Thursday, March 21, 2013

Modern and Stylish : Mods 2013

assalammualaikum wbt..

Sejak akhir-akhir ni aku dah macam orang angau yang jatuh cinta kat princess pon ada..makan tak lalu, tido tak lena..asik terbayang je kat Nozomi sasaki..eh, bukan bukan...hahaha..

Eceli sejak dua menjak ni, ketagihan adrenalin aku untuk merempit dengan vespa semakin menjadi-jadi bila ternampak orang menunggang vespa..keinginan aku ni sama je macam  yang aku alami sepuluh tahun yang lepas sewaktu baru-baru memiliki vespa pertama V super150..

Kebetulan plak scooter aku yang sekarang ni pon dah agak uzur..tu yang buat aku rasa nak beli scooter baru yang berjenama vespa ni..keperluan dan keinginan boleh pakej sekali.hehe..cuma macam biasa la kan, masalah kewangan je lagi yang belum setel..hahaha..

Maunya tak jadi masalah..kalau beli motor cup biasa boleh dapat dua bijik motor dah korang tau.. tah apa hal la vespa new model ni mahal sangat..belas ribu jugak harga kalau dah campur interest..macam beli superbike lak..dulu aku beli vespa oldskul tu baru RM 1500, tu pon 4 kali bayar..kalau RM 15 ribu mau loan sampai 4tahun..kehkehkeh..



 
 Yang aku pelik, negara tak berapa maju macam Vietnam pon antara negara yang banyak menggunakan vespa..kenapa kat Malaysia ketinggalan? penuh motor Taiwan, Jepun je..tak europe la beb..hahaha..


Aku bukan apa..jiwa mods aku ni ada lagi..bila dah minat, insya'allah aku aku usahakan sampai dapat..tapi sory la..zaman aku main vespa oldskul ni dah habis dan tak minat lagi motor classic ni..aku nak jadi mods yang betul-betul mods untuk zaman ni..jiwa classic selera moden.. hehe..

kalau suh pilih Nozomi dengan Vespa..dua-dua aku nak..


Kalau ikut history budaya mods ni pon, mods atau modernist ni adalah golongan yang kira up to date kat UK sekitar tahun 1950-1960..tak kira dari segi apa, contohnya fesyen, muzik, dan terutamanya menunggang scooter (vespa dan lambretta)  ketika itu dianggap gaya moden..

Atas alasan ni, mods 2013 yang masih mengekalkan budaya lama bagi aku dah tak kira moden la kan..bab fesyen aku pasti sentiasa berubah dan gaya mods tetap smart tak kira apa generasi..cuma bab penggunaan scooter lama tu agak ketinggalan dan tak modernist langsung bagi aku..hahaha..


 VESPA LVX 125
 
So kepada scooterist vespa yang rasa korang nak jadi mods sejati, Jual vespa lama tu dan bertukarlah kepada vespa baru..jangan cakap anda mods kalau masih guna vespa tahun 1960..hahahahaa..tapi macam bro Amran yang lebih pada Muzik dan Fesyen mods, aku no komen..hahaha...Info tentang mods yang aku dapat pon banyak dari blog beliau..good job bro..teruskan menulis....


p/s : dah pakai vespa nanti, baru la feel sikit nak dressup..lani pegi keje pon pakai selipar jer..kehkeh..

46 comments:

  1. Replies
    1. seksi kot vespa ni. hehhehee kalau tengok show ala romantik semua tu, mesti pakai vespa dorang ni. Vespa ok la berenjin jugak kan, aku hari tu gi survey beskal, mak ai giler babeng mahal. ada harga beskal unta tu sampai 2 ribu Euro. hnsss hnssss.

      Delete
    2. yup..i'm sexy and i know it..kehkehkeh..

      yang bab2 romantik mesti couple biasa naik vespa je kalau filem yng bukan malaysia..kat malaysia kene ikut selera majoriti masyarakat..sebab tu couple kat sini naik 125z atau ex5 je walaupon romantik..kehkehkeh..

      #eh beskal pon harga bleh tahan gak..yg mountain bike member aku pakai tu RM5k gak..tapi beskal unta aku tak tau lak jenis apa..hahaha..parah la, nak kene bagi makan lak beskal tu..haha

      Delete
    3. beskal unta tu beskal kaler itam yg atok2 kat kampung pakai. itu yg biasa2 jer tau 2ribu Euro convert malaysia ringgit dekat rm8k. hahahhaa dah boleh dapat kancil sekehen.

      yang high-tech sikit laaagi mahal la. aku bukan amstrong nak beli mahal2. sini anak2 pun depa punggah naik beskal tau comey giler ada wagon. nnt la aku buat citer pasal beskal ni sbb comel sangat depa.

      Delete
    4. ooo..beskal tua kan kalau kat sini orang panggil..bapak mahal beskal unta tu...hahaha..

      Delete
  2. Tul tu bro, aku pon dah terliur - liur jgk dengan Vespa baru ni....cuma kewangan dan keinginan tu bercanggah, Insy'Allah aku pasti akan dapatkan jua!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa lagi bro..sambar je la.haha..kat tempat aku ni baru ade sorang orang muda pakai..stim je aku tengok vespa dia..arghh..stress..haha

      Delete
  3. memang cool vespa tu...

    untung la ko dapat pakai seliper mase keje. skang bos aku dah buat kawalan ketat.

    dah tak boleh pakai seliper jalan-jalan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cool gila ok..lelaki perempuan smart guna..

      aku sebenarnya suka pakai kasut..tapi sebab kurang style dengan motor skg, dressup simple2 je la..tu yang pakai siper je..

      Delete
    2. agak2 ade tak sticker alien workshop kat vespa ko nanti???


      hahahahaha!

      Delete
  4. comel jugakkan vespa tu...
    beli jgn tak beli...
    nanti boleh bw baby jalan2 naik vespa...
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya'allah..ade rezeki lebih sikit nanti aku beli..

      Delete
  5. vespa baru mmg cun bro...dia mahal sebab jenama. kualiti tip top

    ReplyDelete
    Replies
    1. cun dan jenama tu la yang aku suka...kualiti pon dah terjamin tip top..harga je tak suka..hahhaa

      Delete
  6. Vespa lama kalau pakai memg style..

    ReplyDelete
    Replies
    1. vespa lama aku dah puas pakai..lani nak moden plak..

      Delete
  7. mungkin sebab kat malaysia nie vespa tak sesuai nak amik lap cecah lutut kot...hahahaha

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. vespa lama bleh je cecah lutut lan..tapi kena modified dulu la body dia..hahha..

      Delete
  8. fuhhh giler ahhh kalu dapat vespa ni... aku kalu dapat bergambor pon jadi laaa... sebab ia sgt cool.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lerr..nak bergambar je...hahaha..g la kedai motor..cakap kat tokey tu nak bergambar je..haha

      Delete
  9. sape nak menambah keseksian, silalah bawak vespa. mmg terserlah di situ. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab aku cuba jadi seksi la aku nak pakai vespa ni kak..nak seksi tunjuk paha, segan plak..kehkehkeh

      Delete
  10. wahhh.. kiut kan kalo naik vespa. kikiki.. chic na pun tgh giler vespa Naza yg apple edition tu. sgt meruntun jiwa. >,<

    ReplyDelete
    Replies
    1. ofcoz la nampak kiut walaupon muka pecah rumah..ekeke..tau jugak ko pasal vespa ni ye chicna..a'a, design vespa apple naza tu cantik gila..tp kalau beli dengan naza bertambah2 la mahal dari beli kat kedai motor biasa..wooo

      Delete
    2. chic na mmg minat vespa. time study dulu ada kawan geng scoot & vespa gak. time tu tgh glemer naik scooter sambil pasang radio. haha.. RM11k++ lebih kalau harga naza. tp mak tak galakkan sgt bawak moto. -_-

      Delete
    3. tak sangka perempuan skg dah makin ramai minat vespa..kalau aku tau, aku tak jual vespa aku dulu..mesti ramai awek yang syok kat aku kan..kan..kan..hahaha..

      Delete
  11. ni fakta tentang aku lah kan,kahkahkah...suka betei tgk jejaka bawak vespa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke..bagi sebab? pesal ko tak minat ke lelaki bawak rxz? lagi laju..hahaha

      Delete
  12. vespa baru memang tak dinafikan...cun wooo. aku pernah naik vespa tp yg lama punyalah...ala naik pun setakat duduk2 seminit dua.

    pakcik aku punya, marah dia kalau nak bawak...sayang sangat katanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi pakcik ko..sayang betul degn moto tua tu..hahaha..aku dulu buat rempit je dengn vespa lama tu..tpi kalau aku beli vespa baru nanti memang kena jage leklok la..malam kene selimutkan dengan pasang kelambu sekali..

      Delete
  13. org naik vespa ni nampak macam berjiwa klasik.. mesti suka dengar klasik nasional.fm.. HAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. isk..aku minat classic tu pon sebab nilai antik je kat motor2 lama tu bro..hahah..bapak aku bleh la dgr klasik fm..hahaha

      Delete
  14. member aq ada jgk pakai vespa bro, tp aq tatau pesen tahun brapa punya..klu ko tnya aq skrg naik skuter apa, aq ckap je honda icon punya, apapon aq tatauu... . hahaha..tp klu aq pakai vespa ni kompom2 menyerlah kejelitaan aq kn?? mcm nozomi yg ko gila2kn tu.. hahahaha

    hahaha lani ko p keja pakai selipar je ke?? alaa dress up la cket, wlupun motor buruk jnji ornya encem.. ehh.. ekekee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. vespa tahun 60 an sampai 70 an je la tahunnye kalau vespa klasik tu..yang baru semua dah enjin ala2 scooter jepun cam honda icon ko tu..

      tunggu aku beli vespa dulu..skg malas dressup..hahhaa

      Delete
    2. pasti ke enseman ko mnyerlah kat situ bila ko pakai vespa.. haha

      Delete
  15. Salam Ukhwah..
    pertama kali ni akak tau ada Blog Sampah.
    eerrr tp berapa sampah sgt lah. info masih berguna.

    untuk pertama kalinya akak nak komen sikit je.

    1. Vespa tu, cantik kan ? akak suke. tp kan yayunkkk Vespa cumel lah, hanya untuk org2 cumel2 aje lah yg buleh menonggeng. cer kalao bg akak dgn enche hubby yg naik. aiyoooo mcm gajah naik beskal lah gupenye. tak comel langsung comot pun x tentunya ado. (wuruk sangatkan?)

    2. ku mencari.. ku mencari apa kah salahku ? (sila baca dgn nada lagu SHADES tu,) >> mana button follow, akak x nmpk la? cer tunjuk arah nya...

    Sekian, Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal kak..

      welcoma to blog sampah..hahaha..
      orang beso pon bleh je kak nak naik..tp kesian la kat motor tu..kehkehkeh...
      ok gurau je..

      takde salah la beso kecik nak naik kak..motor eropah ni taf kak..mat2 saleh besar kecik semua guna motor ni je kat sana..

      butang follow kat kotak polower tepi sidebar tu je kak oi..tak nampak ke..hahhaha..

      Delete
    2. muahahha akak dah nampak dengan jelas.
      sekarang akak sedar kenapa x nmpk aritu.
      mr. BB akak dah sampai waktunya, jd loading laju zasssss mcm siput. tu pasal akak tak nampak kotak follower tu.

      bukan akak yg salah, ni semua berukband yang salah.

      Delete
    3. hahaha..takpe2..berukben memang cenggitu..haahaha

      Delete
  16. lawa la plk yang kaler merah tu.. ^__^ tapi mahal sgt laaaa.. -_-
    sy teringin nk beli kete volkswagen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pon cam berkenan kaler merah..huhu...

      ko nk volkswagen baru ke lama emma? volkswegen ade banyak..yang sport pon ade..haha

      Delete
  17. alaa,,, motor awie la,, boleh bawak cik puan,, kalau motor ni,, errr,,, ada gak yang terbalik kang,,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk.motor awie..easy rider?hahaha..sori la muja..tak minat langsung..sangat berlawanan dari jiwa mods aku..easy rider tu geng rocker blehh la..

      Delete