korang betul dan tak semestinya aku betul..tu la namanya bertukar² pendapat..takda timbul soal nak jadi keybord warrior..kalau tak boleh terima komen atau kritikan..tutup je ruangan komen tu atau nyah terus kau dari dunia blogging ni..takkan nak pujian je memanjang..puiih laa..kahkahkah..

Tak dinafikan ada segelintir orang tak boleh terima pandangan atau komen yang agak bercanggah dari kotak pikiran dia..tapi aku harap korang jangan la cepat sentap..kononnya nak jadi blogger hebat, tapi bila kena kondem sikit dah emo apa barang..kalau Imam empat mazhab pon boleh bercanggah pendapat takkan isu remeh aku komen kat entri korang dah nak sentap ye dak..chill la der..kehkehkeh..

Macam tu jugak apa yang aku tulis ni..sesiapa bebas untuk baca,komen,kritik,kutuk,maki sesuka hati korang..macam entri lepas pon aku penah tulis yang lebih kurang entri ni (LINK)....kalau dulu aku cakap pasal anon dan haters yang kritik ni kita buat je diorang sebagai tanda aras untuk kita baiki kelemahan..tapi kan lagi bagus kalau kita semua boleh jadi pengkritik macam anon² ni tapi dikenali..baru style beb..


Makanya gue harap loe semua jangan malu malu deh untuk kritik gue..kehkehkeh..aku boring la dengan pujian je.hahaha...dah la asik aku je kutuk sana sini..hehe..maaf ye kepada blogger² yang aku kritik semalam, terutama blog blog yang buat segmen tah hapa hapa tu..salah aku jugak, korang buat segmen untuk sapa berminat je kan..tak nak join sudah..tapi aku yang gatal masuk entri korang bantai kutuk bagi pendapat pulak segmen korang macam haram..hahahaha...sory der..hihi..


p/s : lupa pulak nak masuk blog segmen blogger taf² tu..kahkahkah..

49 comments:

  1. out off topic

    sejak biler u minat lisa..?
    ngade lettew..

    -ANON 2-
    HAHAHA

    ReplyDelete
  2. aku jarang nak jadi anon. tapi hari ni aku jadi anon. huhuhi

    ReplyDelete
  3. aku tak penah kesah dengan komen.. bagi aku adat la.. ko kutuk ke ape ke..kalau betol, sendiri pikir la.. kalau salah..tak usahla tegakkan benang basah..terima seadanya.. tiap orang berbeza cara berfikir. konsep komen mengkomen ni, lahirnya dari rancangan realiti..(e eh..terlalut pula).. sebenarnya.. tu semua adat.. tak sume yang kite suke, orang akan suke.. kan?

    ReplyDelete
  4. anon 1 : dulu minat kejap..pas dia kawen tak minat dah..ekeke

    anon 2 : hahaha..takde keje lettew..

    zie : ko pon selamba kata aku macam poji nawawi entry lepas kan zie..sentap mak..cakap la aaron aziz ke..wakaka..

    p/s : aku tegelak tengok orang takleh terima kritikan macam rancangan realiti tu..haha..

    ReplyDelete
  5. sebenarnya yg jadi anon tu sebab kritikan yang melampau..ada jgk yang positif. itu mungkin tak mau dikenali..hehe yang melampau2 tu, memang tak mau dikenali...kang jadi kes polis, sapa susah?diri sendiri jugak...

    p/s : kritik boleh, tp biarlah berhemah..ye dak?heheh

    ReplyDelete
  6. "lupa pulak nak masuk blog segmen blogger taf² tu..kahkahkah.."

    hahaha. sarcastic gile. Aku pun lupa gak nak join segmen blogger taf2 tu.

    ReplyDelete
  7. muja jarang sangt gune the word anon,, tapi kalau kadang-kadang terpaksa guna jugak,, hehe

    mujadafewa.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. tu la pasal ...tp..komen ke kritikan ke, kita ambik iktibar ler ...bereh ?

    ReplyDelete
  9. kebenaran selalunya menyakitkan bro. kita mintak orang cakap jujur, kang sendiri yang tak boleh nak terima apa orang tu komen. menangis bawah katil la jawabnya.

    aku tak berani la nak komen pedas2. takut aku kena balik. dah la aku cepat sentap. hahaha.

    ReplyDelete
  10. missing da point tpi cmne pon... betoL3!!!! hak3!! apa yg btoll???

    ReplyDelete
  11. sbg manusia biasa n perempuan yg berhati lembut(kahkah) kadang2 aku sentap gak ngan sesetengah komen.tp aku terima dengan hati terbuka selagi tak mengaibkan.tak pernah lg la aku naik darah kerana komen.macam tak matang jer!adat la tu nak kritik mengkritik dlm dunia blog nie..

    *cuba kritik segmen abg taf tu pulak..haha..

    ReplyDelete
  12. ckin : tu la yang malas.skit2 saman menyaman,jadi kes polis blogger lani..tapi stakat ni aku bukan cari makan dengn blogging lagi dan tak penah buat fitnah..takkan kritik pon kene kes polis...waaa

    lyd : abg taf tu hero blogger malaya beb..segmen dia 'hebak' woo.."bro bleh kritik blog gua"..kahkahkah...

    nurmujahidah : sesekali apa salahnya.ye dak..haha...

    ReplyDelete
  13. spudin : orang lain aku tak tau la camne..jgn sampai gaduh udah la..tapi aku memang tak amik hati pon kalau kene kutuk..memang makanan aku je tu..hahaha..

    anismadu : haha..kebenaran menyakitkan ek..haha..sabo je la..

    umi anis : apa yang hilang..ekekke..

    kutu : yela..betul ko cakap tu..kritik pon kene la berhemah..takkan nak sampai mengaibkan ye dak..p/s: nanti aku kritik ye kutu..hahaha..

    ReplyDelete
  14. yang pasti aku tetap anon tak kira la puji ke kutuk ke kehkehkehkeh :D

    malas login

    ReplyDelete
  15. Haha.. Bro. Tak salah kot bg kritikan asalkan membina. Jika asyik dengan pujian, mmg xkan maju, mungkin penulisan akan kekal dilevel sama je kot, idea tak berkembang.. Hoho..

    Nk beri kritikan pedas mmg tak digalakkan namun jika hati nak juga, mungkin boleh cuba putarkan cara penyampaian. Cth:
    Brog bro ni hampehla. asyik2 nak verification, mcm bgs sngt entri tu. bgs buang dlm tongsampahla! (wrong)
    bro, lbh sng kot jika takde verification. Mudah nak bagi komen dsb. (right) Terima kasih tuk info ni dulu bro.

    ReplyDelete
  16. haha..thanks apple..ko memang reader dan pengkomen blog aku yang ohsem..thanks a lot..so orang berbudi kita kene la berbahasa tak gitu..hehe..

    ReplyDelete
  17. Aku nak komen jugak... Walaupun blog aku yg update sedekad sekali, langsung tak de org nak komen! Nak komen camana...tak de org tengok pun! Ni abah nak komen blog ko ni.. Gambo tak de kena mengena dgn tajuk....

    ReplyDelete
  18. alamak, abah datang..hahaha...saya ada komen ape entri abang din tu..cantik gambar cume kurang gambar gadis je..hehe..gmabar dengan tajuk entri saya memang kelaut abg din..tak penah ade kaitan..hahaha..

    ReplyDelete
  19. Asalkan kritikan tu jenis yang membina, ok la. Sekurangnye boleh membaiki apa yang kurang. Ye dak?

    ^__^

    ReplyDelete
  20. bro..itu gua punya neelofa..mana bleh camne..lu dh janji mau fasha sandha...hahahaha

    ReplyDelete
  21. aku suka kritikan ogy ahmad daud,err ada kaitan tak?haha

    eh lama gila aku tak lepak sini doe,haha,rindu kau

    ReplyDelete
  22. faiz ; patut la gua tengok fone lofa haritu ade no fone lu..siak la..takpe nanti gua delete no lu..wakaka..

    bobot : haha..ogy tak best..macam gud2 sangat..erk..dia komen citer apa..wakaka..ingat lu tak ingat gua lagi bobot..sampai jugak lagi kesini ye..haha..

    ReplyDelete
  23. Aku rasa tak salah jadik anon. Janji takyah laa nak kutuk orang laen lebih2. Alahai. Pendapat maseng2 kan tak sama. Tapi tak jadik anon lagik bagus. Hehe.

    Puihhh laa Blog Sampah! (Ini adalah kutukan). Ahaha!

    ReplyDelete
  24. ala makcik,cakap je la ko hati taman..puii laa..kehkehkeh..

    ReplyDelete
  25. Hoi! Hoi! Apekehal tetiba kata hati aku ada taman bagai? Ni ruangan kutuk Blog Sampah ke kutuk aku ni? Puihhh laa Pakcik! Saje carik gado ngan aku kan? Puih Puihhh! Hak tuihh!

    Tableh terima kutukan lettewww! Ahaha.

    ReplyDelete
  26. mentang2 lisa dh kawen, trus mau neelofa?? :D

    ReplyDelete
  27. liya MF: dah ko ckp atas tu jgn kutuk lebih2..so aku tau la ko hati taman..kehkehkeh..lawak la ko ni makcik..hahaha..

    paani : neelofa la terhangat dipasaran sekarang..haha..

    ReplyDelete
  28. salam



    selalu juga kena komen di anon dan memang menyakitkan...heheh

    ReplyDelete
  29. Ye laa. Nak kutuk jangan laa lelebih. Ada cara okeyyy! If aku kena kutuk, aku tak melenting laa. Tapi aku nanges jeee. Kheukheukheu

    Errr salu orang kata hati aku ni hati tisu. Bencinyewwwwww! :P

    ReplyDelete
  30. diorang jadi anon sebab letak komen yg tak sepatutnye. lepas tu takut kena serang balik.. baling batu, sembunyi tangan..

    ReplyDelete
  31. ooooo ini la anon tu ye...wuhuhu

    ReplyDelete
  32. nk komen lah..bole tak?aku suke bace blog yang pakai tulisan tak ber ekor..kurang selesa baca tulisan times new roman.kalau ko mampu,tukar la ke ariel atau yang tak ada ekor..ease to the eye bro..hee..

    sori r,aku baru blaja blogging dah pandai nk mengajar orang..haha..

    ReplyDelete
  33. ok2 nanti aku tukar..lame dah aku dengar orang komplen sakit mata tengok font aku ni..ekeke..thanks for tips bro..

    ReplyDelete
  34. klu xmo jd anon jdik anom...hahaha

    ReplyDelete
  35. abg mtk maaf sbb lama x singgah .. busy skit sejak 2 menjak ni

    ReplyDelete
  36. haha..thnx terima komen aku.ini preference aku je la..aku suke simple2 je.senang mate aku mmandang..

    btw jeles ah blog sampah pun ramai folower..haha..jeles tengok komen bnyk2 kt sini..

    ReplyDelete
  37. sbnrnya lagi bagos kalau kita nih berterus terang sapa kita, wat apa nak rahsia2 sgt bila nak komen. yg baik jadikan ikotan, yg buruk jadikan erkkk, apa ek??

    ReplyDelete
  38. encik donut pisang : haha.tu kritik berguna bro..kalau ko tak cakap aku pon buat tak reti je pasal tu..haha

    ReplyDelete
  39. http://signup.wazzub.info/?lrRef=d9eb55d5

    ReplyDelete
  40. lepas ni recommend blog2 ilmiah plak :)

    ReplyDelete
  41. ade blog politik selalu pautkan entry dia kt entry aku, sucks ahhhhhhhh !!!!

    ReplyDelete
  42. aku belum pernah jadi "anon" lagi nak drop komen, kalau macam pendapat bercanggah tu aku diam jelah, baca & klik X terus....senang cerita..

    ReplyDelete
  43. blh je kok nk kritik bagai asalkn bahasa tu kene jaga..
    "jaga2 cik salmah" (eh kesitu lak)
    bahasa kan jiwa bangsa!
    (gitu deh..)

    ReplyDelete
  44. There's certainly a great deal to learn about this subject. I really like all the points you made.
    Also visit my weblog ... 1 month loan

    ReplyDelete
  45. Ηey There. I found your blog using mѕn.
    Thіs iѕ an extrеmely wеll wгittеn articlе.
    I will be surе to bookmaгk it and come bаck tο read more of уouг uѕeful info.
    Thankѕ fοr the pοst. I will cеrtainly return.


    Τake a look at mу ρаge .
    .. New Bingo Sites
    my page > New Bingo Sites

    ReplyDelete
  46. I'm gone to say to my little brother, that he should also pay a quick visit this weblog on regular basis to take updated from hottest news update.

    Here is my weblog; fast payday loans
    my webpage - fast payday loans

    ReplyDelete