Friday, December 13, 2013

Dairi : Wad yang seronok..

assalammualaikum wbt..

Aku rasa excited betul nak tulis entri kali ni..haha..sebenarnya aku baru je discharge wad pukul 10 pagi tadi sejak rabu yang lepas aku check in..well aku sihat cuma frust sikit la tak sempat buat pape pon kat rumah sakit tu..urusan aku kena tangguhkan buat next week lak..appoitment penuh agaknya..tak kisah la sebab aku dekat je..cuba kena kat orang lain yang dari jauh..naya gak kena balik, pastu datang lagi ye dak..

Okay, aku taknak citer pasal masalah aku, cuma nak citer hal-hal kat spital sejak 2 hari setengah aku kat sana..eceli kali ni aku rasa senonok pulak masuk wad..walaupon aku ada lari lari jugak balik rumah dari wad tu sebab rindu nak jumpa anak aku, tapi sempat jugak la berkenalan dan bermesra-mesra dengan pesakit-pesakit lain kat sana...

Pertama sekali, aku tak la masuk wad yang bercampur pesakit-pesakit yang dalam rawatan..aku cuma duk bilik kuarantin je..dalam bilik tu cuma ada 2 katil..pakcik dan isteri  jiran sebelah aku ni huii baq hang, kemain ramah..hahaha..nama dia pakcik Zainal dan isteri dia yang duk setia menunggu ni berasal dari Penang..hari pertama aku masuk dah riuh..



Kesian tengok dia, dalam setahun je kanser dia dah melarat stage4..orang penang habaq dia ni keteqag takmo buat kimoterapi..'biaq pi mati eloq takmo mati keras buat kimo' kata dia....anak pakcik ni bleh tahan gak cun sebab karier dia  pelakon dan penari 4time..nampak matured..tapi tak jadi aku nak ejas sebab sekolah lagi..haha.

Dalam masa yang sama, bilik aku ni dah jadi tempat lepak..maklum la, depa ni dah lama masuk..habis semua staff nurse,doktor, pesakit dari bilik-bilik yang lain semua dia dah kenal dan mesra dengan diorang ni..so aku pon dapat tempias gak la berkenalan dengan yang lain-lain gak kan..tapi cam biasa la..aku jugak la pesakit paling muda..kawan dengan orang tua-tua jela aku..ingat geng, tua muda ke, jaga kesihatan camne ke, kalau penyakit tu nak datang, dia datang jugak..haha..syukur la kalau sihat..

Habis pasal jiran bilik aku tu..sorang lagi pakcik ni, awal sikit masuk wad sebelum aku..dia ni pon antara orang-orang yang ramah gila gak..bilik sebelah aku..tapi setiap 10 minit sekali datang bilik aku atau buat rondaan kat wad..hahaha..tak boleh duduk diam..panas pungkoq..hahahaa..orang panggil dia pakcik azmi asal johor..tapi aku panggil pak mie je..kalau nak tegur dia aku selamba je sound 'heloo broo'..hahaha..dia ni memang sempoi...

Pak Mie..dia ade masalah buah pinggang je..

Tengok cara Pak Mie ni aku tebayang member aku si mat jebon tu..memang camtu la caranya lebih kurang..tapi Pak Mie ni otai la kan..apa yang menarik ngan Pak mie ni ialah pengalaman dan sejarah hidup dia..hari kedua aku kat sana, pakcik zainal tu dah kena pindah pulak pegi wad lain..so Pak Mie ni dah jadi macam best pren aku lak kat wad..hahaha..

Syok gila lepak dengan orang tua tapi gaya orang muda ni..senang masuk kepala aku..bukan la nak cakap dia tu orang tua tak sedar diri, tapi dah memang gaya dia camtu..banyak gak la aku dengar citer dan korek-korek sikit rahsia dia..

Sebelah pakmie tu orang panggil S-Jibeng..Ade penyakit leukimia..
tapi hisap rokok memang kuat gila nak mampus cepat..haha
Asal aku lari wad mesti nak kirim belikan dia rokok..

Kalau korang nak tau, dia ni bekas polis dan bekas banduan jugak..rare kan..bekas banduan aku ramai kenal..tapi bekas polis yang bekas banduan ni tak jumpa lagi..aku dah rasa macam Pak Mie ni macam watak Chang Ho Nam dalam Young N Dangerous dah..ke aku salah filem..lupa la..ala yang Ekin Chang berlakon watak spy polis dan join kongsi gelap untuk bongkarkan kegiatan tu tapi alih2 dia plak setia dengan kongsi gelap tu..sori kalau salah citer..lebih kurang gitu la aku nak gambarkan..

Sikit sebanyak kisah pasal Pak Mie ni dia penah jadi kongsi gelap dan pengedar dadah antara terbesar kat Malaysia ni dulu..banyak la dia cerita kat aku..hidup mewah, ada orang bawahan dan macam-macam la..tapi last kantoi gak kedalam 10 tahun akta 39B, tapi dapat pecah section jadi 39A dan bebas..kalau  tak gantung mandatori beb..rezeki dia nak bebas di usia tua..

 gambar Pak Mie muda muda dulu..hahaha...

Tapi walaupon Pak Mie ni nampak cam bekas taiko tapi lani dia memang dah berubah sangat la..satu lagi yang menarik..dia ni kemana-mana ke dalam wad tu mesti bawak satu buku atau kitab kat tangan..punye la banyak stok bacaan yang dia bawak..semua pasal agama la..lagipon dah tua kan..badan dulu sedap2 pon sekarang dah kurus kering..aku respek Pak Mie..tanpa dia sunyi kot wad 7D tu..

Haih..ni baru citer pasal Pak mie dah panjang lebar..hahaha..sorang lagi geng aku kat wad, nak kata tua, takla tua sangat..dalam 40 lebih la brader ni..citer pasal dia ni pon menarik gak..melayu tapi rupa cam cina sikit.orang panggil dia ah Cai..dari citer dia dia dulu memang otai..fighter la senang cakap..mula-mula aku sembang dengan dia, dia citer la pasal masa muda, banyak menuntut ilmu bukan-bukan..tak cukup ilmu pertahankan diri, dia test pulak ilmu batin..ilmu nak jadi kuat tak lut senjata bagai..kira syirik la..tapi mujur la akhirnya dia dapat hidayah..totally berubah skg..

Lagi aku respek, sekarang dia dah pon join jemaah islamiah  yang pergi berdakwah..banyak la jugak dia tazkirah aku..last dia cakap kalau nak jadi kuat mana pon sekarang, bila  Allah dah bagi sakit tak jadi kuat dah..so toksah la belajar bukan-bukan..nak-nak benda syirik..tak cium bau syurga terus la kalau mati..

Aku rasa cukup dulu la story 3 orang pesakit yang aku jumpa kat wad ni..banyak lagi ni blom aku story, tu blom masuk citer makwe-makwe nurse lagi..hahaha..banyak kot benda menarik aku dapat kenal diorang ni semua..kalau ade masa aku sambung lagi..tapi silap-silap belum nak tulis minggu depan aku dah kena masuk wad lagi..kalau nasib baik ada la citer-citer baru lak ye dak..tak pon harap Pak Mie ada lagi la bila aku masuk nanti..ada geng lagi..hahaha..


p/s : citer masuk wad dah macam citer kuar penjara lak rasa..hahaha

22 comments:

  1. Replies
    1. nampak tangan ade rokok tu..nurse pon tak berani sound..hahaha

      Delete
  2. Replies
    1. haha..buat hospital macam kat rumah sendiri je..haha

      Delete
  3. hamboii..kemain best lagi ha..siap de kawan2 lepak..hehehe.
    tp betul pun, kalau de geng..mmg xboring!

    ReplyDelete
    Replies
    1. best la kalau kenal ngan orang2 sempoi ni..tapi ade gak patient yang taknak bekawan ngan orang..

      Delete
  4. Kau bermesra dengan pesakit je keeeeeeeeee.. elehhhhhhhhhhhhh ahhahahahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. takkan nak cerita aku bermesra ngn makwe2 nurse lak,,kantoi la ngn bini aku nanti..hahaha

      Delete
    2. Tapi kiranya adaaa la ni kan? hahaha. powerrrrrr

      Delete
  5. baik toi nasib ang kenai gangster,bekas2 taiko dlm wad..apapun cerita n kisah hidup depa tu berharga..buat pedoman kami2 semua..

    mmg best arr geng sekepala.klu cmni masuk wad selalu tadak hal.muahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala, baru kali ni rase best sikit..bukan selalu..kalau boleh aku pon takmo masuk wad..haha

      Delete
  6. Haha.. aku dua kali masuk ward teman anak. cerita pasai eagam anak2 jela. dah nama pun wad kanak2. kahkah..

    sempoi aih.. jumpa geng2 otai lak kan kt situ.. betul la. cerita macam baru kua penjara lak.. hahaha..
    pak mie tu.. tayang dada nampak.. tatutt ite..kehkeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..wad kanak-kanak pon boleh..

      pakmie bela helang kat dada..nasib jinak..tak terbang pon..ekeke

      Delete
  7. Shafakallah..moga diberikan kesembuhan..

    ReplyDelete
  8. dah tu ko masuk wad tak buat apa2 procedure ke? sesaje je la nak bagi berkenalan dgn geng2 otai. dasat2 gak derang ni. pengalaman macam2. cuma aku mmg kagum bila org2 yg gengster2 masa muda bila dah tua akan kembali kepada ajaran Allah. Beruntung la mereka sempat dapat hidayah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. patutnye aku kena buat ct scan...memang prosedur dia kena masuk wad jugak sebelum buat tu..masalahnya takde kekosongan la tu..lepak saje aku kat wad..

      tu la..mujur dapat kenal otai2 ni..seronok la jugak duk wad..haha

      Delete
  9. seronok lak baca sampai habis ... alhamdulillah Allah bukakan pintu hati mereka untuk mencari Allah !

    ReplyDelete