Sunday, September 22, 2013

Info : Ganja Untuk Perubatan

Assalammualaikum wbt..

Sejak-sejak doktor menyarankan aku menjalani rawatan kimoterapi ni, aku memang agak rajin la jugak mencari alternatif lain sebagai ikhtiar sembuhkan penyakit ni..yup, segala apa pon rawatan yang kita buat, hanya dengan izin Allah jugak ia sembuh atau tidak..apapon ikhtiar dan berdoa la kan..

Rawatan moden yang kos tinggi bukan la jaminan..lagipon bila kesannya agak memudaratkan mestilah kita akan pilih cara lain kan..nak cerita bab ni panjang lak kang..contohnye member blogger aku sorang ni -Lyd, dia kurang nak mempercayai vaksin dan ubat-ubat ni..kalau ikut pendapat aku lain pulak..so aku takmo diskusikan hal tu.hahaha...cuma aku pon tetap yakin seribu satu rahsia Allah yang kita tak tau boleh jadi penyembuh akan penyakit tu..bukan hanya ubat dan vaksin moden saja perantaranya..


 So antara yang aku jumpa dalam reseach rawatan alternatif ni adalah satu jenis perubatan yang memang takda kat Malaysia..bahan utamanya pon dah diharamkan, memang tak jumpa la rawatan tu kat sini..cuma dalam pasaran gelap yang bukan untuk kegunaan medikal ia masih perkara biasa..


Pernahkah korang dengar istilah "Medical Cannabis"..apa tu cannabis?..senang citer orang kampung panggil ganja la..hehehe..bila cakap ganja, orang rasa benda tu dah salah dan haram..tu la dia ganja yang telah di double standard kan sejak sekian lama..sedangkan dadah dalam ubat-ubat moden takpe pulak...

 Tahukan anda penggunaan ganja ni dah wujud beribu tahun yang digunakan dalam perubatan cina dan bermacam-macam kegunaan sejak dulu..bermacam-macam artikel yang aku baca berkenaan hal ni ada menyebut dunia moden harini termasuk Malaysia telah mengharamkan ganja bukanlah sebab utamanya berbahaya pada manusia, tetapi lebih berbahaya untuk perusahaan dan industri..konspirasi atau tidak, korang nilai la sendiri..

Isteri mithali..hahahaha..

Nak kongsikan isu dunia tentang ganja ni banyak sebenarnya tapi lari pulak kang point entri aku ni..haha..sejak aku like page Gerakan Edukasi Ganja Malaysia, banyak info tersembunyi yang aku dapat..mungkin Malaysia belum sampai tahap ada pertubuhan legalisasi ganja, tapi ada sesetengah negara-negara luar dah membenarkannya dan menggunakan ganja untuk kebaikan...

So korang mesti nak tau kan apa kaitannya medikal kanabis ni dengan aku..huhu..ok sebelum makin melalut, biar aku kongsikan dulu sikit fakta dan pengalaman aku sendiri menggunakan ganja ni..sebabkan aku membesar sebagai budak yang nakal, ofkos aku pernah hisap ganja ni..dan aku lebih tahu kebaikan dan keburukan herba ni..

Dan kaitannya dengan isu penyakit yang aku alami sekarang seperti mana info-info tentang medikal kanabis yang aku baca, yup..aku sokong 100% keberkesanan  medikal kanabis ni..dikatakan penghidap barah yang menjalani kimoterapi terbukti lebih baik selepas mengunakan kaedah medikal kanabis..antara yang aku pasti ialah disebabnya ganja membuatkan kita lapar..aku tak tau kenapa, tapi tu la kenyataannya..



Dalam appoitment aku dengan doktor tempoh hari, doktor telah pon menerangkan kesan-kesan kimo pada aku..antaranya, pesakit yang menjalani kimo takkan ade selera untuk makan dan macam-macam lagi la kesan buruk tu..So kat sini la aku nampak medikal kanabis ni berfungsi..ni bukan sekadar kajian perubatan tapi apa yang aku pernah lalui..

Keadaan lapar dan secara tiba-tiba selera makan akan meningkat selepas aku menghisap ganja..tu yang biasa aku alami dulu..walaupon cuma nasik kosong pon aku boleh makan dengan penuh selera bertambah-tambah..satu lagi kebaikan yang aku nampak..kemurungan  dan kesakitan dapat dikurangkan selepas hisap ganja ni..yup, memang ia agak mengkhayalkan bila di ambil dos yang lebih..tapi bukankan ubat-ubatan moden pon macam tu..

medikal cannabis bukanlah semestinya jenis hisap macam yang aku tulis ni..
perubatan ni dah moden maa..


Cuma bezanya yang aku nampak lebih baik, ganja takda la bahan kimia dan cuma herba tumbuhan semata-mata yang nature..habis-habis overdose ketika aku hisap ganja dulu pon aku cuma tak boleh bangun dan slowly dia akan reda sendiri dan tak tinggalkan apa-apa kesan macam mabuk alkohol...bahaya lagi overdose makan pil tido kan..see..tentang kemurungan yang aku sebutkan tadi pon aku yakin berkesan dengan ganja sebab, dengan hisap ganja kita akan secara tiba-tiba  rasa seronok yang "kelakar" tak besebab..tak percaya? cuba la sendiri..hahahaha..

Mungkin korang tak boleh terima pendapat aku dan tetap mengatakan ganja tu haram..terpulang la..bermacam-macam pendapat pon aku dah baca..aku cuma terpikirkan alternatif ni andai kata aku terpaksa jalani kimoterapi nanti...mungkin dulu aku pernah ambil sebab suka-suka, tapi manala tahu akan datang aku jadi pengguna kanabis untuk kesihatan kan,, takkan sebab tu AADK nak sumbat aku dalam 'Pusat' kot..hahaha..


p.s : appoitment khamis ni result darah keluar..harap semuanya ok..


48 comments:

  1. Replies
    1. haaaa..terus blur aku..xtau nak komen apa..harap yg elok2 jer la utk result ko esok..hahaha

      Delete
    2. hahaha..ko jgn la blur sgt h..ni entry info kay bkn personal pon..hahaha.
      #harap ok la..tp kalau tak ok pon aku tetap takmo kimo lagi..ekeke

      Delete
    3. 2nd potong double line...

      err, aku harap kak wani tak jadi mcm isteri mithali mcm gambar kt atas tu..hihi..

      Delete
    4. kalau cntu pon apa salahnye sida..janji mithali..paipon utk kesihatan kire legal la kan..hahaha

      Delete
  2. harap semuanya ok la..tak sanggup aku nak bayang muka ko senyum kelakar tak bertempat bila dh guna ganja utk perubatan nti.hakhak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaah..harapnye ok la kutu..aku pon takmo la amik ganja lagi..kang feeling lebih2 lak sbb stone..ekekek

      Delete
  3. Wei, aku bukan la tak percaya dgn ubatan2 moden ni. Kalo dah takde cara, aku makan jugak ubat spital. Cuma aku tanak manjakan sgt diri aku dn ubat2, nanti antibodi aku lemah. Pasal vaksin tu, aku pon no komen la. Heheh.

    Aku tgk ubat2 sekarang pun kebanyakannya diperbuat daripada dadah dan mereka tidak haram. Jadi, kalau ganja dijadikan ubat dan diambil dlm dos yg diperlukan, tidakkah hukumnya sama seperti ubat yg diperbuat daripada dadah itu juga? *ini persoalan ye, bukan pendapat.

    Setahu aku, ubat yg diperbuat daripada herba ni, memang mendapat tentangan hebat daripada farmaseutikal. Kalo ada sesape yg nak propose ubat herba tertentu untuk dipaternkan then dipasarkan ke seluruh dunia, memang pihak yg control perubatan ini takkan luluskan dan mereka akan kata ubat herba tidak diyakini keberkesanannya. Jadi, terpulang la kat ko YM. Aku doakan yg terbaik utk ko buat keputusan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo yke..aku ingat ko mmg tak mkn ubat langsung..kot la ko mkn jamu ngn ubat cina je..ekekek..

      sbb tu aku ckp gnja lg bebas bhn kimia dn sepatutnye ia dlm ketegori herba bukn dadah..org yg kawal perubatan ni yg tak sokong ganja walaupon ade nilai perubatan yh tinggi...ni semua mmg konspirasi..

      so marilah kita sokong legalisasi ganja..herba lg better dr dadah sintetik..hahaha

      Delete
  4. Anda pasti dengan pilihan anda? Huhu. Dalam ubat memang ada dadah sikit. Jadi kalau try berubat guna ganja ikut sukatan yg perlu rasanya boleh kot. Huhu. Entah la kan. Kalau2 terlebih dos tak payah tunggu AADK mai jemput, ko bawak jelah diri tu terus ke Klinik C&C 1 Malaysia. Risau aku nanti ko gelak sorang2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pasti kalau aku terpaksa buat kimo..cuma masalahnye aku mane tau dos ganja ni..

      cuma yg aku tau dos yg sedap2 badan bila kita amik ganja ni bila mata merah2 ngn senyum gelak tak tentu pasal..over dari tu kita jadi lembab sgt..tak larat bgn..

      kesimpulannya susah nk bajet la tahap dos tu lain la dah biase kena..heheh

      Delete
  5. AKu pun ada baca pasal satu minah ni kurangkan penyakit dia dengan ganja ni ler, even doctor dah takder cara untuk merawat dia... so dorang tengah dilema canner nak buat sebab ganja is elok, tapi ganja is ganja hahaha. Payah2 kau mai brubat sini la wei, sini takat sebatang dua dalam tangan kira legal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaweii..best la kat sana..mohon Najib legal weed plessss...hahaha

      citer minah tu kat german ke malaysia?..kalau aku jadi dia aku on je..ganja tak ganja..tp guna utk keperluan je la kan..bkan utk high sesaja..haha..

      Delete
    2. Kes minah tu kat US, lagi la hareyzadey kat sana kan. ala kalau nak lagi bst, lepak jer netherland terus, sana sah2 tempat dia hahaha. Tapi payah wei kalau legal tempat kita, tau la kan... melayu ni mudah lupa. hahahaha kang tumbang satu negara.

      Delete
  6. Waaah.. Punya panjang gua type, boleh tiba-tiba connection hilang. Pergh!

    K. Type balik. Rasanya konsep ganja ni macam ubat batuk la kan. Nak guna untuk kebaikan, makan la ubat batuk time batuk. Tapi ada salah guna bikin dadah, teguk overdose. Rasanya konsep dia sama, so tak salah la nak teguk ganja tu untuk perubatan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak panjang lagi tu Ai..hahaha..

      tu la, ganja ni konsep yang sama je dengan ubat batuk, atau ubat2 moden tu semua...salah guna high la..cuma better ganja ni, dia natural herba..tak sama mcam tembakau tu..tembakau tu mmg takde nilai perubatan..kebun tembakau babi pon takmau masuk..hahaha..

      Delete
  7. Lama dah yg kes guna ganja nk treat cancer ni. Tak salah pun kalau lu try. Tp jgn melebih2 pulak karang lu pergi kerja sepak meja sepak kerusi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku baru amik tau la ni..dulu layan sebab nak high je kan..hahaha..

      tapi aku rasa kalau aku kene ganja, memang susah la nak buat keje, elok aku cuti/mc je kat rumah melantak nasik dari tengok muka member kat opis.tak pasal2 gelak tak leh keje nanti..ekeke..

      Delete
    2. aku rasa yg tu lg bagus dari kau xde elera makan etc

      Delete
    3. pastu kalau aku kene pegang ngan AADK tolong jamin aku la ye..wakakaka

      Delete
  8. semoga result ko baik2 je bundle...

    ReplyDelete
  9. Dah macam researcher lak kau kan? Kaji sana sini. Naseb la kau memang rajen membaca kalau benda tu sumbernya drpd internet, bukan buku. Haha!

    Aku harap result kau okey je la. Takyah la kimo, takyah la kau amek ganja sume ni. Kan lagi tenang kan? Tapi taktau la kalau kau memang tetiba ada cita2 nak jadik doktor lak kan, nak wat eksperimen kat diri sendiri & nak buktikan gak apa yang kau cakap ni betul. Boleh la tulis dalam 1 jurnal nanti. Haha! Aku doakan kau betul2 sembuh je. Takyah pening2 :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku nk tulis ape pon mesti aku kaji dulu atau ikut pengalaman..cam tak biasa lak rajin aku mmg kat situ je la asalkan bukan buku..ekekeke...

      aku mcm teringin suh org yg tgh buat kimo guna medical cannabis ni..tp nak suh makcik aku yg breast cancer tu macam segan plak..lgipon mana nak cari kat sini WeedOil..cara paling senang hisap macam rokok je la paling senang dapat..mau kene terajang lak aku nanti kalau tetiba aku hulur kat maklong aku ganja nak suh hisap..hahahaha...

      Delete
  10. lama hang xupdate. tiba2 kisah ganja. yang pasti bau asap ganja harum semerbak. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...mane tau ni carlos..ade pengalaman gak ke..hahaha..orang yang tak hisap selalu cakap busuk, tp org yang hisap je cakap bau semerbak ni..ekeke..

      Delete
  11. hmm.. xper kot kalo tuk perubatan. tapi, jangan amk lebih2 sudah. dlm ubat2an pn ada dadah gak kn.. anyway, smoga cepat2 sihat lah bundle :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..takpa pon tetap bahaya emma..ko tau je la undang2 Malaysia ni..isap ke memiliki ke, tetap salah..kerajaan kena kaji balik hal ni eceli..

      Delete
  12. selaku orang membesar kat kg baru, aku agak bersetuju dengan entry ko nie..ada sorang pakcik pernah cakap ngan aku benda2 macam nie jugak..cuma biasa yang menjadi salah apabila ganja itu disalahguna..sebab tu dalam pertuduhan mereka mention penyalahgunaan dadah..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi Malaysia belum legal ganja lagi lan..takut walaupon kita tak salah guna dan cuma guna utk perubatan, takut kena tangkap gak kalau orang report..doktor patut keluarkan surat kebenaran kot baru kompiden sikit..

      Delete
  13. Sebenarnya yang menjadikan satu2 benda tu haram ialah perbuatan mengambli berlebihan dose sehingga memudaratkan kesihatan.. Samalah macam ubat2an moden sekarang, semua tu dadah. Sebab tu ada sukatan2 tertentu untuk ambil. Tak boleh ambil ikut suka hati.. Btw, Mieza 1st time datang singgah sini.. So tak tau sangat apa sebenarnya sakit En. Bundle ni.. Untuk pesakit yang pernah jalani rawatan kemoterapi ni, selalu Mieza cadangkan untuk cuba Vivix.. Alhamdulillah, ada perubahan bila konsisten ambil Vivix.. Tapi semua tu kuasa Allah kan, kita cuma usaha dan tawakal.. Selebihnya doa & serahkan segalanya pada DIA.. =)
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1st time dgr pasal vivix..thnks bgtau.sy ni pesakit kanser la..tu pasal duk citer pasal hal ni...

      tengh dok pikir pasal rawatan apa yg tak memudaratkan...

      Delete
  14. memang tak dinafikan, apa segala ada dekat muka bumi ni boleh dijadikan ubat..cuma itulah, kadang2 ianya disalah gunakan, tu yg terus dipanggil haram...

    psst..ingtkan silap masuk blog la tadi..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bende tu cuma haram utk dagangan manusia tp bukan haram dalam hukum syariah rase nye tak salah cuba kan nur...lgpon utk tujuan baik..bkn salah guna...

      kalau nk ckp haram, minum air masak sampai mbuk pon kira haram ye dak sbb dh memudaratkan..hahaha

      Delete
  15. mcm tu ke cerita die...

    emm... kalau untuk membaikkan diri, classify dadah gak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. camtu la citernye punzel..dadah tetap dadah punzel..

      Delete
    2. tau...

      tp dadah tu ambil die hukumnya haram...

      dan kau darurat kena ambil untuk pulihkan penyakit...

      that's mean, kau ada satu sebab yang memerlukan kau guna benda alah tu...

      tu la, perlukan sedikit penerangan bg otak aku yang blur hal ni...

      :)

      Delete
  16. rawatan kimoterapi ??? ko sakit ke sam??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedang kearah penyembuhan..ko banyk tetinggal bas ni..hahaha..

      Delete
    2. hahahaha.. tu la pasal, byk sgt aku ketinggalan .. almaklumlah semenjak menjadi wanita bkerjaya ni.. eh eh eh

      Delete
  17. US dah start lama dah kuarkan prescription untuk orang tanam ganja untuk perubatan.. Ganja dengan rokok, rokok lagi bahaya. Sebab ganja tak tanam pakai racun. Pokok ganja lak, bukan senang2 nak elok..

    ReplyDelete
  18. beneran ni bos..ganja dibuat untuk mengobati orang sakit..?
    ngak sanggup lah saya bayangin orang sakit yang menghisap ganja ni bos...

    ReplyDelete
  19. betul ni gan.. ganja sekarang dibuat tuk obati orang sakit..?

    ReplyDelete
  20. oohh..jaadi sekarang ganja udah ada yang dibuat sebagai sarana pengobatan berbaga penyakit ya gan...?
    mantap gan informasinya.

    ReplyDelete
  21. lama hang xupdate. makasih banyak gan informasinya..mantap.

    ReplyDelete
  22. say yes to medical marijuana..... keep it up....

    ReplyDelete
  23. Buat treatment kat hosp mane

    ReplyDelete