Thursday, June 13, 2013

Dairi : Nyawa di hujung jalan..

assalammualaikum wbt...

Syukur alhamdulillah aku masih bernafas malam ni..kejadian pagi tadi betul-betul buat aku seram..walaupon seminit lepas tu aku tetap cool dan gelak-gelak je..itu tak dapat menafikan yang jantung aku punya lah berdebar tak hilang bila terbayang nyawa dihujung jalan.. fuh, memang ngeri...

Citernye camni..pagi tadi aku pergi melawat satu tapak kerja ni kat semenyih..just untuk ambil gambar dan tacap dalam drawing aku je pon..dan mujur la jugak aku bawak member sorang ni dan dia kira penyelamat keadaan..

Macam biasa aku drive..bawak 4x4 kecik je..kawasan tu bersebelahan Dam Semenyih..kalau korang biasa kawasan ni, kat sini ada la beberapa kawasan reakreasi air terjun, dan banyak tempat-tempat memancing..kawasan hutan, bukit-bukit la senang citer..tempat yang aku nak pergi ni pon kampung orang asli..so memang kawasan hutan la kan..

Perjalanan nak kesana tu tak la jauh dan lama sangat dari gombak ni..lebih kurang 50 km je..sebenarnya ada satu perkara ni la puncanya yang hampir mengundang tragedi..sikap aku yang suka main langgar jer..beberapa bulan lepas, member seopis aku yang tinggal dia hulu langat ada la citer pasal tanah runtuh tu, aku buat tak reti jer..takda kaitan dengan aku pon..tapi bila dah ada kat sana pon aku tetap buat kat reti gak..start jalan berbukit menghala ke semenyih tu dah ada satu board tanda yang mengatakan tanah runtuh pon aku tak hiraukan..

Aku tengok , jalan yang dihadang tu pon dah terbukak sikit untuk kereta lalu walaupon dah ade amaran..masa ni aku tak terbayang lagi macam mana keadaan kat tanah runtuh tu..asal ade ruang aku redah..sampai je puncak bukit tu, memang ada tanah runtuh dan hampir merosakkan jalan, tapi tetap ade lagi ruang aku selit kat tepi..aku teruskan perjalanan..lagipon takda sapa yang jaga kan..so maknanye boleh la lalu..haha..

signboard camni dah ada..tapi aku yang degil..hahaha..


Sampai satu simpang tiga kat bawah bukit tu, yang kira dah berhadapan Dam, aku tengok  kedua-dua simpang pon dah dihadang,takkan aku nak patah balik, sia-sia pulak rasa..tapi macam biasa la, apa halangan pon mesti boleh dielakkan..kat tepi halangan tu ada la ruang lagi..walaupon jalan teruk, apa ade hal, 4x4 kan ade..hahaha..aku belok kanan pastu aku redah lagi..500 meter dari situ pon ada lagi satu halangan.huh..dalam hati aku cakap, apa ke teruk sangat buat halangan camni.
gila betul..

Tapi kat sini la tempat yang hampir merangut nyawa..aku pon tak tau macam mana aku boleh tak nampak jalan kat depan..lepas je halangan terakhir tu dalam 200 meter, tu dia..jalan putus baq hang...bukan tanah runtuh lagi..putus 2 terus..hahaha...menjerit member aku suruh aku stop..hahahaha..memang hampir sangat nak jatuh korang tau....

Bila aku break dan tengok jalan putus tu pon tak nampak dasar, otomatik gear reverse tertukar dan pijak padel minyak kuat-kuat..memang style Ku Jan drif reverse la masa tu..hahaha..aku berhenti 50 meter kebelakang..masing-masing terdiam..kaki member aku dah mengeletar..aku plak dada punyelah berdebar..pastu aku terus gelak untuk menuetralkan keadaan..hahahaha...

ni la kawasannye..nampak kereta kecik kat hujung sana tu? bleh agak tinggi mana yang runtuh?...tu pon tak nampak dasar lagi kan..hahaha..


Dah jadi camni baru aku telepas cakap.."patut la takde orang lalu jalan ni"..aku rasa masa ni member aku dah nak terajang aku kot..kahkahkah..aku keluar kereta aku pon tinjau la kawasan runtuh tu..huh..memang ngeri..apa yang korang nampak dalam gambar ni tak sama macam apa aku dah rasa..2 3 saat lagi kalau aku tak tekan break memang jatuh beb..silap-silap arwah kat situ..masa ni aku memang dah terbayang muka anak bini aku je..

Aku beranikan diri jalan kaki sampai hujung jalan yang runtuh tu..memang niat aku kat situ lagi, keadaan camni atleast kalau aku ambil gambar boleh jugak jadi bahan untuk entri aku..hahaha..memang bahaya..tinggi jalan yang runtuh ke bawah ada la dalam ketinggian 4 tingkat bangunan kot..bayangkan kalau kereta aku tejunam kebawah..kalau hidup pon parah kot..silap-silap terus masuk dalam air pastu lemas..sapa boleh tolong? memang takda sapa sebab aku yang dah langgar kawasan orang tak bagi masuk..hahaha...

dalam bulatan besar tu bangkai kereta yang dah rentung..yang sebelah tu pulak motor..lagi sebijik kereta jatuh kat sebelah sana..


Dan agak mengejutkan aku, memang jalan runtuh tu dah makan mangsa..ada 2 buah kereta dah pon selamat terjun kebawah dan sebijik motor..total lost..tah apa nasib diorang,..masa aku nak balik tu, aku nampak ada kapel ni pon jenis degil gak  masuk jalan ni, tak tau nak buat apa..tapi harapnya diorang tak sampai la jalan putus tu..

Ok la ,cukup la takat tu..aku rasa entri ni dah panjang sangat la plak..excited benor nak stori kan..hahahaa..jadi, sikit nasihat aku nak kongsikan..kalau orang dah cakap jangan tu, jangan la degil ye..memang peraturan dicipta untuk dilanggar, tapi langgarlah dengan berhemah..apapon alhamdulillah aku selamat..


32 comments:

  1. alhamdulillah selamat,, len kali jangan degil sangat tau kalau berkait keselamatan,, btw,, second kot,, hari ni dalam sejarah,, haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. benda nak jadi muja..hahaha..alhamdulillah la..

      Delete
  2. Perghhh...seram baca cerita ni bundle...
    Entah ada, entah tidak kalau tak sempat tekan break tu..
    kalau ada pun, mungkin kena makan guna straw..

    lepas ni, jgn la degeil bebeno dah..
    ingat anak bini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. seram ko baca ngeri lagi aku yang drive masa tu nur..hahaha..
      takmo aku makan guna straw..huuu..jalan tu shortcut..tu pasal aku ikut..tak payah lalu pekan..

      Delete
  3. pehhh..gila..4 tingkat bangunan tu..dah macam sukan extreme pulak bila imagine keadaan tu..ni peserta fear factor pun kecut perut nak buat aksi ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gila ko sukan extreme terjun gaung guna kereta..hahahaha

      Delete
    2. tadi aku saje la google pasal tanah runtuh kat semenyih..rupanya dah agak lama jugak kes ni..sejak november 2012 kalau x silap..

      tapi xkan la sepanjang 6 bulan jkr langsung x buat apa2 kot..kat signboard tu tulis, jalan ditutup sehingga 26/02/2013. skrg ni dah bulan 6..nampak macam langsung xde apa2 progress jer..tebing runtuh tu pun xde tutup dgn plastik ke apa ke..

      Delete
    3. tu la yang bahaya kalau jumpa orang cam aku..main langgar je..patutnye letak la kan penghadang last kat hujung jalan tu..ni kosong je..sebenarnya ade 3 kawasan tanah runtuh dekat2 tu..yg mula2 aku lalu tengah repair..yg kedua aku tak masuk..yg aku kene ni yg ketiga dan paling teruk..putus terus..tengok keadaan memang macam tak buat apa pon..lama dah ni..

      Delete
  4. Yak boktam, wat kijo gilo mung ni, mujur la selamat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..yak boktam tu mende?..haha..tpi memey mujur la sempat break tu..haha

      Delete
  5. ingatlah pada yang tersayang.. (bak kata iklan)

    ingatkan kau nak buat sukan extreme tadi.. xpon nak buat cam dalam citer. press minyak sampai abis pastu terbang lompat ke seberang tebing. muahahahahaha~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa..kalau aku pakai skyline rasenye bleh la kot terbang..ni pakai kembara je..tembang ke bawah la jawabnye..hahaa

      Delete
  6. pengajaran untuk bapak wazi nih! degil kann... syukur la takde ape2 kejadian tak di ingini..
    hish.. rasa nak lepuk2 jer.. kecut perut baca..

    *gambo kereta rentung tu cam cntik lak.. ade air biru2.. kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnye kadang2 tu insaf kejap je..hahaa

      Delete
  7. pehhhh mmg gile lah habaq hang........

    pengajaran.... kalau xd org lalu.... jgn kite lalu

    baik g tgk cpl tu... nth2 dh slmt terjun agk nyeee

    ReplyDelete
  8. Kau ni wat aku seram je. Dah. Lenkali jangan degil lagi! Dah tu je aku nak komen.


    Eh, kalau aku la yg ngah panik tu, mau aku lagi tekan minyak tak sempat tuka gear reverse. Kau cakap pun lg 2-3 saat je. Huuuuu mmg pendek umur la jawabnya aku -_-"

    ReplyDelete
  9. tudia. hg awat semangat sgt pergi tmpat tu sbb nk tgkap gambor je? haha

    ReplyDelete
  10. erm... kalau dulu, ni la kerja aku... aku yang akan sampai dulu kalau ada tanah runtuh...

    ReplyDelete
  11. perghyhh.. nyaris2.. bahaya betul.. teman pun takut nak bawak keta kat tempat yg x biasa bawak.. coz takut mcm ni lea.. sebab xtau jalan tu mcm mana kan.. mujur awk x pepe kan..

    ReplyDelete
  12. Ish ish ish. Derau!
    Nasib baik sempat perasan.
    Giler r.

    Peringatan tu bund.

    ReplyDelete
  13. huiii neves giler baca.. tu la lenkali kalo orang larang tu jangan la buat. nasib baik sempat perasan. err sori termarah. hahah..

    ReplyDelete
  14. ish.....seram baca smpai habis.....nasib la smpt perasan & brek....

    http://jumnutriblog.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. Nasib sempat tertukar gear R kan...selalu time genting macam ni mmg tindakan kita diluar jangkaan....belum lg masanya ko pergi cekgu. Jadikan ini iktibar yedak...buat ko...buat aku dan lain2 supaya jangan main redah walaupun ada amaran.

    Apa yg ada didepan kita tak tahu...umpama hari esok yg tiada pasti. Hehe

    ReplyDelete
  16. Nasib sempat tertukar gear R kan...selalu time genting macam ni mmg tindakan kita diluar jangkaan....belum lg masanya ko pergi cekgu. Jadikan ini iktibar yedak...buat ko...buat aku dan lain2 supaya jangan main redah walaupun ada amaran.

    Apa yg ada didepan kita tak tahu...umpama hari esok yg tiada pasti. Hehe

    ReplyDelete
  17. SERIUSSS ..menakutkan >.< huhuhu.. lain kali xyah r degil2..ngee.. >.<

    ReplyDelete
  18. Hujang ke hujung?

    ReplyDelete
  19. phiewwww......

    berdebar baca nye.....hihihi~

    ReplyDelete