Thursday, February 28, 2013

Retis dan Politik : parodi makan diri..

assalammualikum wbt...

Bahang nak dekat pilihanraya ni betul-betul dah panas..walaupon aku bukan selebriti blogger, artis, atau orang-orang pemes, aku tak sampai hati nak tunjuk yang aku ni pro apa sebenarnya..memang tak luak apa pon sangat..paling tak pon korang yang baca blog aku je kutuk aku kalau tak sama pahaman politik ye dak..tak menjejaskan sapa-sapa, parti politik atau periuk nasik aku pon..hahaha..

Cakap bab politik ni, aku tengok orang memang emosi sikit banyak..kang sebab tau aku penyokong parti sekian-sekian, dah korang tak nak kawan dengan aku..mana la tau kan..hahaha..so undi aku rahsia...hahaha...

Tapi yang aku pelik ni, sedangkan aku yang bukan sapa-sapa pon risau akan penerimaan korang pasal pahaman politik aku, why artis dan celebriti kat malaysia ni makin berani ye nak join politik secara terbuka..terang-terang kutuk parti yang berlainan pahaman plak tu...

Monday, February 25, 2013

Penceraian yang Menakutkan..

assalammualaikum wbt..

Salah satu perkara yang harus dielakkan dalam perkahwinan ialah penceraian..dalam islam pon hal penceraian ni sangat la tak digalakkan walaupon boleh atas sebab-sebab tertentu...dan lagi pelik kalau ade orang yang kawen pastu suka-suka nak bercerai..haha..ni tak mungkin la kan..dalam filem boleh la yang kononnya kawen kontrak tu pastu cerai..

Bukan apa..semalam duduk sembang-sembang dengan mak aku masa makan, ada la dengar citer baru hal keluarga dan sedara mara ni sikit..

Yang si adik tengah tunggu result SPM sekarang bagitau yang pakwa dia  nak hantar rombongan meminang..hahaha..terkejut jugak la famly dia..belum keluar result SPM dah tak sabar..hahahaha...tapi takda salah apa pon kan..keluarga dia pon terima..minggu depan insya'allah depa bertunang...

Sunday, February 24, 2013

Selera Pantai Timur..

assalammualaikum wbt..

Aku tau korang boring baca entri aku yang lepas tu kan...bab perkongsikan ilmu sikit malas la tu nak baca..macam la aku tak tau..hahaha..

Ok takpa..rehatkan minda dengan entri merapu ni pulak..minggu lepas, ada satu hari tu time lunch, aku sorang je tinggal kat opis,so  aku pon keluar la merayap jap jalan-jalan cari makan....tapi aku malas la nak makan nasik sorang-sorang kat kedai..macam forever alone plak kan..hahaha..

So ni la kedai pilihan aku..hahaha..kedai red warrior je aku panggil..menu petang dia kuih muih Kelantan la.cuma aku datang sini nak beli pisang goreng je...Meroh sokmo keda..hehe..

Friday, February 22, 2013

Syariah compliant : Qarin, Islam tersebar dengan pedang? dan isu kalimah Allah....

assalammualaikum wbt...

Usrah kat opis semalam betul-betul banyak benda baru yang aku dapat..memang tahap tinggi sikit la kata ustaz aku..punya la ustaz tu takut orang melopong tak paham, banyak kali dia tanya staff semua paham ke dok yang dia ceritakan tu..hahaha..

Aku nak ulaskan pon sebenarnya blur nak start macam mana..tapi apa yang aku dapat tu macam best untuk aku kongsikan..ada dua perbincangan yang penting gak la kalau tak silap aku..tapi dalam dua topik tu, ustaz sentuh macam-macam jugak kaitan dengan cerita..

Pertama sekali pasal Qarin..walaupon dah biasa dengar dah pasal tu, tapi yang kali ni agak berguna la untuk persediaan aku nak jadi papa bundle pasni..hehe..ada la pencerahan yang aku dapat untuk sambut baby bila lahir nanti..contohnya macam bacaan-bacaan surah yang bagus untuk baby..kira untuk pengisian rohani bagi baby mulakan kehidupan kat dunia ni dan kaitannya dengan qarin yang mempengaruhi baby..ok la..at least dapat jugak ilmu kan..


   
   
   
Dengar kat sini nak lebih jelas..aku siap rakam untuk korang nih..
 

Monday, February 18, 2013

Tips aku terbukti berkesan..hehe

assalammualaikum wbt..

Entri ni kira macam sambungan la kisah aku chat dengan member aku tempoh hari..apa yang aku nak ceritakan kira macam aku ni antara orang beruntung la sebab terselamat dari golongan MLM atau pon jualan langsung ni..yup..pengalaman memang mengajar aku.hahaha..

Sebenarnya lepas dari aku chat dengan member aku tu, sampai sekarang dia terus senyap..seriusly masa tu aku bersangka baik je yang dia nak jumpa aku memang sebab sekadar nak sembang atau lepak-lepak je..tak sangka apa yang aku sound dia tu rupanya buat dia sentap dalam diam..hahaha..

Aku siap keluar pegi beli stok makanan standby kalau dia datang..maklum la tetamu nak datang rumah kan..tapi dalam dia duk gelak aku bahan camtu, rupanya memang sah niat dia nak jumpa aku tu sebab nak promote bisnes dia..patutlah lepas tu terus senyap..kehkehkeh...nasib dia tak datang..kalau tak memang aku campak dari tingkat 15 ni..hahahhaa...

Friday, February 15, 2013

Untung la jadi penulis 'bebas'..

assalammualaikum wbt..

Artikel Budaya riak dan takbur yang Noob tulis baru ni sebenarnya biasa je bagi aku..aku pon dah tulis banyak kali dah pasal hal laman sosial tu..tapi bila skroll kat komen-komen, aku jumpa diorang kaitkan hal tu dengan blogging  plak..demm..

Hal ni berkaitan profile sebenarnya punca masalah utama yang aku nampak.."dikenali" atau "tak dikenali"..bila pikirkan hal ni..aku rasa macam tak adil la jugak apa yang Noob tulis..sebabnya dia pon ibarat Anonymous je walaupon suka kutuk anon..Registered user yang tak dikenali jugak..hahaha..

Aku terasa sikit la bila orang mengaitkan budaya riak dan takbur ni dengan aktiviti blogging...betul apa yang dikatakan Noob tu..ofcoz aku terasa sebab dia cakap betul..selama ni aku ingat kat laman sosial je lebih...thanks menyedarkan aku..

Spesis manusia yang memang suka menunjuk tu,aku takleh kata apa la...ada ramai sangat yang camtu kat FB..mybe aset dia banyak..tapi kalau kat aku ni, rasanya takda apa pon yang boleh aku nak tunjuk dan banggakan..aku cuma insan marhaen yang serba kekurangan..takda yang hebat pon..dan aku tak penah join gathering blogger..kehkehkeh...

Monday, February 11, 2013

Perhubungan yang WTF..

assalammualaikum wbt..

Satu perkara yang biasa aku nampak zaman persekolahan dulu yang bila aku ingat balik buat aku rasa nak tergelak ialah pasal perhubungan yang karut ni..sapa yang sezaman dengan aku,maksudnya yang dah tinggalkan sekolah 10-15 tahun lepas  mesti pernah alami atau lihat sendiri..


Walaupon aku ni dalam ketegori semseng sekolah ketika tu, lu orang harus percaya walaupon demikian, aku memiliki ramai peminat disebabkan aku seorang yang frendly dan sedikit kiut..ramai jugak awek awek cakap aku sweet talker..


So disebabkan tu, tak pasal pasal aku pon ada memiliki beberapa adik angkat dan kakak angkat yang cantik dan comel-comel..aku tak tau pasal apa orang pompuan ni suka sangat nak main angkat angkat aku..hehe..sebelum tu , ni kes diorang yang melamar aku jadi abang atau adik angkat ye..aku tak pernah lagi buat perkara terkutuk tu..kehkehkeh..


Thursday, February 7, 2013

Dairi : misi mencari kicap (Cameron Highland)

assalammualaikum wbt..

Orite..entri ni aku nak stori macam yang aku mention dalam entri lepas tentang percutian tak dirancang tu..pada asalnya niat keluar rumah hanya lah nak membeli kicap, tah macam mana sedar-sedar kami dah sampai Plaza Tol Sungai Buluh..

Bila dah melepasi tol, aku terus blur nak beli kicap kat mana sebenarnya..tanpa banyak pikir aku terus ambil arah ke Utara..Mungkin kat RnR Tapah ada kedai jual kicap..aku teruskan perjalanan..

Monday, February 4, 2013

Troll : hepi besday abam bundle..

assalammualaikum wbt..

Aku baru balik dari percutian tanpa dirancang ni..agk letih la jugak berjalan..takpa nanti aku citer pasal holiday tu..banyak dah ni blog-blog belum lawat..malas la plak nak BW lagi..apa pon sekarang ni aku nak tulis pasal troll yang telah terjadi sabtu 2-2.2013..


Aku pon dah hampir lupa sebenarnya aku ada tukar tarikh lahir kat profile akaun FB aku sebelum ni..tau-tau bila sampai tarikhnya Sabtu lepas, macam yang biasa , ofcoz ada kawan-kawan dan kenalan FB tu wish besday..


kehkehkehkeh..korang memey kelakar la...