Thursday, February 7, 2013

Dairi : misi mencari kicap (Cameron Highland)

assalammualaikum wbt..

Orite..entri ni aku nak stori macam yang aku mention dalam entri lepas tentang percutian tak dirancang tu..pada asalnya niat keluar rumah hanya lah nak membeli kicap, tah macam mana sedar-sedar kami dah sampai Plaza Tol Sungai Buluh..

Bila dah melepasi tol, aku terus blur nak beli kicap kat mana sebenarnya..tanpa banyak pikir aku terus ambil arah ke Utara..Mungkin kat RnR Tapah ada kedai jual kicap..aku teruskan perjalanan..



Mesin air kat RnR ni boleh beli milo ais..pestime tengok..siap keluar ais hancur dalam cawan tu..noob sebentar bersama milo..


Belum sampai Tapah, mak buyung ni nak mintak berhenti dulu kat RnR yang terdekat..maklum la, orang mengandung ni pundi kencing sempit..hehe.lepas nyah tinja kami terus sambung perjalanan..




Dua setengah jam kemudian...sedar-sedar terus kami sampai di sini..yup..Cameron Highland..ada ladang teh, bunga-bunga, buah-buahan dan macam-macam lagi..madu pon banyak ada jual kat sini, tapi aku pasti tu bukan madu asli sebab bini aku tak respon pape bila aku cakap madu tu 'best'..apapon aku masih belum jumpa kicap..grrr..

Dari Tanah Rata ke Brinchang kami ronda-ronda, tetap belum temui kicap..adakah kicap telah menjadi barangan terkawal dan larangan?..masa ni aku dah agak penat dan mengantok sebab malam tadinya aku tido lewat..ditambah cuaca panas yang agak terik kat sana tu..huh..mujurlah angin sejuk tu rasa lagi..kata Dora, kat Cameron Highland tu macam summer je kat tempat dia..huh,wat the fish..


Akhirnya waktu zohor pon tiba..so kami pon pergi la cari masjid mana-mana yang ada..dari Brincang turun balik ke Tanah Rata..Masjid kat Brincang masa tu agak penuh..tu pasal turun balik..

Yang menariknya..masjid kat sini takda kipas atau aircond pon...aku rasa rumah-rumah kat sini pon camtu jugak la..kipas dan aircond barang terlarang disini..untung la, jimat bil letrik..

Pendekkan cerita..lepas zohor tu aku dah takleh blah nak jalan lagi cari kicap..aku memang betul-betul mengantok..So terus cari hotel..tido dulu puas-puas..lepas magrib baru keluar balik..hehe...

Mujur la sempat Chek in awal..cuti-cuti weekend ni walaupon hotel biasa..kebanyakkannya penuh..lepas magrib tu kami keluar balik cari kicap..kebetulan kat Brinchang tu kalau malam sabtu memang ada pasar malam..best jugak..meriahh gila..cuma yang terkilan, takda jugak orang jual kicap...demm...

kalau kat KL , ramai mat rempit  yang pakai baju pelampung macam akak baju pink tu walaupon panas..kat sini orang pakai pegi pasar malam je..hehe..sejuk beb..



Sebabkan kami dah sampai sini secara tak sengaja..kelengkapan takda..waktu siang kat sana aku tak peduli pon pasal cuaca..ingatkan sejuk biasa je...rupanya sangkaan aku silap.waktu malam kat sana memang sejuk gila..nak taknak terpaksa la aku beli baju sejuk..

smart dop jaket aku..murah je..5 ya.amik 3 dio vi 10 ya..mujur kat sini ada gak bundle mat kelate tu..nak beli baru, bukan nama ym.bundle la aku..hahaha..



Lepas balik pasar malam tu, kami pergi pasaraya beli berus gigi, ubat gigi deoderen, jajan..balik hotel....

Habis citer hari pertama..


Esok paginya..lepas je subuh kami terus keluar..apa yang best, aku suka kat Cameron ni ialah senang nak cari kedai makan..awal pagi lagi dah banyak gerai-gerai makan yang bukak..mak buyung ni pulak asik lapar nasik je..pagi nasi, tghari nasi, malam nasi..haihh..tu pasal la baru 6 bulan berat hang dah nak sama berat aku..hahaha..

Makanan kat sini pon aku rasa sedap-sedap la..mybe sebab cuaca sejuk kot selera makan tinggi..haha..aku makan soto je pagi tu..tak sempat snap pasal bila sampai je kat meja,terus makan laju-laju..hehe..



Lepas breakfast, kitorang balik hotel kejap..kemas barang pastu check out..awal-awal pagi dah naik  ke pasar Brinchang tu..best gila cuaca pagi-pagi kat puncak bukit tu..kalau KL sejuk camtu kan best..ni pagi-pagi kat KL penuh asap je..hahaha...

hehehe...sesi bergambo..



Aceli, kat Cameron ni takda apa hiburan macam Genting highland pon selain sejuk tu je sama..apa pon, kat Pasar Brinchang ni tetap best bagi aku..banyak jual buah dan sayuran yang segar dan murah..sebabkan aku suka makan, datang tempat yang ada makan-makanan ni ibarat syurga dunia la..hahaha...

Gambar yang aku shooping takdan nak snap pasal tangan dah penuh pegang beg plastik..kehkehkeh..


Lepas beli belah kat pasar tu, kitorang terus gerak turun..dalam perjalanan dari Brinchang ke Tanah Rata, kami berhenti kejap melawat muzium terowong masa...best jugak masuk situ..kalau korang datang Cameron jangan lupa singgah..masuk kena bayor Rm5 jer..





muzium ni digelar terowong masa sebab barang-barang kat sini banyak barang-barang lama je walaupon benda tu bukan berharga sangat pon..dan yang best lagi, kita boleh pegang, duduk, pijak, atau buat la apa-apa kat artifak tu cuma jage la jangan sampai rosak plak..




Akhir sekali, lepas keluar dari muzium tu kami singgah ladang teh ni plak..baru la cukup syarat sampai cameron ye dak..saja lepak kejap minum teh kat sini..lepas dari sini, aku taknak singgah mana-mana dah..deras balik KL..








Misi mencari kicap diteruskan lagi...........



70 comments:

  1. Replies
    1. err, bounty utk kicap tu berapa? =.='

      Delete
    2. patutla duk sua kicap selalu..rupanya ada kisah manis disebaliknya..

      Delete
    3. kenapa nak cari kicap? ko kempunan ke?

      Delete
    4. ha: yang aku duk kicap2 tu pasal ikut ayat jambu raja lawak tu la..takde kaitan dengn ini cerita..haha

      wadi : pasal aku nak makan nasik dengan kicap la..lulz

      Delete
  2. lah kicap tak jumpa..wah berseri2 wife kau..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. elok je balik dari cameron terus kurang seri mrs..muka naik alahan..kehkehkeh..

      Delete
  3. kemain cari kicap smpi ke sn.. nape xpegi ladang teh boh sg.palas? best gila kot..


    siyesli ko sama dgn bf aku part madu tu.. sepanjang perjalanan naik CH, asek kata "madu" tu best.. aku sepak sekali, terus diam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku dah penah pegi dulu..best apanye tah..ladang je pon..hahahhaa..

      ko sepak bf ko kenape.?sian dia..memang betul kan banyak orang jual madu kat sana..siap ade farm bee lagi..hahahahha

      Delete
    2. best la...aku mmg stim duk kt situ..kakakaka...

      yela, blm kawen dh sebok pasal madu..kena sedas...

      Delete
    3. haa..ko stim stim duk situ..bahaya ko ni..kehkehkeh...

      bf ko citer pasal madu tualang..ko pikir lain..kalau aku jadi dia..belum sempat ko sepak, sah ko kene sekeh dulu..hahahaa

      Delete
    4. jgn pikir stim lain woii...


      yela,dan² madu tualang.. ckp psl madu sambil kenyit² mata tu dh lain mkna tau..

      Delete
    5. nak nyelit gak..
      nasib baik wei laki I tak tau "madu" tu apa.. yang dia tau bini-bini.
      I want bini-bini. Boleh direct gitu?

      Delete
    6. i want bini bini too..wakakaka...

      Delete
    7. owhhh, fengsannnn.. aku blm kawen dh seram gini..

      Delete
  4. amboi..honeymoon kali ke-2 ke? hahaha..

    servis keta weh..balik nnti baru aku smbung komen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haninum mende selai sepinggang je keluar..hahahaha..

      Delete
    2. haaaa..aku dah baca..

      semat weh jeket tu..

      Delete
  5. misi mncari kicap trus jadi bulan madu eh.. hahaha.. muzium terowong tu cm rumah org dulu kala j..

    ReplyDelete
    Replies
    1. babymoon la emma..jgn cakap cam rumah orang dulu je..mcam2 ade..tp semua deco ala dulu2 la..

      Delete
    2. teringin lak nak g situ, boleh rasa kehidupan zaman dulu2..

      Delete
  6. hampeh. aku duk tunggu jugak la ko jumpa carik kicap tuh -.-

    madu minum memang best oii, madu orang pahit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. puas cari tak jumpa gak..madu je banyak..hahaha..

      Delete
  7. eleh.....cari kicap konon.... :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...ala akak ni, aku membongak sikit je pon..nak jadikan cerita la kononnye..hahaha..

      Delete
  8. entri u kalo tak mengata i memang tak bole kan?
    puk u kang

    kicap celah mane tah..banyak lagi kicap kat rumah.
    patut 2 hari kat sane asyik madu je disebutnye..hampeh !

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kan..u asik makan nasik je.siap guling2 lagi tak jumpa nasi..hahahhaha...

      i saja tak bagitau u i nak beli kicap..kicap mee dah abis..hahahah

      Delete
  9. ceh..penuh berliku jalan cerita nak mencari kisapnya..sampai kena beli jacket lagi hehehe..oh, tengah expecting 1st baby ker??moga dipermudahkan segala urusan...

    p/s: aku dengar ade larangan menjual kicap sehingga pilihanraya..hahahaha

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..patutla takda orang jual kicap sekarang ni..melilau aku cari..kehkehkeh..

      Delete
  10. kicap mana kicap.
    selalu adhoc trip macam ni yang best, sebab tak jangka apa akan berlaku seterusnya. Wei dulu pun papa JJ beli satu jaket kat bundle sana muroh giler, sampai skang dia pakai hahaha.
    aku sarankan bila dapat kicap nnt, baik kau frame kan simpan elok2.
    kerana pulut santan binasa, kerana kicap ke cameron kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..mmg best kalau tak rancang ni..pastu sibuk la nak beli baju la, berus gigi la..hahahaha..

      tp mmg jaket winter kat bundle sini murah2 sangat..ye la..market tarak..sapa yang nak pakai jaket kat tempat panas bedengung ni..haha

      Delete
    2. panas bedengung... loghat kicap mana ni.
      boleh apa pakai winter jaket untuk tengok wayang, sejuk kebahang kan dalam tu. pernah aku nampak kat mid valley dulu sorang minah ni pakai winter jaket sedondon ngan anak dia.

      Delete
  11. kicap kat r n r pun ade... isteri bos aku jual... hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pesal ko tak cakap awal2..ok..aku order 3botol..

      Delete
  12. lor kok nak crik kicap smp ke cameron..kt kedai runcit sebelah rumah ko tu pun ada.muahaha..

    dh lama tak p cameron..siangnya mmg panas,cuma ada angin sepoi2 bahasa bertiup..klu mlm n pg mmg sejuk gila air paip macam air batu..tu la len kali jgn berlagak..kan dh bazir duit beli sweater.haha lgpun setau aku makan kt sana bley tahan mahai gak.

    nti nk kumpui duit nak p cameron gak la..sejuk2 best honeymmon.wakaka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. serius aku mmg belagak gila mulanya..pasal sebelum2 ni aku biase pegi siang je..mmg tak sejuk pon..mana la tau rupenya malam sejuk gila..kalau hotel tu takde air pnas mmg takleh mandi jawabnya..cam ko cakap la..air sejuk cam ais..hahaha

      Delete
  13. Humph humph.. Mulut keluar asap. Jakun gila masa first time gi sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..betul..aku ingat genting je sejuk camtu..rupenya cameron pon sama..tp serius genting sejuk lagi walaupon waktu siang..

      Delete
  14. Entry ni mcm kejamm sgt HAHAHHA sbb nak carik kicap sampai ke cameron..slamat tak sampai ke italy.. -_-"
    HAHAHAHAHA vongok taw Bundle ni...

    Bundle Nak kicap Na pos laju?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekeke..takde la kejam sangat na..kalau cari kicap sampai itali tu mmg kejam..takmo kicap..nak beli meggi lak..tak tau kat mana lak nak beli ni..hahaha..

      Delete
    2. Na berdoa Bundle carik maggie x sampai ke Denmark Bundle..

      Na suka pix2 Bundle & kak Wani kat muzium tu *sumpah jeles!!!
      xsabar nak pg sana dgn zain hakimi *EH?

      Delete
  15. btol ke nak cari kicap, rasanya kicap tuh, kat kedai ah seng pon ada...ni spi cameron plak carinya, hahhha..

    kicap oh kicap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kicap oh kicap..mmg tak la kak...ade ke nak cari kicap sampai sana..kat bawah rumah aku pon ade kedai runcit..hahaha

      Delete
  16. ye ye je cari kicap sampai ke cameron. jauh bebenor. hehe.. tp best gak sekali sekali berunplanned holiday ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kicap tu saje tokok tambah je sebenarnya chicna..niat nak kesana eceli mmg ade..cuma tak dirancang sampai nak bermalam kat siti..tu pasal takde bawak papa..hahaa

      Delete
    2. kikiki.. sekurang2nya boleh shoping jaket baru kat sana.

      Delete
  17. Honeymoon ke carik kicap abg bundle.Hahah

    ReplyDelete
  18. haha . kemaih carii kicap sampaii kee camron . haha

    ReplyDelete
  19. hahahahaha... jumpa dop kicap nyerr??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak jumpa gak..semua kedai habis stok..

      Delete
  20. eleh... cakap je la nak pujuk bini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa..betul..orang dah kawen je paham aku rasa TK..hahahahhaa..

      Delete
  21. kesian si kicap. nak kicap? jom g cameron :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat cameron pon kicap dah takde...kat genting je dengar2 ade lagi..

      Delete
  22. gigih aku baca entry pencarian kicap. dasyat gak ek..sampai cameron ko pergi. betul la kot kicap tu barang terkawal...ada orang sorok nak naik harga barangkali. HAHAHA.


    eleh...cakap jelah memang nak berbabymoon kat sana...purak2 cari kicap. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...babymoon la aien..jadah nk cari kicap kat sana pulak kan..hahaha..
      saja jalan2 makan angin...

      Delete
  23. amboihhh jauhnya cari kicap.. sudahnya kicap pun tak jumpa kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..jauh2 aku jalan..takde jugak..frust..hehe

      Delete
  24. Wah Cameron Highlands, aku sabtu pagi 16hbn nak bertolak ke sana pulak....Cameron masih sejuk macam dulu lagi ke? Atau dah panas yang menghampakan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. siang tak sejuk macam genting pon bro..tapi kalau malam, perghh sejuk gila...ok2..selamat makan angin..drive safely..

      Delete
  25. Alhamdulillah pas kawen, akhirnya aku pun dah merasa gak gi Cameron ni sekali. Okey laa, syokk jugak. Sbb gi ngan femely kan, ramai2, so syokk gak la wat release2 tension. Cheh! tension la sangattt :P

    Tapi tak pernah lagi gi berdua, or bertiga cam kau. Heheh. Leh gak ni wat eksperimen. Kut2 feeling sejuk2 tu kann, proktiviti nye jadik laen. Hahaha! Eh, apsal la komen aku mesti menjurus ke arah subjek ERT? Kahkahkah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku teringat gamba ko kat cameron tu..ade kan kat fB..hahaha..siap main angkat2 tu kat ladang teh..hahahaha..kemain lagi.ade bestnya kalau ramai, ade bestnya kalau laki bini je pegi..tp yang tak bestnya masa aku pegi tu, dah sah2 takda sapa nak tolong snapkan gambar aku kalau nak posing cam ko..hahahahah...takkan nak suh orang snap..malu lah..hahaha

      Delete
    2. Hampeh! Kau kutuk aku sebenarnya kan? Aku dah private gambar tu satu album kalau kau pasan. Bila aku privatekan aku dah lupa. Bebape album la. Masa tu terajen nak tapis2 sgl gambar. Biasa la. Sampai satu masa kita sendiri akan sedar betapa terkutuknya perbuatan kita tu. Maksud aku, share gambar camtu. Hahaha!

      Aku rasa kadang2 aku ni terlalu selamba la drpd dulu. Maksudnya, macam terlalu tak kesahkan pandangan org. Sbb tu aku tak malu nak amek gamba camtu kat public. Tp skang aku rasa aku dah sedar. Hati perasaan org pun perlu dijaga, even kita dah halal sekalipun. So, kena jadik lebih pemalu pasni :P

      Delete
    3. bgus la dah private..ekekek..nampak cam 18sx sikit pasalnya gambar ko yang terangkat2 tu..hahaha

      Delete
  26. jauh bebenor mencari kicap..he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. kicap kat KL habis..kilang kicap tebako..hahaha

      Delete
  27. terbaikla cari kicap smpai ke cameron.tapi sedihnye sebab x jmp jgk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal..frust..jauh2 datang, tak jumpa gak kicap..hahaha

      Delete