Monday, June 24, 2013

Lulz : Evolusi nama anak...


assalammualaikum wbt..

Khamis lepas baby aku dah pon genap berumur sebulan dan mengikut prosedur biasa kenalah bawak baby untuk checkup dan diberi suntikan..apapon bukan pasal tu yang aku nak cerita..cuma sikit la perkara yang mengujakan aku yang buat aku tergelak sorang sambil menjeling bini aku ketika di klinik tu..

Mungkin kebetulan la haritu terpaksa bawak baby ke klinik kerajaan je sebab panel klinik untuk anak belum diuruskan..so terpaksa la berhadapan dengan orang ramai dan bila dah berhadapan terlalu ramai orang ni, ada la isu yang boleh aku tulis kan..hahaha..mohon bakal ibu bapa dan yang dah sedia jadi ibu bapa terima jela apa aku nak kutukkan ni ok..hahaha..

Trend zaman sekarang aku tengok  ibu bapa dah macam berlumba-lumba nak bagi anak nama yang panjang-panjang dan mirip nama omputih..mananya tak, nama nama sekarang kan biasanya tiga suku kata je..kalau yang masih satu  atau dua sukakata dikira ketinggalan..siap ada nama awal,tengah dan akhir tu belum dibin/bintikan lagi.


Bak kata Kak Senduk ..

"Dengan mengharapkan anak dengan nama Adriana Qistina Amani tu bila besar nanti akan jadi comel dan cantek...walau hakikatnya bapak budak berwajah kuali dan ibunya mirip lembu laut...yang penting nama anak aku kelas...."

kahkahkahkah..sori la sapa terasa..ni kenyataan yang berlaku sekarang..situasi macamni  la berlaku pada pagi Jumaat masa aku kat klinik..masa duk tunggu giliran..macam-macam nama aku dengar..serius takda yang  dua suku kata nama dan rasanya memang anak aku jela time tu nama yang simple..nama anak aku pulak jadi macam pelik sebab simple dan biasa..hahaha..

Contoh nama-nama yang ada macam Faten Qalisha Damia, Emma Natasha Elyysa, bukan lah asing lagi..tapi macam kak senduk cakap la, bila dengar nama anak dipanggil aku dah pikir, kalau tak mak dia omputih, mesti ayah dia mat salleh..tapi indah khabar dari rupa la kan..jangan cakap nak ada ras omputih, sekali tengok dah tau jawa mix banjar perak je..kehkehkeh..

Kalau yang anak lelaki pulak nama macam Danial, Rayyan, Aaron contohnye amat la popular sekarang ni ye dak.tu pon mesti ada lagi tambahan middle nama, last name dan kalau yang keturunan hebat siap ada surename..memang stok nama grand habis la...hahaha..ok apapon dalam hal ni takda sapa-sapa yang salah..bagi aku asalkan nama tu bukan bermaksud tak elok kira accept je la..cuma citernya kat sini, aku tak seberani ibu bapa jenis gitu untuk bagi nama anak 'kelas-kelas'.. 

Mungkin ada orang cakap orang melayu ni pon sebenarnya dah lama terpengaruh dengan nama-nama arab, bukan melayu sangat pon.. so apa masalahnye kalau nak bagi nama anak bunyik-bunyik mat salleh sikit..hahaha..senang je aku nak jawab..kalau aku tak sedar diri nak bagi nama anak bunyik arab, korang yang bagi nama anak nama omputih sampai lidah terbelit nak sebut sepulah kali tak sedar diri..kahkahkahkah..bajet omputih padahal om-rentung..

Lain la kalau bergenatik mat salleh macam Jelita Jaquelina ni..nama, rupa, dan darah mat salleh tu memang ada..tu pon still nama simple lagi..yang pelik orang melayu plak yang lebih-lebih nak mengomputihkan nama anak dan panjang-panjang..tengok la tak lama lagi mesti nama-nama melayu jadi macam ni, Khloe,Olivia, Kellen, Giuliana,  Ryan..ops, yang ni dah ada..hahaha..

Akhir sekali, kredit untuk Aien ..tentang evolusi yang telah dan akan berlaku..




Pada Tahun 1981

A : Nenek awak nama apa ?

B : Senah Binti Abu

Pada Tahun 2040

A : Nenek awak nama apa ?


B : Natalia Ellysa Evans Binti Zack Manshahar...

LULZ........





p/s : respect Lyd sebab bagi nama anak lagi simple dari anak aku..hahaha..




64 comments:

  1. ha3..macam2..dunia skrg..nk2 Malaysia..smpai nm pun nk tiru omputih..asal xbg nm anak xde huruf vokal je?? lagi smpoi..kah3

    ReplyDelete
    Replies
    1. nantikn cikgu konfius. baca huruf vokal asyik angkat tangan.

      Delete
    2. aku dah kompius pikir camne nak buat nama bukan dari huruf vokal..hahaha..tapi memang simpoi la..nama ko ape..

      flhdx bin fahmi..mangai..

      Delete
    3. hahahaha... bukan setakt sempaoi, dh tahap xbleh nk eja tu. hahaha.

      p/s: BRO YM, mohon update bankami.blogspot.com kpd > http://bankami.net dalam bloglist. Dah tukar pada domain sendiri. hehe.

      Delete
    4. pergh..beli domain ke dapat pree bro?haha...aku dah check tadi..rupanya dia mmg tukar sendiri..tak payah ubah pon..

      Delete
  2. Baru nak tersentap. Hahhaha kami ni gedik, nama pun nak tergedik2, sekali nah.. mmg gedik budaknya. Macam aku pernah komen kat Lyd itu hari, pernah aku tersentap pasai ada pakcik kat kampung bising nama belit2 nak sebut, hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila jgn sentap bnyk kali mami JJ. Hihi.

      Delete
    2. ko nak sentap apa lak dora..ko selamat je kat entri ni..hahaha..btw aku ade baca komen ko.haha..

      nama anak aku amar wadi..eh bukan..ammar wazi..haha

      Delete
    3. tak sentap... baru jer awal2 tu. Hhahaha sajer acah-acah. alaaaa JJ dah tua pung, dah takder makna nak sentap eh. (eh asal JJ yg tua?) hahahha

      Btw just for sharing, nama Natasya dan Daniel adalah sangat Serbia. Tau kan Serb?

      Delete
  3. hahahah nama sy alexender haiqarl william danish bin atan! eh? pendeknya nama-->bapak! ahahahahaha mybe nama tu bagi sesetengah orang melambangkan level or takat didih status? eh,ad ke istilah ni?:P tapi nama yg akan dipanggil hari2,so biarlah ia mebwa maksud kan kan kna..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa..alexender bin atan je..hahaha..ni yang dinamakan meleis aku rasa..

      Delete
  4. Hahahaha...senyum je baca. Ye la duduk menunggu di klinik ibu dan berjam2 mesti telinga puas dgr nama ank org yg pnjg2 ye dak...

    Nur pernah dgr ustaz hassan din ckp dlm rancagan pesan atok. Kalau bagi nama anak selain makna yg baik...nama tu biar jelas dan terang...contoh nama rayyan...kena panggil rayyan la...jgn pulak panggil slang2 omputih...lain dah makna tu...heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. puas aku dgr nur..lama kot menunggu..ibu nak check, baby nak check..habis bateri fone aku main game je..hahhaa..bab nama rayyan tu, ustaz aku ade bagitau jugak..kalau ikut sebutan sebenar dalam arab bunyiknye royyan bukan rayyan..hahaha..

      Delete
  5. tak kisah la nama pnjg ke pendek yg penting maksudnya..tp lebih baik bserdahana beri nama anak.bkn sekadar nak glamer je tp kena kesiankan anak..gila susah kot nak igt nama sendiri.nama anak aku dua suku kata pun smp skang semua org dok sebut aiman je.mukhlis non ada..dia pun reti tulis nama dia aiman je..mukhlis tau sebut tp tak pandai tulis.boleh?kehkeh

    sebenarnya aku pun pening pasai pa org skang suka boh nama anak belit2..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ckp ko kutu..tp maksud nama skg orang pikir no 2 je..yg penting glamer..sebab tu ade nama yang saje2 yang direka contohnye nama gabungan mak ayah ni bg kat anak..tah apa2 tah..hahahah

      Delete
  6. aku agak, memang betul benda ni macam trend je kot. tiba satu masa nanti, orang berlumba2 nak bagi anak dengan seringkas mungkin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..tren je ni...nanti lama orang bosan la..tgk la habis tren ni keluar tren apa lak..hehe

      Delete
  7. saya ada sorang member, nama ayah dia lagi panjang daripada nama dia. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ternyata time atuk member ko dulu tengah trend nama anak panjang2..sebab tu ayah dia nama panjang..hahaha..

      Delete
  8. Baiklah.. aku sedar yang aku tertinggal keretapi. Aku akan menjejak entry lama untuk mengetahui kisah kebapaan ko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jauh ko kene tinggal ni lyd..takpe..pelan2 kayuh..hahaha

      Delete
  9. Eh nak mencelah gak..
    Masa mencari nama utk anak, kita kena pikirkan masa depan dia gak lagi2 masa dia umo 6-7 tahun. Kesian terkial-kial menulis nama kat kertas exam sedangkan kwn2 lain dah nak abis jwb soalan.
    *penah dengar cerita budak umo 6 tahun komplen kat makpak dia "nape nama saya panjang sangat? Susah nak tulis"*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kesitu lak ko pikir mama v..asalkan pandai menulis kire ok la tu..hahhaa

      Delete
    2. Sebab nama ic mamavogue 4 huruf je. senang tulis :)

      Delete
  10. errr..aku nak bagi nama anak aku nanti, Nurul Aimi Faeqa..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aq lak nak bg nama Syafa Akira kalau pmpn la.. kalau lelaki plak, mohd khairol azam.. lalalalal

      Delete
    2. Perghhhh....Semangatnya depa2 ni.....
      Nur nak bagi jugaklah...
      Nama Ainnur.

      Hahaha....

      Delete
    3. takleh bleh la ko h..nak jugak..hahahaha...

      ko sebut sebut syafa tu lina buat aku teringat awek lama la...sebut akira teringat dragon ball..hahaha..

      sempoi nur..aku suka nama camtu..

      Delete
    4. Kalau suka amik la....
      Bagi nama kat anak perempuan tahun depan lak...
      Hehehehe.....

      Delete
    5. hahahahaha.. sorry la randle aq buatkan ko teringt akan syafa tu... hahaha

      akira?? ada dalam dragon ball ke?? aq tak ingt.. hahahahah

      Delete
    6. akira tu pelukis dragon ball la..akira toriyama..hahaha

      Delete
  11. Allah dan nabi suka itu yang penting

    ReplyDelete
  12. sakit perut aku gelak .. nama kucing aku pun satu je, tasbih. senang anak menakan dia nak sebut nanti haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. name kucing ko tasbih umie..macam benda plak dah..hahaha

      Delete
  13. Aku sok letak nama anak aku Ali. Senang taw. Senang nanti bila sekolah nama anak aku akan dipanggil dulu haha..

    ehh JJ yang anak mat salleh pun still ada nama melayu kat depan tu.. JELITA.. dan dia memang Jelita kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak setuju yg nak namakan Ali tu..saya bangkang!! hahaha

      Delete
    2. Habis tu letak Abu ae H? hahaha

      yeke Chuu nama H ali? haha

      Delete
    3. nama anak den ALI.. hehehe..

      Delete
    4. nanti kita bincang nak namakan apa ea..hahaha

      Delete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni mesti kes typo ni...
      Hahahaha....

      Delete
    2. bukan typo la..komen tu keluar salah tempat..grrrrr

      Delete
  15. hehe setuju!

    ima penah buat entri pasal nama anak ni gak (walaupun tak beANAK alagi tapi sibuk buat entri ibu-ibu bapa-bapa ni cam u'll)haha

    apapun biar pendek tapi bermakna MOGA-MOGA yang bermakna tu menjadi sifat peribadi si anak :)

    ReplyDelete
  16. Motip nama rayyan ada disitu sebagai contoh? haha
    Anak aku Adam Rayyan. Dua ketol je nama. haha
    panggil pun seketol tu je adam. hehe. idok laa jadi Ray ke Ad ke kahkah
    aku lempang jugak sape panggil nama anak aku ray ke ad ke
    penat2 aku kasi nama bio ada maksud
    mohon laaa aku tak terpengaruh boh nama sampai penuh borang nak isi kehkeh

    malas login

    ReplyDelete
  17. kan? aku baca yg kak senduk tulis tu pun dah terbahak-nbahak gelak..aduhai..

    ReplyDelete
  18. dah anak dia nak buat cam ner...hehe

    ReplyDelete
  19. hehehe...

    nama kau kalo jadi atok pun kelas kan bundle...?

    ReplyDelete
  20. aku dah nyesal letak nama anak aku panjang sangat... dah la nama aku pun sedepa panjang nya...

    ReplyDelete
  21. aku lau pegi kk.. memang menahan hati je tunggu nurse pggil nama.. dahla berbelit. nak menunggu nurse panggil nama anak depa je dah 5 minit. tensi ai.. hahaha.. salu pegi nama syukrii pling pendek n sempoi. hahaha.. tapi yg jelasnya.. nama ali kt belakng.. bajet rupa arab2 la.. sekali dtg rupa anak korea. cepet. kahkah..

    ReplyDelete
  22. sememangnya aku bersyukur ada nama yang amat pendek, senang nak tulis dlm exam sheets. serius r, nama anak2 menakan aku panjang bebeno sampai x teringat XDD

    ReplyDelete
  23. hahaha.. lawak2 ibu bapa skrg.
    kadang2 kesian jugak kt bakal suami nk akad nikah kena sebut nama pnjang berjela dan nanti batu nisan acane? hehe

    ReplyDelete
  24. for me, seeloknya biar ada maksud yang baik dan tak terlalu panjang sebab nama ni satu doa. contoh nama simple tapi sangat bagus, Nur Aqilah. maksudnya Cahaya Yang Bijak. dan ramai orang nama Aqilah ni berjaya. macam satu doa bila sebut nama anak lagi2 panggilannya penuh.

    ReplyDelete
  25. anak saya nama pun simple.. senang esok cikgu nak sebut nama.. nikah pun kadi & bakal asben dia senang nak sebut akad & mati nanti pun senang imam nak talkin. Ada orang tu nama siap gabungan 1 keturunan mau dah 1 novel panjangnya (hahahaha.. novel tu saja bagi gempak cerita). Tapi yang pasti anak2 tahun 2000an ni paling banyak damia dania,danial,rayyan,mia.. bagai tu. esok2 1 kelas ada 20 orang nama sama..

    ReplyDelete
  26. choy sgt tau.. tetiba rasa nk ubah nama anak yg dah ada ni.. tp,bila difikirkan maksudnya, daku bertabah.. hoho..

    ReplyDelete
  27. Semua hati nak menangkan..atuk belah bapak..belah mak..kita firm jer..jgbln over excited..simple n sweet..pilihan sendiri belum kir..bini nak gini..laki nak gini..ilham mimpi belum kira lg..sian budak wei!!dah bg nama tu kang..alih2 kuat nangis, nama berat pulak!!! Taruk nama lain...adoi!!org arab nama lagi simple....Mohammad b. Ahmad..pastu anak dia Ahmad b.Mohammad...pusing2 je dia letak nama...kita org melayu lumba2 nak bg nama yg glamour!!! Fatimah..karim..abu..salmah..hmmm dah tak berani nak pakai nama tu..

    ReplyDelete