Friday, August 5, 2011

Kisah bulan puasa

assalammualaikum semua..

bertemu sekali lagi kita pada hari Jumaat yang mulia ni..semoga kita dipanjangkan umur dan sentiasa dimurahkan rezeki..huhu..Macam ustaz lagi aku..hahaha..bulan puasa aku kali ni totally memang berbeza sangat la dari sebelum ni..tapi aku bukan nak cerita yang sekarang punya kisah bulan puasa, aku nak flash back balik kisah bulan puasa aku dulu dulu..hahaha..macam yang korang sedia maklum budak nakal macam aku ni,kalau puasa sure kantoi banyak kan..yes,tepat sekali..wakakaka...


Sejak aku kecil orang tua aku memang dah bagi didikan agama yang cukup..So dari umur aku 3 4 tahun rasanya aku dah start puasa..hari pertama aku belajar puasa,mak aku cakap aku sampai pengsan nak puasa sangat punya pasal..wakakaka..gila sweet kan aku time kecik kecik tu..wakakaka..tapi tu zaman aku berhingus lagi,memang la baik,comel,rasa nak picit picit je kan..ekeke..tapi bila aku dah masuk sekolah menengah semua tu dah berubah..wakaka..


Teringat masa aku dalam tingkatan satu ke dua la masa tu..time ni aku suka lagi mandi sungai..maklum la rumah aku tak jauh pon dengan empangan..kalau sebelum puasa aku dah suka berkubang,masuk bulan puasa lagi la aku suka kan..wakaka..selalunya pagi pagi lagi aku dah kayuh basikal pergi sungai tu..duit belanja sekolah time bulan puasa ni biasanya aku tak dapat pon..so aku terpaksa la pecah tabung adik aku untuk aku beli roti dengan rokok..wakaka..masa ni aku sekolah petang..so waktu pagi memang terluang sangat la masa aku menyetankan diri dengan kawan kawan aku..puasa bila depan orang tua je la..kat luar sory..(harap mak aku tak baca entry ni)wakakaka..


Bila aku dah habis sekolah pulak,bulan puasa aku lagi mencabar..kalau nak ikutkan perangai kawan kawan aku yang duduk rumah bujang time tu, sehari pon aku tak puasa jawabnya..memang amerika la..wakaka..tapi yang paling aku takleh lupa, aku penah meniaga roti john masa bulan puasa ni dengan member aku Mat Jebon yang dah masuk penjara tu..memang hampeh,roti john laku je..tapi yang pelik asik roling duit je beli barang..aku tak masyuk masyuk gak..isk,mesti mat jebon kelepet duit kan..wakakaka..

huh..kalau nak cerita lagi memang berjela jela..cukup la dulu takat ni..hehe..tapi cerita kenakalan aku belum abis lagi,aku akan sambung lagi bila aku rajin ok..hehehe..kesimpulannya,kalau nak puasa tu bangun la sahur,err..


p/s : nawaitu saumgaradin..

11 comments:

  1. Actually puasa ni best.. kn? dpt mendidik diri kita bersbr.. nbyk lg :) puasa kasi penuh ye !

    ReplyDelete
  2. mase kecik2 suke sgt mndi sungai kt knmpng., tp sungai pon da mkin tercemar :(

    ReplyDelete
  3. @sara;puasa best pasal aku leh jimat duit makan skali dengan diet..hahaha

    @chuu; sungai wang plaza belum tercemar chuu..ekekeke

    ReplyDelete
  4. wah..best jek dapat makan nie :)

    ReplyDelete
  5. hehehe..ala paaduu,bazar ramadan RM2.50 je..hahaha

    ReplyDelete
  6. baik,comey,mcm nak picit2 je. haha... dh beso ape lak weh? hahaha

    -apple kicik-

    ReplyDelete
  7. dah besar rasa nak pijak perut kot..wakakaka..

    ReplyDelete
  8. yang paling best.. memang mengenang masalalu...

    ReplyDelete
  9. pergh!terliur tengok gambar.

    selamat berpuasa.. x)

    ReplyDelete
  10. iyolah tu., sg kat kampung chuu dah keruh tahu., asyik kene korek jek, ntah wat pojek ape tah -__-

    ReplyDelete
  11. tu namenya projek dalamkan sungai dan curi pasir la chuu..mane tak tercemar..hehehe

    ReplyDelete