Tuesday, June 18, 2013

Kisah misteri Kampung Donglai, Semenyih..

assalammualaikum wbt...

Sejak aku aktif blogging dari tahun-tahun yang lepas, rasanya bulan ni aku paling kurang posting entri baru..alasan sibuk untuk tiada masa blogging bagi aku bukan alasan kukuh pon..so pada kawan-kawan blogger yang dah kurang menulis tu toksah bagi alasan sibuk la ye..sesibuk mana pon aku, rasanya tulis blog ni tak langsung mengganggu masa aku..bukan lama pon nak tulis..setengah jam la paling lama pon..kalau pro cam aku 15minit je..hahahaa...

Tapi tu kalau minat dah mendalam la ye..kalau ade yang nak cakap blogging ni suka-suka je, tak update pon tak kisah, tu terpulang u all la..aku pon suka-suka gak, tapi minat nak berkongsi tu tinggi..bila seminggu takda entri baru mula la runsing..serius beb..pegi la mana-mana pon baik, opis, site, makan, pasaraya, melepak, dalam masa yang sama mesti aku duk pikir apa benda menarik yang boleh aku kongsikan dari 24jam sehari aku ni..punca utama satu jer, aku takda idea..haha..

Apapon ofkos bukan entri dairi semata-mata..ingat aku retis ke..hehehe.....tapi untung la orang yang ade life best ni..buat entry dairi pon ramai je baca..'harini pegi kelas, balik kelas, ok nak tido.gudnite'..habis satu entri..hahaha..dan walaupon kebanyakkan entri dairi aku taklah personal sangat, entri dairi ni tetap gak merupakan ketegori entri paling aku tak suka dan benci nak tulis ..sebabnye macam aku cakap tadi la..aku terpaksa pikir apa benda menarik dalam hidup aku yang boleh aku kongsikan bila dah takda idea sangat nak menulis..yup.ni pilihan terakhir bila takda idea..demm..aku benci..

Ok,anggap tu pencerahan la ye kenapa entri dairi aku tak suka..hahahha..tapi macam biasa la, kalau dah usaha mencari tu, insya'allah jumpa..macam tu gak ngan idea ni..alhamdulillah la aku ada satu citer seram lagi yang boleh aku nak kongsikan time-time tandus ni..citer ni pendek je pon, tapi sebab perasaan yang jadi harini cuma baru 2kali aku alami dalam seumur hidup, so agak rare dan kira dairi aku kali ni ade isi la kan..kehkehekeh...

Macam entri lepas aku ada citer aku pegi site kampung orang asli kan..citernya harini pon aku pegi site kat sana lagi..cuma kali ni aku pegi sorang dan kampung lain..kawasan tu tetap  area dam semenyih tu gak..memang banyak kampung orang asli kat situ..yang berbezanya harini bukan kejadian berbahaya cam haritu la..tapi ada gak satu yang bahaya..hahaha..

Area yang aku masuk tadi memang aku tak penah lalu lagi..memang berpandukan GPS je..sebelum sampai situ pon dah memang kampung habis la kan..sunyi gila walaupon siang..hutan je keliling..tapi dalam 5km dari sungai gabai tu baru masuk kawasan orang asli..rasanya diorang memang bukan Islam..


Kampung Orang Asli Donglai Semenyih


Sampai je kawasan tu aku terus parking kereta, usyar plan cari batu sempadan..mujur la ada yang jumpa..tapi kebanyakkannya aku tak kompiden nak masuk sebab kawasan tu memang nampak tak selamat..memang hutan belukar..kang aku kena patuk ular ke tak pasal-pasal je..dah la memang sunyi takda orang..bila dah dekat dengan kawasan rumah diorang baru aku lega sikit..atleast ada jugak orang kan..tapi hampeh..yang ada anjing je..tak pasal-pasal la jugak harini aku dah pecahkan rekod usin bolt sebab kene kejar anjing..hahaha...bukan sekor kay..5 ekor hanjing kejar aku..mujur keta tak kunci.sempat aku masuk..korang bayangkan la sendiri lawak tu camne ek..hahaha..

Tapi bukan tu point utama..kene kejar anjing lari je la ye dak..tu tak melemahkan semangat aku untuk berkerja..aku teruskan lagi..hehe..tapi yang bestnye dan aku memang tak paham kenapa, bila sampai satu kawasan ni..ada satu rumah orang asli yang dah ditinggalkan..tepi kawasan rumah dia memang rumput lalang dah tinggi orang..tapi sebabkan ada satu batu sempadan kat situ yang aku kena check, aku pegi jela..masa ni aku takda apa-apa perasaan takut selain taknak kene kejar dengan anjing je..hahaha..

Tapi ada perasaan pelik jadi kat aku bila dah berhampiran rumah tu..masa dalam kereta lagi bila aku lalu dan pandang rumah tu ada rasa samting tak kena..tapi aku tak pedulikan pon..bila aku bentikan kereta dan keluar, tiba-tiba je aku rasa meremang bulu tengkuk..serius masa ni aku taktau  kenapa aku tak pedulikan lagi rasa-rasa tu..selangakah demi selangkah aku makin dekat dengan rumah tu, tiba-tiba rasa meremang tu memang terlampau la kuat..rasa macam kene tiup angin dan sejuk macam baru keluar frezzer..serius memang satu badan dah rasa meremang...time tu baru nak sampai pagar runtuh rumah tu..

Aku terus tak jadi nak masuk..walaupon aku berat nak percaya ada momok nak kacau aku siang-siang macam ni,tapi aku mengalah la jugak..bukan sebab aku takut, tapi nampak macam ada "penjaga yang tak bagi aku masuk agaknye"..agaknya la..aku susah sikit nak percaya menda-menda ni kalau tak nampak..hahaha..tapi serius aku tak tipu korang..kalau nak pegi tempat tu aku boleh bawak..aku tolong hantar je la..pastu korang pegi sendiri..ada bran?hehehe...



Ni la rumah tu..last aku boleh berdiri dari sini je lagi untuk snap gambar..time ni memang aku rasa dengan rambut-rambut aku dah terpacak bukan setakat meremang bulu roma je lagi...diulangi aku bukan takut kay, cuma perasaan apa tah buat tiba-tiba rasa camtu..dan satu lagi buat aku musykil bila upload gambar ni tadi...kenapa lak satu bilik tu terang, satu lagi gelap dalam gambar..masa aku snap tu rasanya nampak dalam..apakah yang tak kena??

Sebenarnya lepas aku rasa macam tu, aku terus je blah..masa dalam kereta baru aku teringat yang surveyor yang masuk ukur kawasan ni dulu ada citer pasal dapat ganguan kat site ni..cuma aku tak berapa amik tau la area yang mana pasal kawasan ni kan besar..lagipon aku kurang minat dan tak berapa nak percaya kalau dengar citer-citer mistik dari orang ni..hahaa..takpa la, esok kalau mamat tu masuk opis aku tanya lebih lanjut...hahaha...

Pengalaman kisah pertama yang jadi kat aku dulu (LINK) secara teknikalnye nampak sama tapi memang lain dari yang kali ni..sebabnya dulu aku nampak kejadian pelik..tapi kali ni takda pulak..dah tu hari pon siang..ermm..tah la labu..


citer seram lawak kat highway masa ambil bini aku dari kampung minggu lepas pon hampir nak tulis..tapi sebab macam bodoh jek, cancel la nak tulis..kes tu memang kelakar..sori jack, takleh citer..hahahaha...



p/s : lagi entri aku pasal benda pelik-pelik ni..paranormal aktiviti dan misteri jalan hulu yam



34 comments:

  1. Eh yang pasal Ulu Yam tu aku dah baca rasanya, japgi aku cek.

    Usahkan kau yang berada di tempat kejadian, aku yg baca ni pun siap tegak bulu kening, walhal aku bukan jenis yg cepat percaya tahyol2 ni, gambar atas ni pun aku pejam mata jer skroll bawah terus.

    Seb baik aku jauh. Muahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa. yg tu ko dah baca dora..

      ko pon jenis2 cam aku gak la ni..malas percaya bende2 tahyol ni..dah alami pon takmo percaya lagi..berat nanang betul..hahaha..

      Delete
    2. aku kadang2 bukan xnak caye citer orang pasal benda2 tahyul ni, tapi ada yang suka tokok tambah citer tu.. kasik letak aji-no-moto kaw2 punye dalam citer dorang tu.

      tapi kalau tanya wujud ke x makhluk2 tu memang aku percaya je.

      Delete
    3. sama la kite bro..aku bukan tak percaya benda tu wujud cuma aku tak percaya kebanyakkan apa yang digambarkan oleh pencerita..lebih2 sangat tambah garam..

      Delete
  2. Pertama...selamatlah Nur baca ni dah pagi...kalau baca malam2 mahu mimpi hantu...huhuhu

    Dalam seram2 sempat lagi snap pic seketoi...buatnya ada sumthing yg duk menyengih kat tingkap tu..xke haru...huhuhu.

    Selalunya rumah kosong yg dibiarkan lama mmg ada penunggu. Tambah2 kawasan hutan mcm tu kan. Sbb tu ada yg kata..kalau pegi tempat2 mcm tu sebelum nak buat apa2 kena minta izin dulu...xboleh main langgar mcm tu je..walaupun dgr macam mgarut...tp kena tahu...setan dan jin tu ada dimana2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. cet..baca pon nak termimpi2 ke..seram sejuk tu bukan bermakna aku takut nur..memang tugas aku sebenarnya kene amik gambar..tak dapat gambar batu sempadan, rumah puaka tu pon jadilah..kalau bos aku tanye mana gambar, aku cakap jela,batu tu ada kat tepi rumah puaka ni..hahaha..

      Delete
  3. baca pun skip²..takut menghantui.. kakaka

    ReplyDelete
  4. takde hal, benda yang kat highway minggu lepas tu lu masukkan dalam kategori kelakar pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa...tengok la kalau aku ade idea untuk skrip seram komedi tu nanti..

      Delete
  5. adoiii....nasib baca bila semua org dah smpi opis. huhu....
    kalau x, seriau sensorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kat opis pon takut ke kak..hahaha..

      Delete
  6. ok... aku tau kawasan ni dan aku tak nak ikut jalan ni dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jalan tu memang dah kene tutup pon tk..kawasan tanah runtuh kan..boleh lalu kalau ko cukup hati kering..anytime tanah runtuh dan kalau nasib baik bleh la jumpa paranormal aktiviti..haha..

      Delete
  7. Uuuu...Nur bukan boleh kisah seram2 ni...mmg boleh bw ke mimpi...silap haribulan xtido langsung sbb duk teringat...kategori penakut jugaklaa....hahaha

    Tapikan bundle..kalau rumah tu rumah kayu jenis berkaki mcm pesen dulu2 lagi nampak myeramkan kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..takpe la..cuma ko jangan lebih2 la menggambarkan benda tu..ngarut je tu..

      bagi aku lagi nampak scary kalau rumah banglo tinggal dalam hutan..rumah kayu ni biase je..

      Delete
  8. bnde2 mistik ni mmg ada., tp mintak dijauhkn dari gangguan..
    p/s~tak twu la nk update ape., aku bkn retis nk update mndi mkn tido~ untung la ade life haahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang la ade..aku pon takmo kene kacau..tp masalahnye aku lambat pikap bab2 ni..dia dah bg signal pon tak paham2..hahhaa....

      ko update la citer pegi detim ♥♥..hahaha

      Delete
  9. heee~~ >.< menakutkan je..ngeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut gopo?..toksah takut ngan setan ni AL..kalau dia datang, puk je palo dio..hahaha

      Delete
  10. waa... aku baru je lalu kt karak.. lalu kt jalan kampung.. gile seremm lalu utan2 nie.. bwk bby lg.. aku ade wat entry.. tp xle mnyeramkan cm cite ko.. peh! meremang tengkok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. apasal ngan karak..ade hantu wokswegon kuning ke?hahaha..

      Delete
  11. Kalau dah rasa lain macam, eloknya pergi jela. Ko pun sorang kan.
    Rumah kita tinggal walau dibiar kosong beberapa hari pun dah ada yang menumpang, inikan pula rumah tinggalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la zie..aku tau hal tu, tapi kepala aku ni degil sangat nak pegi gak..lagipon hari siang je..tu makin kompiden..tpi alih2 dah kena camtu aku ngalah je la..hahaha..takpe..tunggu la nanti aku repeat bawak geng..

      Delete
    2. Siang-siang mmg level confiden tinggi. Kira berani gak ko kan.
      Bawak geng nanti, agak2 ko boleh sampai tingkap tu tak?
      Ni dah boleh ganti pakcik mencari tu. Haha.

      Delete
    3. berani2 segan gak sebenarnye..hahahaha

      Delete
  12. arghhh.. dah terbaca sampai habis. dah la tgh malam ni. ingatkan awal lagi. lain kali bawak la rombongan reramai. baru tak seram. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tulis entri tu pon tengah malam chicna..bertemankan bintang bulan dan angin sepoi2 bahasa..ohh malam..hahaha..

      ingat aku nak g piknik ke bawak ramai2..hahahaha

      Delete
  13. bilik yg terang tu ada tingkap kat tepi so cahaya masuk byk.. yg bilik gelap tu sebab ada hantuu... uwwaaaa aq baca pagi2 ni pon terasa seram jgk.. trolololololololo

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde maknenya..aku duk situ amik gambar aku tau la..dua2 bilik tu cerah..sekali dalam gambar lak sebelah tu jadi gelap..lembaga itam agaknye lindung..hahhahaha..

      Delete
    2. erkk.. ni kena panggil uncle seekers ni pkcik... kah2... kita selidiki rumah tersebut...

      Delete
    3. jgn la panggil uncle..panggil abang seekers udah la..kehkehkeh..

      Delete
  14. Kalo bab2 hantu ni aku surrender la Bundle..Kira ko ni berani juga la kan sempat lagi nak amik gmbr bagai. Kalo aku tak pandang belakang dah. Masuk kete pecut terus

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau aku berani sangat aku dah masuk rumah tu..aku kira malu2 kucing gak tu..hahaha..amik gambar takde hal lah..haha

      Delete