Sunday, October 20, 2013

Info : E-Masyarakat dan Keaiban..

Assalammualaikum wbt..

Percayakah korang yang masyarakat kita harini dah hilang banyak sifat bermasyarakat..maksud aku bukan lah keseluruhannya, cuma hidup kat bandar ni toksah kencing la kalau nak cakap kita ni bermasyarakat sangat..aku tak tuduh sesapa, aku sendiri pon macam tu, jiran setingkat pon tak habis kenal, apatah lagi jiran satu blok..

Bayangkan, dalam seminggu atau sebulan pon belum tentu boleh nampak jiran sebelah rumah..ni apa yang terjadi kat aku la..manenya tak, lepas subuh dah keluar rumah nak pegi kerja..kang malam biasanya lepas isyak baru balik rumah..tu la rutin harian kebanyakkan orang yang tinggal kat bandar sekarang ni..desakan  hidup mencari rezeki yang tak boleh elak..

Tapi..atas kecanggihan teknologi sekarang, hubungan bermasyarakat kita sekarang dalam  korang sedar tak sedar sebenarnya dah lebih rapat serapat didalam poket seluar atau handbeg je..tanpa ada pintu, pagar atau dinding yang memisahkan..kehkehkeh..senang je sekarang kan, nak hidup bermasyarakat guna e-masyarakat je..yang penting ada internet..mana-mana yang ramai kenalan, followers, kat laman sosial tu dikira hebat dan boleh jadi tokoh masyarakat la tu..kehkehkeh...

 gambar hiasan..hehe..

Okey, apa yang aku tulis kat atas ni baru intro je sebenarnya..haha,..isu berbangkit yang aku nak tulis ni ialah pasal tanggunjawab kita dalam masyarakat..sebagai e-rakyat prihatin, walaupon kita ni tak hidup bermasyarakat bebetul kat luar, kita masih ade tanggungjawab sebenarnya walaupon sekadar kat  E-Community ni..yela, dah tu life kita kan..hahaha...

Sikit sebanyak, aku pon dah jalankan tanggungjawab aku pada e-masyarakat ni dengan blog cabuk aku ni LINK dan LINK..cuma kebelakngan ni aku rasa pendapat atau suara blogger macam aku ni memang tak kemana..so dengan munculnya page-page yang banyak memberi kesedaran dan ilmiah yang menggunakan konsep sarcasm atau bash je terus ni memang cara terbaik la aku rase nak mendidik e-masyarakat yang masih lagi bangang dan jahil..

Kalau zaman aku membesar dulu, kejahilan dan kebangangan aku kiranya boleh lagi la ditutup dan tak ramai yang tahu..yang duk pening kepala tengok pon orang tua aku dan jiran dekat2 jela kan..tapi sekarang kejahilan tu macam saja pulak nak bagitau semua orang..yang makin yakin tunjuk kejahilan tu bila contohnya maksiat yang terang-terang berlaku tu kononnya halal..hahahaa...demm..


Kredit KHK

Yang jadi lagi kelakarnya bila, kejahilan dan keaiban yang dia sendiri buka untuk tontonan e-masyarakat tu jadi isu untuk menyalahkan orang yang menegur apa yang dia lakukan sebagai membuka aib dia..wth..korang paham tak maksud aku ni?..benda ni dah banyak sangat berlaku..aku memang kenot brain..senang citer ni la dikatakan bangang yang mencapai tahap infiniti..hahaha..tegur dah sudah, doakan jela semoga dia sedar..hahaha...

Salah satu page yang paling aku suka dan memang dengan tegas nak memberi kesedaran kat e-masyarakat ni ialah KHK..seriously aku respek admin-admin KHK ni..teruskan la usaha korang..So sebagai sikit ingatan bersama yang dah selalu pon aku tulis dalam entri yang lepas-lepas, elakkan jadi attention seekers kat laman sosial tu..takut bila terlampau menonjol, tanpa sedar korang  terbuka buka aib sendiri..masa tu jangan meroyan pulak kalau orang lain atau KHK tolong korang jadi lebih terkenal..kehkehkeh..



38 comments:

  1. dah tersasar dah aih. seram aih budak2 ni.. ak arap kita dan keturunan lepas kite ni masih berada di jalan yang benar. berpegang pada tali Allah. insyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko ke ni yuyu.?..harap gitu la..semoga keturunan ni masih dijalan yang benar..amin..insya'allah..

      Delete
  2. aku sedar kita semua ni dh terlebih hidup dalam e-masyarakat n e-komuniti,apa pun klu utk kebaikan respek,klu menjahanamkan macam status budak bangang tu aku doakan semoga dia n kebangangnya tu kembali kepangkal jalan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ingat kat kl je camni kutu..ko pon sama gak ke?..haha..dunia dah berubah...just tanggungjawab tu kene ade gak walau dalam e-masyarakat ni..tak boleh gak kita cuma tengok je ye dak..

      Delete
  3. Haaaa intro kau mmg tepat, tapi yg peliknya.. kat Malaysia jer masayarakat kita tak endah orang sekeliling. Kat sini aku lebih kenal jiran2 and selalu bertegur sapa, kalau kat malaysia dulu haram la nak senyum kat aku hahaha.

    Pasal sendiri buka aib kat laman sosial ni pun satu, aku heran ngan orang sekarang ni.Kita dulu nakal macam mana pun, diam2 sudah,takder nyer nak canang satu dunia. Pastu bila orang tegur, mula la drama konon orang dengki duk cerita buruk pasal dia, walhal kau tu sendiri yang selak kain kau. (Kebetulan aku tengah berbulu dengan satu makhluk kes macam ni la)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh..kiranya tepat untuk situasi kat malaysia je la ek..ko kat sana,jiran2 lagi frendly la cmtu...wow..gud2...aku yang duk pinggir2 bandar pon dah takde semangat kejiranan, cuba yang jenis duk kondo, apartment mewah sikit yang jenis pentingkan privacy tu, aku rasa langsung tak kenal jiran dah kot..tp kat malaysia la..hahaha..

      spesis2 tu tak sedar dia tunjuk aib sendiri sampailah keaiban yang di tunjuk tu diperkotak katikkan oleh orang lain pulak..tu yang jadi depa ckp kita buka aib dia..puii..sedihnye diorang masih tak sedar just nampak salah orang...hahaha..

      Delete
    2. Yups.. hanya di Malaysia orang kita kerek muahahaha boleh tak ayat gitu. Ker sebab kita ni pemalu.

      Hmm spesis ni mmg sedih, and annoying. Sebab orang tak peduli hal dia pun, dia yg sibuk duk mengadu domba merata. Sendiri buka pekung di dada la bila mesej aku mengadu memacam kan hahaha. Tak pernah nak ngaku salah sendiri.

      Delete
  4. Replies
    1. aku dah agak ko pon mesti layan KHK..haha..

      Delete
  5. zaman skrang ni dah tak macam dulu, bebudak skrang macam bangga je apa yg diorg buat. diorg langsung tak fikir malu. mak bapak lagilah diorg tak fikir. yg diorg fikir kseronokkan. bila dah tersebar sana sini, mulalah meroyan..pastu keluarlah steament2 fb kena hack la..ada org lain upload la..mcm2 la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. diorang sedar diorang share bukan2 nur..tp masa share tu tak pikir lak yang share tu utk umum..pastu ade lak orang lain exploitasikan bende tu, tu yang jadi isu..bila dah tak tau nak jawab apa kalau org bash tu yang ckap fb kene hack je..kehkehkeh

      Delete
  6. Aku baru taw kweujudan KHK tu. Selama ni KK mart je

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah page ke 3 aku rase KHK ni der..asik org report je sebab butthurt..hahaha..KK mart tu tempat beli kondom kan..haha

      Delete
  7. Oo.. ada ke KHK ni. Nanti la aku like. Nak gak tgk ke'best'annya. Aku pon di antara jutaan manusia yang tak kenal jiran tetangga. Yang aku kena hanya jiran sebelah rumah dan pengasuh anak aku je. Yang lain kenal muka je. Memang memalukan je. Tapi mcm ko kata le. Sebab kerja. Aku rasa kalo aku suri rumah, aku akan lebih mengenali jiran2 bila aku beli ikan dengan lori ikan yg datang tiap2 pagi.

    Aku tgk mmg dah byk budak2 sekarang yg maksiat dia terang2 up kat laman social. Malah aku rasa derang ni dah jadi lebih Kim Kardashian daripada Kim Kardashian sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. like la lyd, aku pasti facebook ko lebih ceria...

      betul la tu cakap ko..nk tengok orang yang bebetul hidup berjiran ni jenis yang suri rumah sepenuh masa je pon..nak harap orang yang bekerjaya ni idok la..dah balik rumah nak itu ini bila masanya nk jumpa jiran kan..haha

      Delete
  8. ermmm... benda ni dah ada dalam kepala aku lama dah... cuma tak tertulis macam yang kau tulis jea...huhu...

    ReplyDelete
  9. masalahnye,klau xde page cam khk, kita xtau apa budak2 zaman skarang ni....dh makin parah sgt, dh byk yg suka p*rn,melucah,dn sebagainya yg melakukan perkara2 yg dilarang oleh allah S.W.T............cuba tgk hashtag malam jumaat,ramai anak muda yg menganjing......ramai yg cuba pancing like dgn melucah status diorg.......budak2 ni diorg upload je gmbr tanpa fikir sejenak......

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu la aku sokong apa KHK buat..biar budak2 baru up ni sedar sikit..tp sebenarnya bukan budak2 je yang perangai tak senonoh ni..tahap dewasa pon ade aku tengok..just tak sampai hati lak aku nk sound sebab dah tua2 bangka ni..

      Delete
  10. aku rasa, lepasni, setiap entry ko kena tulis;

    Bincangkan.

    hehe..
    dah. aku dah komen. aku baca wei, tapi setuju je dgn semua komen2.. malas nak ckp byk sbb anak2 aku belum lahir.. takut woo, ckp kat org.. ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene bincang dulu ke ha? ekekeke..

      takpe ha, nanti anak dah ade kene ajar jgn jadi geng2 tak senonoh kat laman sosial nun..ambil yang elok buang yang buruk..

      Delete
  11. pendapat aku sama macam kak ha.. boleh ke macam tu Bundle? hahaha

    *ae aku beli berus gigi tu satu je. takde free 1 lagi okay. tapi punzel kata dia ade berus gigi lebih kalo ko nak minta kat dia haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh..ambikla..grr...

      punzel punye berus gigi 2nd hand..takmo la..grrr

      Delete
    2. Second hand tapi tak msuk dalam lubang jamban lagi haha

      Delete
  12. KHK the best....aku memang suke khk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sapa yang cakap tak best tu mesti dia butthurt lah kan..hahaha

      Delete
  13. okay..aku baru lepas like KHK atas recomendation ko..hehehe..tapi aku setuju ngan entry ko nie..kekadang masyarakat suka gunakan media social utk membuka aib orang dan lebih teruk macam kes yg ko cerita ni laa, membuka aib sendiri..kadang2 yang tua-tua bangka pun benda camni..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang2 tua baya ko,aku ni pon ramai lan..kenkawan aku yang tak sedar diri dah tua tu pon ramai lagi suka g club2 mabuk pastu post kat fb..nk tegur segan lak sebab dulu geng setable gak tu..haha..

      Delete
  14. aku dah bawak lari syukrii hidup bermasyarakat semula. ehh.. hahaha.. tiap2 pagi opah dia bawak g mesyuarat.. hebak kan.. risau nk didik anak di kota besau. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tu bermesyuarat bukan bermasyarakat mell..ekeke..ko bagi syuk kat opah dia bela ke apa?

      Delete
    2. mesyuarat plus bermasyarakat lah tu.. pah mesyuarat singgah tadika lak depan rumah nun.. full la jadual si syuk tu. hahaha..

      dak aih.. kami anak beranak dok ngan opah.. hehehe

      Delete
  15. selalu jugak singgah khk tu, walaupun byk musuh tetap teguh cewah..tgk budak2 baru nk up skang aku jd takut lak mmbayangkan bakal ank2 aku nnti. takut x dapat nk didik sebaiknya :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. btw pasal kejiranan tu, same je kt rumah aku nih. org kiri kanan depan nih x penah aku kenal -_-

      Delete
    2. awal ko pikir anak2 chuu...dah gatai nak nikah la lettew..kehkehkeh..
      ko duk rumah sewa bleh kira lagi..bukan jiran2 kekal ko..aku ni dah bermastautin tetap pon tak kenal jiran lagi..hahaha

      Delete
    3. err klu cmtu kritikal gak la..susah klu ade pape nk mintak tlg dgn jiran2

      Delete
  16. aku kenal je jiran tetangga....tapi jiran tak kenal aku alasannya keliru dengan adik beradik yg lain. Macam-macam.

    Pasal KHK aku respek dorg kental walau ini page yg ke3 klu xsilap...KHK akan wujud selagi wujudnya budak2 yg terang2 buka aib sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko duk kampung lagi takpe la aien..orang kg kat umah mak aku pon aku kenal sekampung..hahaha..

      eh, cam ayat yang KHK post je..ko admin ye aien..hahaha

      Delete
  17. aku pun pelikssssss. kenapa orang sekarang dah menjadi-jadi kepelikan mereka ni???

    ReplyDelete