Tuesday, February 24, 2015

Gunakan Aplikasi Telefon Pandai dengan Betul..

Assalammualaikum wbt..

Penggunaan telefon pandai bagi pandangan aku, kini bukan la satu kemahuan tetapi dah jadi satu keperluan..korang sendiri pon sekurang-kurangnya mesti ada sebuah telefon kan..yang herannya tak cukup dengan hp bersaiz 6 inci tu, tab yang besar papan lapik pemotong pon diusung merata..hahaha..

Dari pemerhatian aku plak, kebiasaan yang menggunakan telefon pandai bersaiz mega atau memiliki skrin yang besar ni adalah kaum wanita..contohnya bini aku la..telefon besar gila..untung la depa ni ada handbag kan, semua boleh masukkan dalam beg je..kalau untuk aku nak pakai telefon besar ni memang tak sesuai..aku dah la jenis pakai seluar skinny, mana nak sumbat lagi hp tu..poket sempit kot..hehe..

Tapi sebenarnya bukan hat tu aku nak cerita..suka hati korang la nak pakai telefon besar mana, jenis apa pon..yang aku nak citer ni pasal apps atau aplikasi kat telefon pandai korang tu..

ni contoh apps yang ada kat hp aku..kat home ni yang penting-penting jela kan..hehe..

Sesebuah telefon pandai mestilah memiliki beberapa aplikasi pandai juga..kalau setakat guna untuk selfie je, anda akan tergolong dalam jenis pengguna kurang pandai dari telefon pandai..so janganlah merendah-rendahkan martabat kemanusiaan berbanding telefon anda ok..hihi..

Aplikasi percuma paling popular untuk android di playstore 'WhatsApp Messenger' semestinya aplikasi wajib di setiap telefon pandai korang..bohong la tu kalau takda...kalau korang nak tau, mak aku yang dah warga emas tu pon terjebak dengan telefon pandai ni sebab nak gunakan whatsapp ni la..

"Nak masuk group geng marhaban dengan geng-geng AJK masjid  katanya"...teknologi punya hal la ni..kalau takda whatsapp, mau terlepas je aktiviti marhaban mak aku tu..semua aktiviti nak inform kat group kan sekarang...

Wasep punya pasal, aku sendiri pon terjebak dengan beberapa group..yang bagusnya, dengan group ni dapat la juga kita mengeratkan hubungan kan..tak kira la keluarga, kawan-kawan pejabat, jiran tetangga, atau sesapa je la..



Pendekkan cerita, point utama yang aku nak sampaikan..bila maklumat sangat pantas dapat disampaikan menggunakan applikasi sosial macam ni,makanya terlalu banyak info yang kita akan dapat tanpa dapat disahkan kesahihan sesuatu perkara tu..aku tau orang yang jenis copypaste atau yang suka tekan forward ni niat baik selalunya nak sampaikan berita..tapi tolong la siasat dulu atau lebih baik jangan share apa-apa sekiranya info atau maklumat tu boleh mendatangkan fitnah atau provokasi..

Kadang-kadang tu, aku dapat mesej yang dah lama aku baca kat internet melibatkan sesuatu kes yang dah selesai, tapi ada je hamba Allah yang sebarkan lagi cerita yang separuh jalan sampai boleh menimbulkan kontroversi atau kekeliruan kat orang lain..pernah sekali tu, sorang lagi ahli group tolong tegur yang maklumat tu tak betul, terus diam sampai kesudah makcik penyebar mesej tu...aku bukan apa, takut kang bergaduh pulak dalam group...

Aku cakap terus jela kan..terutama group yang ramai orang-orang tua macam group keluarga aku ni..suka naa copy paste dari group tu masuk group ni..nak tegur takut sentap pasal orang tua kan..hehe..aku tak peduli pon kalau  info yang nak disampaikan tu islamik ke apa ke..aku sesekali tak percaya apa yang disampaikan melainkan aku cari maklumat tu sendiri..

Biasanya orang mudah terpedaya bila dikaitan dengan islam, agama..macam yang viral sebelum ni..penampakkan kalimah Allah kat awan ketika hari pengkebumian Nik Aziz pon nak kagum..mudahnya percaya benda-benda gitu kan orang islam sekarang..belambak share merata-rata group dan FB...hadis-hadis nabi yang kadang2 tu bukan sahih pon orang kongsi..tah mana-mana sumber la diorang dapat, main copypaste je..kalau yang terima jenis macam aku takpe gak..kalau jenis mak-mak aku tu bila baca terus percaya, pastu klik lak share, kan naya je...

So kita haruslah lebih bertanggungjawab..nampak macam benda remeh je kan..alaa, whatsapp je bagi korang..tapi kat situ la maklumat yang sangat banyak disalurkan sekarang...kalau tak whatsapp, korang baca FB, kalau tak FB..Twitter, dan semuanya laman sosial yang lebih banyak berita bohong dari benar..kehkehkeh...so pandai-pandailah tapis sendiri dan cuba sampaikan berita yang benar..

Kalau berita baik, ilmu yang berguna dikongsikan, insya'allah korang dapat pahala, tapi kalau benda tipu, fitnah korang jawab la sendiri nanti...gunakan teknologi dengan betul, insya'allah banyak kebaikannya..aku pilih takkan share apa-apa melainkan aku pasti dan yang aku tulis sendiri..


p/s : tu sebab blog ni saluran utama aku menulis..


13 comments:

  1. Jurukur teguh? Alamak, macam familiar je nama. Hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. compeny aku keje la ni botak..ko penah ade urusan ngan teguh ke botak.? ah kantoi..hahaha..

      Delete
    2. aku pun rasa comp tu familiar.

      sama dengan comp baju belang-belang dalam fb aku tu tak?

      Delete
  2. aku dl salah sorang pengguna telefon pandai bersaiz papan pemotong..skang dh xde sbb menyusahkan aku nk hangkut.. apps wajib kt home lbh kurang ko je, tp COC mmg tak ada (bukan kaki game).. kahkahkah..

    psl share info kt group, last week bru jd.. isu bertahun dibangkitkan semula.. bosan seyhhh.. lg satu, dh la share, pastu suh sebarkan kat doblas ratus rakan lain.. apakah????

    aku senang je, share info n ilmu yg ada tujuan n manfaat, bukan bajet bagus, tp xsuke jd penyebar "fitnah" duniawi..


    perghhh, aku rs komen aku kali ni paling berilmu.. (uwekkk)

    aku byk group WA, rimas smpi aku mute je..

    ReplyDelete
  3. Aku ada cerita pasal berita palsu ni beberapa minggu lepas dlm blog aku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ko bg link terus kan senang..jenuh aku cari kat blog ko tak jumpa2..grrrr

      Delete
  4. aku setuju apa yg ko cuba sampaikan..yg lyd tulis dalam blog beliau tu pun aku setuju..en suami lebih kurang macam org2 tua tu la ada benda yg dia percaya.aku pulak dah tukang brainwash beliau.huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe la ko leh tolong laki ko memahami zaman2 dajal ni, bahaya senang sangat percaya ni ye dak..

      Delete
  5. Senang senang xyah la senang sangat forward msg kat whatsapp tu ye dok

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau share bende2 lawak ke ok jer..yng jenis info ade risiko tu aku mmg tak berani share la..takut tak sahih..

      Delete
  6. biarpun saya ada aplikasi whatsapp ada join group termasuk dgn adik beradik sendiri tp sy x pratikkan byk sembang.. banyak cakap boleh jadi banyak gaduh so, saya memang tak suka sangat nak join banyak2 group nyembang. dulu yg byk group pasal job review kat blog. lepas abis job.. maka takde apa lagi nak di sembang. Saya ni jenis lantang & terus terang so kelemahan saya tu tak sesuai sgt banyak sembang secara online dalam group whatsaap ni sebab takde nada boleh jadi salah faham.. so sy lebih selesa sembang dalam blog & kat wall FB..

    ReplyDelete
  7. teringat kata kawan aku "hp je canggih, orangnya tak canggih mana pun.."tu punca2 share merata ni

    ReplyDelete