Thursday, January 26, 2012

Info : Gunakan falsafah dengan betul

assalammualaikum wbt..


Dah lama aku nak buat entry ni sebenarnya,tapi ni baru berkesempatan..apa yang aku nak cerita ni berkenaan falsafah omputih ni "DON'T JUDGE A BOOK BY IT'S COVER"..bagi aku, ada kalanya falsafah ni masih releven untuk menjelaskan sesuatu keadaan dan ada kalanya ayat ni sering di salah gunakan oleh orang yang perasan bagus..

Sebelum aku cerita dari sudut yang tak elok, ni aku buat contoh penggunaan yang elok dulu..


Situasi 1 : Haritu masa kat bank aku nampak sorang mat rempit pegi ATM keluarkan duit..kebetulan pulak ada peminta sedekah lalu lalang..bila mamat tu dah keluarkan duit, dia terus hulur peminta sedekah tu RM50 tanpa diminta..serius shit depan mata aku..walaupon nampak macam peragut je,tapi dia baik..aku sentap kejap kat situ..memang 'don't judge a book by it's cover'..



Ni contoh dan pengalaman aku sendiri yang aku rasa sesuai untuk penggunaan ayat tu..falsafah ni bukan untuk di cakap oleh empunya badan untuk menjelaskan dirinya supaya orang jangan menilai sekadar luaran dia..dah tentu dia pon tak mintak aku puji atau respect dia sebab bersedekah tu apatah lagi dia nak sendiri cakap kat aku " hey bro, lu ingat gua mat rempit gua takda duit ke nak derma,jangan menilai orang luaran je bro"..kahakahkah..tak mungkin kan??

Bila aku tengok dari sudut yang tak elok pulak, sebenarnya ramai yang tak perasan tapi perasan bagus..tu la yang ramai salah gunakan ayat falsafah ni..biasanya guna falsafah ni untuk mendefend diri sendiri..kahkahkah..contoh ayat macam ni korang mesti biasa dengar atau penah cakap..hehehe..



Situasi 2 : "siti, bulan puasa ni kau tak nak berhijrah ke dari freehair ke pakai tudung?, kata makcik senah kepada siti"..

"eleh makcik senah ni, ingat Siti tak pakai tudung Siti jahat sangat ke?orang pakai tudung pon belum tentu baik la, don't judge a book by it's cover la makcik, balas Siti"..


kahkahkah..memalukan betul la kalau ada orang guna ayat ni untuk defend diri sendiri mcam situasi ni..bukan isu jahat atau tak pon yang patut timbul sebenarnya..dah tu nak salahkan orang yang pakai tudung pulak belum tentu baik..kahkahkahah..ni namanya bangang ok..


Aku pernah dengar Ustaz Abu Hassan Din cakap dalam Rancangan Tanyalah ustaz, dia cakap Nabi ajar kita kalau nak cari jodoh kena tengok dulu luar camne.. kalau nak cari calon isteri of coz kena cari yang menutup aurat..takda pon nabi suruh kenal hati budi calon isteri tu dulu..kalau dah tutup aurat, baru tengok dari segi peribadi , keluarga atau keturunan dia..pasal apa tutup aurat dulu, bukan ke luaran je tu?? jawapannya pasal dari situ kita nampak dulu agama..ada paham..yang luaran tu bukan la bermaksud rupa paras semata mata..

Bila dah ada agama, insya'Allah yang lain ikut sama seimbang..tu yang penting sebenarnya.. luaran memang penting..teringat ayat sentap ustaz Hassan Din tu kat akhir rancangan, "Orang yang pakai tudung,belum tentu baik,tapi orang yang baik dah tentu pakai tudung" ..hahaha..memang terbaik....

Ok la, aku rasa jelas dah kot apa aku nak sampaikan.. harap pasni korang jangan salah guna falsafah tu ye..walaupon falsafah tu datang mungkin dari orang bukan islam, gunakan pada tempat yang betul..orang bukan islam takpa la bebas guna ayat tu dalam budaya diorang..kita yang orang islam pikir dulu sebelum cakap..sekian..


p/s : nilai luar dulu sebelum dalam..hehe..


29 comments:

  1. ha?
    tengok je yg x pakai tudung kita dah boleh bagi2 mcm persepsi yg berbeza dgn yg pakai tudung kan...dorg ingat ni citer sinetron ka?
    heroin2 yg bapak giler innocent tapi free hair?hua hua :D

    ReplyDelete
  2. hehe..nama pon sinetron kan..aku suka asmirandah..hahaha..

    ReplyDelete
  3. setuju....ayat ada macam2 ayat...guna la baik2..jangan salah guna sudah...

    ReplyDelete
  4. bila dah kenal dalam-dalam rupa-rupanya....

    ReplyDelete
  5. wow..murah hati betul mamat tuuu...

    haha alamak..kdg2 aku pun tersalah guna ayat tu..ok lepas ni kne hati2..

    ReplyDelete
  6. aien : hahaha..jgn mengayat dah la kan aien..hahaha..

    duniaku abstak : rupa rupanya...jeng jeng jeng...aku pon tak tau bro..hahaha..

    paani : betul beb..tekejut aku..selamba je dia hulur not 50..besar dah bagi aku tu..p/s:be careful pasni ok..hehe..

    ReplyDelete
  7. hahaha..nice one bro..falsafah tu kalau guna utk orang lain mmg baik tapi kalau nak defend diri sendiri dah jadi lain maksud plak..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  8. wah kagumnye dgn situasi 1 tue.bagusnye lah mamat tue kan.hehe

    dont judge the book by its cover same tak mcm jgn nilai org yg gemok itu mesti kuat makan?haaaha ;p

    ReplyDelete
  9. siyes,,aku pon tak mampu nak derma 50 hengget macam mat tu..kagum aku ngan dia!

    aku suka baca blog ko,,don't judge a book by its cover!..sesuai tak letak falsampah ni??haha

    p/s: thanks le jawab soklan tu ye.

    ReplyDelete
  10. Er...selalu gi mesin ATM kat satu bank tu. Mesin tu selalu tak de duit dr ada. Kena 'judge a book by its cover' sebab aku kena lari ke mesin ATM yang lain hahahahahah

    ReplyDelete
  11. setuju2...bukn sume tmpt leh guna falsafah tu..he

    ReplyDelete
  12. azlan : defend diri sendiri boleh tapi bukan guna falsafah tu kot..nampak poyo la pulak kan..hehe

    emy : tu lebih sesuai air yang tenang memang ade buaya..kehkeheke..

    rifhan : aku tak penah lagi derma 50..sepuluh tu penah la jugak..haha
    p/s : pipi aku merah tibe2 la ko ckp camtu..ekeke..

    empayar utama : betul tu bro..kat cover dah tulis out of servis..hahaha..

    ReplyDelete
  13. Falsafah tu maybe refer to a certain people..org cmtu xramai...dlm 10org jahat, ada la sorang inteligent tahap CIA...

    ReplyDelete
  14. kena guna apa pun pada tempat yg betul..begitu juga falsafah don judge a book by its cover tu..:)

    ReplyDelete
  15. sebagai cikgu, saye tau falsafah pendidikan kebangsaan je. ngaheeee.hehehe

    ReplyDelete
  16. suka dgn ayat dr tu "Orang yang pakai tudung,belum tentu baik,tapi orang yang baik dah tentu pakai tudung". huhu

    ReplyDelete
  17. respect mamat ala mat rempit tuh..
    tp contoh psl awek yg free hair tuh berlambak dah di pasaran gelap aku dgr diorang defend diri cara cmtu

    ReplyDelete
  18. leeyana : owh..ko biase jumpe ek pompuan defend diri guna ayat tu...tepuk je dahi dia..haha..

    ReplyDelete
  19. Sy bkn muslim tp sekadar bg pndpt, sbb sy pun ad bc bnd ni skdr tuk pengetahuan.
    Persoalan sbnrnya bkn memakai tudung tp menutup aurat dan menutup aurat tu wajib bg lelaki n perempuan muslim. Ianya tidak di"galak"kan tetapi menggunakan perkataan "wajib".
    Perihal yg bertudung, bagi yang baru nak mulai digalakkan. Tak seharusnya dipaksakan baru belajar A dah terus ke Z.. Biarlah perlahan, mula2 dari pakaian ketat kpd bj kurung, dr situ ke tudung biasa, then kpd labuh dsb.
    "Org yg pk tdng, blm tntu baik, tp org yg baik dah tntu pk tudung" - Terbaik.

    ReplyDelete
  20. betul tu bro..aku tau jugak pasal tu..memang konsep sebenarnya menutup aurat,tapi aku saja kecikkan skop pasal tudung je..so sebagai muslimat sepatutnya sedar hal tu..nak pakai tudung kena la sempurna menutup semua aurat ye dak..

    p/s : tq sebab kongsi pendapat walaupon kau bukan muslim..chill..

    ReplyDelete
  21. ermm, kekadang aku pun tersalah judge org lain

    jahatnye aku :-(

    ReplyDelete
  22. aq xpena nak judge org..sebab aq xpndai.. sebab aq xmau org judge aq jgk.. dlm pada aq baik2 ni ada jgk org judge aq.. hahahaha. kesian aq.. PeRASAN...

    kalau pasal situasi yg kedua plak, bab2 tudung, aq xnak tgur sgt org.. biarlah dia.. bila smpai masa akan pakai la beliau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cet..poyo la ko lina..tak penah dan tak pandai plak..hahaha..

      situasi kedua tu selalu jadi..bab tegur tu terpulang la..kalau ko ade anak mesti kene tegur nanti kan..gitu la kekdahnye..jadi tanggungjawab..yng fail tu jngn sampai ade yang menjawab mcam yng aku bgi contoh tu..hehe

      Delete
  23. haaaa..aku teringat kat kerani aku, Puan R ni..kalau aku bagi dia baca entry ni, agak2 dia sentap x dgn aku? hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, ko tak baca lagi entri ni ke?..chuu pon tak baca, liyaa pon takde..ehh..aku pelik gak ni..time ni korang tak kenal aku lagi ke?..gila old skul entri ni..hahahhaa..

      ko bgi la kalau ko nak dia muncung ngn ko..hahahhaa...

      Delete
  24. Replies
    1. untuk entri lame je...bleh setting gitu..yg baru tak payah approval..kalau tak buat camni aku pon tak tau ade orang komen entri lama2..haha

      Delete
  25. terbaik pakcik! dan adakalanya penampilan luaran tu sememangnya memberi first impression pada org, sebab mmg hakikat pn. apa yg org napak itulah yg akn difikirkan. tak kiralah walaupn bende first yg dia nmpk tu salah. full stop.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tak puas hati pesal ramai yang pembaca lama blog aku ni tak baca entri ni termasuk ko...grrr..

      tp aku selalu terbaca pasal orang yang merungut dan gunakan falsafah tu untuk defend diri..kat blog2 pon banyak entri yang jenis buat luahan yang mintak orang jgn menilai dari luar, tapi dari konteks yang salah..hahaha..lawak..

      Delete