Tuesday, September 13, 2011

Diet makan + Diet Blog

Assalammualaikum wbt..

haaa..apa khabar semua?harap korang sihat la..aku tak baik lagi la batuk batuk ni..dah sebulan dah kot dari bulan puasa haritu..kalau korang ada petua yang boleh pakai meh la kongsi kongsi sikit dengan aku..aku dah bosan makan ubat wei..dah macam macam jenis ubat batuk dah aku minum semua tak berkesan..kot korang ada petua orang tua dulu dulu yang senang buat ok gak asalkan batuk aku ni boleh reda..


Harini aku bukan nak buat entry pasal batuk pon..tu intro je..hehe....tapi kalau ada petua pasal tu drop la komen ye..kesian la kat aku ni dah lama sangat dah batuk...sebenarnya harini aku nak cerita pasal diet..apakah itu "DIET"?..yang macam semua orang tau diet tu jaga makan atau proses nak menguruskan badan dan bla..bla..bla laa..

Tapi korang tau tau dari mana asal perkataan diet tu?dalam bahasa melayu ke english ke tetap orang panggil diet gak..apa aku merepek ni..ok,abaikan pasal tu..sejak dah kawin ni orang selalu cakap badan akan naik..terutama perut..lebih lebih lagi akak kat ofis aku ni selalu cakap kat aku,"gemuk la kau lepas kawin ni Rafiq".haihh.kenapa selalu orang pikir camtu..

Kenapa orang nak cakap lepas kawin "mesti" gemuk,padahal setiap hari pon makan jugak..kalau nak gemuk sebelum kawin pon boleh gemuk kan..mungkin sebab orang yang cakap tu dah mengemuk lepas kawin?atau suami/isteri dia gemuk lepas kawin?hahaha..bagi aku bukan kawin jadi sebab korang nak gemuk la..sebenarnya tu sikap sendiri..kalau dah dasar pemalas dengan kuat makan tu maunya tak gemuk..wakaka..

Tapi ada orang cakap faktor genetik jugak seseorang tu gemuk..Ahh,tu alasan je bagi aku..aku tak percaya..apa pon aku akan buktikan walaupon aku dah kawin 10 tahun pon lepas ni aku tetap akan kurus..kalau tak percaya tanya abang hensem ni Skid RoW..Dah kawin berbelas tahun maintain je kurus beb..nampak muda je macam 20an lagi..(lama tak makan nasik beriani ni abang din)..ekeke..

Ops..sebelum terlupa..ni aku nak pesan satu benda lagi..pasal diet badan tu korang punya pasal la nak gemuk ke kurus ke..hal yang penting sekarang aku nak kempen diet blog pulak..hahaha..yela kalau blog korang tu tahap obesiti beratnya serius orang nak masuk singgah pon boring tunggu loading..so jangan buang masa cecepat dietkan blog korang..meh timbang dulu berat blog korang kat SINI ..blog aku maintain diet macam aku jugak..hehehe....

#Orang cakap setakat 100kb tu kira ringan lagi blog tu..korang punya berapa?kalau berat,buang la widget widget yang merepek repek tu ye..choww..


P/S : berat badan aku menten..tapi perut macam naik skit je..errr


25 comments:

  1. petua utk hilangkan batuk : amek limau nipis, perah air nya... cmpurkan dgn kicap. insya allah batuk akan reda dan pulih.. rasa nye mungkin akan tidak berapa sedap. tp kalo nama nye ubt, sejak zaman dlu lagi mmg tkpernah sedap. =) semoga batuk nye cpt sembuh

    ReplyDelete
  2. xpon try minum air suam yang dicmpur garam dan limau nipis..insyaallah berkesan..=)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. diet la dengan cara yg betul.hehe..

    ReplyDelete
  5. blog yg berat mmg malas nk bukak.. err., aku dah komen td, tp x twu dpt submit ke x., wifi ngekk ><

    ReplyDelete
  6. perut naik nampak kau tengah bahagia bersama ngan wife tercintaaaa hahahha

    ReplyDelete
  7. yeke gemuk tu faktor genetik??cam tak caya je..hehe..

    ReplyDelete
  8. @cikhoneybee : mekasih dengan petua tu..nanti aku cuba ye..hehe

    @Chilled :nak buh air dengan garam banyak mane sis..kang masin cmne nak minum..erk..

    @zaza: aku sentiasa diet la..sebab tu menten comel..wakaka

    @chuu : blog ko berat dok?tapi blog kawan kawan yg berat pon aku sapot lagi..kalau yang blom kenal time bw dah berat loading aku close je terus..

    @cikpha : ko pikiran sama cam makcik kat opis aku ni..ada ke perut naik sbb bahgia..sbb mkan bnyk la..ekekeke..

    @anakwakmail : org la ckp gemuk sbb genetik..kalau famly semua gemok2 nanti anak beranak semua gemok..tul ke?yang aku nampak sbb makan jugak..so gemok sbb genetik hanyalah auta semata..ekeke

    ReplyDelete
  9. bukan sket perot u tu..
    banyak okee ! hahaha

    ReplyDelete
  10. ehh,manede..u jangan yang..6pax lg ni..ekeke

    ReplyDelete
  11. aku suka blog yang ringan2.. sebab senang nak baca entri dgn blogwalking.. kalau berat sangat lambat nak loading.. btw, semoga cepat sembuh..:)

    ReplyDelete
  12. sama sama. cikhoneybee dh check load time blog. 0.24 seconds. hehe.. berat ke ?

    ReplyDelete
  13. @fatin : taktau la kot ade yg suke blog berat ek..wakaka..aminn..cepat la baik batuk aku ni..

    @cikhoneybee: blog ko tak berat,tak ringan..tapi kalau guna berukben leh stuck jugak tu..ekeke.kurangkan widget yng berat2..

    ReplyDelete
  14. ema dah gemuk lepas raya. tapi blog tetap tak gemuk ok. hahaha

    ReplyDelete
  15. ema gemok takpe..cun je lagi..tapi kalau blog yng gemok, memang tak leh blah..ekeke...

    ReplyDelete
  16. Pantang aku tak melawat sehari dua... ada je entry yg ngumpat aku. Patut le aku tersedak2 kat JB ni....

    ReplyDelete
  17. memng nak suh masin pon..tu pasal xbg sukatan..keh3

    ReplyDelete
  18. aku gemok, macam terasa ja. muahahahaa

    ReplyDelete
  19. @skidrow: bukan mengumpat la abg din..kan ke saya kipas tu..hahaha

    @chilled : ko ni memang nak naya aku ek..ekeke..tapi aku dah try gak..lega la skit batuk aku ni..hehe

    @khairul : 140kb ok je bro..tak berat mane lah..

    @rara : ko gemok ke?no komen..ekekeke..janji ko bahgia sudah..haha

    ReplyDelete
  20. @bluewendy : perut aku muncit lepas makan je la..ekeke

    @chuu : rindu entry aku ke chuu..terharunya..hahahaha..

    p/s : takde tenet la chuu..kat opis ngan rumah mak aku je boleh online..waaaaaa...

    ReplyDelete
  21. salam kunjungan and salam kenal..heheh..cakp psl isu gemuk lepas kawin tuh sebnrnye x la semestinyaaa..cuma lagi snng gemuk kalo x jaga makan..ehe

    ReplyDelete
  22. ahaks..betul tu zuha..tak semestinya 'pasti'gemuk,tapi senang la gemok sbb selera makan meningkat..ekeke

    p/s : to mywife masak tu jgn masak sedap2 kang i mkn bnyk..

    ReplyDelete