Tuesday, September 17, 2013

From Bremen & Berlin With Love..

assalammualaikum wbt..

Aku rasa ramai dah kenal dengan nama Bob Marley..beliau yang merupakan seorang penulis lirik, penyanyi, dan pemuzik kumpulan Bob Marley & The Wailers..beliau adalah penghibur muzik reggea paling terkenal dan dihormati di seluruh dunia  yang mengembangkan muzik ska, reggea dari Jamaica..Bob marley juga merupakan salah sorang penyanyi yang aku minati..habis kat situ..

Tapi apa yang aku nak tulis kali ni bukan lah cerita pasal Bob Marley pon..cuma watak utama citer aku kali ni ada la iras-iras Bob marley sikit orangnya..beliau ni bukan la orang Jamaica atau bangsa asing pon, cuma orang penang yang dah menetap di German sekarang ni..

Sebenarnya bukan apa, aku minat tengok life orang biasa yang ade keluarga yang sweet sweet camtu..aku suka tengok anak brader Lepat ni yang sempoi dan selalu kelakar bila berbahasa melayu..dalam nampak kebahagiaan yang brader Lepat nikmati sekarang, mungkin tak ramai orang ingat atau tau kisah brader Lepat ni telah mengemparkan malaysia pada tahun 1997..


Pada yang tak kenal, brader ni bukan la sesapa pon, cuma yang pasti beliau mangsa keadaan beberapa pihak yang tidak telus dalam menjalankan tanggung jawab...aku kenal brader ni pon sebab dulu-dulu abah aku selalu beli majalah mastika..so dalam tu ada la kisah pasal brader ni yang dalam kesusahan untuk mendapatkan hak penjagaan anak..so sad ok..



Dengar ni, amik pengajaran..


Aku nak ringkaskan kisah ni pon memang takkan boleh ringkas rasanya..video pencerahan yang brader Lepat sendiri upload tu pon dah berdurasi lebih kurang sejam..lemau gak la aku dengar..kalau korang tak berapa ingat lagi citer ni dan nak tau kisah brader ni dengan lebih detail, korang tengok la sendiri video ni,..korang yang lahir 90an rasanya memang tak tau apa kisah brader ni kan..hahaha..
 

Tu kisah lama brader Lepat, memang penuh drama..apa boleh buat, sabar je la brader...tapi alhamdulillah brader dah ada keluarga yang ohsem lani..aku memang suka betul tengok Amina dengan Azali tu dalam video-video yang brader Lepat post kat FB,..kelakar comel kot..hahaha...aku plak sampai over siap terbayang kalau la JJ bleh kawtim dengan Azali and Amina dalam satu video mesti lagi best..








tak puas layan lagi layan telatah Azali & Amina..like page brader Lepat ni..semua video-video ni pon aku sebat dari sana..hahaha (LINK)



Yang sikecik comel ni pulak aku rasa tak payah diperkenalkan lagi kot kat blog aku ni..sapa tak kenal lagi meh sini aku nak tumbuk perut..

Jelita gwiyomi..


Dua beradik berdarah Penang German dan sorang mek Kelate German..hahaha..bukan apa, bila tengok waris-waris melayu campuran yang tinggal dan membesar kat sana dan masih cuba mendalami bahasa ibunda kita, aku rasa kagum dan memang sesuatu yang boleh dipuji..cuma yang tak bestnya, brader Lepat dan Dora Nastyna ni bukan la satu bandar..bila aku check geografi German, rupanya agak jauh jugak la kawasan tempat tinggal Dora dengan Brader Lepat ni..haih..hahaha..aku plak yang frust..


P/S : Dengan ini aku lantik hangpa bertiga jadi duta kecil german-malaysia untuk blog sampah..sekian..hahaha..

20 comments:

  1. Okeyyy! Aku taktau pape pun pasal cite brader Lepat ni. Vid tu lak sampai sejam. Lenkali la aku tengok. Hahaha

    Tapi anak2 dea mmg comel2 la, sbb dorang cakap utagha slang jerman. Hahaha. Yg pompuan tu laa, ketara betul slang penang dea laen macam. Pastu yg laki tu pulak nak sebut roti canai sampai berbelit lidah dea. Hahaha

    Hye Jelita. Gwiyomi sket! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak ko tak banyak membca isu semasa dulu2..tv, paper, majalah kecoh dulu pasal lepat ni wei..kes dia sama naik dengan kes raja baharin..raja bahrin pon tak kenal..ok fine..hahahaha..

      Delete
  2. tensi.. pc aku xde sound. haha. syok kan tgok depa dok luaq negara. tp stil xlupa asal usul. anak kacukan ni bnyak kelebihan kan.. dahla comey.. boleh ckp mcm2 bahasa..

    amboih ko, nak jd match maker lak dia.. dahla dok kat mesia. nk suruh org kat sana jumpa2 lak. dok berangan jerman tu besa mesia ke? hahahaha..

    btw, hai duta2 kecil blog uncle bun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. rugi la takleh dgr mell..sound tu yang penting..hahaha..bagus pak dia sebab memang betul2 ajak anak cakap utara..

      aku ni mcam pencungkil bakat la mell.tu frust tak leh gabungkan diorang..diorang pon jauh, apatah lagi kita kat sini kan..kehkehkeh...

      Delete
  3. wifi aku gila slow skang ni..cmna nk tgok video?aiman pun bising tak bey layan youtube.haha

    dia tulis the operation time out dekat video yg ko upload ni.hakhak

    hai jj..mama dora..yg ni kenal la.amina n azali len kali anty berkenalan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko tak keje ke kutu?..bleh pulak nak layan utube dengan aiman..haha..

      ko kene download pape dulu kot baru leh tngok..tah la..try la buat pape kalau nak tgk..takpon ko klik je link FB lepat tu..

      Delete
  4. Hahahhaha amboi ko promote JJ, nnt aku royat kat dia biar dia promote Ongkel Bun pulak. Owhhh aku tak tau la pulak pasal Lepat ni, nampak sangat mudanya aku kannnnn :p memey jauh gilo la Bremen ngan Berlin, tapi kem salam la kat brader Lepat, nnt mai Berlin boleh la singgah umah ai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..promote sekali sekala..hahaha..ko tak tau pon ko tetap tua makcik..tokse perase sgt deh..hahaha...nak ckp jauh sgt tak la pon..macam kl-penang je pon..hahaha

      Delete
    2. KL-penang pun takkan la aku nak terjah dia gitu jer kan, muahhaa malu la ai.

      eh adik aku ada tanya ym bundle ni main forex ker? hahhaa aku suh dia tanya kau sendiri tapi dia malu.

      Delete
    3. oh fark silap log in. muahahaha

      Delete
    4. hai nara..ade akaun lain rupenye ko..hahaha..

      aku tak main la forex..tu permainan bos2 je wei..

      Delete
  5. aku ikut juga cerita lepat ni dulu. yg wife dia aisyah kot nama dia bawa lari balik negara asal. tapi tak sure mcm lepat kalah kat mahkamah gaknya. sbb tak kerja ms tu.. kalau salah, maaf ya sbb aku tak gugel. ni ingatan yg tertinggal..
    pastu naik balik kisah video utube anak2 dia yg cuba berbahasa melayu post tuk nenek mereka di malaysia.. cumel2 anak lepat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kes mahkamah dia aku tak tau.. tp yang pasti isunye ex wife brader lepat ni yang bawak lari anak dia balik britain padahal anak tu kat balai polis atas perintah mahkamah..pelik senang2 je polis bleh lepaskan..kesian lepat, penat2 bawak balik malaysia, hilang balik camtu je...


      Delete
  6. Dah beso dah amina tu....nampak sgt nur dah lama tak tgk dia kat youtube...

    suka betul dgr dia ckp utara..mula2 pelik gak..tapi bila dgr bapa dia ckp, baru tau..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu kat youtube amina kecik lagi..ni si adik pon dah besar nur..

      Delete
  7. -_-

    Bro, tolong tumbuk perut saya. Seriously ni first time baru saya dengar perihal diorang. K. Melayu mudah lupa. -_- Apapun, tak sangka wujud kes-kes macam ni kat Malaysia kan. Yang pasti muka anak-anak kacuk ni memang tak boleh blah. Tiba-tiba rasa nak cari mat soleh satu, haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh sini perut nak tumbuk..mmg la ko tak kenal, dah berapa lama plak ko tak datng blog aku..mujur jumpa lagi jalan masuk..hahaha..

      ko nak cari mat saleh ke mat soleh atau kedua2nya sekali?..hahaha

      Delete
  8. dulu masa aku sekolah rendah kes ni hangat...aku baca kat majalah mastika jiran aku. ingat lagi...suka sangat baca sampai pinjam bawak balik rumah.sampai terkoyak...maaf ya Syakir (nama jiran lama aku ni

    aku ingat lagi dia punya susah payah nak bawa balik Sunni masa kena lari untuk pertama kali tu. dah susah payah baru nak aman sikit dah kena bawa lari lagi. main kotor la ex-wife dia tu. tapi disebalik kekotoran itu nampak bersih pula bila ada campurtangan pihak lain...tambah pula dengan kelemahan pihak berkuasa diketika itu pun ya jugak. tu yg Bro Lepat ni hangin je sampai sekarang...ni aku jumpa pencerahan dengan entry blogger lain. sebab masa sekolah rendah aku baca gitu-gitu je pastu aku kesian macam tu jelah. dah besar gini baru lebih paham.

    dan...aku terasa macam kelakar la dengan rakyat Malaysia yg terlebih prihatin, kat youtube yang ada je Sunni Brummitt misti ada yang komen gini "you looks like your father (lepat)" "sunny u're very handsome just like ur father lepat....dont u miss to see him??" yelah dalam prihatin dorang tak terfikir ke bagaimana keadaan Sunni ni membesar...ntah2 Aishah dah brainwash papa u sekian2 perangai macam ini macam itu....thats y mama tinggalkan dia.

    dia pula sebagai anak yang sedang meningkat remaja kan dalam fasa mudah dimanipulasikan pemikirannya. kalau betul mak dia ni ok...misti awal2 dia tak larikan Sunni dari Lepat kan? even nak bercerai pun boleh je bercerai dengan aman kan....misti Sunni ni boleh jumpa ayah dia bila2 masa je kan, dan misti rakyat Malaysia tak payah susah payah nak cakap "search ayah awak...Ismail Ariffin Lepat"

    pastu dengan dia ni membesar tanpa ayah dia si Lepat ni agak2 ada tak terbit rasa rindu tu?? hahaha. macam-macam la.


    apa-apa pun aku bahagia tengok Bro Lepat dengan family terkininya...Amina dan Azali boleh mengisi kekosongan hatinya kini...tapi tiada siapa dapat merampas Sunni dari ingatan dan jiwanya, waima ex-wife dia sekalipun. hehehehe....semangat aku komen ni. harap ko balas cekgu. tak balas pun xpe. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sangka aku ade geng gak baca citer lepat ni kat mastika..hahahahaa....masa tu bukan ko baru darjah 4 ke aien..hahaha..

      tang komen2 prihatin rakyat malaysia tu ko toksah pelik aien..memang tu pon yang kelakar kalau kita tngok utube..hhaha..yang komen tu kadang2 lebih emo dari brader lepat sendiri..hahaha...

      mekasih sebab sambung entri aku yang tak siap..wakakakaa..

      Delete
    2. yup. aku baca kisah ni masa darjah 4...tapi Mastika kan memang lama dah wujud. hehehe. aku baca dan aku ingat...bila dah besar gini ko bukak cerita aku jadi teringat dan aku google merata tu bagi nak ingat dan faham betul-betul faham.

      dulu takde TV...membaca la jambatan ilmu masa tu.

      Delete