Monday, February 25, 2013

Penceraian yang Menakutkan..

assalammualaikum wbt..

Salah satu perkara yang harus dielakkan dalam perkahwinan ialah penceraian..dalam islam pon hal penceraian ni sangat la tak digalakkan walaupon boleh atas sebab-sebab tertentu...dan lagi pelik kalau ade orang yang kawen pastu suka-suka nak bercerai..haha..ni tak mungkin la kan..dalam filem boleh la yang kononnya kawen kontrak tu pastu cerai..

Bukan apa..semalam duduk sembang-sembang dengan mak aku masa makan, ada la dengar citer baru hal keluarga dan sedara mara ni sikit..

Yang si adik tengah tunggu result SPM sekarang bagitau yang pakwa dia  nak hantar rombongan meminang..hahaha..terkejut jugak la famly dia..belum keluar result SPM dah tak sabar..hahahaha...tapi takda salah apa pon kan..keluarga dia pon terima..minggu depan insya'allah depa bertunang...

Dalam hal adik nak bertunang ni, yang abang dia pulak baru je bercerai..adehh..aku rasa macam baru je lagi aku buat entri datang majlis kenduri kawen dia tu..hurmm..takleh nak kata apa la kan..jodoh tak panjang...ni la hal yang aku takut jugak..kita boleh merancang, tapi perancangan Allah lebih betul..mungkin ada hikmahnya jadi camtu..sepupu aku ni muda pon lagi dari aku, anak pon baru je lagi lahir..kesian pulak tengok anak dia..

takda kaitan dengan gambar ni..

Mungkin orang cakap takde keserasian sebab diorang baru kawen dan muda lagi..tapi dalam bulan lepas, satu kes penceraian kawan aku sorang ni memang mengejutkan ramai orang..habis kawan-kawan aku semua cam tak caya..orang lama kot yang bercerai tu..

Member ym aku sorang ni dah berumur pon..ada la 44-45 kot tahun ni..anak paling sulung pon dah 19-20 camtu..tak sangka lepas 20 tahun kawen, alih-alih bercerai..lagi aku tak sangka, member aku tu dah la jenis friendly..kelakar..penah dulu lepak kat rumah dia sampai tak reti nak balik la senang citer..tu belum citer aku lepak kat dataran merdeka dengan dia, dah macam orang muda merempit malam-malam minggu kat town..ex wife dia dan anak-anak dia yang dah ramai  tu pon semua ok..serius, sekali tengok, dia ada family yang bahagia..

Aku tak penah tanya pon kat dia pasal apa bercerai..segan..tapi kesian bila tengok status dia kat fb yang rindu kat anak perempuan dia yang paling kecik tu..dia pon baru je lagi dapat baby perempuan lepas 4 orang anak jantan..kesian beb..

Kesimpulannya tulah dugaan dalam rumahtangga..aku pon kira baru sangat lagi ni hidup dalam alam ni..banyak lagi pahit manis yang pasti aku lalui..cuma harapnya biarlah rumahtangga ni kekal..cinta mati bak kata agnes monica..kalau tambah takpa kan yang..hahaha..


Ahmad dhani +Agnes memang indon yang aku suka..harap maklum..


Walaupon kami tak romantik, tapi harapnya bahagia sampai bila-bila...biarlah usaha jaga hubungan ni lebih lagi dari usaha masa sebelum dapat bersama dulu...yela, bila dah dapat, tanggungjawab nak jaga tu yang lebih penting kan....


♬ cintaku sedalam samudra..setinggi langit di angkasa..kepadamu....♬



p/s : pehh..jiwang gak aku..hahaha..




70 comments:

  1. Replies
    1. susah jugak aku nak komen entry ni..sebab aku belum kawen..hahaha

      harap2 kekal la rumahtangga ko tu sampai bila2..amin..

      Delete
    2. blom kawen pon ni benda biasa la wei..manede orang nak rumahtangga huru hara..kesian kat anak-anak nanti..

      Delete
    3. tumpang kegembiraan bila jd org 1st.. hahaha

      Delete
    4. cerai?? aq kawen lg... tp putus cinta pena.. adakah rsa penceraian dgn putus cinta tu sama??? mohon pencerahan.. ehh...

      soalan yg paling mcm cicaaakkk aq rasa...

      Delete
    5. erkk..cerai tu selalunya memang putus cinta..tapi putus cinta memang bukan cerai..cerah tak?..hahahaha

      Delete
  2. Pergh...jiwang meang jiwang kau ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak sambung komen..
      semua perceraian pun menakutkan, nama pun bercerai wei. Mintang kita2 ni semua jauh la dari perkara ni, tu la bagi aku sebelum kawen kena betul2 kenal hati budi dan terima each other seadanya.
      Yang dah kawen berpuluh tahun tapi still bercerai jugak, itu pun kita payah nak faham kan, of la kenal sangat dah perangai memasing kan.. hmmm midlife krisis mungkin, lelaki kan makin berumur makin menjadi... lelakiii jugak yang kena hahhahaa. gurau wei gurau.

      Delete
    2. jiwang meang ek camtu..hahahhaa..

      masalahnya blum tentu dah kawen lama sekalipon kenal sepenuhnya pasangan kita..tu belum kira yang mmg saja cari pasal..tak setia ke, dah jemu ke..

      tp betul ke laki makin berumur makin menjadi?mujur la aku muda lagi kan..hahahhaa..

      Delete
    3. typo wei, aku maksudkan "memang". Ni JJ la ni. hahahaha

      Itu la manusia, rambut pun dah tak sama hitam, inikan hati. kenal tu satu hal, perubahan tu satu hal jugak. perlu la ke arah kebaikan belako. hahaha kalau cerai jugak, at least kita dah berubah menjadi better insan.
      eh aku ni kenapa bajet stajah laks.
      Lelaki makin tuo makin meang ahaha. ko tunggu la 3 tahun lagi genap umur 40, habessss. hahaha

      Delete
    4. serius aku ingat maksud ko tu 'miang'..hahahaha..terasa betul gak la walaupon salah paham sebab bini aku suka ckp aku gatal miang..auwww...

      Delete
  3. aku nak komen panjang lebar pon aku masih bujang & available.. tapi apa yang orang dah kahwin selalu pesan kat aku, dalam berumahtangga kena saling memahami situasi masing2 n ada tolak ansur.. jangan asyik 1 pihak je yang tolak, pihak 1 lagi asyik beransur.. memang xkan jalan punya.

    so kepada tuan tanah blog ni, semoga hubungan perkahwinan korang kekal berkekalan hingga ke Syurga Cinta kelak. hoho.. ;P

    *cantik bilangan follower kat atas tu.. 2020 gamaknye.*

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu tak boleh jugak ade sistem king or queen kontrol ni..kene sama2 bertolak ansur..hormat menghormati..so ingat bro..zaman ko bercinta sebelum kawen ni tak sama bila dah kawen..

      syuga cinta tuu..hahhaa..terima kasih bro..aku tak suka la no tu..bila la nak bertambah lagi..satu pon jadila..hahaha

      Delete
  4. sepanjang aku hidup, aku x pernah bercinta sbb aku still x jumpa pompuan yg serasi ngan aku.. aku xmau klaw kawen nanti cerai.. so aku amek langkah biar lambat asal slmat.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko ni jambu2 tak penah bercinta la zwan..punyalah tinggi taste ko ni yang susah sangat nak jumpa..hahaha..toksah cari yang perfect sangat..takut nanti tu lakonan je..bila dah kawen baru nampak yang sebenar, ko gak frust..

      Delete
  5. Ermm..Nur pun belum ada pengalaman lagi, tapi itulah siapa yg nak kawin ceraikan. Kalau boleh elak, elak selagi boleh. Tapi kalau tak boleh nak buat mcm manakan...
    maka keluarlah ayat "jodoh xpanjang"

    Bab romantik tu, pasangan sendiri je yang boleh tahu sebenarnya..mcm lagu Ainan Tasnim "saya kenal sayang saya" Hahaha...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, tu lagu fynn jamal la..ainan tasnim lak dpt nama..mane boleh..hahaha...

      Delete
    2. err..yeke..? hihihi..
      ok, macam lagu ainan tasnim yg nyanyi.. :)

      Delete
    3. ainan tasnim yang nyanyikan semula lagu fyn jamal tu ciknur..haaha..penyanyi asal dan komposer adelah fynn..tp ainan sing sedap lagi laa..hahaha

      Delete
  6. mane ade org kawen nak bercerai..huk3..

    aku tak reti nak komen lebih2 sebab belum kawen lagi..jadinya aku doakan semoga hubungan ko suami isteri sentiasa dirahmati Allah dan berkekalan hendaknya hingga ke syurga..

    p/s :: amboi...sempat lagi tu request nak tambah 1 lagi..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa yang tak retinye sha oii..hahaha..biasa je pon..semua orang nak bahagia..tu je..bahagia isteri ramai tu satu kelebihan pulak..ekekeke..

      Delete
  7. aku tak reti juga nak komen.
    tak berani nak cakap cuma aku doakan kau bahagia selama-lamanya bersama wani dan anak2.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tak reti nak komen berkenaan apa tu..hal biasa je aku tulis ni rasanya..hahaha
      thnaks Ha..

      Delete
  8. pehhh.. boleh tahan jiwang. hikhik..

    takut jgk dengar citer macam2. serammm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jiwang tang lagu tu je chicna..kalau takde lagu tu biase je kan..hahaha..

      erkk..ni bukan citer hantu la..hahaha


      Delete
    2. haa cam komen MizzTina kat bawah ni. tu yg buat chicna seram ekceli. huhuhu..

      Delete
    3. mohon jgn terpengaruh dengan komen mizztina..hahah

      Delete
  9. entahla, ssh nk komen sbb belum kawen.. dan kerana kes cerai berai ni la buat aku takut nk kawen... boley?? nk kawen, kena sedia mental fizikal.. ehhh, susah la..


    jiwang gak kan ko ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah kenapa ko nak pikir camtu lak..hahaha..nak kawen, kawen je la..pikir yang yang buruk sampai sudah la tak best...ko kena tau kawen tu best gila..ko tak gila kan?..fizikal sihat je kan?..haa..bleh la tu..hahaha..

      aku tak jiwang la -_-'

      Delete
  10. kann... berdoalah banyak2 rumahtangga kita bahagia hingga ke syurga.. selisih paham, gado2 tu adat lah.. yg penting cara menanganinye..

    baru2 ni kawan aku ngadu suami dia terlepas talak kat dia.. tp dah baik blik la. aduhh.. sedihnyaa.. sama kot usia perkahwinan dia ngan pkahwinan aku.. masih muda lg.. anak pun kecik lg.. aku harap para suami semua.. marah mcm mane bwk bertendang.. eh.. bertenang.. lapaz talak tu bkn bole dibuat main.. tp kalu nak cita pasal laki kawan aku ni mcm xpercaya lak.. kat fb bkn main alim.. romantik2 gitu kt bini.. tp kate bini dia, dia je yg tahu perangai sebenar laki dia.. wallahualam..

    kami somi isteri xromantik.. kami cool.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk..scary citer ko mell..haha..ade jugak ye yang pura-pura baik romantik kat fb..untuk ape?mental sungguh..hahaha..

      cool tak sesuai mell..kene hot la baru aummm sikit..hahahhaa

      Delete
  11. banyak faktor kenapa dan mengapa penceraian berlaku. kalau dah bercerai itu tandanya jodoh takat itu je. kena redha. kan manusia hanya mampu merancang tuhan yang menentukan.


    lagipun kalau hanya sebelah pihak berusaha mempertahankan tapi sebelah lagi endah tak endah je....penceraian la titik penyelesaian dan jalan keluar yang terbaik. nak memelihara kerukunan rumahtangga ni bukan mudah dan sangat memerlukan kerjasama dua belah pihak. tak boleh sorang2.











    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah jadi kene redha la gamaknye aien..tapi sebelum jadi camtu kene la elakkan perkara yang bleh mendatangkan penceraian tu kan..kene jujur, setia tu semua la..tolak ansur pon penting..

      Delete
  12. pada yg nak bercerai...pikir 100 kali...bkn kerana ego masing2...kerana kesannya terhadap psikologi anak2 amatlah besar...bkn perkara mustahil jika sianak 'berdendam' sampai kedewasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju dengan Kak Kamsiah....kesan memang pada anak selalunya. mak ayah dah bercerai takde masalah apa dah. so pikir la 100 kali ke...150 juta kali ke. haha

      Delete
    2. setuju jugak.. paling hebat menerima kesan adalah anak2..

      Delete
    3. saya tak tau nak komen apa kesannya saiko kt anak sebab bercerai kak..tp yang saya tau, anak kurang dpt kasih sayang sepenuhnya dari ibu bapa..

      Delete
  13. memang menakutkan.... huh... bayaya bayaya.
    Semoga ebrkekalan selamanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bayaya bayaya..hahahahha..takde apa yang kekal len..semua pinjaman..hahaha

      Delete
  14. Mmg la menakutkan. org kata, tahun pertama dan kedua tu belum realiti lagi dlm alam perkahwinan. Masuk tahun ketiga baru la perkahwinan sebenar. Bila dah ada anak baru la dugaan sebenar akan timbul. Aku harap perkahwinan aku pun akan berkekalan bahagia ke akhir hayat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak penah lak aku dgr org kata camtu..hahaha..tapi semoga bahagia sampai mati ye lyd..

      Delete
  15. pakcik nape cakap pasal cerai2 ni., menakutkan. aku kawen pon belum kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. saje..bende realiti ni chuu..hahhaa..

      Delete
  16. Jarang2 kita dengar org2 lama ni bercerai berai kan Pakcik? Rasa macam musykil pulak apa ek penyebabnya? & benda tu dah terpendam lama ke? Masa darah muda boleh tolerate tetiba dah veteren tak boleh pulak. Bukan maken veteren maken cool ke? Serius musykil kut. Tp ye lah, krisis rumah tangga ni mmg boleh jadi macam2. Dugaan tu datang tak kira masa tak kira pada siapa kan? Aku nak kasik pandangan lebih2 pun takleh sbb aku pun single mingle & available lagi. Kahkah! :P

    Aku rasa bercerai tu perit tp if it happen benda tu memang dah tertulis as takdir kita. Mmg Allah dah tentukan awal2 macam tu. Apa yg kita boleh buat skang cuma panjatkan doa je banyak2 muga keamanan & kerukunan rumah tangga tu sentiasa terjaga. One more thing, kena selalu perbaiki kelemahan. Take note apa yg pasangan tegur. Kalau kita lak yg tegur tp pasangan tak berubah2, jangan fed up, bagi peluang & sabar menunggu sambil doa mintak Allah lembutkan hati dea. Satu lg, pasangan tak berubah tu maybe sbb kelemahan drpd kita. Kita kena berubah untuk ubah pasangan. Cewwah! Macam ye ye pulak komen aku. Aku bukan skolahkan kau, aku skolahkan diri sendiri. Hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ingat dah lama Na tak berblog Lya dah berubah =D

      Delete
    2. sokong.

      aku sebagai perempuan yang emosi sokong pendapat liya.

      ada masa lampau kite, yang kite kena ubah untuk pasangan.

      wewit liya. miss u :P

      Delete
    3. eh, tips ko berguna tu makcik..lagipon ko dah kawen lama dari aku kan..so mmg pengalaman ko lebih la sikit kan..hahaha..ko biasa gadoh ke tak..apa cara ko nak berbaik..penting tu untuk orang yang baru2 kawen..share la sikit..hahaha..

      Delete
  17. bercerai tu halal , tapi Allah tak suka .. betol tak Ustad ym,bundle ? ekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul mad..tapi aku bukan ustaz la..usetat bleh la..hahaha

      Delete
  18. tak berani akak nak komen sbb sendiri ada rumahtangga. Mmg scary kalau dikenang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bende yang paling menakutkan dalam rumahtangga kan kak..takpe..semoga kita semua berbahagia dengan pasangan sampai akhir hayat..

      Delete
  19. jgn di sangka family yg nampak bahagia di luarannya tu takde masalah..kdg2 mereka lebih byk masalah..ish aku pun takot dengn word ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh lupa plak..semoga hubungan ko and isteri berkekalan hingga hujung nyawa..

      Delete
    2. tula..kita tengok kat luar je mana nampak yang kat dalam kan..terima kasih..aminn..

      Delete
  20. bundle.. lynn dah jumpa blog lyssa tp blog lyssa ke tu? out of tpoic pulak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la lyssa tu..tp tu bukan link lama dia..sebab tu aku tak leh masuk guna url tu..dulu lyssasecret.com

      Delete
  21. wahh, bestnya umur muda muda dah bertunang . :) penceraian boleh dielakkan, kalau sebelum kahwin dah merasa macam macam, nanti bila dah kahwin akan rasa bosan. pastu tak akan rasa excited lagi dah. last2 bercerai. hurm, wallahualam

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunang tak best lagi anis..kawen la best..

      Delete
  22. kalau nk crita pasal cerai mmg Na laa org yg paling xsuka!! sbb thing was hppn to my mum,,yg lagi sedih ayah cerai mak kawen kakak mak (ni bukan nak aib kan family Na just nak share je) Na tak rasa semua ppuan mampu nak hadap kes cerai.lagi kes laki buat hal *sedih taw tgk mak nak (tp mak Na macam x sedih je myb sebab dah penat nak sedih kot kan??? xpe la mak..mak cool je mak susah n seddih kat cni..in sha allah mak senang kat sana adik doa kan mak... Bundle let pray utk mak Na jugak ;))




    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..serius ke na..complicated betul famili ko ye..tak sangka plak camtu..takpa la na..redha je la kan..mak ko memang insan yang cool dan kuat..semoga makcik sentiasa bahagia dengan anak-anak ye makcik..kalau na nakal-nakal cubit je..

      Delete
  23. btollah Ym, dlm banyak2 perkara, penceraianlah yg paling menakutkan. biorlah kita nih jadi pasangan yg tak romantik, asalkan saling memahami, bertanggunggjawab dan saling mempercayai. romantik boleh dipupuk kut..romantik dalam bilik sudah, bak kata kawan akak, hahhha.

    diharapa semoga kita2 nih dikekalkan jodoh,bahagia spi ke syurga

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela kak..semoga berbahagia...nak romantik2 dalam bilik je..malu orang tengok..hahaha

      Delete
  24. bundle...

    ko mcm mengalami ape yang aku alami kat opis ni pulak.

    sebab ada sorang pakcik kat ofis aku. baru je masuk kerja. tapi rupanya baru jugak bercerai.

    pakcik ni seorang yang happy go lucky. tp kami semua tak expect die akan bercerai.

    anak dah 4 orang. paling kecik 3 tahun.

    entah ape sebab bercerai aku sendiri tak berani nak agak. sebab nampak die sweet. tak tahu silap kat mana.

    nampak pun macam die dah tak lama duduk dengan anak-anak die, sampai kan semalam die sanggup bawak anak-anak pegi Kidsmania. maksud aku time sekolah dan bukan takde waktu lain dah.

    aku hope, pertunangan aku akan kekal lepas jumpa die yang mcm pretend to be happy.

    tak senang nak hidup sorang-sorang kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam tu la yang aku nampak kat member aku tu..sekali tengok nampak bahagia je..alih2 cerai..kesian anak susah jumpa anak..buatnye masing2 kawen lain plak..lagi terhad nak jumpa anak tu..

      harap ko bahagia la sampai ke jinjang pelamin sampai akhir hayat..

      Delete
  25. kahkah terbahak2 aku gelak dengan statement jiwang ko tu..bab cerai berai ni ssh nak ckp,anggap jer la jodoh tak panjang..kita ni pun masa depan tak tau lg apa yg berlaku..tp sebolehnya akan pertahankan biar kekal smp kesyurga..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lirik lagu je la kutu..gila ko aku nak tulis ayat jiwang sendiri camtu..muntah bini aku baca kang..hahaha..

      Delete
  26. menakutkan dan in terjadi kat adik aku sendiri...nak kata apa pun tak tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. jodoh tak panjang la tu mrs..mintak dijauhkan la jadi kat keluarga kita semua..

      Delete