Sunday, December 29, 2013

Cermin flashback..

Assalammualaikum wbt...

Perkara yang aku nak tulis ni sebenarnya dah terjadi sebulan yang lepas pon..waktu tu aku tengah cuci motor kat rumah mak aku..nak cuci kat rumah sendiri takleh pulak sebab rumah aku tinggi..haha..so pinjam guna air la kat rumah mak aku..hehe..

Baru je aku aku cuci tayar, tetiba member aku yang tengah layan koner depan simpang jalan kat rumah mak aku tu pulak nampak aku..maklum la aku vip kan..kalau singgah rumah mak aku pon jarang sangat aku pegi cari atau lepak dengan kawan-kawan kampung tu..so bila dia nampak kelibat aku, terus la dia pon berhenti singgah kat aku..

"Ahh..kacau betul mamat ni.." grr..

Eceli walaupon aku tak kenal mamat ni sejak dari kecik, tapi banyak jugak la kenangan masa rapat dulu..masa aku bujang-bujang dulu la ye..time ni dia ni nampak skema je lagi..wakaka..yela, baru habis sekolah kot masa aku start kenal dia tu..masa ni aku dah tahap brader sikit dari dia...


Aku mengaku aku banyak tunjuk contoh buruk kat budak-budak baru up masa aku bujang dulu kat kampung..dari zaman aku tejebak dengan skinhead sampai jadi budak clubbing..salah satu yang aku ingat, abang member aku tu penah nak pijak aku sebab adik dia pon join skinhead dan bertindik-tindik sebab ikut aku kata dia..hahaha..

Cuma sebenarnya yang orang salah anggap, walaupon memang aku ni ikon tak elok kat kampung tu, tapi aku tak penah pengaruh sesapa,sumpah..sejak dari sekolah aku dah kena cop camtu..apa salah aku tah..aku tak paksa sesapa pon ikut aku..haha..

Tapi apa yang aku nak citer pasal member aku ni lain la sikit..masa ni aku dah tinggalkan zaman-zaman skinhead, vespa, underground ni..masa ni aku dah start jadi budak-budak clubbing lak..yang ni aku ngaku aku memang banyak ajar budak-budak jadi rosak..Sampaikan budak sekolah pon aku ajar masuk clubbing dan start minum..

Member aku tu salah satunya la..aku nampak dia membesar..haha..dari budak baik, yang frust menonggeng sebab cinta monyet dia, masa mula-mula kenal, la ni dah jadi brader-brader la orang cakap..hahaha..kemain jumpa aku bukak citer pung pang pung pang pasal main pompuan sana sini, club, amoi, cikaro, arak, dadah, abang besar kawasan, citer lepak-lepak dengan artis-artis bagai, puihh..hahahaha



banyak modal aku nak cantikkan vespa ni dulu..
tapi last2 aku jual Rm 3rat je..haha..


Seriously masa tu aku rasa macam nak halau je dia..dah la terganggu keje aku..nak je aku cakap kat dia "ada ke aku kisah".aku dulu makan garam kot..hahaha..

Tapi aku kan dah baik...tak sampai hati nak halau apatah lagi nak tazkirah dia..hahaha..aku bagi can la sebab dia pon mana la tau aku dah berhijrah dan dah tinggalkan pon benda lama-lama tu..lepas aku kawen terus aku tak penah lepak dengan dia..makanya aku dah rasa macam aku kena sekolahkan pulak sebab tak update benda-benda tu lagi..siakk..yang sebenarnya aku tak tau nak respon apa kat dia..isk..

Lagipon, sikit sebanyak apa yang dia buat sekarang, camtu la aku dulu.. adoila..terasa bila tengok dia ibarat tengok cermin flash back..nak je aku azankan terus kat telinga dia dan cakap camni..

"udah la der, hidup kita sementara je..takut tak sempat taubat Malaikat maut ambil nyawa kita"

Tapi..toksah jangan mimpi la kan aku nak cakap kat dia camtu..aku still rasa dia pikir aku masih macam dulu..tapi tak kisah la kan, bukan penilaian orang yang aku nak..apa yang dia citer-citer tu memang buat aku rasa macam aku kat tempat dia..aku lak jadi takut pikir apa jadi masa tu kalau dia tak sempat taubat..cuma aku nak tegur tu yang tak mampu..takut kena cop ustaz mimbar pencetus ummah lak..haha

Apapon harapnya semoga Allah berikan hidayah la kat kita semua..senang tak payah aku nak susah-susah pening pala pikir camne nak tegur member aku tu sebab aku pon masih nak memperbaiki diri..dah sah-sah la nasihat aku orang takkan pandang kan..yup aku sedar...ok la..tu je nak burak kali ni..last sekali aku nak ucapkan selamat menyambut tahun baru 2014..wassalam..


17 comments:

  1. biar betul jual rm300 je? rm3 ribu pun susak nak caye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul botak..aku dah bosan tengok motor tu last aku jual je 3rat..

      Delete
    2. dah 10 tahun lepas kot aku jual vespa ni..tahun 2003 dulu..haha

      Delete
  2. 3 RAT???? WEHHHHH APASAL 3 RATTTT JEEE?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku jual kosong jela..eksesori aku bukak jual asing2..lgpon masa jual tu motor tu dah tesadai pon..kene overhoul dulu..aku bukak harga 5rat, kena nego jadi 3rat..lagi satu geran takde..hahaha..

      Delete
    2. motor ni demand skang. Bapak aku ada satu dulu tapi dah jual jugak.

      Delete
  3. syg je jual 3 rat tu... baru2 ni jupa group vespa konvoi.. setiap stesen minyak aku nampak vespa depa rosak. hakhak..

    awat tak tazkirah.. kot kalau xnak secara derek. buat je ceramah umum. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb tu la aku malas dah pakai vespa oldskul ni..nak menten leceh..haha..aku nak pakai vespa baru tu je skg..tp tak mampu nak beli..hukhuk..

      Delete
  4. Replies
    1. takde la taiko mana TK..aku baik je..cuma sosial jer..hahaha..

      Delete
  5. dia cite macam 2 tu sebab nak impress ko kot. Sbb ko kan dulu brader dia. Now dia nak tunjuk la pencapaian dia. Selamat tahun baru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..aku rasa betul gak apa ko cakap tu..dia nak tunjuk gak apa pencapaian dia kan..sayangnya aku dah tak bangga pon lg hal2 camtu..hahaha

      Delete
  6. selamat tahun baru... grr mungkin elok hang tegur dia.. tegur secara bergurau untung2 dia tersedar bila kawan2 tegur.... dapat pahala :) kalau dia tak terima pun tak rugi apa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takleh ima..segan..doa jela semoga dia berubah..

      Delete
  7. kadang-kadang aku impress ngan ko sbb istiqamah nak berubah bandle...

    peace yo!

    ReplyDelete
  8. terus ngingatkan aku time terserempak member lama kat bangsar that day, komen depa "omg u have totally changed, being a mother is awesome kan". tersipu aku malu. errr berkenaan tak ngan citer kau ni.

    ReplyDelete