Friday, June 28, 2013

Sentap : Sindrom Ibu baru di laman sosial..

assalammualaikum wbt..

Sindrom penyakit di laman sosial untuk orang baru berkahwin aku penah tulis dulu..(LINK)..mungkin dulu setiap hari wall aku penuh dengan status pengantin baru contohnya " harini sediakan sarapan untuk suami"  "suami belikan coli baru ♥..", "Otw balik kampung en.suami.", "bersama mak mertua yang ajar memasak " dan lain-lain lagi lagi la...

Now..bila usia perkahwinan tu dah lebih setahun atau 2 3 tahun, rasanya dengan sendiri la diorang akan stop memalukan diri dengan status-status haram jadah tu..fuh..lega..hahaha..tapi apa yang aku nak citer kali ni ialah tak lama lepas kehangatan pengantin baru tu reda dan bila dah memiliki anak pertama pulak, time ni akan la muncul lagi status-status yang sangat 'kekeluargaan'..hahahha...

Kekeluargaan ni maksud aku sindrom bila dapat anak la..sebenarnya tanda-tanda dia dah ada sejak awal kehamilan lagi..masa ni penuh excited update status pasal mengandung..ala, gaya artis-artis kan memang camtu..hahaha..lepas tu pulak bila bersalin dan dan terus update dari labour room lagi ..hilang terus sakit beranak tu lepas post status..hahaha..


sekadar hiasan

Sebenarnya takda salah apa pon..bak kata Pn Syada masa aku berwechat dengan dia semalam..kira better la hal ni dari sindrom lepas kawen macam aku tulis dulu..yup..aku pon rasa macam tu gak..tapi normal la kalau tak over sangat..but..segala apa pon tetap ada pro and contra..ada yang normal, ada yang tak normal..bila nampak orang yang kurang normal ni, aku rasa nak tegelak je tengok..kehkehkeh..

Macam Lyd ada tulis dalam entry dia, "aku mama yang over" bagi aku apa yang Lyd rasa tu memang normal la untuk seorang ibu baru..takda apa nak peliknya..yang bapak-bapak ni pon rasa jugak benda yang sama tapi terhad la sikit..cuma apa yang aku nak tekankan, itu adalah normal..cuma yang jadi tak normal tu bila over tu melibatkan perkongsian kat laman sosial yang lebih-lebih dan menampakkan sangat yang korang ni attantion seeker...

Faktor yang menguatkan sindrom ibu baru di laman sosial ni berkait rapat la jugak dengan  fakta yang Lyd tulis..hukum keibubapaan -"setiap ibu bapa akan merasakan anak mereka comel walaupon di mata orang lain tak la comel mana" ..kehkehkeh..ok..kita boleh patuh hukum alam tu..tapi, yang menjadikan sindrom ni  jadi over tu bila, niat ibu-ibu ni post tentang anak memang bertujuan mengharapkan dapat like dan pujian untuk anak mereka semata-mata..



 aku cakap mak hang over..mak hang marah..gambar camni pon boleh..kehkehkeh..


Tak cukup dengan status puji anak sendiri comel, nak jugak harap orang lain yang puji..tu tujuan utama kalau korang nampak jenis ibu-ibu yang suka sangat post gambar anak..toksah nafikan la ye..hahaha..masa ni, memang takda benda lain dah dia nak kongsi..memanjang pasal anak..hahaha..udah-udah la update status tu wei..anak nak nenen tu.. kahkahkah...

Sebelum ramai  ibu-ibu yang hentam aku kat sini yang kebanyakkannya blogger yang bercerita tentang keluarga, anak, suami dan bla..bla..bla..korang semua takda kaitan dengan apa yang aku tulis..blogging tak sama sekali dengan peraih perhatian kat laman sosial tu kay..blog memang saluran yang betul kalau nak berkongsi atau peribadi..tapi kalau ada jugak blogger yang juga merupakan kaki cari perhatian kat laman sosial...memang sah anda telah dijangkiti sindrom ibu baru yang suka meraih perhatian.kahkahkah..


p/s : dah2..pi tukaq pampers anak tu..

60 comments:

  1. best je nak baca pasal baby tapi bkn utk semua entri kan?

    hidup kena la campur2

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku bukan cakap pasal entri lah..ni pasal laman sosial..hahaha..
      blog tak kisah maa..

      Delete
    2. bagi aku same je kat fb...

      takkan la ko ni ada anak je nak update semua pasal die... sehari 10 kali ke?

      tak ke boring?

      haha!

      Delete
  2. gambar tu tak sesuai la..kang mak die tgk,lain plak jadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..biar la..gambar dah sensord tu..ekeke

      Delete
  3. Senyum je baca entry ni, sebab apa..?
    Sebab apa yg diceritakan dalam ni sedang melanda di wall Nur.!

    Grrr...bukan cemburu yea, ditekankan sekali lagi, bukan cemburu,
    Tapi...tapii..tapiii..hagak-hagak laaa..!

    Dan terbaru, de sorang mamat ni countdown hari pertunangan dia,
    tepuk dahi Nur baca, sebab dia dah ngalahkan org perempuan..
    hahaha..

    p/s:manis jugaklah bila dah kawin update status pasal suami/isterikan. ni kalau belummkawin update segala bagai pasal BF/GF lagi malu kot..huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. manis ke update kisah rumah tangga kat umum? cam kelakar je..hahahaha..bab yang blom kawen tu tak leh kira sebab kebanyakkan yang buat cmtu budak tak cukup umur..

      Delete
    2. Manislah sikittt..sikit je..xbyk...
      Tp kalau update lebih2 mmg nyampah la...

      Delete
  4. nice entry....mmg fen0mena sekarang....bila semua benda nak cerita....b0le beza yang mana satu batak yang mana satu "lepak"...maybe depa buat utk rujukan cucu akan datang kut....f0r me..it's better n0t 0ver..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sapa la kene batak tu kan..hahaha..takpe..tu la masalahnye bila semua pon nak kongsi..kalau benda ilmiah takpe gak..ajar cara susukan anak dengan betul ke..apa ke..ni status nak like je..kehkehkeh..

      Delete
  5. hahaha walaupun aku ada blog yang hanya bercerita pasal anak ni, aku tetap setuju dengan entry kau ini sebab aku sendiri jarang update status kat fb, kalau ada pun mostly makian la, and last aku update rasanya 6 or 7 bulan lepas hahahaha. Aku sendiri rasa nak bluekkk bila tengok orang update status setiap 5 minit, bukan pasal anak jer, pasal apa2 la. However, aku tetap kena update gambar2 anak kat fb, ala... 3 bulan 2 keping pun dah cukup untuk tatapan kluarga di tanah air. hahahhaa tapi nasib la si JJ ni comey sangat so aku tak minta puji pun orang dah puji (bluekk di situ).

    Even dlm blog sekali pun, ala kalau nak cerita pasal anak, berlambak cerita haaaa. Anak kentut kuar bunga la, anak bersin taik idung masin la... suka hati la kan nak citer kat blog, sendirian berhad. Tapi... aku sendiri rasa cemuh kadang2 cerita hal anak manjang walaupun blog tu didedidudakasi kat dia hahahaha

    Cukup panjang tak karangan aku? Dah boleh kopi pes buat entry blog sendiri ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku paham sebenarnye kebiasaan kite ni..kalau dah asik tulis hal yang sama je lama-lama boring gak kan..jangan cakap kita tulis, kita just tengok dan baca benda yang sama pon lama-lama boring gak..hahaha..tapi mcam ko tak kisah la..entri ko pon mengarut2 je..seronok2 baca..jj pon serius mmg kiut..serius kay..

      cuma hal ni bukan aku nak cakap pasal blog la kan..hahaha..blog no hal..ko cemuih rilek dulu..ade mood balik baru tulis..bukan macam update status ngn upload gambar kat fb..2 sejam sekali nak di postnye..hahaha..

      tak panjang sangat lagi dora..lagi 2 perenggan aku copy wat entri..hahahahah

      Delete
  6. lapa. tolong la bagi sate. :')

    ReplyDelete
  7. aku ler 2. Muahaha. Tp aku had kn plg kurg 1 ari sekeping je aku tepek.. Untk tatapn opah dia kt kg xcely. Mls nk mms kakak aku. Kalu kt fb dia download sndiri.. Kah2.. Tp xdelah mcm sesetgah membe aku. Tag2 bgai smpai 40org ngn aku skali lak 2. Motip? Haha.. Tmbh g wat status serupa entry lak. Pun tag jugak. Status Rumput pnjg dpn rumah pn nk tag jugak ke. Suruh wt blog xnk. Haih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. silap! Paling lbh la. Haha. Lg 1 aku nk ngaku stemen lyd tu. Memg la dlm ati dok rasa ank sndri plg comey. Aku rasa ko pn g2. Haha.

      Delete
    2. hahahha..terkene kat ko ke mell..siap ade had sehari sekeping..tu pon dah bnyak tu makcik..hahaha..ikut ko la..aku cuma tulis ikut apa yang aku rasa..sebb tu aku kurang post ape2 kat fb walaupon aku pon rasa gak anak aku paling comel.hahaha..cukup untuk aku jela..takde motif pon nak share..haha..

      Delete
  8. Replies
    1. bukan pasal bedung tu bro..yang nampak over dalam gambar tu sebab sebelah baby siap letak surat beranak dengan mykid tu..nampak keexcited'an dia kat situ..hahah

      Delete
  9. wakakkakak.. obses pada benda y baru tuuu... ehehehehhe... header baru yep ..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. obses dengan anak tu takpe..yg jd annoying bila kemaruk sngt nak menjaja kecomelan anak tu..hahaha..

      #header lama tu AL..saja guna balik

      Delete
  10. Dah jadi trend zaman sekarang...Ada juga nak masuk tandas pon dorang update :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..tu budak2 pavillion kan..hahaha..kemain suka bergambar dalam tandas..

      Delete
  11. Replies
    1. hahaha..ko bapak2 pon over ke TK..adoii.hahhaa

      Delete
    2. sebab tk pn cmtu keee.. tp salu bapak2 boleh dikawal lg. popuan., biasala..mmg mcm tu kot. so x kesah sangat..

      Delete
    3. aku kenal TK kat blog je..tak tau la kalau kat fb,twitter pon ko galak gak TK...hahaha..

      Delete
    4. Betul ke tk pemalu orgnye. Musykil.

      Delete
  12. akak aku krianya kena sindrom ni laaa agaknyaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sama cam yg aku tuliskan..ada la tu sindromnye..hahahaha..

      Delete
  13. ce cuba kau suggest lak ape bende mak-mak org ni nk update kt laman sosial mereka. bio ler deme..kau jeles kan pakcik. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kongsi tips2 jaga anak ke,petua2 untuk anak ke..kira ilmiah2 sikit la..ni tak habis2 jaja kecomelan anak mintak like je..annoying kay..aku nak jeles jadah chuu..hahaha..

      Delete
    2. bhahaha. tips mcm tu tak mampu menarik perhatian org untuk memuji kecomelan anak masing2 ekeke

      Delete
  14. bagi saya nak buat apa tulis apa kat mana pun kena berpada pada.. fb ka blog ka.. kena ada garisan privacy yang mana ada benda yang boleh share & ada benda tak patut share. bergantung pada suami jugak.. sebab kalau suami tak had kan apa yang boleh & tak isteri dia share kat laman sosial maka kaum pompuan ni kebanyakkan kadang2 terlampu obses nak bercerita pasal perihal rumahtangga & kehidupan dorang sampai tak tahu apa yang patut & tidak dorang cerita. suami puji.. suami keji.. suami beli apa.. makan apa.. buat apa.. shopping kat mana.. even beli pampers baby pun nak cerita. Saya pun seorang isteri & ibu yang ada juga share pasal anak..tapi rasanya di tahap yg sederhana. Dalam blog pun tak banyak cerita pasal perihal rumahtangga.Sebab pertama memang suami saya had kan apa yang boleh saya share.. kedua saya pun tak berapa minat nak tunjuk @ cerita kat semua setiap inci kehidupan saya even sampai beli barang2 keperluan harian pun nak tunjuk kat orang

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau jenis suami pandai kawal keobsesan bini dia bercerita tu ok la..kene jumpa yang jenis sama dengan je haru biru..hahaha..apa2 pon elok la bersederhana..guna teknologi ni untuk kebaikkan ye dak..jgan sampai keburukan je yang lebih..

      Delete
  15. gambar baby dengan surat beranak & mykids tu memang agak over.. tak perlu kot nak tunjuk. semua anak2 sekarang memang ada surat beranak & mykids takde benda special & harus sgt pun nak share

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan..kalau baca caption gambar tu lagi kelakar..memang over sangat la bagi aku..hahaha

      Delete
  16. aku yang belum kawen ni hanya mampu nengok je kengkawan share gambar anak mereka doplohpat jam tanpa berkata apa-apa..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tengok jela..kalau nak bagi diorang sentap..ko share entri aku ni kat dia..ekeke..

      Delete
  17. kesian baby ko buat contoh tu weh
    dia tak bersalah
    mak dia yang bersalah haha

    setengah orang up untuk tatapan sedara mara yang jauh
    setengah orang lagi myb untuk kepuasan diri kot
    pokok pangkalnya tabahkan hati kita nak tengok hari2. kehkeh

    malas login

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala, bukan aku cakap budak tu salah pon..mak dia yang over..kalau ko nak tau, DP fb dia pon gambar mykid tau..hahahhaha...

      skg kan bleh guna whatsapp, wechat..guna fb bag aku tetap tak sesuai..

      Delete
  18. Aku turut sentap sebab aku pon ada jugak post gmbr anak kat fb dan instagram. Muahaha.. tapi aku tak peduli sebab aku post pon jarang2. Dan niat aku untuk share gmbr terbaru anak aku supaya makcik2 dia kat kampung dapat tgk walaupon berjauhan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lupa nak kabo. Mekasih back link blog ai... hehe.

      Delete
    2. semua bagi alasan cam ko..hahahaha..bleh je pm kan kalau nak tengok gambar..tapi jenis mak2 ni memang saje nak tayang gambar anak je lebih lyd..baik ko ngaku..hahaha..

      Delete
  19. hahahaah.. biasal wehh, dr lepas kawen smpai la dpt anak pertama, semua nak over and post sgt pasal benda tu.. yg baru kawen post pasal nak honeymoon kat mna, mcm2 lg la.. aq plak yg geli tgk.. klu dtg jahat aq , aq akan sindir la, mcm derangja baru lpas kawen kn??

    yang baru dpt baby pon mcm tu jgk.. "dia lah buah hati saya" xdak dia saya xbernyawa la... mcm bodoh and annoying jgk kadang.. org pon ada anak x jgk mcm tu.. menci2... hahahaah///

    semua yg ko cerita tu betul la bro, ciri2 tu semua ada dgn mmber aq.. aq paling benci!! sakit hati!.. ehhh ter emotional plak aq.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, ko plak yang emo kan..hahahaha..lek lina..takut nanti ko dah kawen dah beranak pon sama dengan je..hahahaa..so nanti kalau ko nak post apa2 ingat balik tau apa aku tulis ni..hahaha

      Delete
  20. haha ko ni kira nak bahankan org je.kesian kt ibu2 baru tu..tengah bahagia ada anak katakan..siap surat beranak n mykid tu gila tak bley blah...:)

    aku baca pun ada sedikit sebanyak terasa..tp aku takde la post hari2 kt fb tu..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa..aku bahan benda yang biasa orang buat je kutu..sbb diorang kebanyakkannye tak sedar keannoying'an bende ni..hahaha..

      Delete
  21. errr aku blum kawin..tapi bila ada anak nanti mesti anak aku comel so boleh la update kat pesbuk tiap saat minit and jam haha kat sini dah nampk kan aku la bakal dapat sindrom tu nanti



    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa..sarka ke memang betul ko nak jadi camtu cidut?..hahahahaha..lantak ko la..

      Delete
  22. setuju ngan ang.
    cemuih pon ada. tmbah2 dlm frenlist aku suma baru pakat kawin, baru pakat dapat anak, baru pregnant. maka meranalah wall aku dipenuhi status kehampehan. depa xpikiaq foreveralone mcm aku ni..xksian lgsung. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..sabo la ye..perkara camni memang sentiasa berlaku.aku sekadar meyampaikan semoga benda ni sikit sebanyak orang sedar dan tak payah buat lagi..
      ko toksah la foreveralone sgt..p cari laki..

      Delete
  23. kahkahkah.. den mmg susah skit nak menaip kat blog ni.. sebulan nak 1 entry pn mslh. tp, bila nk menaip tu, akan den pastikan ia sangat2 panjang dan memuaskan hati.. hoho.. sindrom ni xsgt aku rasa. just kdg2 bila hbs modal nk cerita kt blog je.. i is malu.. :P

    tmbh plak laki aku tu xder maknanya nk post kata cinta kt fb.. hoho.. gmbr dia pun dgn member2 lg gedabak.. daku tak lawa gamaknya.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mujur la ko tak gitu..bgus la tu..dan laki ko pon cool..toksah la tunjuk sgt kan kat fb tu..takde apa bagusnye..

      Delete
  24. aku cool kan sam? :)

    ReplyDelete
  25. ayat ' suami belikan coli baru ' tu memang 'bagero' haha.

    Teruja baru kawin.
    Teruja dapat anak.

    Normal itu. ramai yang rasa teruja. JAdi dangkal kalau over. sumpah memang menyampah..

    ReplyDelete
  26. Nsb baik aku x 'OVER' citer hal time ngandung..time dpt anak..
    Kalau x,sure sentap dgn entry ni...hahahha.....

    ReplyDelete
  27. percayalah. aku dah deactivate semua akaun aku. fesbuk, twitterrr, wechat. semata-mata untuk mengurangkan rasa teruja untuk men-update semua benda yang berlaku dalam hidup.

    ReplyDelete