Saturday, June 22, 2013

Misteri Kampung Donglai Surveyor Edisyen..

assalammualaikum wbt..

Dalam entri misteri  kampung Donglai yang lepas aku ada bagitau yang aku nak tanya surveyor tempat kerja aku tentang kejadian pelik yang menimpa diorang kat sana..so aku dapat la satu cerita yang tak disangka-sangka ni..terpulang korang semua la nak percaya ke idok..

Aku malas nak tulis banyak sebenarnya ni..tapi macam info sumber yang terus dari yang mengalami sendiri, kejadian misteri tu pon berlaku siang hari..yela..takkan diorang nak survey malam-malam pulak kan dalam hutan tu..sedangkan siang pon bleh terjadi benda pelik aku tau la kalau stay malam-malam kat situ bleh kena apa..adoi..

Citernye macam ni, dalam perjalanan naik bukit, turun bukit kat hutan tu, ada la sorang member aku yang kerja site ni, nama dia Lan..masa tu dia agak terpisah sikit la dari yang lain sebab dah agak keletihan..dia berehat la sorang kat belakang..yang lagi empat orang dah turun dari bukit..jarak anggaran yang diceritakan cuma lebih kurang 300 meter je pon..tak jauh mana..
hijau yang cantik jangan disangka takda penunggu..hihihihi...



Tapi tak lama lepas tu, tiba-tiba diorang ni dengar Lan menjerit cari budak-budak yang lain...

"woii..mana korang?.."


Si surveyor ni nama dia Dee..dia pon dah mula pelik..masa ni Lan kira masih atas bukit..so budak-budak kat bawah ni pon menyahut la..


"kitorang kat bawah la..lu pahal?..turun la..."


Walaupon sahutan Lan dah pon disambut, Lan tetap terjerit-jerit lagi panggil diorang ni..Dee memang dah tak sedap hati masa ni..memang masa diorang masuk site tu pon orang asli kat situ dah pesan kawasan tu tak elok..ada la beberapa tempat dan kawasan kubur lama yang orang asli sendiri tak berani dekat..kurang jelas sebab apa...

So Dee dan sorang lagi budak dia, Mat Bong ambil keputusan naik balik bukit tu bawak Lan turun..sah ada benda tak kena kat dia..nak cakap tak sahut panggilan Lan, diorang dah sahut..lagipon bila kita jerit dalam hutan, suara tu memang jelas..lagipon memang tak jauh sangat..nak cakap Lan sesat, tak mungkin jugak..kalau tak sebab lindung pokok, memang boleh sangat nampak Lan dari bawah..

Bila dah dekat dengan Lan, Dee dengan Bong ni heran kejap tengok gelagat Lan..orang dah depan mata tapi dia duk terjerit-jerit lagi cari orang..dan tak bergerak banyak..berdiri je setempat tu..bila Dee tepuk bahu Lan, baru dia sedar..Mata Lan masa ni dah merah kata Dee..



"Wei..korang pergi mana..tiba-tiba gua sesat pulak.."

"sesat mende, lu ada kat sini je.."

"korang tak dengar ke gua panggil.."

"masalahnye sekarang, lu yang tak dengar ke, kitorang tak dengar...budak-budak kat bawah tu semua dengar je..tu pasal gua naik.."

"gua tak dengar pape..lagipon jalan takda..tetiba keliling gua ni lurah je..gua takleh pegi mana-mana.."

Dee dan Bong tak terkata apa..memang sah Lan terkena.."ok lu bawak mengucap..jom turun.. kata Dee"


So tu la kisah kejadian misteri kampung Donglai yang jadi kat budak-budak surveyor ni...benda ni baru je seminggu sebelum aku masuk tempat tu..mujur la kan diorang ada ramai..kalau time aku sorang datang tempat tu, then jadi kat aku macam tu..tak tau la nak cakap apa..yang aku tak sangka tu, kejadian ni jadi waktu siang je pon..

Sekarang ni paham la aku kenapa diorang taknak datang lagi tempat tu untuk ambil gambar..dan tak pasal-pasal aku yang kene turun site..rupanya sebab ni la..hahahaha..apapon citer diorang ni aku kira boleh percaya la sebab saksi dan mangsa pon ada..lagipon hal ni tak melibatkan gambaran-gambaran puaka atau hantu yang aku kurang percaya...ni lebih realistik..

Jadi sebagai tips yang boleh aku kongsikan..bila nak masuk hutan ni jangan la lupa untuk kita beri salam dan baca doa Nabi Sulaiman ni semoga kita dilindungi Allah..

Doa nabi sulaiman..


بِسمِ اللهِ الرَّحمَنِ الرَّحِيمِ, اَلَّلهُمَّ صَلِّ وَسـلِّمْ عَلى سـَيِّدِنا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آل مُحَمَّدٍ ,اَلَّلهُمَّ إنَّ خَلْتَ فِى سُـوْرَةِ سُـلَيْمَانَ وَمِنْكَ سُـلَيْمَانَ مِنَ المَشْـرِقِ وَالمَغْرِبِ, لِذَاتِهِ وَصِفَاتِ وَسـلَامِ يَارَبَّ يَارَبَّ يَا رَبَّ جِبْرَيلِ وَمِيكَائِيلُ وَإسـرَافِيلُ وَعِزرَائِيلُ, وَمُلْكُ سـلَيْمَانَ مِنَ المَشْـرِقِ وَالمَغْرِبِ,جِنًّا وَإِنْسَـانًا وَرِيْحًا وَغَمَامًا وَسَـلَمًا تَسـلِيمًا كَثِيرًا كَثِيرًا سُـبْحَانَه وَتَعَالَى جَلَالُهُ وَكَمَالُهُ عَلِيمًا, يَا اِبْلِسُوْ وَشَـيْطَانُ وَسَكَرًا فِى الظُّلُمَاتِ اِلَى النُّورِ رَبَّنَا رَبَّنَا رَبَّنَا تَقَبَّلْ سـُلَيْمَانُ وَصَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَـلِّم

maksudnya :

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang, Tuhan memberkati atas kami Muhammad dan keluarga Muhammad, Ya Allah, dalam kawalan lingkungan Nabi Sulaiman dan kerajaanmu sulaiman dari timur dan barat, hal yang sama dengan sifatmu dan sejahteraWahai Tuhan 3x kepada Jibril, Mikail, Israfil dan Izrail, kerajaan sulaiman dari timur ke barat, dari jin, manusia, angin dan awan, dan menyerahkan pengakuan sebanyak-banyaknya, Maha suci Allah taala yang maha mulia kemuliaan dan kesempurnaan ilmuNya. Wahai iblis, dan Syaitan-syaitan tinggal dalam kegelapan dari cahaya.Tuhan kami (3x) terimalah doa sulaiman s.a.w


Tapi memang nampak susah..panjang sangat kot..jenuh nak menghapal ni..hahaha..tapi kalau susah sangat, ustak ada mengajar memadailah kalau kita ucapkan salam Nabi Sulaiman je..selebihnya ikut mung la nak baca ayat kursi ke surah yasin ke..

Salam Nabi sulaiman..


"Sala'Mun Ala' Sulaiman fil'alamin"
salam sejahtera ke atas Sulaiman pada sekalian alam..

Diriwayatkan mengenai kelebihan doa dan salam Nabi Sulaiman ni sangat berguna untuk dijadikan amalan ketika masuk ke hutan dan amalan harian adalah disebabkan mukjizat Nabi Sulaiman itu sendiri yang memiliki kerajaan yang hebat sehingga jin dan binatang pon tunduk dengan baginda..so harap pasni aku pon tak lupa la nak baca bila masuk site hutan lagi..

 
p/s : kalau boleh malas nak gi site pon..hahaha...

26 comments:

  1. ok... aku dah takut ni... nak gi kencing pun takut ni...

    ReplyDelete
  2. dalam hutan macam2 makhluk alam lain berumah kat situ...aku pun sama macam TK nak gi toilet pun takut ni. cano ni? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah diorang camne umie?hahhaa..kalau takut pakai la pampers ye..

      Delete
  3. Siap boh gambo pompuan rambut panjang terjuntai dari syiling yang tak menahan tu...dah la Nur sesorang kat opis..nak ke toilet pun seram..grrr....

    Benda yg jadi kat kawan bundle tu Nur pcaya. Sbb benda yg sama jadi dekat abah waktu di kampung lama dulu. Mcm dalam situasi lan tu jugak...jerit kuat mana pun ttp xdgr...dan kebetulan bila pakcik tepuk je abah baru abah sdar..dalam masa yg sama pkcik nur nmpk kelibat putih berdesup pegi...tp kejadian tu senja...mmg setan tgh bykkan...

    Thanks berkongsi doa tu... nanti bolehlah amalkan.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. icc..ayah ko pon penah kene nur..memang style dia kacau camtu je kot..alihkan pandangan mangsa dan hilangkan pendengaran..bila orang jumpa baru selamat..kalau tak selagi tu la sesat..bahaya gak ni..tp bab ade kelibat2 tu aku cam tak berapa caya la nur..takut pakcik nur tambah2 citer je..hehe

      Delete
    2. Allahualam bundle...
      Itu Nur xpasti lak...
      Tak pun imaginasi dia je...

      Delete
  4. lepas baca cerita kau, baru aku paham, macam mana orang boleh sesat.
    sebelum ni aku pelik dengan kes sesat dalam hutan ni, macam mana boleh terpisah eh?..takkan semudah tu je bila siang hari.

    rupa rupanya ada cara yang lain digunakan oleh makhluk tu.

    apa khabar bro?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..aku pon tak tau sebelum ni..lepas dengar citer tu baru aku tau camni rupanya..kira pandangan tu ditukar la kan..tapi org tua ade ajar, kalau sesat kita azan je dalam hutan tu..insya'allah jalan terbukak balik..

      Delete
  5. ada yang kata elok jugak baca 'innahu min sulaiman wa innahu bismillahirrahmanirrahim'.

    budak Lan tu macam kena 'genjutsu' je macam dalam citer naruto? tapi memang aku caye je citer tu.. sebab memang banyak gak citer sama aku dah dengar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lan kene sharingan ni sasuke ni...mujur naruto ade kat situ..hahahaha

      Delete
  6. oitt aku takut la nk bace smpai abis., da la sesorang je kt umah memalam nih -..-

    ReplyDelete
    Replies
    1. mengada la ko..citer biase je pon..hahaha

      Delete
  7. ok gmbr tu mmg menakutkan... ngee! >.<

    ReplyDelete
  8. Lan tu Lan Todak ke? Hahaha. Fine tak lawak.

    Ko tak tanya Lan tu kot2 dia ada celupar apa2 ke masa naik bukit tu? Dah tu, ko yg kena survey tempat tu ko tak kena kacau ke? Kalo kena kacau nanti cite kat blog ek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku dah citer la..tapi blom tahap kene camtu lagi..dia baru hantar warning jangan masuk..aku pon blah la dari situ..hahaha..sorang2 kot..kalau ade geng memang aku redah..

      Delete
  9. errkk... mmber lain tgk die duk je kat situ ea?? aduhh.. xjd nak masuk hutan.. grrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a camtu la kisahnye..dia bukan sesat pon..tp dia yang tibe2 tak nampk arah..pandangan dia dah lain..

      ko nk masuk hutan buat pe?bertapa?kehkehkeh

      Delete
    2. hahahaha.. die nak try jd tarzan la tu kot,

      hahahaha bkn, nak praktis msk hutan sebab nnt aq jd pulis nnt boleh lah aq familiar dgn hutan2 ni.. ciss ayat agak poyo... hahhahaha...

      lgpon nak g air terjun weken ni , nak msk air terjun kena msk hutan, so aq cancel nak join..

      Delete
    3. cet..g bekelah je pon..hahaha

      Delete
  10. adooi...

    bahaya jugak la bnd2 mcm ni...

    diorang ada cakap ape-ape ke before naik tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde apa pon..tapi jenis lan tu mmg selalu jadi camtu la kat dia dalam hutan..

      ade dia penah citer, dia penah duk belakang jugak masa tu dalam hutan, ikut dari jauh la member tu jalan..rupanye yang dia ikut tu bukan member dia..member dia dah pegi arah lain..patut la dia cakap panggil2 tak menjawab, tak menoleh..mujur last sekali kawan dia yang sebenar panggil dia..

      Delete