Monday, April 29, 2013

Sesi mengkritik + tips..

assalammualaikum wbt..

Malam ni aku terkejut bila check komen yang perlu di approve, ada banyak komen yang semuanya dari Mama Dora..elok aku senang lenang nak layan running man terus rajin kan diri la sikit tulis entri.teruja punya pasal..hahaha..

Sebelum tu aku macam nak review entri aku sendiri sikit (syiokk sendiri) sebab bila Mama Dora atau nama id nastyna komen kat entri-entri aku tu, dan aku chek balik entri apa yang aku tulis, aku rasa entri lepas tu macam ade la tinggi sikit nilai untuk perkongsian kalau nak dibandingkan entri 2013 ni..betul dok mocik?..hahahhaa..

Bila tengok balik yang aku penah tulis, kadang-kadang tu datang perasaan, eh betul ke ni aku penah tulis, macam poyo je..hahahaha...apapon aku cuma rasa je camtu, hakikatnya memang tu yang aku tulis tanpa kopipes mana mana ye...apa yang aku nak cakap, aku sendiri rasa sekarang aku dah lost idea nak menulis tentang info, sentap yang dalam ketegori penulisan yang aku suka..



Asik-asik tulis pasal life sendiri je aku sekarang kan..mesti korang bosan.pembaca pon makin lama makin kurang..hahaha..apa boleh buat..mujur la ada lagi yang setia baca dan rajin godek entri lama-lama..nak harap perkongsian yang menarik sekarang..blurr..aku takda jawapan untuk tu..ade idea aku tulis..hahaha..

So dikesempatan ni aku berbesar hati kalau korang dapat memberikan sedikit sebanyak kritikan atau yang lebih rajin korang tolong review terus la pasal blog aku ni..tak payah buat entri khas kat blog korang...komen je terus kat bawah apa yang korang suka tentang penulisan aku dan yang korang tak suka selama korang semua dah baca ni..serius pendapat korang semua aku perlukan untuk terus memajukan blog sampah ni...bunyik macam poyo, tapi ye, aku serius ni..hahaha..

******

Sekadar info/tips/tutorial extra yang berkaitan pasal komen-komen yang perlu diapprove aku tulis atas tadi..sebelum ni Chuu penah tanya aku apesal buat approval untuk komen..aku tau dia nak membahan aku sebab aku sendiri penah sound dia pasal buat komen kat entri dia kene approve satu ketika dulu..hahahhaa..

Eceli Chuu sebenarnya dah salah paham asalnya pasal ingat memang semua  komen dalam entri aku perlu ditapis dulu oleh moderator ..tapi sebenarnya bukan camtu..aku cuma offkan auto publish komen untuk entri lama-lama je..tujuannya korang sedia maklum la kan..senang aku tau sapa komen..entri baru yang dalam page depan sekali ni tak payah pon approval dulu sebab aku dah nampak sapa komen..hahahhaa..yang jadi masalahnya entri setahun dua tiga tahun lepas, mana aku nak cari kan..lagipon jarang orang nak komen, so memang praktikal buat macam tu..bukan sebab nak tapis komen konon takut orang kutuk ke maki ke..hahaha...

Tips yang aku nak ajar ni pon aku Mama Dora jugak yang ajar aku..memang benda simple je, tapi kadang-kadang tu bukan semua perasan ye dak..thanks for the tips Dora..


malas tulis banyak dah..penat..

  1. pegi kat setting 
  2. post and comments
  3. kat comment moderation tu, 'tick sometimes'
  4. letak la posting berapa hari yang lepas  punya korang nak komen tu perlu terima approval..
  5. save..




Sekian....jangan lupa review beb..flishhh...hahaha..




44 comments:

  1. Replies
    1. Wei aku pun tengah duk layan Running Man ni.. hahahaha.
      Aku nak review blog orang aku tak pandai, cuma apa yang aku boleh cakap, style penulisan lama kau (walau aku baru kenal kau) agak lantang, jujur dan sedia untuk berbahas topik. Bukan aku nak kata skang kau dah tak buat tu semua, cuma skang gaya kau lembut sikit la, aura bapak kan. And nothing rong with that, so honestly bagi aku, aku still suka baca apa kau tulis. masih ada isi walau tak selantang dulu. Haaaa.

      Delete
    2. hahaha..tu la.aku pon.rasa camtu la..makin hari entri aku mkin slow..dulu aku penah tulis pasal level dlm blogging..rasenya aku dah msuk fasa jatuh bedebuk lani..nk maintain pon tak..nk naik lg la tak..aura nk jd bpak2 gamaknye..hahaha..

      apapon thanks byk support aku dora..susah nk jumpa org cm ko ni..

      Delete
  2. Aku namakan kau Gwang Soo wahai bandel...

    -Kakdahcomel-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sapa kah beliau? Running man ke?.. Aku kenal HAHA je.ekeke.aku newbie la.baru je layan..

      Delete
  3. kalau crita pasai life bro sendiri pon okay.. kami boleh amek pengalaman bro as our guideline or iktibar di masa depan.. orang2 tua macam bro kan banyak asam garam.. mesti macam2 yang boleh dikongsikan kepada kami yang muda trang tang tang ni.. eh! HAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oii. Zwan..ckp elok skit..aku muda lagi bai..hahaha..citer peribadi kalau melibatkan info mmg aku suka jugak untuk tulis..tkut tertulis yg personal tanpa isi je..tu yg tak best..haha..ok bro thnks bg pendapat..

      Delete
  4. Salam bund.
    Aku suka dengan apa yang ko kongsikan tiap kali ko pergi tazkirah,usrah.. teruskan berkongsi.

    Ko punya blog berkembang pesat. Bagi aku ko berani la. Berani menyuarakan pendapat. Ko kalo jadi YB ni sure orang like ko. Muahaha.

    -kak6@joyah_sigaraga-

    ReplyDelete
    Replies
    1. right zie..aku rasa entri2 camtu memang elok untuk aku kongsikan dan sesuai untuk jiwa blogging aku sekarang..hahaha..nakal2 jugak,tapi ilmu agama sama-sama la kita sampai meyampaikan ye dak...

      blog aku bukan time kembang dah sekarang zie.kuncup ade la..nak maintain pon malas..hahaha..

      Delete
  5. aku tak kisah entry info ke,tuto ke,pasal life ke..aku baca je semua..

    rasanya aku tak layak kot nak bg komen pasal blog ni sbb aku jenis yg tak kisah sgt pasal entri.dtg baca n menghargai rakan blogger selagi ada komunikasi dua hala.kehkeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. untung kalau semua jenis pembaca cam ko kutu..layan je semua..tak banyk komplen..best kalau leh photostat ko ni bnyk2..hahahaha

      Delete
  6. erm nak ckp ape ni erk..aku pepagi ni blur sikit kang aku datang balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakak cantik tak dtang balik pon..

      Delete
    2. oit..kan aku dtg balik ni..semalam aku busy sgt taw.

      Aku suka datang blog ko sebab aku suka baca entry2 ko yang bagi aku isinya penuh dengan kejujuran. kalo ko cite pasal life ko pun takpe..aku tetap baca..aku suka..ko melalut la bnyak mana pun takpe.. aku rasa semua reader ko suka gaya entry ko yg tersendri..

      yang ikhlas
      KAKAK CANTIK!!!

      Delete
  7. ala , okey apa cerita pasal life sendiri. bagi saya , life kita ni tak sama. ada yang macam tu , ada yang macam ni. dan kadang kita tak perasan , bila orang baca kisah hidup kita. dia akan melopong sebab tak pernah jumpa hidup orang yang macam tu. cerita pasal peribadi tak semestinya boleh buat orang rasa annoying. tengok pada jalan penceritaan. heheee ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku ade gak citer life..tp takleh selalu la..lagipon life aku tak menarik pon..

      Delete
  8. Replies
    1. ya udah kalau loe malas..guwe tidak memaksain..

      Delete
  9. betul tu.tapi aku tak buat pun. sbb byk anon komen. kdg aku check baca dlm comment side je. tak sempat nk prove. 2 3 email ada. tak sempat nk bukak. hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ko kena utamakan persatuan anon2 semalaysia carlos..kalau ko buat approval mesti anon2 marah..hahaha

      Delete
  10. Errrr ...
    akak cuem nak cakap.
    eh nak taip yang. akak belum lagi review entri kamu yg lama2 tu
    nnti ada masa akak, jalan-jalan ye.
    huhuhu sekarang akak sibuk nak bersalin miahahaha

    ReplyDelete
  11. hehe...betul juga tu..kekadang kita tak perasan kan komen-komen kat entry2 lama... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. so cara terbaik gunalah cara ni..tp jgn buat setiap entri, komen perlu approval..nanti orang yang jenis follow up komen rasa tak best...

      Delete
    2. Aku tak paham apsal leh tak pasan komen kat entry lama. Sbb korg salu tgk komen terus gi kat entry ey? Kalau aku, tgk kat bhgn sume komen tu, so mmg takkan termiss kut. Kecuali if aku tak tgk kat situ.

      Delete
    3. termiss tu bila ada 1 komen utk entry lama, then yg lain2 semua komen utk entry latest..biasanya boleh terlepas pandang..

      aku pun nak kena tukar setting utk komen2 yg lama..sebab rasanya dh banyak kali jugak terlepas baca komen utk entry2 yg lama..

      Delete
  12. bundle...

    seperti yang aku rasa kan, ko memang dah berubah sikit kekuntuman bro...

    tapi alrite je akceli...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hek elen..bila pulak aku jadi kekuntuman ni..aku steady indie rock..bukan rock kapak kay..hahaha..

      apa yang alrite pon aku tak tau..hahaha

      Delete
    2. huhuhu...

      kirenye pakcik... kau sedang menginjak matang ke tua...

      bukan blog ni pun berkisar usia dan pengalaman seseorang kan...

      Delete
  13. Hm, sy xpndai mngkritik.. bagi sy, okey jer.. kot.. cuma,xtw lahh... penulisan bro laen dh skang.. xder impak yang meletoppp gtu.. tolong hasilkan sesuatu yang mampu membuka mata pembaca plishh.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. impak camne tu emma?..penah ke entri aku bagi impak kat sape2..hahahhaa..

      Delete
  14. bila baca entry lama2 mmg rasa tak percaya itu hasil daripada penulisan kitakan... :p

    Nur nak review2 ni tak bape pandai, tapi mcm nak tulis life sendiri pun okay jugak sekali gus boleh selit tip2 ke..atau apa2 saja pgajaran yg boleh dikongsi dari life sendiri. kadang2 tips dari pengalaman sendiri tu lebih best.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin sebab dulu banyak idea kot...skg tak penah ade idea..tu rasa cam, eh tak sangka lak aku leh tulis camni..hahahahha..

      bab tulis pasal life then selit tips ngn pengajaran tu dah biasa nur..aku kalau leh mmg taknak tulis entri personal tanpa isi..atleast kalu leh nak gak selit isi tu..

      Delete
  15. hi lama tak jengah disini, haha.

    err review? gua mana reti nak review blog org ni. Tapi gua suka penulisan blog lu ,abam bundle. dulu,kini dan selamanya,ecewah :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama lu tak singgah bobot...

      tiba2 sesat balik masuk sini lu bantai lak kipas gua kan..hahahhaa..sejuk woo..

      Delete
  16. errr.. takut nak komen blog otai ni. haha.. takdelah. chicna baca ok je semua. tp sesungguhnya chicna mmg tak reti bab2 penulisan ni. -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceh..sarkanya ko chicna..hahahaha..

      tak reti bab2 penulisan mendenya..ko tu kan blogger gak..adehh...
      tp yang pasti ko terer buat biskut, coklat kan..kan..kan..bila nak sent aku coklat tu seketui dua..hehe..

      Delete
  17. Aku nak kritik or review tu, tak layak la rasanya kan. Blog aku pun kerdil je. Dah berkarat lak tu. Penulisan pun, macam budak tadika je. Hahaha

    Aku tak pasan la since bila, tp nampak mmg kau dah kurang berkobar sket semangat 'menyampaikan' tu dlm entry2 kau berbanding dulu, especially masa mula2 aku kenal & baca blog kau ni la. Aku igt perasaan aku je. Tp taktau la if kau sendiri sbg admin pun rasa camtu. Hahaha

    Pd aku takde masalah cite psl personal lyfe. Mood entry tu pun jadi bervariasi. Cuma, aku rasa mood 'menyampaikan' kau tu yg dah hilang. Maksud aku, cara bercerita. Aku rasa faktor takde idea tu la gaknye. Myb kau dah kurang observe apa yg ada kat sekeliling kau ke??? Sekadar pandangan, bkn komplenan :|

    ReplyDelete
    Replies
    1. hek elan..poyo je ko kan makcik.tak layak konon..hahahhaa..aku bukan peduli ko sapa..aku nk tau je pendapat korang semua sebagai pembaca entri aku sejak dulu..apa yng ko suka apa yang tak suka..hahaha..

      tp yela, aku dah rasa kurang berkobar nak 'menyampaikan' sekg ni..masalah idea,kurang membaca, malas, tak seronok tu la buat kacau mood nk menulis..serius.tak lame lagi expired la ni..hahaha..

      Delete
    2. Aku pun cam kau gak. Bunyik macam poyo, tapi ye, aku serius ni. Hahaha

      Aku rasa punca utama malas & tak seronok. Kwn2 pun dah maken ramai yg tak aktif. Tak meriah. Soooooo tu yg jadik malas & tak seronok :D

      Jgn expired lagi. Jgn kecewakan reader & peminat blog ni. Mwahaha

      Delete
    3. sokong puan liyaa.. jgn xpired lg.. nak tgok anak ko.. kihkih

      Delete
  18. xmo kritik la.. janji aku njoy bace entri2 korg yg rajin update. aku mlas. kdg terus g blog org. blog sendiri aku abai.. kehkeh..

    ReplyDelete
  19. ahah! aku lmbat smpai sini ke ? :P
    bru nk tnye cmne wat approval utk entry lama., kehkeh. thnks btw ;)

    ReplyDelete
  20. a'a..aku pun pernah rasa macam ko rase tu bile baca balik entri2 lama aku tulis dulu..skang ni mood menulis dah makin ke laut le..apakan daya..jadi aku nak tolong bg pendapat dan idea kat ko seperti yg ko mintak tu pun tak mampu le..huehuehue..

    ReplyDelete