Sunday, March 24, 2013

Lulz : Tips menulis entri..

assalammualaikum wbt..

Sebenarnya tajuk ni propa je lebih..aku bukan lah orang yang layak memberikan tips berkenaan perkara ni sebab aku sendiri masih newbie dalam menulis atau menaip ni..sebelum tu harap maklum, aku suka perkataan "menulis" dari "menaip" dalam blogging ni..harap inspektor bahasa tak jengah blog aku..

Kadang-kadang aku ni macam syok sendiri pon ada...ada sesetengah entri yang aku tulis tu aku suka.hehe..nak pulak pembaca dapat apa yang aku nak sampaikan dalam entri tu, baik  sentap, info dan lain-lain..aku sendiri rasa woww..kehkehkeh

Tipu la kalau aku tak rasa seronok bila pembaca suka apa aku sampaikan..nak pulak hits tinggi yang baca entri tu..komen sesak..dah memang tujuan aku blogging ni untuk perkongsian kan..so, syok sendiri aku kat sini bermaksud aku seronok la dengan hasil yang aku terima lepas entri tu terpublish..hikhik..

ni contoh gambar syok sendiri..hehe..

Berbeza dari syok sendiri bab menulis..benda ni sebolehnya aku nak sangat hindarkan...jenis entri yang tak berinteraksi dengan pembaca contohnya..agak-agaknya korang paham tak maksud aku ni..hahaha..

Kira macam baca surat khabar la senang citer..memang berita yang disampaikan tu untuk bacaan..tapi umum sangat..feel baca berita mana sama macam baca novel kan..gitu la lebih kurang..interaksi tu plak yang aku maksudkan contohnya macam yang biasa aku tulis ni la..aku bahasakan diri dalam karangan aku ni 'aku' dan 'korang'..lagipon bukan ramai sangat yang baca blog ni..cukup la tu, aku dan korang...

Aku harap sangat aku tak menulis untuk syok sendiri..korang suka tak suka tu hal kedua..tapi yang jelas aku nak korang paham..kalau interaksi tu ada, tapi entri tetap aku sorang yang paham tak guna jugak..sama je syok sendiri tanpa harapkan pembaca ya dak..

err..adakah ini satu tips? mungkin tidak..ni cuma pendapat aku..hahaha..


Berbalik pada tajuk di atas..sebenarnya aku ni yang mengharapkan korang kongsikan tips dengan aku..hahaha..aku kagum dengan penulis-penulis blog macam korang semua..lebih-lebih lagi berkenaan idea..ada je benda yang korang bleh tulis..jeles kay..


Dalam sebulan boleh publish berpuluh-puluh entri adalah sesuatu yang agak mustahil aku boleh buat..nak kata aku sibuk sangat tak jugak..aku just takda idea nak menulis yang selalu jadi masalah tu..mohon la korang kongsikan tips macam mana nak dapatkan idea tu..well, kalau aku dah ada idea, bagi aku setengah jam pon dah cukup untuk aku siapkan satu entri walaupon panjang lebar..koya demo ni bundle..kehkehkeh..

Aku ada jugak google tips-tips menulis entri ni, maklum la budak baru belajar kan...tapi banyak tips biasa yang aku malas ikut atau yang memang dah aku amalkan je..balik-balik tips jaga ejaan, buat perenggan,  jangan tulis terlalu panjang atau pendek, guna bahasa sopan, letak gambar, buat persoalan dalam entri dan bla..bla.bla..b.o.r.i.n.g.g.g.g.......

Tah-tah dia buat entri "tips menulis entri"  tu pon copy paste atau cedok idea orang lain..ada hati nak ajar orang plak menulis...kehkehkeh..


p/s : maaf lah pada sesetengah komen dalam beberapa entri lepas yang belum berbalas..nanti aku balas jugak..lani malas tahap super saiya..kame hame haaa...


68 comments:

  1. lama jugak aku x first kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal berpuluh2 entry dalam sebulan tu, aku rasa xsesuai dgn ko..rugi beb kalau ko buat entry byk2..nanti entry2 yg best tu xde org baca..semua pakat baca yg latest jer..

      Delete
    2. berpuluh2 entry tu aku bayangkan lebih drpd 30 entry..kehkeh

      Delete
    3. tu pasal aku cakap mustahil..hahhaa..target aku sekrang dapat buat entri seminggu 3 kali pon jadi la..tu pon tak konsisten..idea takde je..

      Delete
    4. lebih 30 tu memang hebat la..cam mama monster tu..sehari 3 4 entri selamba je..sebulan 40-50 entri..tak terkejar nak baca...hahaha..

      p/s : mohon mama monster kongsi tips..

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
    6. dora punya entry still acceptable lagi..walaupun personal, tapi santai la time baca..cuma masalahnya, aku tetap xsmpat nak komen semua..hahaha

      Delete
    7. terhidu bau manusia di sini. oowhhh seru ku yer. hahahhaa tip? hahahaha aku tak setanding abg kau yg taf tu la nak bagi tips bagai, tanya la dia canner berpuluh entry sari. Aku ni pasal kentut pun aku tulis.

      Delete
    8. H baru lepas kondem aku eh, cepat kau delete:p:p

      Delete
    9. hahahahaha..tapi kan dora, aku nampak kemajuan ko mendadak naik sekarang..laju ko update, laju gak reader ko yang dah makin ramai tu kejar..jeles arr..

      Delete
    10. Btw aku setuju dengan apa yg H cakap, rugi kau lambakkan stok entry sebab entry benchmark kau yg lama2 ni dah standard dia tinggi, even aku asyik datang sini ulang alik baca entry2 lama kau. quality kau kena jaga.
      Aku tak perlu jaga kualiti bagai, wei aku takder la publish 3 4 entry sehari, 2 bijik sehari pun aku dah rasa cam a bit too much already.

      Delete
    11. takde maknanya standard tinggi..hahaha..ko ni buat pipi aku merah2 la..hahhahahaha..terima kasih la bebanyak dora..aku cuba la jage kualiti..tp makin lama, makin teruk je aku rasa entri aku ni..kehkehkeh

      ko biar betul 2 entri sehari..aku rasa macam ko laju sangat je..tak terkejar kadang2 tu...aku dah la bajet bz kan..hahhaa..

      Delete
    12. kau tak alert kan, tengok la peminat2 aku pun dah mula buzz tanya mana entry terbaru bwahaha. betul, aku skang ni sekali sari jer kot aku publish, jadi 2 bila aku kena buat penambahan atau pencerahan bak kata kau.

      mungkin aura nak jadi bapak dah meresap ke jiwa kau skang, so bila menulis, tak nak bikin sentap2 sangat. cuma satu jer bagi pembaca wanita macam aku, bab keibuan tu leave to para ibu jer la, kalau lelaki bercerita pasal anak 26jam sari, meluat lak aku tengok. mula2 kagum la, lama2 jaki.

      Delete
    13. mama JJ buat entry kentut pun sya baca. tetap best hahaha

      Delete
    14. haaa..aku pulak setuju dgn dora..ko punya entry ada standard..

      dora: camne kau tau aku kondem kau ni? hahaha..mujur aku cepat2 edit..kalau Nur nampak, habis dia gelakkan aku..:D

      Delete
  2. kau punya penulisan ada potensi pergi jauh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jauh ke laut kan..kehkehkeh..tapi sebelum tu, kongsikan la tips dulu..bab idea dan tajuk..yang ni aku lemah sangat..

      Delete
  3. Patut la... hahahhaa gila la, kira timing kita menulis sama, cum aku terus publish tapi kau peram dulu kejap, letak ragi kasi meruap yer.
    apa lagi yg dapat ku katakan, memang setuju sangat la dengan pemandangan kau ini.
    kalu dok koya, dok wak blog wei.
    maaf, aku takdak tips yg boleh digunapakai untuk share. Just banyakkan membaca, tapi bukan blog picisan aku tu. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la aku baca entri ko aku dah tergelak..tp nak komen lak takleh..frust jap..nasib ko dah ade shoutbox..hahaha..

      takkan takda tips..bab nak kasi idea senang sikit nak keluar tu..aku pnas2 kat malaysia ni pon beku otak ko tau..hahaha..

      Delete
  4. aku lagi merapu beb, ko baca lah blog aku

    entah apa2 aku cerita

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko la blogger paling sempoi dan senang buat entri..dah macam tweet je..hahahaha..

      Delete
  5. aduss,, muja pun dok cari idea macam mana nak ada idea,, kadang2 rasa mcam nk tepek hasil assignments je,, kasi budak ipg senang buat assignments dorang,, hahaha,, tapi,, err,,, rasa rugi la pulak bagi free,, kih3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..susah tu muja..cari idea macam mana nak ada idea..hahaha..best ayat ko..

      baik hati sungguh ko ye..senang la budak2 pasni..

      Delete
  6. bagus kop bagi tips ni. membuatkn aku senggama minda pagi2 utk menulis entri. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkeh..ni yang dikatakan tips senggama minda..hahaha

      Delete
  7. cehh ingatkan tips bebetul yang ada Nombor 1 : bla bla bla.... Nombor 2 : sekian...sekian...sekian...


    kalau aku lak, idea tu kan kadang ada..tapi masa takda. bila masa ada idea takda sudahnya taip2 masuk draft je. bila semak balik boleh fikir lagi tu nak publish ke dak. hmmm. dilema wanita aku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan aku ade tulis lulz sebelum tajuk tu..tu menandakan entri aku entri merepek je aien..hahaha

      dh ade entri pon nak pikir..post je la..toksah nak dilema2 sangat la aien..hahaha..

      Delete
  8. hahaha.

    tips menulis entri yang copy paste tu memang kelakar...

    siape la kite untuk pandai menulis kan kan kan??

    bagi aku bundle, menulis tu pandai sbb idea je

    yang lain-lain tu cuma panduan kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak je aku jumpa camtu punzel..nak2 entri bab tutur..kemain lagi kononnya nak ajar org..padahal dia sendiri kopipes..hahaha..

      aku setuju cakap ko..idea tu paling penting..lain2 cuma panduan..

      Delete
    2. tips menulis la sangat...

      mgkin dulu mereka teringin nak jadi cegu bm...

      tak lepas, jadinya...

      bagi tips dalam blog je la...

      haha!

      Delete
  9. aku tak pernh amalkan tips menulis entri. Aku main bedal je apa aku nak tulis. sebab tu la kot blog aku tak ramai org datang baca haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa yang ko main bedal tu pon sebenarnya ikut teknik menulis jugak..yang menentukan best tak best cuma tulisan yang lahir dari idea tu..haa, yang tu la aku nak..tips nak idea..hahaha

      Delete
    2. aku nak komen kat sini sebab aku rasa teknik aku releven dgn cik hlovate. teknik bedalkah namanya?

      Delete
    3. apepon aku tak puas hati lgi dengan entri tips ko haritu chuu..yg pasal tajuk entri tu..huh..

      Delete
    4. kahkah., pendendam kau ni bundle. entry tu troll je kot ( aku syak kau bersangka begitu)

      Delete
  10. kekadang idea nak menulis tah melayang kemana. sampaikan ade yang berkampung di london.

    Tapi bila pikir-pikir balik, idea tu sebenarnya depan mata je..
    kita je yang tak sedar. haaa nampak tak idea tu?


    eh sory kalau komengg ni tah hapa2..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. jauhnya idea tu pegi nana..hahaha..

      tapi betul gak..kalau orang tu terer, tulis pasal apa pon boleh jadi cerita yang menarik kan..orang yang tak terer cam aku ni yang problem..nak dapat idea dah la susah..pastu penceritaan tak menarik pulak..apa la nasib..haha

      Delete
  11. terimakasi atas tipsnya bundle..
    Hahaha..

    ikhlas,
    penulis syok sendri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama sama emma..lulz..

      -suka sendiri-

      Delete
  12. saya menulis ikut suka. selagi tak mengganggu ketenteraman awam , selagi tu saya akan menulis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulis la tia..setakat jadi blogger biasa ni rasanya takde la sampai ganggu ketenteraman orang pon..haha..

      Delete
  13. aku kemain semangat.. ingatkan kau nak kongsi tips...
    kalau aku, memang tade tips. update pun jarang2 sekali..
    karang aku buat tips menjawab soalan spm je dalam blog tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceh..ko toksah nak bertips sngt la payeh..hahaha..ko dah terer menulis..so tak payah nak tips2..

      Delete
    2. aku tak tahu la kau ni ikhlas ke nak kondem.. tapi aku anggap je apa yg kau ckp tu pujian.. wakakaka

      Delete
    3. aku ikhlas la ni..walaupon ko budak lagi tpi style ko menulis dah gempak..

      Delete
    4. budak? brader, nanti aku dah amik lesen keta.. aku bukan lagi budak.. hahaha... rasa macam dah matang.. tapi still budak lagi rupanya aku ni..

      aku tiba2 je teringatkan jus tok guru..

      Delete
  14. sll klu hapdate dah xdak idea sgt terasa mcm syok sndr jak.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko bleh update masa takde idea?..kira gempak la tu..share la tips ko..

      Delete
  15. Bak kata mama monster, banyakkan membaca :)

    Dalam komen2 ni pun byk tips dah sebeno nyer..! Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mama monster memang gigih membaca..tp aku agak malas dan memilih bacaan..hahaha..

      Delete
  16. Kalau *le Len, mmg sah2 syok sendiri punya entry.
    Hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe la len..ikut masing2 punye style..takde salah pon..

      Delete
  17. satu je masalah akak dlm blog ni .
    nak susun ayat.
    masalah paling besar untuk hadapinya setiap kali nak menaip.
    idea ada, jln cerita xde.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok la tu kak..atleast ade idea..cerita terabur tu bleh ejas..hahaa

      Delete
  18. kalau tulis pasal tips2 mmg tak reti melainkan terbaca kat mana2 pastu share. yg pastinya bukan idea sendiri la. kihkihkih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu takpe la chicna..sharing is caring kan..hahaha..

      Delete
  19. nia skrg pon dh kekurangan idea.hahaha
    heran betol tgk blogger yg ade je idea nk menaip ni..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. jeles kan tngok orang banyak idea ni..wuuu..

      Delete
  20. gambar syok sendiri tu ohsemmm :p

    ReplyDelete
  21. aku kalau dah takde idea..habis gambar anak aku jadi mangsa

    ReplyDelete
  22. tak pandai gak bab tips2 ni.belasah je up entry ikut tahap rajin.hiks..

    ReplyDelete
  23. Takpe keep it up, you'll find your ideas, share whatever you have in ur heart n mind. InsyaAllah...

    ReplyDelete