Saturday, May 7, 2011

HD View Gigapixels


perghhhhhhhhhh..aku tak tau nak cakap apa pasal gambar ni..ni la gambar terbaik aku penah tengok..bapak gempak gila babeng camera ..ni la hasilnya gambar 26 gigapixels..berapa kilometer dia boleh zoom daa..kalah alat total station theodolite bebudak ukur ni..best ni kalau aku dapat 1..boleh jadi pengskodeng full time je terus...




walaupon ada gambar lain yang lagi HD dari gambar ni.. aku tetap pilih yang Paris ni gak..sebab tempat ni cantik dari yang lain2..


memang aku ni ketinggalan zaman betol la..time aku nak buat entri ni aku buat la research skit dulu pasal ni..kompom aku memang lembs..aku mengaku okey..26 gigapixels ni dah ketinggalan pon..wakakaka..'Paris 26 gigapixels' (link) ni tah tahun berapa punya cerita daa..untuk rekod HD gigapixel tahun 2010 lepas dapat kat 'London 80 gigapixels' (link), jurugambar dia Jeffrey Martin ..tapi yang paling terbaru kot aku rasa '272 gigapixel' (link) punya gambar diambil kat China shanghai skyline..272 gigapixel bhai!!


1 gigapixel = 1000 megapixel = 1 billion pixel

kalau dah 272 gigapixel berapa plak mega pixel & pixel dia ek?woooo


korang nampak tak berapa besarnya saiz tu..huh..Hp yang baru aku beli minggu lepas baru 3.2 mega pixel..nikon d3000 yang aku guna pon 10 megapixel je..isk,isk..




P/S : Abg din bila mau buat gambar ini macam?

Link

2 comments:

  1. nak wat camana? hanpon aku cuma 3 megapixel je... ambik gambo amoi pun blur jeee,,..

    ReplyDelete
  2. hahaha..guna la kamera mahal abg din..hp tu kan stok muzium je..ekekeke

    ReplyDelete