Saturday, March 9, 2013

Repost : Konflik Seorang blogger..

Argghh..serius aku sumbat ni bini takda..nak update blog pon takda idea jugak..

punyalah aku bosan sampaikan takda kerja sangat aku pon godek-godek la balik entri lama aku...

aku ni ada masalah sikit mudah lupa apa aku penah tulis..


bila tertengok entri tu terus teringat sebenarnya entri tu aku tulis berdasarkan perasaan seorang

member blogger ni untuk bagi seorang lagi member blogger ni sentap...

dan..hasilnya entri aku tu memang berkesan.......hahahaha..

ok ni re-posting entri tersebut...agak panjang dan membosankan...


assalammualaikum wbt..


Keyboard warrior, ustaz ustazah internet, dr.cinta, dr.falsafah dan macam-macam lagi gelaran untuk golongan yang hebat bercakap kat alam maya ni terlalu ramai ada..benda-benda macam ni sebenarnya jadi hiburan aku nak gelak sensorang jugak kadang-kadang..nak cakap pon susah sebab mungkin tak ramai yang paham joke yang aku rasa ni..benda ni subjektif..orang yang bercakap tu rasa dia cakap benda baik tapi jadi kelakar bila aku baca..bergantung kepada situasi dan keadaan..

Lawak ni susah nak jadi kat aku pasal aku kurang nak bercerita tentang life aku..kalau aku cerita pon benda yang fun dan enjoy je..pasal masalah atau benda tak elok malas la aku kongsi..so benda yang aku nak ceritakan ni susah nak jadi kat aku pasal korang tak tau life aku macam mana dan takda la perunding tak bertauliah ni muncul dalam hidup aku kan..kehkehekeh...

Untuk lebih mudah memahami benda yang aku nak cerita ni korang cuba la pahamkan betul-betul situasi yang aku bagi ni.

Contoh situasinya :

Nelly seorang blogger yang menulis dairi melalui blog..segala apa suka duka dia, Nelly akan luahkan melalui blogging ni..bermula dari tulisan dairi untuk bacaan sendiri lama kelamaan Nelly terus mendapat ramai pembaca sebabkan dia seorang yang cantik persis Hanis zalikha..

ok semua jelas...simple je kan..



Konflik :

Tujuan Nelly blogging pada dasarnya sekadar ingin meluahkan isi hati dia..so bila Nelly update blog dengan entri masalah yang dia sedang hadapi..dengan tak semena-mena Nelly mendapat ramai perunding, ustaz uztazah pilihan, pembimbing rakan blogger, dr cinta, dan macam- macam lagi mengikut masalah yang Nelly post kat entri dia tu walau Nelly tak pernah minta pon..

Perunding-perunding ni pulak sebenarnya Nelly sendiri tak kenal sebab diorang sekadar follower dan pembaca..mereka ni pon sebenarnya tak kenal siapa Nelly..cuma sekadar baca entri dan komen yang akhirnya buat Nelly semakin stress blogging sebab dapat khidmat percuma perunding-perunding tu..persoalannya kenapa Nelly makin stress pulak?

haa, ni la yang aku nak cerita dalam entri kali ni...kehkehkeh...

makin jelas tak apa aku nak sampaikan?blurr lagi..lembs la korang...kehkehkeh..


Ramai tak sedar kita dah menyinggung perasaan orang dalam diam.

Kita kena paham bukan semua orang sama macam apa kita pikir..bila seseorang tu menulis tentang masalah bukan bererti dia mintak nasihat, simpati,atau pandangan, sebabnya sebelum dia menulis pon dia sendiri dah sedar masalah dia hadapi dan apa yang perlu dia buat..mungkin dia cuma sekadar nak meluahkan perasaan dengan berblogging ni..nama pon online dairi dia..berbeza kalau dia sendiri minta nasihat..harap maklum..

Bila nak komen entri yang agak bersifat menasihati ni, pikir dulu orang tu siapa..mungkin niat korang baik sebab kononnya dengan nasihat korang, orang tu akan lebih baik..situasi ni better rujuk balik yang aku tulis atas tu..adakah dia perlukan sokongan korang?..100% aku yakin nasihat korang dia tak perlu kalau dia cuma nak luahkan perasaan..

Sebelum beri nasihat tengok dulu diri sendiri dan orang yang korang nak sekolahkan tu..kot ye pon nak bagi nasihat, tak kan budak sekolah nak nasihatkan orang tua.haihh..agak-agak la..kalau ilmu tinggi pon toksah la melebih lebih sangat menunjuk tu..ingat dia adik-adik korang..nak pulak korang tak kenal pon siapa orangnya yang nak disekolahkan..tiba-tiba bajet macam perunding..korang tau ke dia tu siapa?ilmu dia tinggi mana?cuba bayangkan kalau korang budak U tapi kena sekolahkan dengan budak sekolah rendah..apa korang rasa? sekadar perbandingan..kehkehkeh..

Bila dah jadi macam tu..korang rasa, apa perasaan penulis? Dah la dia tak mintak nasihat pon..yang sekolahkan dia pulak, budak tak cukup umur...kehkehkeh...selalunya penulis blog macam ni akan layankan je komen macam tu sebab diorang ni dah matang sikit..nak pulak jenis blogger mesra alam..sabor je la..last-last dia sendiri makin stress nak menulis pasal ramai sangat nak tunjuk pandai sedangkan tu sekadar luahan dia je...tak pasal-pasal lepas tu penulis pulak rasa makin down sebab korang anggap dia lemah yang perlukan sokongan dan nasihat...kehkehkeh...


Ramai juga tak sedar dalam menunjukkan pandai, sebenarnya hanya memalukan diri sendiri..

Untung la korang dapat nak sekolahkan blogger mesra alam camtu..dia malas nak membudak-budakkan korang balik..layankan je la..kena jumpa blogger kuat gaduh korang sendiri malu beb..macam aku pernah baca kat satu blog ni dulu..ambik kau, budak nak tunjuk pandai sangat..korang tau kena sound apa dengan admin tu.."hishh..bau hamis la, kau pergi lap hingus kau dulu"...kehkehkeh..haa tu makannya kalau tahap abang-abang, pakcik makcik kau nak adik-adikkan..

Berbeza pulak dengan pendapat...kalau pendapat ni insya'allah la walaupon jurang usia yang banyak pon aku rasa takda masalah sangat kot..just pendapat je kan..So apa yang aku rasa buat benda ni jadi lawak ialah sebab "salah keadaan nak bagi nasihat"..niat dah bagus..tapi bila nasihat tu sebenarnya langsung tak diperlukan malah buat orang yang disekolahkan tu pulak terasa dibudak budakkan..kan kelakar tu..kehkehkeh..orang yang suka nasihatkan orang ni aku puji sikap korang..ilmu pon mesti tinggi, niat dah bagus..cuma belajar lagi tengok situasi ok..

Kalau la benda ni jadi kat aku..walaupon aku agak suka nak sound orang..tapi bila dalam keadaan ni mungkin aku akan layankan jugak orang nak nasihat aku tu..tak sampai hati rasanya nak perlekehkan niat suci orang walaupun hakikatnya bagi aku dia tengah memalukan diri sendiri..kehkehkeh..gelak dalam hati je la...jadi kepada spesis-spesis yang camni, pada pendapat aku ye, bukan nasihat..kalau nak nasihatkan orang, cuba la kenal-kenal dulu orang tu siapa, berkawan leklok dulu ke..lembut la sikit hati orang yang nak dengar nasihat korang tu..jangan la setakat baca entri lepas tu lu komen nasihat macam gud-gud pulak..buat malu je...Lu sapa? dia sapa? sila pikir balik...kehkehkeh...

#nasihat mak gua pon gua tak dengar ni pulak nasihat lu..hihi


p/s : ni especially untuk blogger jenis dairi je..kalau jenis entri info atau perkongsian aku rasa bagi pendapat dan berdebat perkara biasa..sapa keyboard warrior dia la hebat..harap boleh bezakan dengan dairi sebab tu cerita peribadi..hehehe..


update p/s : kehkehkeh..siap jugak satu entri 800 patah perkataan dalam 5minit..




53 comments:

  1. Replies
    1. second, third, forth. sume aku pegang.

      Delete
    2. hahahahaha..amik la ko..komen ko memang tak penahnya ade kaitan dengan entri aku..

      Delete
    3. nelly tu aku kenal tak? ntah2 aku pun penah buat2 mcm pandai bagi nasihat pong pang pong pang kat dia. Dulu aku ada jgak la bajet mcm keyboard warrior. Tapi last2 aku rasa mcm malas ah aku buang masa masuk campur hal org. Cuma aku tak memwarriorkan diri aku kat entry org tu, tapi aku buat entry kat blog aku utk kondem org. Now dah takde la. Dah insaf.


      *Sian ko sangap sebab bini ko takde.

      Delete
  2. ngantuk sunggup bila baca :p hahaha

    *eh sama le..nasihat mak aku pun aku jarang dengar..ingt time mak aku ckp je lepas tu mesti aku lupa..erm mungkin aku banyak sangt telan semut kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngantok pon terima kasih la ko baca gakk kan..ke ko skip terus baca yang bawah tu..haha..

      bukan sebab ko lupa banyak telan semut.tapi sebb ko degil..ngaku je la..hahah

      Delete
  3. Replies
    1. mm..apa nak cakap.
      aku layankan aje org nak nasihatkan walaupun betulla yg kau ckp, kdg2 nak bercerita saja.. ;)
      perihal aku disekolah balik pun ada, bila aku komen kat satu blog nih. tapi bagus juga, lepas insiden tu aku belajar sesuatu. iaitu sebelum nak komen kena study betul2 dulu, baru komen.

      contohnya;
      ada satu blog yg cerita tentang ubuntu desktop.
      mati2 aku ingat keluaran Afrika sbb 'ubuntu' perkataan Afrika.
      rupanya bukan.. =.='

      Delete
    2. aku ni jgn ckp nak nasihatkan orang, nak komen pandai-pandai pon tak berani..kang mcm aku gelakkan komen orang, orang pon gelakkan komen aku lak..baik komen playsafe je atau sekadar baca..hehe..style aku ler tu..hehe..

      Delete
  4. Aku nak sambung gelak laaaaagiiii!!!! hahahahahaha
    Adoi bundle bundle. Aku harap ramai ramai orang luar sana baca entry yang ini. sangat bagus untuk menyedarkan raaaamai orang weh. Termasuk la aku.
    Apakah... kau up kan balik entry ni sebab terseru? hohohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko ade jumpa ke orang camtu?..hahaha..aku pasal dulu memang ade..sekarang dia dah takde la baca blog aku..kalau tak best bertekak dengan dia..hahaha..

      aku terseru pas baca entri ko la ni..hehe..tp sebab takde idea nak menulis..aku up je balik yang lebih kurang ni..hahaha..

      Delete
    2. lagipon hit pengunjung slow la skg sbb kurang update..ni salah satu cara malas la ni..kehkehkeh..

      Delete
    3. hahaha bagus pun ko up balik sebab memang sangat sesuai dibaca umum. ketengahkan isu macam ni, nampak kecik tapi besar impact dia kepada penulis diary macam aku hahaha.
      Satu jenis orang yg aku tension sikit, selalu tanya itu ini hanya untuk patahkan semangat. nasib la aku sekarang ni jenis mesra alam sejak jadi mak mak, heishh tak mudah tau aku menahan diri dan memilih perkataaan yang sesuai untuk diguna pakai. tapi tu la, kalau jenis bebal.. macam mana aku jelaskan sekali pun, tetap bebal.
      (Ini bukan mengumpat, hanya kongsi pengalaman sbg mangsa keadaan) hohoho

      Delete
    4. eh, ramai jugak yang lom baca kot entri aku ni dulu rasanya..pembaca bersilih ganti kan..ok gak aku keluarkan balik..hahaha

      eh ada pertanyaan yang buat patah semangat?? pelik je..

      Delete
  5. selalu gak jadi kat aku..so kalau boleh layan, aku layankan jer la..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..aku pon rasa macam ada la kadang2 cmtu kat blog ko..kalau aku yang membangkang ko tu lain kira la kan..hahaha..

      Delete
  6. semua nak jadi keyboard warrior,yang kadang tu sembang kencang bab cinta segala... *nak gelak gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tula masalah blogger pompuan..selalu leh jumpa perunding tak bertauliah..hahaha..

      Delete
  7. nasihat mcm gud2?? hihihi...

    aq xpndai nak nasihatkn org..lebih2 lg nak bg pendapat, sbb knp?? sbb mcm ni la aq takut.. haha... tp klu org tu dh lma aq kenal, n org tu dah tau sejenis or spesis mna aq ni, aq akan ckp kn je.. hope aq xmenyekolahkan org tersebut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang dah lama kenal takpa la makcik..tapi bergantung penerimaan orang tu gak..kalau dia tak amik kisah takde isu jugak biar cakap la apa pon, takde effek kat dia..hahah

      Delete
  8. serious,,, datang ni saje nk komen and say hi,, hahaha,

    ReplyDelete
  9. macam dh pernah komen entri ni..ko semak la balik komen lama aku.malas dh aku nak komen.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..takpe..utamakan pembaca yang baru..ko dah baca skip je..haha

      Delete
  10. sebab tu la kot aku "pencen" lama dari tulih kat blog aku...ramai sangat dok tunjuk "terer" dalam tu sampai terpaksa tapis komen dalam tu...aku cuma cerita dari dari persepsi aku ja..kalau tak betoi tu tegur la elok-elok..dah la tak explain tang mana tak betoinya...siap maki-maki lagi..entahlah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko tulis entri apa yang kene tu bro?..kalau entri personal tak sesuai la orang nak lebih2..tp kalau pendapat pasal sesuatu isu tu, kene tadah je la kalau orang nak kritik..hahaha

      Delete
  11. "aku ni ada masalah sikit mudah lupa apa aku penah tulis....." AKU PONG SAMA.

    dan aku pun jenis lupa apa aku pernah komen. pernah ke aku terbagi nasihat atau dinasihati. hmmm...malas nak fikir la. benda yg lepas nak patah balik pun tak boleh...jadi apa yg aku ada ialah hari ini dan esok...insyaAllah kalau masih hidup untuk esok hari la. so yg terbaiknya....aku beringat jelah kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..takpela aien..bagi can yang belum baca..kalau lupa apa aku penah tulis baca je la sebagai refresh balik..hahaha..

      Delete
  12. smalam sy dh baca ni, nak komen tp xd masa.. ni dtg nk komen tapi lupa.. -_-

    ReplyDelete
  13. kalau dalam dunia sebenar pon kita x berapa suka orang x tentu pasal tetiba dtg nak nasihat kita.. ni kan pulak dalam dunia cyber.

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang yang kita tak kenal, tah sapa2 tibe2 nak jadi penasihat serius takleh blah..lain la kalau kita sendiri pembaca bagi pendapat kan..

      Delete
  14. hahaha...jangan bini takder ko...kegerrr sudeyyyy...hahaha

    ReplyDelete
  15. ceh..copy paste boleh la 800 patah perkataan dalam 5 minit..nasib copy paste entry sendiri..hahahaha..

    sib baek la blog aku entri carca marba..not into personal sangat..kui3..kalau org cari gaduh dengan entri aku yg bg pendapat tu dah normal dah..dulu rajin gak layan..skang maleh nak layan..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..takde idea nak update sha.. rasanya ramai gak pembaca baru2 lom baca entri tu..copypaste entri sendiri bleh kan..hahaha..

      Delete
  16. Saya kalau nak nasihat menasihati pun ikut tempat jugak..depends pada masalahnya atau perbuatannya..

    kalau main nasihat je, nanti dicop penyibuk

    ReplyDelete
  17. yes...sejujurnya aku xsuke komen jenis nasihat.. nasihat yg bertambah menyakitkn hati ada la.. lain la just cakap, "sabar banyak²".. itu dh memadai dri bg komen yg pelik² menyeksakan jiwa raga kite yg bc.. btl la, kite buat entry luahan perasaan xmintak nasihat pun.. sbbnya, nt ramai la jd penasihat dan perunding motivasi xbertauliah.. pdhal dia bkn tau pun masalah sebenar kite.. okbai

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab ko tak makan nasihat ke apa mizz..kehkehkeh..

      sebab tu la aku tak suka kongsi masalah kat blog..nanti ramai sngt nak sekolahkan aku..aku ni dah la degil kang tak pasal2 niat baik orang aku gelakkan plak..haha

      Delete
  18. Replies
    1. jadah ko nak sentap pakcik..hahahah..

      Delete
  19. aku setuju dgn entry ni...dan ada rasa sentap juga hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..ko belum baca ek masa aku post dulu..ni menunjukkan ko generasi ke 3 yang baca blog aku..oklah tu..selamat menyentap..haha

      Delete
    2. hahahaha,,,,,sentapan minda ni..

      Delete
  20. akak suka baca blog blogger yg kuat gaduh. pantang org tegur sikit, komen balas dia mak aiii..... mmg sengih2 bila baca. ekeke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kak..walaupon aku bukan la jenis suka gaduh..tapi aku suka baca yang gaduh2 ni..klakar..

      Delete
  21. sentap jugak sikit. haha.. kdg2 tak tau nak komen ape, tengok orang lain semua komen macam tu so tumpang la sekaki. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tak salah pon chicna..bagus lagi sebenarnya..cuma kita kena pahm la penulis tu jenis apa..penerimaan dia dengan apa kita tulis tu cammane..

      Delete
  22. nasihat paling klishe adalah...

    sabar, semua ni ada hikmahnya...

    huhuhu...

    tp tu la, sbb kite sndiri cari pasal tulis pasal benda alah yang menyebabkan orang bernasihat. sabo je la :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko macam biase jadi mangsa di nasihati je punzel..hahahhaa..tp tak kisah la kalau ko harpkan camtu..hahaha

      Delete