Sunday, June 26, 2011

kat mana ni..peliss bagitau aku..



perghhh..naik sawan aku tengok gambar ni...tiba tiba rasa nak aktif balik memancing..aku dapat gambar gambar ni dari email je..pengirim tu pon tak tau kat mana gambar ni di ambil..korang tau yang beribu tu ikan apa?tu la ikan kelah kalau korang nak tau..bukan senang beb nak dapat ikan kelah sekarang ni..nak nak macam aku ni duduk kl..paling dekat pon sungai yang ada kat area aku ni Ulu Yam je..nak jumpa ikan kelah memang tak la..

Ikan kelah ni kalau kat Malaysia boleh dikira ikan eksotik la.memang sedap..harga pon sangat mahal la kalau ada jual..tapi setahu aku,memang takda la ikan kelah ni orang jual kat pasar atau mana mana pasar raya..spesis terancam ni..kalau nak makan gak sila pergi hulu terengganu kat tasik kenyir atau grik tasik banding atau taman negara pahang tu..tu pon beli la dari orang yang baru balik memancing..nak harap orang jual, untuk perhiasan tu ada la kot..tu pon mahal nak mampus..



Dulu masa aku gila memancing selalu jugak aku pergi tasik kenyir..kadang2 tu setahun sampai 2 kali..kat situ je la aku dapat merasa makan ikan kelah dan rasa tarikan pancing ikan kelah yang orang panggil raja ikan air tawar ni..memang terbaik la kalau pancing tu ikan kelah yang sambar..walaupun ikan tu kecil je,tapi kompom rod tu melengkung abis....pancing yang tak berjaga tu kalau kena tarik masuk sungai perkara biasa kalau ikan kelah yang makan umpan...

serius shit aku geram tengok gambar gambar ni semua..nak aktif mancing balik, pancing2 aku tinggal berapa kerat je..banyak dah aku jual..adesss..lagipun kos nak memancing ni besar gak beb..arghhhhh.....


ni entry aku yang lepas masa kat kenyir klik sini..memang terbaik la..walaupun ada banyak ikan kelah kat situ,tapi takda la macam dalam gambar ni..melampau betul..aku nak pergi mancing kelah kat kenyir tu pon punya la penat trakking masuk hutan berjam jam..nak mancing kena senyap2 je pasal ikan ni sensitif..tengok gambar ni,budak tu leh siap masuk dalam sungai mandi dengan ikan..WTFbbq..







P/S : gaji bulan ni beli rod pancing baru..hehehe..


12 comments:

  1. lebih rela beli rod dari adidas country tu ke?

    ReplyDelete
  2. hahaha..nike district je la murah skit

    ReplyDelete
  3. rasnya ni bkan kt malaysia la..
    huhuhuhuhu~

    ReplyDelete
  4. mungkin la..kat thailand pon ada kelah..sabah serawak+indon pon ada gak..adess..port best ni..

    ReplyDelete
  5. baby wana de n0tty girlJune 27, 2011 at 12:16 PM

    bapak gileeee banyakkkkk.....i likeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.................

    ReplyDelete
  6. mai dah penyakit mancing diaa... haha

    -apple-

    ReplyDelete
  7. belom sakit lagi..baru tanda2 je ada ni...wakakaka

    ReplyDelete
  8. ingat dah mati trs dh penyakit mancing tu.. hahaha

    -apple-

    ReplyDelete
  9. mancing ikan mulut merah je sekarang..tu pon kat sungai wang..wakaka

    ReplyDelete
  10. peeehhh. banyak nyee ikan. kalau macam ni tak ya pegi fish spa dahh. hihi ^_^

    ReplyDelete
  11. ni bukan fish span lagi..abis terus kene gigit ngan ikan..ekekeke

    ReplyDelete
  12. adess..typo disitu..bukan span tapi spa***

    ReplyDelete