Friday, June 28, 2013

Sentap : Sindrom Ibu baru di laman sosial..

assalammualaikum wbt..

Sindrom penyakit di laman sosial untuk orang baru berkahwin aku penah tulis dulu..(LINK)..mungkin dulu setiap hari wall aku penuh dengan status pengantin baru contohnya " harini sediakan sarapan untuk suami"  "suami belikan coli baru ♥..", "Otw balik kampung en.suami.", "bersama mak mertua yang ajar memasak " dan lain-lain lagi lagi la...

Now..bila usia perkahwinan tu dah lebih setahun atau 2 3 tahun, rasanya dengan sendiri la diorang akan stop memalukan diri dengan status-status haram jadah tu..fuh..lega..hahaha..tapi apa yang aku nak citer kali ni ialah tak lama lepas kehangatan pengantin baru tu reda dan bila dah memiliki anak pertama pulak, time ni akan la muncul lagi status-status yang sangat 'kekeluargaan'..hahahha...

Kekeluargaan ni maksud aku sindrom bila dapat anak la..sebenarnya tanda-tanda dia dah ada sejak awal kehamilan lagi..masa ni penuh excited update status pasal mengandung..ala, gaya artis-artis kan memang camtu..hahaha..lepas tu pulak bila bersalin dan dan terus update dari labour room lagi ..hilang terus sakit beranak tu lepas post status..hahaha..

Monday, June 24, 2013

Lulz : Evolusi nama anak...


assalammualaikum wbt..

Khamis lepas baby aku dah pon genap berumur sebulan dan mengikut prosedur biasa kenalah bawak baby untuk checkup dan diberi suntikan..apapon bukan pasal tu yang aku nak cerita..cuma sikit la perkara yang mengujakan aku yang buat aku tergelak sorang sambil menjeling bini aku ketika di klinik tu..

Mungkin kebetulan la haritu terpaksa bawak baby ke klinik kerajaan je sebab panel klinik untuk anak belum diuruskan..so terpaksa la berhadapan dengan orang ramai dan bila dah berhadapan terlalu ramai orang ni, ada la isu yang boleh aku tulis kan..hahaha..mohon bakal ibu bapa dan yang dah sedia jadi ibu bapa terima jela apa aku nak kutukkan ni ok..hahaha..

Trend zaman sekarang aku tengok  ibu bapa dah macam berlumba-lumba nak bagi anak nama yang panjang-panjang dan mirip nama omputih..mananya tak, nama nama sekarang kan biasanya tiga suku kata je..kalau yang masih satu  atau dua sukakata dikira ketinggalan..siap ada nama awal,tengah dan akhir tu belum dibin/bintikan lagi.


Saturday, June 22, 2013

Misteri Kampung Donglai Surveyor Edisyen..

assalammualaikum wbt..

Dalam entri misteri  kampung Donglai yang lepas aku ada bagitau yang aku nak tanya surveyor tempat kerja aku tentang kejadian pelik yang menimpa diorang kat sana..so aku dapat la satu cerita yang tak disangka-sangka ni..terpulang korang semua la nak percaya ke idok..

Aku malas nak tulis banyak sebenarnya ni..tapi macam info sumber yang terus dari yang mengalami sendiri, kejadian misteri tu pon berlaku siang hari..yela..takkan diorang nak survey malam-malam pulak kan dalam hutan tu..sedangkan siang pon bleh terjadi benda pelik aku tau la kalau stay malam-malam kat situ bleh kena apa..adoi..

Citernye macam ni, dalam perjalanan naik bukit, turun bukit kat hutan tu, ada la sorang member aku yang kerja site ni, nama dia Lan..masa tu dia agak terpisah sikit la dari yang lain sebab dah agak keletihan..dia berehat la sorang kat belakang..yang lagi empat orang dah turun dari bukit..jarak anggaran yang diceritakan cuma lebih kurang 300 meter je pon..tak jauh mana..

Thursday, June 20, 2013

Tiada keadilan didunia..

assalammualaikum wbt...

Lama aku tak buat entri ilmiah ye dak..ok kali ni aku nak share berkenaan apa yang aku dapat dalam majlis ilmu kelmarin..Percayakan korang tiada keadilan mutlak kat dunia ni..makin kita terima hakikat ni,bermakna kita akan semakin tenang..selagi korang tak boleh terima kenyataan dunia ni tidak adil, selagi tu korang akan kecewa, dan marah bila hanya kezaliman yang korang dapat..

Setuju?..contoh camni la, orang selalu cakap buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas jahat..hakikatnya tak seindah realiti..nilah dunia..hahaha..tak penah ke tengok orang jahat bebas, terlepas? lebih dari tu pon ade, orang yang jahat plak di sanjung..dapat pangkat Dato, Tan Sri, jadi ketua masyarakat, terus bebas berbuat jahat dan menyamun..orang baik pulak terus ditindas..kemuncak ketidakadilan akan tiba ketika Dajjal keluar nanti..

Ini bukan drama, bukan filem..ini yang telah berlaku dan akan terus berlaku terutama pada akhir zaman ni..ini la yang sebenarnya dinamakan ujian iman..kalau mengikut pengajian tauhid tentang mengenal sifat-sifat Allah, kita sedia maklum bahawa Allah swt memberi dan menunjukkan sifat keadilanNya secara mutlak di akhirat kelak..manakala didunia Allah tidak menunjukkan sifat keadilanNya secara menyeluruh sebagai ujian kepada orang-orang yang beriman..

Tuesday, June 18, 2013

Kisah misteri Kampung Donglai, Semenyih..

assalammualaikum wbt...

Sejak aku aktif blogging dari tahun-tahun yang lepas, rasanya bulan ni aku paling kurang posting entri baru..alasan sibuk untuk tiada masa blogging bagi aku bukan alasan kukuh pon..so pada kawan-kawan blogger yang dah kurang menulis tu toksah bagi alasan sibuk la ye..sesibuk mana pon aku, rasanya tulis blog ni tak langsung mengganggu masa aku..bukan lama pon nak tulis..setengah jam la paling lama pon..kalau pro cam aku 15minit je..hahahaa...

Tapi tu kalau minat dah mendalam la ye..kalau ade yang nak cakap blogging ni suka-suka je, tak update pon tak kisah, tu terpulang u all la..aku pon suka-suka gak, tapi minat nak berkongsi tu tinggi..bila seminggu takda entri baru mula la runsing..serius beb..pegi la mana-mana pon baik, opis, site, makan, pasaraya, melepak, dalam masa yang sama mesti aku duk pikir apa benda menarik yang boleh aku kongsikan dari 24jam sehari aku ni..punca utama satu jer, aku takda idea..haha..

Apapon ofkos bukan entri dairi semata-mata..ingat aku retis ke..hehehe.....tapi untung la orang yang ade life best ni..buat entry dairi pon ramai je baca..'harini pegi kelas, balik kelas, ok nak tido.gudnite'..habis satu entri..hahaha..dan walaupon kebanyakkan entri dairi aku taklah personal sangat, entri dairi ni tetap gak merupakan ketegori entri paling aku tak suka dan benci nak tulis ..sebabnye macam aku cakap tadi la..aku terpaksa pikir apa benda menarik dalam hidup aku yang boleh aku kongsikan bila dah takda idea sangat nak menulis..yup.ni pilihan terakhir bila takda idea..demm..aku benci..

Thursday, June 13, 2013

Dairi : Nyawa di hujung jalan..

assalammualaikum wbt...

Syukur alhamdulillah aku masih bernafas malam ni..kejadian pagi tadi betul-betul buat aku seram..walaupon seminit lepas tu aku tetap cool dan gelak-gelak je..itu tak dapat menafikan yang jantung aku punya lah berdebar tak hilang bila terbayang nyawa dihujung jalan.. fuh, memang ngeri...

Citernye camni..pagi tadi aku pergi melawat satu tapak kerja ni kat semenyih..just untuk ambil gambar dan tacap dalam drawing aku je pon..dan mujur la jugak aku bawak member sorang ni dan dia kira penyelamat keadaan..

Macam biasa aku drive..bawak 4x4 kecik je..kawasan tu bersebelahan Dam Semenyih..kalau korang biasa kawasan ni, kat sini ada la beberapa kawasan reakreasi air terjun, dan banyak tempat-tempat memancing..kawasan hutan, bukit-bukit la senang citer..tempat yang aku nak pergi ni pon kampung orang asli..so memang kawasan hutan la kan..

Wednesday, June 12, 2013

Cinta vs Materialistik..

assalammualikum wbt..

Wujudkah wanita yang memilih harta berbanding cinta atau dalam bahasa mudahnya perempuan materialistik?..dari pemerhatian dan pengalaman aku..wanita metarialistik memang ada dan bersepah..tujuan metarialistik ofcoz nak kemewahan..tapi kalau nak dibandingkan harta dengan cinta ni, macam ada yang tak berapa kena la aku rasa..dan ni la isu yang aku nak kupaskan..cewahh.. kehkehkeh...

Citer pasal perempuan metarialistik ni sebenarnya bagi aku hanya lebih di gembar gemburkan media je dalam drama dan filem melayu ni.. asal pompuan mata duitan je mesti tak pandang laki sengkek walaupon hensem dan baik..pastu eksyen gila babi..tapi kesah yang digambarkan dalam drama tu biasa la kan..lebih-lebih sangat dan tak sampai kesudahan pon..hahaha..antara yang aku ingat, citer pisau cukur lakonan maya karin dengan fazura tu...tah apa-apa je citer tu..tapi sebab dulu aku suka fazura, tengok gak la..haha..

Thursday, June 6, 2013

Info : Perbezaan Laki bujang dengan Laki orang..

assalammualaikum wbt...

Soal perbezaan tentang lelaki yang baik dengan nakal aku penah citer dulu LINK..tapi kali ni aku nak bagitau korang pulak apa perbezaan laki bujang dengan laki bini orang ni..hehe..adakah ada kaitan dengan aku?..harap maap, takda kaitan sama sekali..haha...

Pertama sekali kalau ikut hukum syarak perbezaan lelaki bujang dan laki orang ni bermaksud mereka belum pernah melakukan akad nikah, senggama atau mandi dengan isteri..kalau dah buat walaupon belum akad nikah sekalipon, anda tetap masih memang title bujang..sebelum tu aku nak tanya sikit la kat awek-awek yang baca blog ni..adakah korang pernah bercinta atau sedang bercinta dengan laki orang?

Aku ada terbaca blog seorang awek ni yang bercinta dengan laki orang..dia cakap dia suka laki orang ni sebab, laki berkahwin seorang penasihat yang baik dan pendengar yang setia, jauh beza dari laki bujang yang dia kenal..wooo..betul ke?..harap laki bujang jangan cepat buthurt..'kita' amik pengajaran dan buktikan lelaki bujang bukan macam tu..yup..aku bangkang statement awek tu..hidup lelaki bujang...

Monday, June 3, 2013

Dairi : Gua penat dan terfaktap..

assalammualaikum wbt...

Entri kali ni takda citer menarik yang aku nak kongsikan..cuma kisah aku yang tersumbat dan penat di hujung minggu..punya la penat lepas solat asar petang tadi aku baring la kejap nak rehatkan badan..hambik ko..pukul 1 pagi baru aku terjaga..nasib tak subuh terus..tak pasal pulak banyak nak qada solat tu kang..haha..

So apa yang aku nak citer ni, cuma pasal apa yang buat aku penat..erk..boleh ke buat entri camni?..hahaha..lantak la..sebab aku dah puas tido tadi, alang-alang dah berjaga ni, biarkan aku merapu kejap sementara nak subuh..haha..

Kalau nak citer, tak penahnya aku tak penat..tapi malas citer banyak, aku nak review aktiviti dari hari sabtu je la.. penat aku ni kira bermula dari jumaat malam sabtu la..dari hari ke hari aku dah cuba berjanji dengan diri untuk tido awal sebenarnya..tapi hampeh..tak pukul 3 4 memang tak ingat nak tido..kalau hari bekerja takpa lagi..badan letih tak cukup tido pon pegi kerja bukan nak guna tenaga sangat..