Thursday, October 24, 2013

Ilmiah : Bersihkan Jiwa..

assalammualaikum wbt..

Entri kali ni mungkin agak ilmiah skit, bukan nak mengajar cuma ingin berkongsi sikit sebanyak info yang aku dapat dalam usrah yang terbaru kelmarin..Macam biasa kalau Ustaz Hanafi yang datang mengajar beliau akan mengajar bab2 Tassawuf dan Sirah..aku perasan ramai yang kurang meminati bab ni, lantak korang la sapa tak minat..tapi tak tau kenapa, seriously aku sangat minat...

Topik usrah aku tadi sebenarnya berkaitan konsep berpasangan dan kepentingan zikir..bukan berpasangan macam yang penah aku tulis dulu LINK, tapi kali ni pelajaran ni lebih tinggi sikit..nak cerita detail-detail macam  ustaz memang tak dapek la jack..apa yang aku boleh ringkaskan dalam entri ni, hal berpasangan ni ecely tentang pasangan yang kita tak nampak dalam diri kita ni..

Sunday, October 20, 2013

Info : E-Masyarakat dan Keaiban..

Assalammualaikum wbt..

Percayakah korang yang masyarakat kita harini dah hilang banyak sifat bermasyarakat..maksud aku bukan lah keseluruhannya, cuma hidup kat bandar ni toksah kencing la kalau nak cakap kita ni bermasyarakat sangat..aku tak tuduh sesapa, aku sendiri pon macam tu, jiran setingkat pon tak habis kenal, apatah lagi jiran satu blok..

Bayangkan, dalam seminggu atau sebulan pon belum tentu boleh nampak jiran sebelah rumah..ni apa yang terjadi kat aku la..manenya tak, lepas subuh dah keluar rumah nak pegi kerja..kang malam biasanya lepas isyak baru balik rumah..tu la rutin harian kebanyakkan orang yang tinggal kat bandar sekarang ni..desakan  hidup mencari rezeki yang tak boleh elak..

Thursday, October 10, 2013

LOL : Cara Terbaik Lepaskan Diri Dari Kena Saman.

assalammualaikum wbt..

Sehingga kini rasanya aku memiliki agak banyak jugak saman-saman tertunggak tak kira saman Majlis Perbandaran tentang parking, saman lalulintas dan sebagainya..Yang paling aku tak suka pulak ofkos, saman AES..yang terbaru Aes berhampiran presint 9 putrajaya telah berjaya menambahkan lagi koleksi saman aku..demm..

Sebelum ni adik aku pernah menunjukkan aku satu video tentang  gadjet no plate kereta style james bond yang boleh ditutup secara kawalan remote untuk mengelakkan disaman AES dan bolehlah kita speed dengan hati yang tenang di lebuh raya..cuma masalahnya aku dah lupa kat page mana nak bukak..

So, masa aku google mencari cara-cara nak mengelakkan di saman tu, aku terjumpa satu video yang menunjukkan cara yang terbukti berkesan untuk mengelakkan disaman polis..cuma ini bukanlah saman AES..apapon tips ini masih boleh dipraktikkan andai anda berada dalam situasi yang sama..

Wednesday, October 9, 2013

Selamat Hari Raya Aidiladha 2013/1434H..

assalammualaikum wbt...

Lebih kurang seminggu dari sekarang kita akan menyambut Aidiladha 1434 hijrah..semoga jemaah jemaah haji yang menunaikan haji pada tahun ni berada sihat-sihat la dapat beribadat kat sana dan selamat kembali ke Malaysia beserta Haji yang mabrur..

Orang kita kat sini pulak macam tradisi biasa je la kan..asal raya mesti nak balik kampung..pada yang berkemampuan pulak digalakkan membuat korban..ada daging lebih tu nanti boleh la deliveri kat aku ye..tulang pon aku terima..sedap buat sup..hahaha..

Kadang-kadang bila terbukak kat tv alhijrah yang ada live keadaan di Makkah tu, sikit sebanyak membuatkan aku rindu Tanah Suci tu..tak tau la bila boleh pergi lagi..cuma pengalaman pernah sampai kesana membuatkan aku terasa nak kesana lagi..

Friday, October 4, 2013

Dairi Blogger : Majlis Perkahwinan Dan Percutian..

assalammualaikum wbt..

Yeahh..berjumpa lagi kita dalam entri basi..bila dah takde idea nak update blog tetapi ada sikit kerajinan, maka ni la yang akan terhasil..hahaha..eceli kejadian ni telah berlaku pada hujung bulan Ogos yang lepas, kalau ikut tarikh roti dari kilang sampai expired, roti dah jadi macam tapai la kan..hahaha..

Macam entri basi pasal raya yang lepas, aku ada bagitau, kisah-kisah yang aku tulis tu, dah awal-awal pon blogger lain tulis..ala, kami yang terlibat ni bukan la sesapa pon..cuma group kengkawan kat blog ni jugak, cuma yang special sikit sebab diorang ni terlibat dalam group kat wechat dan memudahkan kitorang berhubung tu..so dengan berbesar hatinya, aku jemput la sesapa saja yang sudi memeriahkan lagi group 'kopitiam' sila la add id wechat aku..'bundle_05'

Wednesday, October 2, 2013

Kemaruk seks..

assalammualaikum wbt..

"Gara-gara kemaruk seks, pelajar berusia 13 tahun sanggup ditiduri 8 lelaki"..ni salah satu tajuk akbar tempatan tentang kes yang agak kecoh minggu yang sudah..aku tak pasti usia sebenar13 ke 12 sebab ade banyak versi..walaupon tajuk nampak rela, tapi keluarga mangsa menafikan pulak yang gadis tu rela..haih..dah tu pesal akhbar tu selamba je buat tajuk berita camtu..saman malu la apa lagi..

Aku bukan apa, bila baca kronologi kes tu, aku jadi takut lak mikir apa dah jadi dengan budak-budak sekarang ni..oh, mungkin "budak-budak" tu nampak cam remaja hingga ke belia, so nampak cam tak pelik sangat kan, tapi yang kes ni, diorang ni masih lagi taraf kanak-kanak kot..adoiyai..

So bila kes macam ni dah heboh, baru la aku nampak yang sebenarnya kerosakan akhlak budak-budak kat sini dah bermula sejak usia yang sangat muda lagi..masa aku umur 12 tahun dulu pon aku dah memang nakal, tapi kalau nak bandingkan dengan kes bebudak ni memang jauh benar la..aku rasa ni la agaknya yang dikatakan Malaysia semakin menuju kearah negara moden..baru la sama dengan US ye dak..gadis seawal 12 tahun dah takda dara..haha..