Lama rasanya aku, chef bundle tak kongsi resepi dengan korang..asik entri senggama minda, sentap, info tah apa-apa je bosan jugak kan..kehkehkeh....so harini mari kita ringankan sikit kepala otak dengan entri masak-masak ye..hehehe..rasanya entri ni lebih sesuai untuk pembaca blog aku sebab majoriti kat sini pon wanita je..yang bini-bini orang, mak-mak orang pon ramai boleh cuba ni..kehkehkeh..
Sebagai seorang suami yang penyayang, sekali sekala aku suka jugak tolong ganti bini aku masak..so semalam dah tiba-tiba aku rajin pulak kan..makanya terhasilah masakan yang aku nak kongsi ni..rugi beb tak cuba..memang best..nama masakan ni Ayam wangi ala thai masam nak mampus..
Sebagai seorang suami yang penyayang, sekali sekala aku suka jugak tolong ganti bini aku masak..so semalam dah tiba-tiba aku rajin pulak kan..makanya terhasilah masakan yang aku nak kongsi ni..rugi beb tak cuba..memang best..nama masakan ni Ayam wangi ala thai masam nak mampus..

* maaf kualiti gambar tak memuaskan..
bahan-bahan yang diperlukan macam dalam gambar..
BAHAN A :
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- halia ( aku tak tau nak bagi penjodoh bilangan yang tepat untuk halia tu)guna sikit je la senang citer..
- 4 helai daun limau purut
- serai sebatang dititik..(titikkan dengan air) kehkehkeh..
BAHAN B (PES) :
- 2 sudu besar sos
- 2 sudu besar pes tomyam
- 2 sudu besar kicap cair
- 2 sudu besar kicap manis
- 1 liter air perahan limau nipis.( kalau tak suka masam, guna setengah biji limau dah cukup) tapi tak jadi la macam sepatutnya resepi Ayam wangi ala thai masam nak mampus ni..kehkehkeh..
- kacau sebati bahan-bahan ni..
- bila bahan dah cukup macam ni..boleh la masak..
- ayam tu ikut korang la nak berapa banyak..tapi macam banyak dalam gambar tu sesuai dah dengan kuantiti pes tu..dalam 5 6 ketul..
CARA-CARA MEMASAKNYA :
- Tumiskan bawang semua tu dulu..bila dah wangi sikit baru masukkan pes.
- masukkan ayam..gunakan api perlahan je pasal ayam tu lambat masak..kalau api besar pes cepat kering tapi ayam pulak tak masak..
- tambah la apa patut, gula,garam, perasa..
- masukkan serai dan daun limau purut dan masak lebih kurang 10 minit..
- siap untuk hidangan..
Ni la hasilnya, Ayam wangi ala thai masam nak mampus..selamat mencuba..
Tips : selain limau nipis boleh juga gunakan cuka atau clorox..
memule aku ingt ko nak buat tomyam kahkahkah., tgk gmbo last tu cm best ah bndle., kne try ni., klu nk tuka downy dgn silky girl bole x :">
ReplyDeletealamak, baru nak first.
ReplyDelete*mohon admin dan isteri kesayangan masakkan tuk aku.
Chuu :
ReplyDeletesebab tu ala thai pasal ade pes tomyam..sebenarnya boleh je guna bahan lain asalkan wangi..ralf lauran,tommy girl atau apa2 minyak wangi boleh..lagi mahal lagi bagus..kehkehkeh=))
Wadi :
mohon cuba lagi..kehkehekeh..
ko rasa nak makan ayam sabun clorox meh la datang umah aku cikgu..aku bleh masak, bini aku pon boleh..hahaha..
Wahhh! Macam sedapp je, Tuan Top Chef. Emmm (Jilat bibir!) =))
ReplyDeleteTips nak wangikan & nak lembutkan ayam tu nak tanya sketlah. Perlu perap sampai keluar bunga2 & seterika banyak2 ke, Top Chef? Haha!
Untunglah dapat makan ayam wangi ala thai masam nak mampus. Ngehhh! :P
sumpah aku jeles sbb aku reti masak maggi ngan telor ngan air ngan nuget je.. HUHU
ReplyDeleteliyaa Mf :
ReplyDeletesoalan yang bagus..yes kite kene tunggu sampai keluar bunga2 dn setreika banyak2 lepas tu baru boleh masak..jgn lupa jugak cuci ayam tu dengan clorox..
untung la aku tak sakit perut lepas makan..kehkehkeh =))
zwan :
apa susah nak masak..try la ikut resepi aku tu..ekekke=))
menengok bahan2 nye rase ngilu2 plak pipi aku hehehe
ReplyDeletennti masauk utk aku ye
yeeayyyy
hahaha..insya'allah zat..bila la nak jumpa ko ni..haha..
ReplyDeletekopipes resepi kecuali pelembut ayam, pewangi ayam dan pemasam ayam tu...OK aku akan cuba.HAHA.
ReplyDeleteaien : ahaks..gud aien..tolak tu semua gerenti sedap..hahaha..
ReplyDelete*limau pon aku rase tak perlu sgt pasal pes tomyam dah masam..
fuyooo ada bakat terpendam ni,bak sikit
ReplyDeletePerghh.. Serius, insyaAllah sy akn try msak ikut resipi bro ni. Esk la kot, nk beli bahan smua. Skrg pun kan rumah sdara ni, nk singgah2, wakakaka!
ReplyDeletemasam nak mampus? -_-"
ReplyDeleteHahahaha....nama resepi yang terbaekkk!!
ReplyDeleteMinta hantar sikit kat KK...
aku masuk belog kau taim aku kelaparan hish
ReplyDeletelagi mahal lg wangi! cett ni mmg resipi bunohan ko tawu! wakaka..btw aku paling teror masak air lalala~
ReplyDeletebobot :
ReplyDeletecita-cita dulu nak jadi chef tadi gagal:(( ekeke..
sis al :
hahaha..jgn lupa buh downy tu ye sis..kang tak wangi..
duniaku abstrak :
bergantung kuantiti asam limau yang digunakan..ekekeke=))
honey :
yeahhh..ni la jenis resepi terbaik dari ladang..kehkehkeh=))
cikpa :
kalau ko lapar elok la ko pegi makan cikpa..sia sia je ko masuk sini..hahaha..
chuu :
mesti la..ko cuba dulu chuu..kalau terbunoh betul la tu..=))
btw masak air aku paling malas..
pelik btl namenyer...takpe, yg penting sodappp...
ReplyDelete(http://mistiksakura.blogspot.com)
bagus betul. encik somi siapakah ini?hehe. tak kisahlah namanya apa. yg penting boleh masak sikit2 untuk makan sendiri pun jadi la. takde la asyik tunggu bini je yg masak.
ReplyDeleteNanti aku cuba..hahaha...
ReplyDeletehanum :
ReplyDeletesedap kot kalau tak masam sangat..ekeke..resepi aku ni sebenarnya gagal pasal masam...
yana :
hehehe..suami mithali katekan..hahaha..dulu bujang biase masak sendiri..tu pasal boleh masak..hehe..
fiksyida :
ko pasal makan cpt je..kehkehkeh=))
hahhhha boleh bayang kemasammannya, walaupon nampak cam best..hehhhe
ReplyDeletesuami soleh..hiks
Hahaha, makanan kena la cepat...baru la sihat...hahahaha...
ReplyDeletelaa, ingatkan nk masak tomyam td..
ReplyDeletehaha
letak clorox tu haruslah ada yang berbuih mulut satgi..hehe
@Fiksyida ko memang..kehkhekehkeh..
ReplyDelete@Miss Purplemasak tomyam bahan yang sama ke..hahah..tu aku tak tau..
ReplyDeleteApsal semalam blog ko jadi mulia sekejap? Aku takleh masuk. Ko private. Jimat la tu dgn blog sendiri.
ReplyDeletePerlu tambah garam dan perasa lagi ke? Mcm kicap, sos tu semua dah cukup rasa kot?
Terrerist jugak ko memasak ek?
@LydSunshine semalam aku renovate sikit blog aku..tu pasal kasi private kejap..hahaha...resepi ni tak payah guna garam dah..tapi nak belenkan masin tu kene buh gula sikit..hehe..tereris kan aku masak..
ReplyDeletesilap time aku masuk blog engko ni. ah, lapar pulak!
ReplyDeletebagusla bro pandai masak. Mmg ni kreteria yang kita sbg lelaki kena ada. nak kawin t, boleh kerjasama dengan istri. haha.. Saya pun selalu gak masak tp tak pernah menggunakan paket perisa tu. Mungkin akan cuba satu hari nanti. Lol.
ReplyDeletenanti cuba masak ni
ReplyDeletesedapnyer
ReplyDeletelapo pulak aku nengok ayam tu
ReplyDeletegambo dah menarik, tertarik mmg dbom lah!!! tp knapa ltak nama cam tu!!!
ReplyDelete