assalammualaikum wbt..
Ni la hasil daging korban aku sabtu lepas, lepas subuh aku dah keluar pergi pasar beli barang untuk masak.
BAHAN-BAHAN.
CARA PENYEDIAAN.
p/s : resepi ni sesuai untuk aku yang malas yang suka makan lauk dan mesti ada sayur..so, senang, dalam daging terus ada sayur kacang..tak payah nak masak sayur lain pulak..huhu..
Pada yang ada lagi daging
korban hari raya aidiladha lepas, kalau tak tau nak masak apa, boleh la
cuba resepi yang aku nak share ni..masakkan ni selalu je boleh kita
makan kat mana-mana kedai makan nasi campur..tapi apa salahnya kalau
sesekali buat sendiri kat rumah ye dak..
Ni la hasil daging korban aku sabtu lepas, lepas subuh aku dah keluar pergi pasar beli barang untuk masak.
BAHAN-BAHAN.
- Daging - 1/2 kilo atau ikut suka
- Serai - 1 batang (potong halus)
- Bawang putih -2 ulas (kisar/tumbuk)
- Bawang merah - 2 biji (kisar/tumbuk)
- Halia - besar ibu jari (kisar/tumbuk)
- Bawang besar -1 biji (potong gelang)
- Kacang panjang - 3-4 batang
- cili merah - 1-2 biji
- garam
- sos tiram
- kicap manis
- gula
CARA PENYEDIAAN.
- Potong daging nipis nipis tau kecil, perapkan dengan kunyit, garam dan serai..
- selepas diperap beberapa ketika, masukkan kedalam kuali tanpa minyak, masukkan sedikit air dan masak daging sehingga empuk..
Sebabkan aku guna daging korban, so tak lama la nak bagi daging tu lembut..daging segar kan.. |
- apabila air sudah kering, masukkan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih, merah dan halia..
- kemudian masukkan kacang panjang, sos tiram dan kicap manis..
- terpulang selera sendiri mahu berkuah atau kering..kalau nak kuah, letaklah air lagi..
- tambah garam, gula untuk perasa kalau tak cukup *daging patutnya dah masin sebab dah diperap..
- bila agak-agak kacang hampir masak, masukkan bawang besar dan cili merah.
- kacau-kacau lebih kurang dan sedia untuk dihidangkan..
makan pulak dengan telur dadar dengan nasi panas..perghh... |
p/s : resepi ni sesuai untuk aku yang malas yang suka makan lauk dan mesti ada sayur..so, senang, dalam daging terus ada sayur kacang..tak payah nak masak sayur lain pulak..huhu..
hari tu baru buat lauk ni..tp teringin nak makan lagi lak bila tgk gmbr ni..hehe
ReplyDeletehahaha...
Deleteyg ajar aku msk gini, laki aku.. laki lg terer masak kann.. kesian aku
ReplyDeletetgk la chef kat tv tu ramai laki ke pompuan..hahaha
Deletehuhuhu.
ReplyDeletehntr kat aku sikit
aku hantar entri ni untuk jamu mata je punzel..jamu perut takleh sbb daging ni bukan realtime..haha
Deletesile kekalkan segmen ni...
Deleteterhibur aku bace....
Potong nipis tau kecil... baik Tuan!!!
ReplyDeleteAMboi kau asal masak jer masuk belog, vah vah vah, tapi mantap la... salute.
hahaha tertypo lak...mu tak kecil..mu petite..katanya lah..huhu
Deletesesekali masak aku snap la gambo sekali..tu yang masuk belog tu..hahah..
rajing ko masak. semalam aku masak steak guna daging korban. memang mabeles keras kejung liat nak mamfuss. kurus skit rahang aku sbb banyak mengunyah.
ReplyDeleteHAHAHAHAA...orang buat steak pakai batang pinang la lyd..
DeleteUntunglah..
ReplyDeleteletak batang saleri pun best..... rasa macam kunyah daun sup... burpppsss....
ReplyDeletekomen aku hilang T____T"
ReplyDeletetaip balik. haaa nampak pun dah sodap apatah laie kalau dimakan. daging korban kat rumah mak aku salai je semua. buat stok untuk masak lomak cili api...huhuhu
tapi ni boleh wat lauk berpantang sok ni...haha
sedapnya bundle... aku dah la belum mkn skg ni... -,- dah lma x mkan daging, biasa makan ayam je..
ReplyDeletedrama lebih laa bundle ntah kak wani masak.. poyosssssssssssssss
ReplyDeleteSteady lah, Aku masak megi pun nak kena google resipi
ReplyDeleteMenyelerakan. Tengok pic tetiba rasa lapar. Mmg cun makan dgn nasi panas, air sirap sejuk! Nak tahu vitamin terbaik untuk sesi keluarga?
ReplyDeleteBlogwalking here --- u've been tagged!!! =P
ReplyDeletehttp://www.rena-cruzee.blogspot.com/
Lamanya xwat entri..
ReplyDeleteHopefully u r ok..
Semoga sentiasa dibwh lindungan-Nya..