Friday, November 11, 2011

Petua : Couple a.k.a berpasangan

assalammualaikum pembuka bicara..

Erk..macam nak berpidato pulak aku...kehkehkeh..Firstly buat masa sekarang aku belum bersedia untuk buat vlog macam aku aku tulis entry lepas..lupakan dulu pasal tu tau wahai pembaca blog sampah yang budiman..Especialy to my best blogfriend Chuu..sabor ye..nanti aku buat jugak vlog tu..aku belum study lagi ni..kehkehkeh...

So harini aku nak kongsi satu lagi petua..macam biasa petua ni aku dapat dari kelas usrah yang tiap tiap minggu ada buat kat pejabat aku kerja..tu pon pasal ustaz ni gantikan tempat ustaz aku yang biasa mengajar coz dia buat haji lagi tahun ni..

Pelajaran aku harini pasal pasangan dalam hidup kita ni..hidup kita hakikatnya memang berpasangan...tapi aku bukan nak cerita pasal pasangan bercinta ke lomentik story ke ok..point utama yang aku nak kongsi ni, apa pun ciptaan Allah swt sememangnya berpasangan..

"Dah tu apa petuanya broo"..lembs la kau ni..haha..sabar sabar, dan teruskan membaca..kalau dah aku cakap tadi semua makhluk berpasangan dah tentu jugak la penyakit yang Allah turunkan pon berpasangan tak gitu..ada penyakit ada la penawar..hehehe..


Tapi yang menariknya, pasangan untuk sakit dan penawar ni biasanya duduk dekat je..nama pon pasangan kan..tu yang ramai tak tau..ingat korang kapel je nak bekepit lelaki perempuan...maksud ayat ni ada dalam Surah Yasin ayat berapa tah ustaz cakap tadi..aku malas tulis..dah lupa..err

Contoh aku nak bagi macam ni la, kalau korang kena duri pelepah kelapa sawit(berbisa orang cakap), penawar dia ada dekat buah kelapa sawit..bukan ke dekat sangat tu..dah kena duri tu hangpa ambil je seulas kelapa sawit tu picit picit bagi keluar minyak, sapu je tempat kena duri tu..insya'Allah sembuh..

Tapi yang paling best petua/penawar yang berkonsepkan kapel ni aku suka tang kalau kena minyak panas time mengoreng..biasa kena minyak panas kalau banyak, memang parut tu susah hilang kan.."bio oil ada broo"..mahal bhai..belum tentu lagi berkesan..

Cara paling senang bila korang dah kena minyak panas time goreng ikan tu,korang teruskan je mengoreng..lepas tu makan dulu bagi kenyang..agak agak dah kenyang makan dua pinggan nasik..minyak yang korang goreng ikan tadi pon dah sejuk, korang ambil la sikit pastu sapu la kat tempat kena minyak panas tadi..tu je..insya'Allah jugak la sembuh dan takkan ada parut..

Kali ni aku taknak suruh korang cuba untuk buktikan petua/penawar kapel ni berkesan or tak..tapi cara ni memang turun temurun orang terengganu yang meniaga kepok lekor buat..tengok la dorang ada ke tak parut kena minyak panas..so bila emengence kes je la baru cuba ye..jangan celup tangan dalam minyak panas pulak lepas baca ni..wakaka..

huh..10 perenggan aku dah menaip..rajin jugak aku dalam kesibukkan kat opis ni..kahakahkah.
sebenarnya banyak lagi aku nak cerita, tapi kerja aku kat opis ni belambak lagi tak siap..kihkihkih..ok la geng..see you next entry..kbai..



p/s : korang bosan tak baca entry panjang panjang camni?


29 comments:

  1. hahah,,tajuk,,da pikir kapel lain da td

    ReplyDelete
  2. wah bagus entri tajuk biasa2 saja,tp memberi maksud mendalam.kehkeh..

    mujarab ker petua terkena minyak panas tu?tak pernah dengaq pun..

    bolehlah cuba nti..(macam mintak supaya kena jer)kahkah..

    ReplyDelete
  3. erkk..aku agak kurang paham Pn.kutu cakap ape ni..hahaha..

    p/s : insya'allah petua tu mujarab pn.kutu..cubelah dirumah..ekeke

    ReplyDelete
  4. apa celup ko tnye hiro..nini cokelat celup la..kehkehkeh.kbai..

    ReplyDelete
  5. Nak komplen bosan pun xbley sebab entry wa pun panjang gilosss.. wakakaka.. Haih lapa pisang goreng dengan sambal kicap.. k bye..

    ReplyDelete
  6. haha..ingat couple berpakwe makwe...lain rupanya..

    ReplyDelete
  7. tak sangka aku baca seploh perenggan!


    kalau kena gigit semut,cari semut tu balik,,bunuh dia!haha!

    ReplyDelete
  8. membaca smbil makn coklat .. perh dh bis dah coklat ak . hehe :)

    ReplyDelete
  9. kahakahakahkah..kesimpulanya, tak sesuei la aku tulis panjang2 ek..hahaha..

    ReplyDelete
  10. xseswai....agak2 nk bg markah bpe ea utk karangan nie..hihi...
    *entry sy pon cm ape...*

    ReplyDelete
  11. alaa baru sploh perenggan je kot..blom taraf cerpen pon lagi..ekekeke..

    ReplyDelete
  12. mengongmu..tajuk lain..

    bro..jgn ngada2 buat tangan kena minyak pastu mintak bini manja2
    haha :D

    ReplyDelete
  13. hahaha..tajuk lain aponyo sis..betol la tu..kapel antara penyakit dan penawar.. takkan ko je nak kapel2.tak aci ahh.ekekeke

    p/s : kalau tangan dia aku buat test ok gak kan..hihihi..

    ReplyDelete
  14. betul ker petua tue, leh r sis try pasni kalo tkena minyak pns. kalo kena sengat binatang berbisa bleh ker kita tangkap dia n suruh dia sedut blk bisanya tue huhu

    ReplyDelete
  15. @maira : nice ke.."pipi mula kemerah merahan"..hihi..tq

    @ninazahar : insya'allah nina..payah la kalau nak cari binatang bebisa tu balik..ekeke..tapi totally semua binatang bebisa,penawar bisa kat binatang tu gak..

    p/s : tak payah susah dah sekarang..ubat klinik pon base penawar dari kajian petua kapel ni gak..hahaha

    ReplyDelete
  16. betul tu,selalu nya cmtu le..saya x bosan baca entry panjang2..!! hahaha..:)

    ReplyDelete
  17. aku bosan baca entry aku sendiri je shidee sbb tak best..entry u all semua panjang2 pon aku layan je..hehehe..

    ReplyDelete
  18. Tak bosan baca memanjang cam ni.

    Baru tahu petua ni. Biasanya jika terkena minyak panas, sapu dengan ubat gigi sebab sejuk.

    ReplyDelete
  19. wait! aku benci baca entri sebegini! sebabnya dah la panjang pastu dalam entri ni ada persoalan then kita kena abiskan jugak baca kalau nak tau jawapan pada persoalan tu,haha!


    serius ke orang ganung buat gitu?berat nanang ngoti,haha

    ReplyDelete
  20. oit., tu tgn betol ke., atau sudip berbentuk tangan wakakaka

    ReplyDelete
  21. @awanbiru : ubat gigi petua biasa..tak d kaitan dengan kapel..heheh

    @onie : hahaha..gud mocik..aku suke kalau org benci penulisan aku ni tapi kene baca gak..kehkehkeh..

    @chuu : tu sudip la..kahkahakah..

    p/s : lambat ko komen entry aku chuu..grr..

    ReplyDelete
  22. eii , takut nye dia gune tangan jer !

    ReplyDelete