Thursday, July 4, 2013

Ragam Berpuasa..

assalammualaikum wbt..

Kurang dari seminggu dari sekarang umat islam akan menyambut bulan ramadan 1434 hijrah..jadi pada semua pembaca aku just nak ucapkan selamat menunaikan ibadat puasa dan semoga kita semua mendapat keberkatan dalam bulan yang mulia tu nanti..

So kurang-kurangkan lah membaca blog-blog yang tak mendatangkan faedah dan boleh mengurangkan pahala puasa terutama macam blog sampah aku ni..selain dari tu, aku nak citer sikit pasal kisah puasa aku masa bujang-bujang dulu..aku rasa ramai je sejenis aku ni dulu..tapi bukan korang la ye..hahaha

Orang puasa kita pon nak puasa..ok la tu ada lagi niat nak puasa..tapi amalan tempang..yang silap tu,lepas sahur tak sempat subuh dah membuta balik tak solat..jangan cakap subuh,waktu lain pon buat tak buat je..hahaha..bila dah sedar sekarang, aku terasa lapar puasa tu memang sia-sia..solat yang utama tak buat..korang pikir la ye,solat yang simple dan lagi ringan ibadatnye tu pon tak buat, tapi sanggup pulak berlapar dahaga..tak ke pelik tu?..bodoh betul aku..korang pon jangan la jadi bodoh macam aku..


Lepas tu penah jugak aku terpikir macam ni.."kalau aku tak solat, baik aku tak payah puasa sekali".. lama-lama aku dah makin sesat kelaut..dari puasa terus taknak puasa..time ni bukan takat bodoh, ni memang dah gelap betul hati aku..alhamdulillah sekarang dah ok la, tu citer lama la ye...so sekadar nak mengingatkan sesama kita..jage lah solat, insya'allah ibadat dan amalan yang lain bleh seimbang.. 

Dan akhir sekali, aku memang blur sekarang..nampak sangat aku dah hilang punca nak tulis entri..pendek gila kot entri ni..hahahaha...ok la, kalau ade sapa-sapa nak belanja iftar nanti, jangan lupa roger aku kay..choww..

p/s : nak rehat blogging dulu..


32 comments:

  1. Selamat menyambut bulan ramadan..selamat menunaikan ibadah puasa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat2..jgan lupa belanja aku buka pose..haha

      Delete
    2. tengok la kalo teserempak haha

      Delete
  2. Selamat menyambut Ramdhan yang barakah... tu la bagi aku, jahil macam mana sekalipun someone tu, still respect if dia sanggup berlapar puasa even tak buat amalan lain. Better than nothing kan, at least dia masih ada harapan to do better, jangan langsung tak tau hormat bulan ramadhan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa dora..kira kesedaran hormat bulan puasa tu aku yakin ade lagi la kan..ok dari takda..tapi sayang la..sebab nak hormat bulan puasa dari pandangan orang, yang utama tak buat..penat je puasa..haha

      Delete
  3. selamat menyambut ramadhan al-mubarak.. masa berlalu bgitu pntas kan.. yg penting menghormati bulan ramadhan kan..

    err.. mohon belanja iftar bg kami sefamily.. ngeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hormat je tak cukup mell..nampk lebih untuk cover line dgn sesama manusia je..nk puase yg betul ikut apa islam ajar la..solat utama kene buat dulu

      Delete
  4. selamat berpuasa bundle. Mohon gather iftar bersame geng lain2 juge., ekeke

    -CM

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat2..boleh je..tp ko sape? cm?

      Delete
  5. slmt mymbut bulan ramadhan... :DD smga ramadhan kali ni lebih bermakna dri sblmnya :))

    oh ye.. alhamdulillah la.. kisah kita untuk pengajaran org lain ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..semoga ramadan ni lebih bermakna..

      Delete
  6. selamat berpuasa sampah! alhamdulilah ko dah tak jadi sampah..dah sedar sikit..hehe..bagus entri ini..bagi pengajaran dan peringatan pada aku jugak!
    peace! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ko kenapa tak habis pnggil aku sampah..grr..nama aku bundle la mangkuk..

      Delete
  7. Syukur la ko dah insaf skrg. Heheh... Alaaa... biasa la tu .. masa muda2 aku rasa kebanyakan daripada kita sangatlah merapu dan tah hapa2 je yg kita buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..zamam muda aku mmg kelaut sgt lyd..mujur ade kesedaran nk berubah

      Delete
  8. adesss,,, zaman kecik,,, sebab tak sahur pun boleh jadi alasan tak nak pose,, ekekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..betul la tu muja..bdk kecik nk pose kene sahur.hahaha

      Delete
  9. kenangan dulu2 lah yg mengajar kita kan.. :)

    Selamat berpuasa bundle,
    moga ramadhan tahun ni lebih bermakna buat semua.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat berpuasa nur..harap gitu la..semoga tahun ni ramadan lebih bermakna

      Delete
  10. selamat menyambut ramadhan yang bakal tiba..

    ada ustaz bgtau, nk puasa anak beribadat time 7 tahun, paksa belajar solat dulu. even dia xnak puasa pun, paksa solat. sebab solatlah tiang agama dan bila solat dijaga, insyaAllah semua ibadat yang lain akan seiringan.

    sebab tu jrg dgr org solat tak puasa, tapi selalu dengar orang tak solat yang puasa.. muhasabah diri itu lebih baik.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..orng yg jge solat takkn tinggal puase..tu aku pasti..

      Delete
  11. entri puasa yang cool...

    aku akan berubah this year before jadi isteri

    pray for me

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cool..hahaah..ha punzel ingat pesan aku ni..puasa tu solat jgn tinggal..

      Delete
  12. Selamat berpuasa ye Bundle. Mintak maaf kot2 ada salah silap selama ini. :)

    ReplyDelete
  13. apa aku nak komen ni.... tension betul la bila tengok orang komen panjang... mana diorang dapat idea ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko komem cm biase udah la...entri ko pon pendek takkan nk komen panjang..haha

      Delete
  14. Arwah ayah sy penah ckp solat tiang agama, klau kita puasa tp x solat mcm rumah xde tiang mustahil sebuah rumah blh trbentuk tanpa tiang.jd klau x solat kt mana nk sangkut amalan2 kita yg lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. tul..walaupon ade yang ckp soal terima tak terima puasa orang yang tak solat tu hanya Allah yang tahu..bagi aku, tu basic..solat tetap paling utma..orang yng jage solat takkan tinggal pose..

      Delete
  15. semoga ramadhan kali ni lebih baik dari yg sebelumnya..

    ReplyDelete